גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את החברה שבה מחזיקות אלביט, רפאל וביטוח ישיר וכבר עשתה פי 70 על ההשקעה

הון הטבע, שבה מחזיקות בין השאר אלביט, רפאל וביטוח ישיר, מושקעת בכמה מ"להיטי" הטק של בורסת ת"א בשנה האחרונה - אלקטריאון, אוגווינד ובלייד ריינג'ר ● המייסדת אורית מרום אלבק: "השקענו בטכנולוגיות שמהוות 'גיים צ'יינג'ר'; גם בקנה-מידה עולמי זו קרן מהמוצלחות שיש מבחינת הביצועים"

בין שלל השמות של בעלי העניין הנחשפים כמחזיקים בחברות הטכנולוגיה שהצטרפו באחרונה לבורסת תל אביב כחלק מגל ההנפקות הראשוניות או במיזוג לשלד בורסאי, בולט שמה של חברת הון הטבע, כבעלת החזקות משמעותיות בלא מעט מהן.

עם שלוש החזקות בחברות שכבר הצטרפו לבורסה - אלקטריאון , אוגווינד ובלייד ריינג'ר  - אשר מאז שהתחילו להיסחר, מניותיהן נמצאות בנסיקה מתמדת, ושתיים נוספות העומדות לעשות זאת בזמן הקרוב, נהפכת הון הטבע, שעד לפני חודשים לא רבים היתה רחוקה מהעין הציבורית, לשחקן בעל נפח משמעותי בשוק ההון המקומי.

בשלב הנוכחי, נראה כי החברה הפרטית, שבה מעורבים כמה משקיעים בעלי "כיסים עמוקים" ועם היכרות ארוכה של שוק ההון המקומי, פגעה בדיוק למטרה בהשקעות שביצעה, והיא קוטפת את הפירות מהשקעות שביצעה לפני כמה שנים. מדובר בתשואות פנומנליות של עד אלפי אחוזים בהחזקות הציבוריות הנוכחיות של הון הטבע - אלקטריאון (טכנולוגיית כביש חכם), אוגווינד  (טכנולוגיית אגירת אנרגיה) ובלייד ריינג'ר (פיתוח רובוטים לניקוי פאנלים סולאריים), שאליהן צפויות להצטרף בקרוב שתי חברות נוספות  - צ'אקרטק וטראקנט (בהנחה שהנפקותיהן יושלמו כמתוכנן).

סימנים לבועה טכנולוגית בבורסת תל אביב

גם אם שווי החזקותיה של הון הטבע מלמד על בועה טכנולוגית בשוק המניות של תל אביב, הרי שגופי השקעה ותיקים וגדולים ממנה יכולים רק להתקנא בהן. נכון להיום, מוערך שווי השוק של חמש מהחזקותיה של הון הטבע - שבהן השקיעה בסך-הכול כ-10 מיליון שקל - בקרוב ל-750 מיליון שקל (כולל השווי המוערך של ההחזקות בטראקנט וצ'אקרטק, שעדיין לא השלימו את הנפקתן).

טכנולוגיית "כביש חכם" של אלקטריאון / צילום: מצגת החברה

כל ההשקעות האלה הגיעו להון הטבע במסגרת פעילותה כחממה, ובהמשך כחלק מהתפתחותן גייסו כספים במספר קטן של סבבים, עד שהגיעו כעת לבורסה. 

מאפיין נוסף לתחומי פעילות החברות, המתרכז בפיתוח טכנולוגיות שונות, הוא בהיותן בשלב צעיר בהתפתחותן, ללא הכנסות כלל או עם הכנסות זניחות, צוברות הפסדים, וחלקן נושאות הערת "עסק חי" בדוחותיהן הכספיים.

עם זאת, השלב הבוסרי יחסית שבו נמצאות מרביתן, עשוי גם להעיד על הפוטנציאל העתידי המשמעותי שרואים המשקיעים בחברות אלה, ובהתאם, עשוי להשפיע לטובה על שווי ההחזקות של הון הטבע בעתיד. 

  

"אנרגיה ירוקה היא צורך אמיתי ולא טרנד"

הרוח החיה העומדת מאחורי חברת הון הטבע (Capital nature) היא עו"ד אורית מרום אלבק, שהקימה אותה כבר לפני יותר מ-8 שנים, יחד עם משרד עו"ד שבלת ושות', שבו עבדה, בעקבות קול קורא ומכרז שהוציאה רשות החדשנות (אז המדען הראשי).

לצד מרום אלבק ומשרד שבלת, עם בעלי המניות של הון הטבע נמנים כמה שמות בולטים, ובהם חברות התעשייה והטכנולוגיות הצבאיות אלביט מערכות ורפאל, חברת ביטוח ישיר, קרן פרוסיד של משפחות לנדאו ורוטלוי, איש העסקים היהודי-בריטי וינסנט צ'נגוויז ואחרים.

דני וינטראוב, מנכ"ל פרוסיד ויו"ר משותף של הון הטבע / צילום: תום וינטראוב

הופתעתם מכך שהשקעות בחברות טכנולוגיה ואנרגיה ירוקה נהפכו לטרנד לוהט בבורסה, ומהביצועים של מניות החברות שבהן השקעתם?
"אני שומעת כיום הרבה שזה טרנד, אבל אני כבר יותר מעשור חושבת שאנרגיה ירוקה היא צורך אמיתי ולא טרנד מקומי, וזיהינו את זה כבר בתחילת הדרך", אומרת מרום אלבק בראיון לגלובס. "התחלנו כשהתחום היה עוד בחיתוליו, והשקענו בטכנולוגיות שכיום מהוות 'גיים צ'יינג'ר' , עם השפעה אמיתית על עתיד העולם. לא סתם החברות נהנות מכזו הצלחה".

לדבריה, "עד היום השקענו ב-13 חברות, ולהיות באחוזים כאלה של חברות מצליחות, זה לדעתי יוצא דופן. לביצועים שלנו אין אח ורע, ולדעתי, גם בקנה-מידה עולמי זו קרן מהמוצלחות שיש מבחינת הביצועים שלה".

מרום אלבק מציינת כי "בחלק מההשקעות שאליהן נכנסנו, הרעיונות עדיין היו על הנייר, כי זה מה שחממה עושה. בחלק מההשקעות השתתפנו בסבבי גיוס נוספים, אבל סך-הכול בכל חברה השקענו מיליוני שקלים בודדים".

מהי דרך הפעולה שלכם בהחלטה על השקעה בחברה?
"ההצלחה טמונה בוועדת ההשקעות, ובמחויבות של הדירקטורים, שכל הזמן רוצים לתת עוד ולתמוך. יש לנו ועדת השקעות שמורכבת מהבעלים - נציגים של אלביט, רפאל, פרו-סיד ואנשים נוספים בעלי מיומנות פיננסית, כך שהרבה מתוצאות ההשקעה שלנו שרואים כיום, הן תוצרים של הצוות שלנו שביצע את העבודה השוטפת, וזה בזכות השילוב של בעלי המניות הייחודיים שיש לנו בחברה, משום שיש עוצמה אדירה לשלב בין הידע והיכולות של אותם בעלים".

"כמי שמלווה את הון הטבע מראשית הדרך, אני יכולה להגיד שיש לנו בעלי מניות רציניים וחזקים, עם יכולת תרומה וסיוע, החל בבחירת החברות, ודרך תמיכה בהן ועבודה מולן. גם בעלי המניות וגם הדירקטורים מאוד מעורבים, באים לפה כדי לעבוד, וזו חלק מההצלחה של הגוף הזה".

"פועלים כמו חברת השקעות רזה ודינמית"

על תחילת הדרך, מאז המכרז שפרסמה רשות החדשנות, מספרת מרום אלבק, המכהנת כיו"רית משותפת בהון הטבע, כי "היה מדובר במסלול ייחודי עם שתי מטרות עיקריות - עידוד פעילות טכנולוגיה באנרגיה מתחדשת, ושיתוף פעולה עם הפריפריה. אני ומשרד שבלת חברנו למועצה אזורית אילות ולעיריית אילת, איגדנו סביב הפעילות כמה בעלי מניות מעניינים, וזה בעצם מה שעשה את החברה. אני, יחד עם שי שילר, אחד מהשותפים בהון הטבע, הסתובבנו בשוק, עשינו מצגות ושיכנענו משקיעים להצטרף אלינו. כך, הקמנו את החברה וזכינו במכרז של רשות החדשנות להקמת חברת השקעות".

מה מבדיל אתכם משאר הגופים המגיעים כיום לבורסה עם חברות להנפקה?
"הייחוד שלנו הוא שאנחנו לא קרן שקמה לכמה שנים ומחזירה תשואות לבעלי המניות. אנחנו פועלים במבנה של חברה, ואנחנו כאן כדי להישאר. כמעט בכל חברות הפורטפוליו השקענו בסבבים נוספים, עשינו גיוסים פנימיים, והרחבנו את הפעילות לאורך השנים".

מה התוכניות להמשך?
דני וינטראוב, יו"ר משותף בהון הטבע ומנכ"ל פרוסיד: "אנחנו בוחנים, מסננים ומבצעים השקעות כמו חברת השקעות רזה ודינמית. מעבר לתחומי הפעילות המסורתיים של אנרגיות חדשות וקלינטק, אנחנו שוקלים כניסה לתחומים חדשים, כמו סייבר תשתיות, אגרו-טק, ערים חכמות ועוד. הגענו למקום מאוד יפה, אבל מבחינתנו השמים הם הגבול, יש עוד דרך ארוכה והמון מה לעשות. כפי שאורית והמייסדים השכילו לזהות כבר לפני שנים תחום פעילות שנהפך כיום למרכזי, עכשיו אנחנו ממשיכים לעבוד על דברים חדשים". 

מרום אלבק מוסיפה: "אנחנו ממשיכים עם הפעילויות שבהן השקענו עד היום, ומתרחבים לתחומים נוספים. אנחנו מסתכלים על מנעד הרבה יותר רחב של טכנולוגיות שמשיקות לתחומי הידע שיש לנו, ומעודדים יזמים להמשיך לפנות אלינו. בשלב הנוכחי, נראה שהכול מצליח ופורח, אבל אנחנו מתכוונים לקחת את הפעילות הרבה יותר קדימה".

לדבריה, "היה לנו זיכיון ל-5 שנים מול המדען הראשי, ובסיומן הארכנו אותו, והוא הסתיים בסוף שנת 2020, אבל אנחנו ממשיכים לתת שירותים לחברות שאנחנו מלווים במסגרת זו שנתיים קדימה, ממשיכים להכניס חברות חדשות במבנה של חברת השקעות רגילה, וממשיכים להשקיע בחברות קיימות. אנחנו פועלים למנף את הפעילות והידע שלנו לשיתוף פעולה אסטרטגי עם גופים נוספים בתעשייה, וגם מסתכלים החוצה לזירה הבינלאומית".

הון טבע

שנת הקמה: 2013 ● בעלי מניות בולטים: אלביט מערכות, רפאל, ביטוח ישיר, קרן פרוסיד, וינסנט צ'נגוויז, משרד עו"ד שבלת, אורית מרום אלבק ● יו"רים משותפים: אורית מרום אלבק, דני וינטראוב ● מספר השקעות שבוצעו עד היום: 13 ● הבולטות ביניהן: אלקטריאון, אוגווינד, בלייד ריינג'ר, צ'אקרטק, טראקנט

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבאה, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?