גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר: כשליש מהאסירים שרשאים לבקש שחרור מוקדם מוותרים על כך

ממחקר חדש של עוה"ד רחלי חפץ-נח ומיה רוזנפלד עולה עח בין הסיבות לוויתור: הרצון להימנע מהחלטה שלילית בוועדת השחרור (46% מהבקשות נדחות), זאת בין היתר בשל התנגדות המדינה ל-93% מהבקשות • כמו כן, מרבית האסירים משתחררים ללא ליווי בדיור, בתעסוקה ובטיפול

אסיר / אילוסטרציה: Shutterstock
אסיר / אילוסטרציה: Shutterstock

אמרה ידועה קובעת כי "אין מחיר לחופש" ודומה שבימים של קורונה היא מקבלת משנה תוקף. מי מאיתנו לא רוצה להסיר את המסכה מעליו, לשכוח מהריחוק החברתי ולחזור לחיים נורמליים, חיים של חופש. אולם מחקר חדש שנערך לאחרונה על-ידי שתי חוקרות חושף שיש דווקא מי שלא רוצה לצאת לחופשי. לפי המחקר, בשנים 2017 ועד אמצע 2018 - 36% מהאסירים שרשאים לבקש שחרור מוקדם מהכלא ("ניכוי שליש") ויתרו על הבקשה לשחרור מוקדם בטרם הגיעה לדיון מהותי בוועדה לשחרור אסירים.

את המחקר ערכו עו"ד רחלי חפץ-נח, דוקטורנטית באוניברסיטת קמברידג', ועו"ד מיה רוזנפלד, מנהלת מחלקת ייצוג אסירים בסנגוריה הציבורית - מחוז תל אביב ודוקטורנטית באוניברסיטה העברית. השתיים בדקו לעומק את פעילותן של ועדות השחרורים בישראל. המחקר ביצע ניתוח כמותי של החלטות ועדות השחרורים בשנים 2017 עד אמצע 2018, נבדקו כל התיקים שבהם מונתה הסנגוריה הציבורית לייצג אסירים בפני ועדות השחרורים במחוז השרון (346 תיקים).

בישראל, כידוע, אסיר רשאי לבקש מוועדת השחרורים להשתחרר על-תנאי בחלוף שני שלישים מעונש המאסר שנגזר עליו. על-פי החוק, הרכב ועדת השחרורים כולל שופט, שני נציגי ציבור בעלי ניסיון בתחומי החינוך או הטיפול וכן נציג שירות בתי הסוהר (שב"ס). החוק העמיד גם שורת שיקולים מנחים לעבודת הוועדה. בין היתר, נקבע בחוק כי הוועדה לא תורה על שחרורו של אסיר אלא אם שוכנעה כי הוא ראוי לשחרור וכי שחרורו לא מסכן את שלום הציבור.

המחקר מראה שבשלושת העשורים האחרונים נרשמה ירידה בשיעור השחרור המוקדם בישראל. בשנת 1990 עמד שיעור ההחלטות על שחרור מוקדם על 63.4% מסך ההליכים שהסתיימו בוועדת השחרורים ומאז נרשמה מגמת ירידה. בשנים 2014-2015 חלה ירידה לממוצע של 28%, ואילו בין השנים 2016-2018 טיפס שיעור החלטות השחרור לכ-40%.

 

צרכים טיפוליים

עורכות הדין חפץ-נח ורוזנפלד ביקשו להתחקות אחר גורמים אפשריים לשיעור השחרור המוקדם הנמוך בישראל. כאמור, אחד הממצאים המרכזיים, המפתיעים והמדאיגים שהעלה המחקר שהן ערכו הוא, כאמור, כי יותר משליש מהאסירים העדיפו את המשך שלילת חירותם על פני מיצוי ההליך בפני הוועדה.

עורכות הדין חפץ-נח ורוזנפלד מצאו כי הנתונים שנמצאו כבעלי השפעה מובהקת על החלטת הוויתור של אותם אסירים לשחרור מוקדם, פרופיל וסוג עבירה, מעידים כי "הוויתור היה דווקא מנת חלקם של אסירים שנחשבים כבעלי צרכים טיפוליים משמעותיים אשר זקוקים לליווי שיקומי מקצועי, בכדי להפחית את מסוכנותם לחברה".

השתיים מציינות כי מצב דברים זה איננו מתיישב עם הגישה הרחבה כלפי שיקולי היסוד של ההליך, שלפיה שיקום אסירים מקדם את ההגנה על שלום הציבור. "הממצא שלפיו אסירים רבים ‘מצביעים ברגליים' נגד השחרור המוקדם מעיד כי דרך ניהול ההליך כיום פוגמת במטרותיו ואינה מקדמת את השיקום והמניעה של עבירות חוזרות. ממצאי המחקר בדבר היקף הוויתור מעלים כי יש מקום לבדיקה נוספת ומעמיקה יותר אודות הגורמים להחלטת הוויתור. זאת, לצורך גיבוש הדרכים לשיפור ההליך והגברת התמריץ של אסירים להשתתף בו".

עו"ד חפץ-נח / צילום: faculty of law - oxford

מדיניות כללית מחמירה

עורכות הדין חפץ-נח ורוזנפלד כותבות כי מחקרים שנערכו בקנדה ובארה"ב, מצאו סיבות שונות לוויתור על השחרור המוקדם שבהן הרצון להימנע מהחלטה שלילית בוועדה לשחרור אסירים וחוסר רצון לשוב מוקדם לקהילה. זאת, בשל חשש מסטיגמטיזציה, היעדר תעסוקה או דיור. "סיבות אלו מורכבות ועומדות לפתחן של המדינה, בבחינת קובעי המדיניות, ושל ועדות השחרורים. נראה כי על-מנת לפעול להרחבת השימוש בשחרור המוקדם, כחלק מהמגמה לצמצום שיעור הכליאה, ראוי לבצע חקירה נוספת של תופעת הוויתור בכדי להכירה לעומק ולעצב דרכי התמודדות אפשריות עמה".

היבט משמעותי נוסף ומפתיע שעולה מממצאי המחקר של חפץ-נח ורוזנפלד הוא שהפרקליטות והמדינה התנגדו לשחרור מוקדם של אסירים ב-93% מהתיקים (עמדתם כפי שהוצגה לוועדה לשחרור אסירים, שהיא המחליטה בעניין). לדברי השתיים, הדבר משקף מדיניות כללית מחמירה, שלפיה יש לעשות שימוש מצומצם בכלי השחרור המוקדם. הדבר הבעייתי הוא שעמדת המדינה נגד השחרורים המוקדמים ניצבת כנגד המגמה לצמצום שיעור הכליאה בבתי הכלא, שלפיה יש להרחיב את השימוש בכלי השחרור המוקדם. זאת, בכדי להגביר את השימוש בחלופות שיקומיות בקהילה ולצמצם ככל האפשר את השפעותיה השליליות של הכליאה.

ממצאים מרכזיים במחקר הם שבכ-46% מהתיקים בשנים שנבדקו, נדחתה בקשת האסיר על-ידי הוועדה לשחרור מוקדם ממאסר, וכי השחרור המוקד היה נפוץ יותר בקרב צעירים בני 18 עד 21. הסכמת המדינה לשחרור מוקדם התקבלה רק ב-15 מקרים (7%).

עוד מצאו החוקרות כי ב-46% מהמקרים שדחו בקשות לשחרור מוקדם אחד הנימוקים היה היעדר טיפול לאסיר במהלך מאסרו. ב-33% מהמקרים אחד הנימוקים לדחיית בקשת השחרור המוקדם היה "חומרת העבירה" שביצע האסיר. ב-28% מהמקרים אחד הנימוקים לדחיית בקשת השחרור היה היעדר תוכנית שיקום ורק ב-10% מהמקרים נימקה הוועדה את הסירוב לשחרור ב"התנהגות שלילית במאסר".

עו"ד רוזנפלד / צילום: תמונה פרטית

ללא ליווי וללא פיקוח

בנובמבר 2015 פרסמה ועדה שבחנה את מדיניות הענישה והטיפול בעבריינים בישראל שבראשה עמדה השופטת בדימוס, דליה דורנר, דוח מקיף שבו היא קראה להקל באופן שיטתי בענישה, להפחית במאסרים ממושכים ולבחון חלופות למאסר בדמות עבודות שירות בקהילה. הוועדה, שהוקמה דווקא בשל ביקורת ציבורית נוקבת על קלות הענישה, ציינה שעונשי מאסר ארוכים אינם גורמים להרתעה ואף מעלים את הסיכוי שהעבריין ישוב לבצע עבירות לאחר שחרורו.

עורכות הדין חפץ-נח ורוזנפלד כותבות במאמרן כי ככל שהמדינה מבקשת לעדכן את מדיניותה בראי דוח ועדת דורנר, עליה לבחון מהותית את שיקול-הדעת המופעל על-ידה בוועדות השחרורים. "צעד אפשרי ראשון הוא הכרה מצד המדינה בתרומת השחרור המוקדם לשלום הציבור ובכך שבשונה מההליך הפלילי, בהליך השחרור המוקדם טובת האסיר וטובת החברה קשורות באופן הדוק", ציינו.

שתי החוקרות מציינות שמצב הדברים הנוכחי בישראל הוא שמרבית האסירים משתחררים בתום המאסר ללא כל ליווי ופיקוח. לדבריהן, מצב זה "אינו מתיישב עם המגמה שמקדמות הרשויות השונות לטובת צמצום שיעור הכליאה, ומעבר לכל משקף החמצה של ההזדמנות השיקומית והתועלות הטמונות בשחרור על-תנאי".

פתרונות ארוכי טווח

עורכות הדין חפץ-נח ורוזנפלד משבחות במחקרן את מודל בית המשפט הקהילתי, שההכרה בצורך בטיפול מערכתי בבעיות השורשיות המביאות לעבריינות חוזרת היא אחד מיסודותיו. המודל מבקש לסייע לעוברי חוק חוזרים דרך איתור פתרונות ארוכי טווח, בתחומי הדיור, תעסוקה, ההכשרה והטיפול.

אם צריך למצוא שורה תחתונה למחקר של עורכות הדין חפץ-נח ורוזנפלד הרי היא שיש להכיר יותר בתועלות החברתיות שמשרת השחרור המוקדם של אסירים מהכלא. לדברי השתיים, "השחרור המוקדם הוא הכלי המרכזי לשילוב אסירים משוחררים בשיקום בקהילה. עם זאת, ממצאי המחקר משקפים כי עמדת המדינה אינה מעודדת כיום את הרחבת השימוש בשחרור המוקדם ואת מיצוי ההזדמנות השיקומית שהוא מביא עימו".

עו"ד חפץ-נח ועו"ד רוזנפלד מציינות במחקרן, כי במסגרת התיקים שהן בדקו, "אסירים נלחמו כפרטים לטובת השחרור המוקדם, ואף במקרים שבהם הם הציגו רקורד טיפולי במסגרת בית הסוהר או בתוכנית רשות שיקום האסיר (רש"א, ח' מ'), הם נתקלו בהתנגדות של המדינה לשחרורם".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו