גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים המודרניים שיבשו את אוכלוסיית החיידקים בגוף שלנו. המדענים מנסים לשקם אותה

חוקרים טוענים שבני אדם נחשפים היום פחות מבעבר לחיידקים טובים, ומגפת הקורונה רק החמירה את המצב ● "וול סטריט ג'ורנל" מציג שמונה דרכים שבהן מדענים מנסים לשקם את המיקרוביום האנושי, אותה אוכלוסיית חיידקים שחיה על ובתוך הגוף שלנו

ההגירה לערים הרחיקה אותנו מחיידקים שיש באדמה / צילום: Reuters, Dinendra Haria
ההגירה לערים הרחיקה אותנו מחיידקים שיש באדמה / צילום: Reuters, Dinendra Haria

למיקרוביום, או מגוון החיידקים שחיים על ובתוך הגוף האנושי, יש תפקיד חיוני בשמירה על הבריאות הגופנית והנפשית שלנו. הוא לא רק מגן מפני מחלות, הוא גם מאמן את מערכת החיסון, מווסת את חילוף החומרים ועוזר לתכנת את המוח, בין היתר. השנים הראשונות בחיי אדם הן חיוניות ליצירת מיקרוביום חזק ומגוון, אבל אורח החיים המודרני מקשה עלינו להיחשף כנדרש לאותם חיידקים. החשיפה הזאת יכולה להיות דרך מגע באנשים אחרים, נשימה ואכילה. לירידה בהיקף האינטראקציות בתקופת המגפה יכולה להיות השפעה ארוכת טווח.

עם ההגירה לערים, מאז המהפכה התעשייתית, האוכלוסייה האנושית איבדה את החשיפה שהייתה לה לחיידקים הנמצאים באדמה, בבוץ ובבעלי חיים שנמצאים לעתים קרובות באזורים כפריים. גילוי הפניצילין ב־1928 והשימוש הגובר באנטיביוטיקה שיבשו את המיקרוביום אפילו יותר, טוענים מדענים. מחקרים מראים שלילדים שקיבלו אנטיביוטיקה בשלב מוקדם בחייהם סיכון גבוה יותר לחלות באסתמה של ילדים, בצליאק, בהשמנת יתר, בהפרעות קשב ובהפרעות אחרות. השימוש האינטנסיבי בחומרי ניקוי אנטי־בקטריאליים בעשורים האחרונים שיבש את המיקרוביום ואת התפתחות מערכת החיסון. גם לידה בניתוח קיסרי, אף שהיא נחוצה במקרים רבים, מונעת מתינוקות חיידקים טובים רבים שיכלו לקבל בלידה רגילה. 

כעת מדענים מחפשים פתרונות אפשריים לשיקום המיקרוביום. הנה שמונה מהם.

1. חיידקים טובים, גם בניתוח קיסרי

מדענים בוחנים דרכים להבטיח שתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי יקבלו את החיידקים  שהיו מקבלים בלידה רגילה באמצעות הנוזל הווגינלי של האם או במקרים מסוימים על ידי השתלת צואה. כיום הזרעה וגינלית, כפי שנקראת הפרקטיקה הזאת, אינה מומלצת מחוץ למסגרת המחקרית בגלל החשש מזיהום. אבל יש מדענים החושבים שזה ישתנה ככל שהנושא יילמד יותר ושיטות הטיפול ישתפרו. "בעתיד, אנו מקווים שהמחקר יאפשר לנו לדעת מה התמהיל הנכון של חיידקים ונוכל להכין אותו בלי להסתכן בזיהומים", אמרה פרופ' מריה גלוריה דומינגז בלו, המתמחה במיקרוביום ובריאות באוניברסיטת ראטגרס.

2. פרוביוטיקה של העתיד

מדענים חושבים שאנטיביוטיקה מפריעה למיקרוביום בין השאר משום שהיא מחסלת חיידקים טובים ורעים כאחד. לכן הם מנסים לפתח מוצרים פרוביוטיים שישקמו את המערכת. "אלה לא יהיו מוצרי הפרוביוטיקה שקונים בחנויות טבע, אלא מוצר פרוביוטי עתידי אחר כלשהו", אמר מרטין בלייזר, מנהל המרכז לביוטכנולוגיה מתקדמת ורפואה באוניברסיטת ראטגרס. בניגוד למוצרי הפרוביוטיקה שמוכרים בבתי המרקחת ובסופרמרקטים, שבמידה רבה יתרונותיהם אינם מוכחים, מוצרי העתיד ייוצרו לאחר ניסויים מדעיים בחיות ובבני אדם שיקבעו מה ההשפעה שלהם. "אנו צריכים להגדיר מהם האורגניזמים שניתן להפיק מהם תועלת ואנחנו יכולים לתת, לאיזו מטרה הם עוזרים ולמי", הוסיף.

במעבדה של בלייזר חוקרים מה קורה כאשר מזינים עכברי מעבדה שטופלו באנטיביוטיקה בצואה של עכברים שלא טופלו באנטיביוטיקה. לדבריו, הם גילו שטיפול כזה יכול לעזור לשקם את המיקרוביום.

3. לנקות טוב יותר עם חיידקים מועילים  

חומרי ניקוי מסורתיים שנועדו להשמיד בקטריות יוצרים כמה בעיות, אומר פרופ' ג'ק גילברט, מומחה למיקרוביום באוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו. אחרי שהחומרים האלה הורגים את החיידקים שנמצאים על משטח מסוים, הם מעודדים עמידות שלו לחיידקים לאורך זמן, וכך הורגים גם חיידקים טובים ומונעים מבני אדם חשיפה אליהם. 

מדענים בוחנים דרכים לעקוף זאת. גילברט מפתח חומר ניקוי שמכיל אורגניזמים של חיידקים בלתי מזיקים שיכולים לגבור על החיידקים המזיקים.

חומרי ניקוי הורגים גם את החיידקים המועילים שיש על משטחים / צילום: Shutterstock

אותם אורגניזמים מונעים מפתוגנים גישה לחומרי מזון, הם מייצרים תרכובות רעילות להם, והם תופסים מקום, כך שאותם פתוגנים לא יוכלו לגדול והם ימותו לבסוף. החיידקים מחומר הניקוי נשארים על המשטח ונלחמים בחיידקים שמאכלסים אותו שוב, וכך מאריכים את זמן ההשפעה של חומר הניקוי. כמו כן, חומרי ניקוי כאלה מעודדים פחות עמידות של חיידקים, אומר גילברט 

המעבדה של גילברט בוחנת כרגע חומר ניקוי כזה בבית חולים מקומי. המטרה היא שיום אחד הוא ייכלל בסל המוצרים שבתי חולים משתמשים בהם כדי לשמור על ביטחון החולים. תוצאות המחקר צפויות להתקבל בתוך שנה או שתיים. בעתיד, הוא מקווה למצוא קוקטייל של חיידקים "טובים" שניתן יהיה לרסס על משטחים אחרי ניקיונם, כך שלבני אדם לא יחסרו החיידקים המועילים שתהליך הניקוי חיסל. 

4. לאכול נכון עם דיאטה מותאמת אישית

האם חיידקים במעי משפיעים על כמות האנרגיה שאנחנו מקבלים ממזון? לפי מחקר שנעשה במכון ויצמן ברחובות, אותן ארוחות מובילות לרמה שונה של סוכר בדם באנשים שונים, בין השאר בגלל המיקרוביום שלהם. האימונולוג ערן אלינב, הביולוג החישובי ערן סגל ועמיתיהם פיתחו אלגוריתם שיכול לחזות את רמת הסוכר של אדם מסוים בתגובה למאכלים שונים, בהתבסס על מאפיינים כמו בדיקת דם, הרגלי תזונה, מידות גוף ופרופיל המיקרוביום של המעי. הם קבעו דיאטות מותאמות אישית לאנשים שהיו בסיכון לפתח סוכרת והצליחו להוריד כך את רמות הסוכר בדם שלהם. בסופו של דבר, "אנו יכולים לנסות להשתמש בתזונה המותאמת אישית לא רק לניהול רמת הסוכר, אלא אולי גם לשליטה במחלות אחרות הקשורות במיקרוביום, מחלות דלקתיות ומחלות אחרות", אמר ד"ר אלינב.

5. לווסת מחדש את ספיגת השומן

לפי כמה מחקרים, המיקרוביום עוזר לווסת את ספיגת השומן במעיים. פרופ' לורה הופר, מומחית לאימונולוגיה במרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס סאות'ווסטרן, חוקרת מוביל שומן מסוים המווסת על ידי המיקרוביום והשעון הביולוגי. "אם נצליח לבצע מניפולציה מיקרוביולוגית במוביל השומן הזה במעיים, נוכל לשלוט על מידת השומן שגופנו סופג", היא אומרת, ואולי כך נמצא דרך לצמצם את תופעת השמנת היתר, שנובעת מתזונה לקויה או להגביר את ספיגת אבות המזון.

ד"ר הופר ועמיתיה חוקרים אילו חיידקי מעיים מעורבים בייצור מוביל השומן הזה. "אם נבין זאת, נוכל לתת את החיידקים האלה במקרים שבהם נרצה להגביר את ספיגת השומן, לדוגמה במצב של תת-תזונה, או למנוע את התרבותם במקרים אחרים", אמרה. היא מקווה שלמעבדה שלה יהיו תשובות נוספות בשנה או בשנתיים הקרובות.

6. להתגבר על השפעת הקורונה

השימוש המוגבר באמצעי ניקיון וחיטוי חזקים, מיעוט המגע בין אנשים מחוץ לסביבה הביתית וגישה פחותה - לחלק מהאנשים - למאכלים מזינים בתקופת הקורונה פוגעים בתמהיל חיידקי המעי ועשויים להשפיע לרעה על הבריאות, אומרים מדענים. חוקרים מעודדים אנשים להשתמש בחומרי ניקוי משמידי חיידקים באופן מושכל יותר ולצאת מהבית יותר, וגם קוראים לתת סיוע במזון לאוכלוסיות נזקקות. מדענים אחרים אומרים שהמגפה אולי דווקא עזרה למיקרוביום בדרכים מסוימות: השימוש באנטיביוטיקה פחת, בין השאר בגלל ירידה בתחלואה במחלות במערכת הנשימה כתוצאה מהריחוק החברתי.

הריחוק החברתי הפחית את החשיפה לחידקים, גם טובים / צילום: Reuters, Jeenah Moon

במעבדה של ד"ר בלייזר מרצפים את המיקרוביום של עובדי מערכת הבריאות שחלו בקורונה במטרה להשוות אותו למיקרוביום שלהם לפני שנדבקו או למיקרוביום של אנשים שלא נדבקו בקורונה. החוקרים מבקשים להבין אם ההבדלים במיקרוביום הופכים אנשים מסוימים מועדים יותר לחלות במחלה באופן קשה או אם השינויים קרו כתוצאה מההדבקה עצמה.

7. התרומה של כלבים לתמהיל החיידקים

כמה חוקרים גילו שתינוקות ופעוטות הגדלים עם כלב - או במקרים מסוימים עם חתול - מועדים פחות לפתח אלרגיות ואסתמה. מחקרים הראו שחיות מחמד מכניסות לבית חיידקים מגוונים וזה חשוב להתפתחות המיקרוביום במעיים של תינוקות והמערכת החיסונית שלהם. Siolta Therapeutics, חברת ביוטכנולוגיה מסן פרנסיסקו, מפתחת כמה תרופות מבוססות מיקרוביום, ובהן קוקטייל חיידקים שמטרתו ליצור את האפקט המגן הזה. הוא יינתן לתינוקות בסיכון לפתח אסתמה, לדוגמה תינוקות שלפחות להורה אחד שלהם יש היסטוריה של המחלה, אומרת המייסדת השותפה ד"ר סוזן לינץ', המנהלת את מכון בניוף לרפואת מיקרוביום באוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו. "ההנחה והתקווה היא שנשנה את ההתפתחות המיקרוביאלית ואת פיתוח המערכת החיסונית על ידי הכנסת אורגניזמים שצריכים להיות במעיים".

8. להכניס את האדמה לבתים בערים

המחקר רומז על כך שהחיים בכפר מעשירים את המיקרוביום של ילדים קטנים ומפחיתים את סיכוייהם לחלות באסתמה או באלרגיות בהמשך. ב־2019, מרטין טאובל, החוקר סביבות סגורות במכון הפיני לבריאות ורווחה, לקח שכבה עשירה של אדמה מאזורים כפריים ושם אותה בכניסה לשישה בתים. הוא מצא שהחיידקים נפוצו באוויר בבתים במשך כמה שבועות. "באמצעות דבר פשוט כמו הבאת אדמה מבחוץ אפשר לשנות את תמהיל החיידקים בתוך הבית", אמר. "אפשר להגביר את העושר המיקרוביאלי בחלל הזה. אנו יכולים לשנות את החשיפה של ילד לחיידקים בבית כזה". שכבת האדמה שהונחה הייתה כל כך דקה ומהודקת לשטיח הכניסה, עד שלא היו עקבות בוץ או לכלוך בבית. 

בשנים הקרובות, ניתן יהיה להניח בפתחי הכניסה לבתים הרבה שטיחים או שטיחונים מועשרים בחיידקים, שיעזרו לילדים לפתח מיקרוביום חזק ויפחיתו את מקרי האסתמה והאלרגיות, הוא אומר. לעת עתה, הוא ואחרים עדיין מנסים להבין אילו חיידקים ושילובי חיידקים הכי מועילים לאנשים. טאובל מתעד את ממצאיו לקראת פרסום שלהם, וחושב איך לערוך ניסוי בקנה מידה גדול יותר.

עוד כתבות

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

פרויקט פינוי בינוי / צילום: Mark Tso

מה מגיע לבני 70 ומעלה במיזמי פינוי־בינוי? הנחיות חדשות מנסות לעשות סדר

החוק המעניק לבני 70 ויותר הטבות מיוחדות במיזמי התחדשות עירונית, לא כלל התייחסות לפרויקטים שקידומם החל טרם כניסתו לתוקף ● חוות דעת של המשנה ליועצת המשפטית קובעת: גילו של הדייר בעת החתימה הראשונה הוא הקובע ● איך תשפיע ההנחיה על היזמים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מגמה מעורבת בוול סטריט; טבע מזנקת ב-15%, שופיפיי מתרסקת ב-20%, אובר ב-9%

נאסד"ק יורד ב-0.2% ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● אובר יורדת ב-9% בעקבות הדוחות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● האם טסלה הטעתה את המשקיעים? יורדת ב-4% ● רדיט וליפט עולות לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

מ-6 קומות ל-60: התוכנית של מגדל יורוקום ברמת גן עולה שלב

רמת גן המליצה להפקיד את התוכנית לבניית מגדל יורוקום של קנדה ישראל, שיכלול 60 קומות בעירוב שימושים למגורים, לתעסוקה ולמסחר ● רמת גן מאשרת תוכנית עירונית חלופית לתמ"א 38, הכוללת את כלל שטחה של העיר ● וחברת יבוא האלכוהול שתקים מגדל בן 30 קומות בנתניה ● חדשות השבוע בנדל"ן

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"