גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המועצה המחוקקת של ניו יורק מציעה מס עשירים שיכניס לקופות המדינה כמעט 7 מיליארד דולר

דמוקרטים בסנאט ובמועצה המחוקקת של מדינת ניו יורק פרסמו הצעות תקציב שמבוססות על גביית מסים של מיליארדי דולרים מעשירי ניו יורק ● המטרה: לסגור פער בהוצאות המדינה שנוצר בעקבות הקורונה ולממן תוכניות חינוך ובריאות

הפנה במנהטן נגד הקיצוצים שהנהיג המושל  קואומו  ובעד מיסוי עשירים / צילום: Reuters, Gabriele Holtermann/Sipa USA
הפנה במנהטן נגד הקיצוצים שהנהיג המושל קואומו ובעד מיסוי עשירים / צילום: Reuters, Gabriele Holtermann/Sipa USA

אחרי מדינת וושינגטון וושינגטון די.סי, גם המחוקקים בניו יורק רוצים להכניס את היד יותר עמוק אל תוך כיסיהם של עשירי המדינה. מחוקקים במדינה מקדמים תוכניות להגדיל את מס ההכנסה של עשירי המדינה כדי לממן הוצאות שיא בחינוך, איכות הסביבה והכלכלה שנולדו בעקבות מגפת הקורונה. התוכנית צפויה לעבור עד סוף החודש.

ביום שני השבוע העביר הסנאט של ניו יורק החלטת תקציב לשנה הפיסקלית שמתחילה ב־1 באפריל. היא כוללת הגדלת מסים על מי שמרוויח יותר ממיליון דולר בשנה, בשאיפה להגדיל את קופת המדינה ב־4.3 מיליארד דולר.

על מנת לעזור לכסות את ההוצאות החדשות שהוצעו כמו שכר דירה ל"תושבי ניו יורק שאין להם גישה לדמי אבטלה, קרנות סיוע פדרליות ותוכניות סיוע אחרות" - כולל מהגרים לא חוקיים - אמרו המחוקקים שהם רוצים לגייס את כמעט כל 7 מיליארד הדולר הנחוצים על ידי מיסוי נוסף.

המועצה צפויה להעביר תוכנית דומה השבוע, ואז הצדדים ידונו בתקציב עם המושל אנדרו קואומו. שני בתי הרשות המחוקקת במדינה הציעו תקציבים הכוללים כ־7 מיליארד דולר במסים חדשים ומוגדלים על עסקים ועל עשירי המדינה.

עדיין לא ברור אם התוכנית תהפוך לבסוף לחוק, אך המועצה המחוקקת, שנמצאת בשליטת הדמוקרטים, קבעה את עמדתה והיא מצפה להשפיע על ההליך והתקציב. זאת כשברקע המושל הדמוקרטי קואומו נמצא במצב החלש ביותר שלו אי פעם בקריירה, מאחר והוא מתמודד עם שתי שערוריות גדולות - הטרדה של מספר נשים שעבדו תחתיו ופרסום טיוח של אלפי מתים מקורונה בבתי אבות.

קואמו, שרק לפני חודשים ספורים היו מי שראו בו כמתמודד פוטנציאלי לנשיאות מטעם הדמוקרטים, מוצא עצמו כעת מתמודד עם קריאות שיתפטר מתפקידו ועם איום בהדחה מבחוץ ומתוך המפלגה. האחרון שקרא לעזיבתו את התפקיד הוא מנהיג הרוב בסנאט, צ'אק שומר הדמוקרטי, שמייצג את מדינת ניו יורק בסנאט. חולשתו הפוליטית כעת, מגדילה את כוחם של הדמוקרטים שמעוניינים במיסוי העשירים ואת הסיכוי שמס כזה, ראשון מסוגו בארה"ב, יעבור.

המנהיגים הדמוקרטים במועצה המחוקקת מחזיקים את גורלו של קואומו בידיהם. יש להם אפשרות להניע הצבעה על הדחתו בכל עת. בינתיים, יושב ראש מועצת המחוקקים של ניו יורק קרל הייסטי רק פתח בחקירה על פעולותיו.

קואומו גם הציג תוכנית למיסוי עשירים

התוכנית של הדמוקרטים מציעה תקציב בגובה 208.3 מיליארד דולר לשנה הפיסקלית הקרובה והיא כוללת הגדלה של ההוצאה ב־22.6% - או 16.9 מיליארד דולר - לעומת השנה הקודמת. מדובר בהצעה הגבוהה ב־10.5% מההצעה של המושל קואומו.

ביחס למיסוי העשירים, קואומו הציע בחודשים האחרונים העלאה במס ההכנסה האישי לאנשים המרוויחים יותר מ־5 מיליון דולר בשנה. ההצעה של קואומו הייתה מבוססת על כך שניו יורק תקבל רק רק 3 מיליארד דולר בסיוע ישיר מממשל ביידן במסגרת חבילת הסיוע האחרונה בגובה 1.9 מיליארד דולר.

אלא שעל פי התוכנית שעברה בשבוע שעבר, תקבל ניו יורק 12.5 מיליארד דולר. קואומו לא פסל תמיכה בהעלאת המס בצורה כלשהי במסגרת התקציב החדש.

מה כוללת ההצעה של הדמוקרטים?

המסים המוצעים החדשים כוללים:

1. העלאת מס מדורגת על מיליונרים: הדמוקרטים רוצים להעלות את שיעור מס ההכנסה הגבוה ביותר מ־8.82% ל־9.85% לאדם פרטי שמדווח לבד על הכנסתו ומרוויח יותר ממיליון דולר בשנה וכן מזוגות המדווחים ביחד ומרוויחים יותר משני מיליון דולר בשנה.

שתי מדרגות מס חדשות יתווספו למי שמרוויח בין 5 מיליון ל־25 מיליון דולר, ויגיעו ל־10.85% ול־11.85% למי שמרוויח מעל 25 מיליון דולר. העלאות מס הכנסה אלה יכניסו, על פי הערכותיהם, 4.3 מיליארד דולר נוספים ממיסוי לקופת המדינה.

2. מס חדש על רווחי הון של 1% שיושת על מי שמרוויח יותר ממיליון דולר בשנה. המס יוסיף, על פי ההערכות, לקופות המדינה עוד 700 מיליון דולר.

3. מס פרוגרסיבי יוטל על אנשים שברשותם בית צמוד קרקע (לא מושכר) בנוסף לבית שבו הם גרים. בתים כאלה משמשים בדרך כלל את עשירי המדינה כבתי קיץ או כבתים שניים שרוב הזמן נותרים ריקים. הצפי הוא כי למדינה ייכנסו עוד כ־300 מיליון דולר ממס זה.

4. מס העיזבון יעלה מ־16% ל־20%, ויכניס עוד כ־130 מיליון דולר למדינה.

5. מס חדש של 18% על זיכיונות עסקיים, חברות שירותים וחברות ביטוח אמור להכניס עוד מיליארד דולר לפי החישוב של המחוקקים.

6. החזרת מס מינימלי על רווחים תאגידיים תכניס לקופות ניו יורק עוד 150 מיליון דולר.

אם יאושרו, העלאות המסים יממנו עלייה של עד 23% בסיוע לבתי ספר והמימון יגיע ל־29.5 מיליארד דולר בסך הכל.

כצפוי, ההצעה של הדמוקרטים זוכה לחיבוק מצד גופים ליברלים ולביקורת חריפה מצד גופים שמרניים ורפובליקאים.

האחוזון העליון של תושבי ניו יורק העשירים כבר משלמים 44% במיסי הכנסה במדינה, והצמיחה במסים מרווחי הון בשנה שעברה עזרה לניו יורק להכניס ממיסוי יותר מכפי ששיערו מראש, כך על פי Empire Center for State Policy - מכון מחקר שמרני מעיר הבירה אלבני.

"תושבי ניו יורק משלמים מסים עד מוות", אמר מייק לולר, רפובליקאי, חבר המועצה המחוקקת של ניו יורק בהודעה. "בזמן שאנו מנסים להתאושש מהמגפה, הדבר האחרון שאנו צריכים לעשות הוא להוסיף לנטל המס העצום שתושבינו כבר סובלים ממנו".

ממשל ארה"ב ישקול הטלת מס עושר

ההצעה של נבחרי הציבור הדמוקרטים בניו יורק, לא נולדה בחלל ריק. קדמו לה הצעה של מדינת וושינגטון למיסוי המיליארדרים; הצעה משותפת של הסנאטורית אליזבת וורן בקפיטול יחד עם עוד כמה דמוקרטים, למיסוי האולטרה־עשירים.

בית הנבחרים של מדינת וושינגטון דן בינואר השנה בהטלת מס עשירים בגובה 1% על הונם של המיליארדרים שמתגוררים במדינה, ובהם ג'ף בזוס, ביל גייטס, מקנזי סקוט, הווארד שולץ וסטיב באלמר.

לפי מחלקת הגבייה במדינה, במסגרת המס החדש תוכל וושינגטון לקבל 2.25 מיליארד דולר ב־2023 ו־2.5 מיליארד דולר ב־2024. אם אכן יחוקק החוק, בזוס עשוי לשלם מס שנתי בגובה של כ־2 מיליארד דולר וגייטס כ־1.3 מיליארד.

במקביל, שרת האוצר ג'נט ילן אמרה השבוע כי הממשל ישקול אם להטיל מס על העושר בארה"ב. ילן הזכירה כי במהלך הקמפיין לנשיאות, ביידן עצמו הציע לגבות מסים גבוהים יותר מתאגידים, מאנשים בודדים, מרווחי הון או מתשלומי דיבידנד. "אלה אפשרויות הנוגעות.... הדומות בהשפעתן למס עושר", אמרה ילן.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי