גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדענים נזקקו לסיוע נגד נגיף הקורונה. ליגות הספורט הגדולות בעולם נחלצו לעזרה

כמות הבדיקות העצומה שנעשתה ב־NBA וב־NFL סיפקה נתונים איכותיים לאורך המגפה – ושינתה את הדרך שבה המדענים הבינו את נגיף הקורונה

לברון ג'יימס. נבדק כמעט 300 פעמים לקורונה / צילום: Associated Press, Nam Y. Huh
לברון ג'יימס. נבדק כמעט 300 פעמים לקורונה / צילום: Associated Press, Nam Y. Huh

ישנם מעט אנשים בעולם שנבדקו לקורונה יותר מלברון ג'יימס או טום בריידי.

על פי הפרוטוקולים של ה־NBA, ג'יימס הוא אחד מהשחקנים שעשו כמעט 300 בדיקות קורונה במהלך המגפה. בריידי נבדק לפחות 200 פעם בזמן שליגת הפוטבול הלאומית (NFL) עשתה בדיקות רבות במדינות ארה"ב לקראת סוף העונה שלה. ומשהו לא צפוי קרה בזמן שהליגות הגדולות שפכו כסף על בדיקות כדי להגן על עסקיהן: הן הפכו לחלק חשוב מהתהליך המדעי.

אחד הדברים יוצאי הדופן לגבי ממצאים מדעיים על קורונה הוא הכמות הגדולה יחסית של ממצאים שהגיעו מעולם הספורט. "מה שראינו בספורט במהלך השנה האחרונה היה את הציבור שדואג לבריאותו ואת המדע בפעולה", אמרה כריסטינה מק, אפידמיולוגית המייעצת ל־NBA ול־NFL.

המשאבים שהקדישו ליגות הספורט כדי להמשיך במשחקים במהלך המגפה אפשרו להן לספק מידע עשיר בזמן אמת ששינה את הדרך שבה חוקרים חשבו על המחלה החדשה שהכתה בכל העולם.

הליגות היו מקור גם לקנאה וגם לטינה בגלל התשתיות שהקימו כדי להגן על עסקיהן. הסביבות האלה גם סיפקו מידע ללא תחרות, מימנו מחקר, נתנו גישה לרבים מהאפידמיולוגים המובילים והובילו למחקרים בפרסומים מדעיים מובילים, כולל המגזין השבועי של המרכז למניעת מחלות והפצתן (CDC).

זו הייתה השנה שבה ספורטאים מקצועיים שיחקו את תפקיד עכברי המעבדה הגבוהים ביותר, החזקים ביותר והגדולים ביותר של העולם.

"ה־NBA וה־NFL מלמדים אותנו על אפידמיולוגיה של Sars-CoV-2", אמר ג'וזף פאובר, עמית מחקר בביה"ס לבריאות הציבור של אוניברסיטת ייל, המבצעת ריצוף גנטי ל־NFL ול־NBA. "אם היית שומע את המשפט הזה לפני שנה וחצי, היית חושב: 'על מה אתה מדברים'?".

צילומים של אוהדים במקום קהל אמיתי במשחק פוטבול בפלורידה בפברואר 2021 / צילום: Reuters, Eve Edelheit

בליגת הפוטבול עשו כמעט מיליון בדיקות לאורך העונה

התרומה הלא סבירה של ספורט לבריאות הציבור - חלקה מכוונת, חלקה מקרית - החלה ביום הראשון של המגפה.

הפעם האחרונה שב־NBA שיחקו באולמות שהיו בהם 20 אלף מעריצים ללא מסכות, צועקים, הייתה ב־11 במרץ 2020. רודי גולדברג נבדק ויצא חיובי בבדיקה. עולם הספורט נסגר, החיים האמריקאיים השתנו.

באחת הדוגמאות הראשונות לדרך שבה לתחום הספורט יש גישה מועדפת למשאבים מוגבלים, היו לקבוצות NBA בדיקות קורונה לשחקנים בזמן שבבתי החולים לא היו מספיק ערכות בדיקה. אבל מה שלא נשקל בהתחלה, בסערה הציבורית שבאה לאחר מכן, היה ממצא שימושי לגבי בריאות הציבור. מספר הבדיקות החיוביות שנמצאו בין שחקני NBA שלא הרגישו רע אף פעם היווה רמז מוקדם לכך שמקרים אסימפטומטיים נפוצים והדבקה שקטה גורמת להפצת המגפה. העדויות האנקדוטליות האלה נתמכו במהרה על ידי מחקר שפורסם בנושא.

בתחילת אפריל דיוויד הו, חוקר איידס ומומחה למחלות מדבקות המייעץ ל־NBA, השמיע מסר שהדהד למרחקים: בשביל לחזור לשחק יהיה צורך בבדיקות יומיומיות.

"כיום זה נפוץ בספורט", אמר דיוויד ווייס, סגן נשיא בכיר בליגה לענייני שחקנים. "אבל בזמנו, לא שמעתי על דבר כזה. אני לא חושב שמישהו דיבר על זה".

הליגה ערכה 119,658 בדיקות לשחקנים, מאמנים וסגל בבועה של ה־NBA, סביבה נשלטת שבתיאוריה אמורה הייתה להפוך את הבדיקות בתכיפות כזו לפחות נחוצות. יתרון אחד של בדיקת כל כך הרבה אנשים לעתים כה קרובות היה היכולת לעקוב אחר המטען הנגיפי בדיוק שלא היה אפשרי בדרך אחרת. כך הליגה הצליחה לספק נתונים לאחר הסרת שמות השחקנים, שאפשרו לבסס בצורה מדויקת את ציר הזמן שבו הדבקה בדרך כלל קורית.

זה היה ממצא עם השלכות לעולם האמיתי המבוסס על נתוני ספורט כל כך יוצאי דופן שחוקרים לא יכלו לחכות כדי לשים את ידיהם על המידע.

"הנתונים ברמה הזו  ולתקופת זמן כזו באמת לא קיימים בשום תחום אחר בחברה  כי אין עוד קבוצות שחבריהן נבדקים כל יום ונתונים לאותו סוג של התבוננות", אמר אלן סילס, המנהל הרפואי הראשי ב־NFL.

בליגת הפוטבול עשו כמעט מיליון בדיקות לאורך העונה, כולל 92,220 בדיקות מ־1 באוגוסט עד 2 בינואר לפני הפלייאוף המשוחק על ידי פחות קבוצות. מדובר בכ־0.5% מכלל הבדיקות שסופקו למדינה בתקופה הזו, כלומר, אחת מכל 200 בדיקות שנעשו בארה"ב נעשתה על ידי עובד ב־NFL או שחקן פוטבול. במדינות שעשו פחות בדיקות מליגת הפוטבול יש אוכלוסייה ממוצעת של 1.6 מיליון איש. ב־NFL רק 10,000 שחקנים ועובדים.

"אזהרת קורונה" משודרת לפני תחילת משחק NBA בסולט לייק סיטי, בפברואר 2021 / צילום: Associated Press, Rick Bowmer

הליגות לא רק עשו בדיקות. הן גם עזרו להמציא אותן.

ה־NBA יצר קשר עם קבוצה של חוקרים מאוניברסיטת ייל באביב והם הפכו לשותפים בפיתוח מבחן רוק שמנהל המזון והתרופות (FDA) אישר בקיץ לאחר שהתוצאות אושרו עם כמעט 4,000 דגימות משחקנים ואנשי סגל. כיום הבדיקה משמשת ברחבי המדינה ובעולם כולו.

ב־NFL חיפשו בדיקה שלא תקריב את הדיוק לטובת המהירות ומצאו ערכה שהיה נראה שיש לה פוטנציאל להצליח. כשהליגה השוותה בין התוצאות של בדיקות PCR מהירות ובדיקות PCR שנעשו במעבדה, מצאו שההתאמה הייתה מלאה. ב־NFL החלו להשתמש בערכת הבדיקה שעזרו לפתח בהמשך העונה.

מעמדן של הליגות כפלאים מדעיים לא היה קשור רק להתמדה שגילו בביצוע בדיקות. חוקרים בילו את השנה האחרונה בשקילת האפשרות שהקורונה גורמת לנזק לבבי סמוי אצל אנשים הסובלים ממופע חמור של המחלה. כפי שהתברר, ענף הספורט יכול היה לעזור.

שחקני הליגות NBA, WNBA, NFL, MLB, NHLו־MLS שיצאו חיוביים בבדיקות סוננו בבדיקות מקיפות אחרות על מנת למנוע תוצאות קטלניות במגרשים. מבחינת החוקרים, מדובר בחלום. "זה היה ברור שמדובר כאן בהזדמנות עצומה", אמר דיוויד אנגל, פרופסור עמית לרפואה במרכז הרפואי על שם אירווינג באוניברסיטת קולומביה.

המידע הזה הביא למחקר חדש שפורסם במגזין JAMA Cardiology והתבסס על 789 ספורטאים. המחקר קבע שמחלת לב דלקתית בעקבות הידבקות בקורונה היא נדירה - תשובה מעודדת לשאלה המטרידה לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של המחלה.

לימדו על הדרך שבה הנגיף מתפשט

הליגות יכלו גם ללמוד את הדרך שבה הנגיפים מתפשטים על ידי צפייה באוכלוסיות שלהן. ב־NFL וב־NBA שחקנים לבשו מכשירי מעקב שיכלו לבחון כמה התקרבו זה לזה בתוך מתקני הקבוצה, והליגה שכרה אנשים שעשו מחקר על שרשראות הדבקה כדי לספק את ההקשר הרצוי, למשל האם השחקנים לבשו מסכות. כך הגיעו למסקנה שפעילויות פשוטות כמו אכילה ביחד, תספורת, או נסיעה באותו כלי רכב הן הרבה יותר מסוכנות ממשחק ספורט מחוץ לבית.

הם גם גילו שהנגיף הרבה יותר מדבק בעת פעילויות הכרוכות בסיכון בתוך הבית ממה שחשבו. ב־CDC פרסמו מחקר שהתבסס על נתוני שרשראות ההדבקה של שחקני NBA ו־NFL מפני שהוא סתר את הדוקטרינה על פיה ניתן להידבק בקורונה על ידי בילוי רבע שעה או יותר בטווח שני מטר מחולה מאומת. על בסיס ממצאי ה־NFL, הכלל הזה בוטל.

מחקרי הספורט ממשיכים עד היום. מחקר שהולך להתפרסם בקרוב לגבי בדיקות חיוביות בקרב שחקני NBA מציע שזן B.1.1.7 של נגיף הקורונה יותר מדבק בגלל שיכולת ההדבקה שלו מתקיימת לאורך זמן רב יותר מזנים אחרים. המשמעות היא שזמן הבידוד לאנשים שלא חוסנו עשוי להיות ארוך יותר אבל בגלל שהמחקר מבוסס על מדגם של שבעה אנשים, מחבריו כתבו בזהירות שממצאיהם ראויים למחקר נוסף.

יכולה להיות רק דרך אחת נוספת להשגת מידע טוב יותר: לצפות ביותר אירועי ספורט.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית