גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות כרטיסי האשראי: כמה הלוואות ניתנו לרכישת רכבים ומי ביצעה הכי הרבה מחיקות?

מגפת הקורונה שהובילה לעצירת טיסות לחו"ל ולסגירה ממושכת של עסקים רבים, הביאה לקיטון יוצא דופן של 4% במחזורי העסקאות בכרטיסי אשראי ב-2020 ● לצד אלו, חלה הרעה במצב הלווים מהציבור ובתי עסק קטנים, שהובילה לגידול בהוצאות בגין הפסדי אשראי של החברות ישראכרט, כאל ומקס

לוי הלוי, רון פאינרו, ד"ר רון וקסלר / צילום: רמי זרינגר, שלומי יוסף, איל יצהר
לוי הלוי, רון פאינרו, ד"ר רון וקסלר / צילום: רמי זרינגר, שלומי יוסף, איל יצהר

פרוץ מגפת הקורונה הוביל לשינוי סדרי עולם, ובכלל זה עצירת הטיסות לחו"ל והתיירות הנכנסת לישראל, וסגרים שפגעו בעסקים רבים שעצרו באחת. הדבר התבטא בין היתר בקיטון יוצא דופן, בשיעור של 4%, במחזורי העסקאות שנעשו באמצעות כרטיסי אשראי, שהפכו עם השנים לאמצעי התשלום המוביל. כך, בסיכומה של שנת 2020 הסתכם מחזור העסקאות הכולל בכרטיסי אשראי בישראל בכ-346 מיליארד שקל.

אך לא רק זאת, בשנה החולפת חלה הרעה גם במצב הלווים בשוק הישראלי, בדגש על הציבור ובתי עסק קטנים, דבר שהוביל לגידול ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי, שהתווסף לפגיעה בהכנסות מכרטיסי אשראי. כל אלו ניכרו בתוצאות של שלוש חברות כרטיסי האשראי הפועלות בישראל - ישראכרט, מקס וכאל, ששתי הראשונות מביניהן נפרדו בשנים האחרונות מקבוצה בנקאית והפכו לחברות עצמאיות.

עיבוד הדיווחים של חברות כרטיסי האשראי מלמד כי מחזור העסקאות החודשי הממוצע לכרטיס אשראי פעיל ב-2020 קטן בכ-7.4%, לכ-3,125 שקל לחודש. 

הדוחות של שלוש החברות לסיכום 2020 מספרים על השמות שעשו השפעות הקורונה בפעילותן העסקית: ר ווח שנתי מצרפי בהיקף של 302 מיליון שקל, המהווה קיטון של יותר מ-40% ביחס ל-2019 . צריך לציין כי בשתי השנים החולפות נרשמו ריבוי של אירועים חד פעמיים שהשפיעו רבות על תוצאותיהן של השלוש.

 

כל זאת כאשר כל שוק התשלומים חווה טלטלה גדולה, ונמצא על סיפה של טלטלה עזה יותר עם כניסת שירות התשלומים הדיגיטלי אפל-פיי לישראל. אך בעוד שהבנקים המקומיים מחפשים את דרכם בעולם התשלומים החדש, לפי שעה מעמדן של חברות כרטיסי האשראי מובטח, מאחר שהארנקים הדיגיטליים מתבססים על הכרטיסים שלהן.

46.5% הוא שיעור הירידה "האמיתי" ברווחי שלוש החברות ב-2020, לסך מצרפי של 318 מיליון שקל,  אשר יותר ממחציתו נזקפת לישראכרט, המתנהלת ללא גרעין שליטה. זו חוותה לאחרונה שינוי בזהות היו"ר, עם כניסתה לתפקיד של תמר יסעור, שניהלה בעבר את המתחרה מקס (בימיה כלאומי קארד).

באשר לשינויים החד פעמיים, מצד אחד ב-2020 נהנו מקס וכאל מרווחים חד פעמיים נאים, הראשונה בשל תשלום שקיבלה במסגרת פשרה על אובדן מועדון שופרסל מלפני כמה שנים, והשנייה נהנתה מרווח בגין מימוש החזקות ב"ויזה אינק" (שקוזז בחלקו עם עלויות תוכנית פרישה מרצון של עובדים). מנגד, ב-2019 מקס רשמה הוצאה ניכרת על תשלום מענק לעובדיה, עם יציאתה מבעלות לאומי והעברתה לשליטת הקרן הזרה  ורבורג פינקוס

גם ישראכרט רשמה ב-2019 הוצאה חד פעמית בשל תשלום מענק היפרדות מבנק הפועלים לעובדיה, כשבשנה החולפת ספגה עוד הוצאות חד פעמיות ניכרות שחתכו מרווחיה 88 מיליון שקל, בגין עלויות תוכנית פרישה מרצון ובשל הפסקת פרויקט טכנולוגי.

בנטרול חריגים, ישראכרט רשמה ב-2020 קיטון של 39% ברווח, שהסתכם בכ-181 מיליון שקל, בעוד שכאל הרוויחה 90 מיליון שקל (קיטון של 52% ביחס ל-2019). הרווח של מקס היה 47 מיליון שקל - ירידה של 57% ביחס לשנה קודמת.

4.3% היה שיעור הגידול במספר כרטיסי האשראי של שלוש החברות בסוף 2020. עם זאת, יותר מ-22% מהכרטיסים אינם פעילים - כלומר הלקוחות לא עשו בהם שימוש לפחות שלושה חודשים, וזאת לעומת 20.5% ב-2019.

ככלל, בסוף 2020 היו בישראל כ-12 מיליון כרטיסי אשראי, שמתוכם היו 9.3 מיליון כרטיסים פעילים. ביחס לכרטיסים הפעילים, נציין כי ב-2020 חלה עלייה של 3.7% במספר הכרטיסים החוץ בנקאיים, למול גידול של "רק" 1.3% במספר הכרטיסים הבנקאיים. 

12.4% הוא שיעור הירידה בהכנסות החברות מתחום הליבה של כרטיסי האשראי. זו נובעת מהירידה האמורה במחזורי העסקאות בכרטיסי האשראי ב-2020. הקיטון הכי מתון היה בכאל, ש"שמה גז" בתחום המועדונים, ומחזור העסקאות בכרטיסיה גדל באופן סמלי בשנה החולפת, למרות הקורונה. ההכנסה השנתית של השלוש בממוצע מכרטיס עמדה  על כ-313 שקל - קיטון של 16%.    

16.67 מיליארד שקל - הוא היקף תיק האשראי המצרפי של שלוש חברות כרטיסי האשראי, אשר מהווה אצל כולן מנוע צמיחה אסטרטגי. בעקבות השפעות הקורונה והרעת מצב הלווים, החברות הקטינו בשנה החולפת את תיק האשראי שלהן בכ-6.2%.

בסיכום 2020 עמד תיק האשראי הצרכני (ללא הלוואות לרכבים) של כאל, מקס וישראכרט, על 13 מיליארד שקל, לאחר קיטון של 3.7% ביחס ל-2019, כשההלוואות לרכישת רכבים הסתכמו ב-1.52 מיליארד שקל.

לשלוש החברות גם תיק אשראי מסחרי, לבתי עסק, בהיקף של 2.1 מיליארד שקל, וזה קטן אשתקד בשיעור חד של כ-23%. אגב, בסוף 2020 רכשה מקס תיק אשראי לרכב ממימון ישיר, ולולא רכישה זו הקיטון השנתי בתיק האשראי הענפי היה מתקרב ל-8%. 

10% הוא שיעור הקיטון בחלק היחסי של האשראי של חברות הכרטיסים מזה של הבנקים. בסוף 2020 עמד שיעור תיק האשראי של חברות הכרטיסים ברמה של 1.47% מהאשראי הבנקאי, בעוד שבסוף 2019 הוא עמד על 1.64% מסך האשראי בבנקים.

ייתכן שהסיבה היא שהחברות שמו "ברקס" בנושא האשראי אי שם במהלך השנה, על רקע הקורונה. למעשה, המגפה השפיעה על תוצאות חברות כרטיסי האשראי בזווית חשובה נוספת, שנוגעת לאשראי שהן מעמידות לציבור - בדמות ההוצאה להפסדי אשראי.

643 מיליון שקל - היה היקף ההוצאות בגין הפסדי אשראי שהציגו שלוש החברות ב-2020, גידול של 42% ביחס לסך ההוצאות להפסדי אשראי ב-2019. עיקר הגידול נרשם בהפרשות קבוצתיות, שהן "כרית הביטחון" של החברות להפסדי אשראי עתידיים. לצד זאת גם מחיקות שכבר נעשו בגין הלוואות קיימות גדלו בשנה החולפת, מ-313 מיליון שקל ב-2019 לכ-382 מיליון שקל ב-2020. בסיכום שנתי שיעור המחיקות מהיתרה הממוצעת של האשראי עמד על 1.53%, כשבישראכרט הוא הגבוה ביותר, ובמקס ובכאל די דומה.

הבוננזה של ירון בלוך: שכר של 4 מיליון שקל והחזקה ב-2% ממניות מקס | אביב לוי

בין שיאני השכר של שלוש חברות האשראי הגדולות - ישראכרט, מקס וכאל, בולט מעל כולם ירון בלוך, יו"ר דירקטוריון מקס, שעלות העסקתו הגיעה לכ-4 מיליון שקל. משמעותית מעל יתר מנהלי וראשי חברות האשראי, שנהנו מעלות העסקה של פחות מ-3 מיליון שקל. בסיכום שנתי נהנה בלוך משכר בעלות של 3.1 מיליון שקל, ויתרת הסכום מורכבת מהפרשות סוציאליות והטבות נוספות.

בלוך החל לכהן כיו"ר מקס במהלך 2019, בהיקף משרה של 80%, ותנאי העסקתו קובעים כי ב-12 החודשים הראשונים לתקופת ההסכם המשכורת השנתית היא 3.4 מיליון שקל, ולאחר מכן תיקבע "באופן מדורג, כאשר החל מהשנה השלישית השכר הקבוע ייוותר ללא שינוי".

 

בלוך, שכיהן טרם תפקידו במקס כמנכ"ל לאומי פרנטרס, מימש במהלך השנה החולפת "זכות שהוקנתה לו בסמוך לחתימת הסכם העסקתו בחברה" לרכישת נתח ממניותיה של מקס, בשיעור המהווה כ-2% מהונה. עלות העסקת איל דשא, היו"ר הקודם של המתחרה ישראכרט, שסיים את תפקידו בסוף נובמבר 2020, עמדה בסיכום שנתי על כ-2 מיליון שקל.

מי שתפס בסיכום שנתי את המקום כסגנו של בלוך בטבלת שיאני השכר של חברות האשראי הוא מנכ"ל מקס, רון פאינרו, שעלות העסקתו הסתכמה ב-2.7 מיליון שקל, וכללה שכר בעלות של כ-1.5 מיליון שקל. זאת בעוד עלות העסקת  רון וקסלר יו"ר ישראכרט עמדה על 2.3 מיליון שקל, ולוי הלוי, מנכ"ל כאל, הסתפק בתגמולים שנתיים בעלות של כ-1.9 מיליון שקל.

בין הנשים, במקס, הסמנכ"לית שגית דותן נמנתה עם שיאני השכר בחברה, עם עלות העסקה של כ-1.5 מיליון שקל; בכאל היו אלה נעמי זנדהאוז, ראש חטיבת הייעוץ המשפטי ואירנה פורטניק, ראש חטיבת טכנולוגיות ותפעול, עם עלויות שכר שנעו סביב כ-1 מיליון שקל; ובישראכרט דלית גפן, מנכ"לית חברה בת, עם כ-1.3 מיליון שקל.

בסיכום השנה הנוכחית צפויה להצטרף לרשימת השיאניות תמר יסעור, שמונתה ליו"ר דירקטוריון ישראכרט בהיקף משרה של 75% בדצמבר האחרון. בחודש הבא יתבקשו בעלי מניות החברה לאשר לה תגמול קבוע בעלות שנתית של עד 2.2 מיליון שקל, לצד תנאים נלווים. 

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

גנץ ל"גורם המדיני": לא להיכנס להיסטריה משיקולים פוליטיים

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים