גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סופר מריו" מציג את "אם כל הרפורמות" בניסיון להוציא את איטליה ממשבר הקורונה

רה"מ מריו דראגי יציג השבוע תוכנית חומש לשיקום המדינה בהיקף של 221 מיליארד אירו ● רוב הסכום יגיע מקרן הסיוע של האיחוד האירופי ● בראש סדר העדיפיויות: השקעה בתשתיות תחבורה ובנייה, כלכלה ירוקה, דיגיטלציזציה והפחתת חסמים רגולטוריים "שמבריחים את ההון הזר"

ראש הממשלה מריו דראגי ברומא / צילום: Associated Press, Andrew Medichin
ראש הממשלה מריו דראגי ברומא / צילום: Associated Press, Andrew Medichin

נאמן להבטחתו לנסות ולשקם את איטליה ממשבר הקורונה ומשנים ארוכות של דשדוש כלכלי, צפוי ראש הממשלה מריו דראגי להציג השבוע בפני הפרלמנט במדינה תוכנית־חומש מקיפה בשווי של כ־220 מיליארד אירו. המטרה: חידוש הצמיחה וביצוע רפורמות מבניות במשק האיטלקי כאשר בראש סדר העדיפויות השקעה ברכבות מהירות, בתשתיות ובבנייה, קידום כלכלה ירוקה ודיגיטליזציה, לצד ייעול עשיית עסקים במדינה והפחתת חסמים רגולטוריים ומשפטיים.

התוכנית, שכוללת יותר מ־300 עמודים ושזכתה לראשי התיבות PNRR (Piano nazionale di ripresa e resilienza, "התוכנית הלאומית לשיקום ולעמידות") אמורה להוות את הרפורמה הכלכלית המשמעותית ביותר שידע המשק האיטלקי מזה עשורים.

"ארבעה תחומים יעמדו במרכז", הודיע דראגי בסוף השבוע, עוד לפני הצגת התוכנית בפני הפרלמנט. "השירות הציבורי, מערכת המשפט, הקלות ברגולציה וקידום התחרותיות".

 

רוב הכסף מהאיחוד האירופי

התוכנית מתוקצבת ב־221 מיליארד אירו על פני חמש השנים הקרובות. 190 מיליארד מתוכם יגיעו מקרן מיוחדת, שהקים האיחוד האירופי לשיקום היבשת ממשבר הקורונה, בשווי 750 מיליארד אירו. 31 מיליארד האירו הנותרים יגיעו מהתקציב השוטף של הממשלה, שנמצאת גם כך בגירעון עמוק וסובלת מיחס הגירעון־תוצר השני בגובהו באיחוד האירופי. כ־70 מיליארד אירו מתוך הסכום שיספק האיחוד האירופי צפוי להיות מענק.

עוד לפני שגובשה, השאלה מה לעשות עם עשרות המיליארדים שיזרמו מבריסל גרמה לטלטלה פוליטית במדינה. אחרי שראש הממשלה הקודם, ג'וזפה קונטה, בגיבוי עמיתו הספרדי, הצליחו לשכנע את האיחוד האירופי להקצות סכום זה - באיומי פרישה או הכרזה על כישלון האיחוד האירופי - התפרקה ממשלתו של קונטה על רקע מתחים פנימיים סביב אופן השימוש בכסף. מי שנקרא לדגל על ידי נשיא איטליה היה דראגי, לשעבר נגיד הבנק המרכזי האירופי (ECB), בן 73, שמונה להקים ממשלה חדשה ולעמוד בראשה כדמות מקצועית על־פוליטית.

דראגי עמד במשימה מבחינה פוליטית, והצליח להקים ממשלה בתחילת השנה. כעת הוא נדרש להציג את סדר העדיפויות הכלכלי והחברתי שלה, באמצעות התוכנית לרפורמה כלכלית ומבנית במשק האיטלקי.

המיתון העמוק ביותר מאז מלחמת העולם

כמו מדינות אירופיות אחרות, רשמה גם איטליה בשנה החולפת את המיתון העמוק ביותר שחוותה מאז מלחמת העולם השנייה. שיתוק הייצור החיוני בתחילת השנה שעברה עקב הקורונה יחד עם הסגרים הארוכים וההגבלות על החיים הציבוריים שנבעו ממנה, הביאו לירידה של 10.5% בתוצר ב־2020 - אחד השיעורים הגבוהים ביותר באירופה.

התוכנית החדשה היא ניסיון לתקן ולהסיר חסמים שעמדו בפני הכלכלה האיטלקית כחלק מהליך השיקום. היא תכלול, למשל, תוכנית השקעה של 25 מיליארד אירו בהקמה ובשיפור תשתית הרכבות המהירות על פני כל המדינה, שאמורות גם לחבר בהצלחה בין הצפון התעשייתי העשיר לדרום העני יחסית. מיליארדי אירו נוספים יוקצו לשיפוץ בתי ספר ולהנחת תשתית אינטרנט מתקדמת לכיתות, בניסיון להפוך את איטליה ל"מודרנית יותר". כ־49 מיליארד אירו יושקעו בסך הכול בתחום ה"דיגיטליזיציה", כולל הנחת תשתית סיבים אופטיים, קידום רשת G5 וסובסידיות לחברות בתחומי הטכנולוגיה.

 

כמו בגרמניה ובמדינות אירופיות אחרות, גם הרפורמה האיטלקית צפויה לשים דגש על טכנולוגיה ירוקה: מימון מפעלים וטכנולוגיות הפועלות בתחום כלכלת המימן (שימוש במימן דחוס הנוצר מאנרגיות מתחדשות במקום דלק מאובנים), מתן סובסידיות לפרויקטים של אנרגיות מתחדשות ועוד. השקעות בכלכלה ירוקה אמורות לכלול 57 מיליארד אירו.

בסך הכול הוזכרו שישה תחומים עיקריים להשקעות ממשלתיות: דיגיטליזציה, כלכלה ירוקה, השקעות בתשתיות תחבורה, חינוך, בריאות וקידום הלכידות בציבור האיטלקי.

לצד ההשקעה הכספית צפויה הממשלה לאשר שורה של שינויים במערכת החוק ובמערכת העסקית במדינה, שאמורים להקל על עסקים במדינה ולפתוח את המשק להשקעות זרות ולתחרות. אחד המנגנונים המעיבים על הפיתוח הכלכלי, מסכימים מומחים, הוא איטיות מערכת בתי המשפט האיטלקיים, שלפי הערכות הבנק העולמי "מרתיעים" הון זר רב מלהשקיע במדינה. התוכנית של דראגי אמורה לפשט ולייעל את עבודת בתי המשפט בתחום המסחרי, ו"ליישר קו" עם מדינות אירופיות אחרות.

השאיפה: צמיחה לצד הורדת האבטלה

התוכנית אמורה להביא לצמיחה עודפת של 3.6%, על פני הקיים, עד שנת 2026, ולהורדת שיעור האבטלה ב־3% עד שנה זו. מי שיהיה אחראי בשלב הנוכחי לפיקוח על התוכנית יהיה משרד האוצר האיטלקי, בראשות שר האוצר דניאלה פרנקו.

דראגי חילק תיקים שונים למפלגות המרכיבות את ממשלת האחדות המיוחדת, ביניהן הסוציאל־דמוקרטים, תנועת חמשת הכוכבים, פורצה איטליה ו"הלגה", אך דאג גם למנות מומחים לכמה תפקידי מפתח. כך, דניאלה פרנקו כיהן בעבר כנגיד בנק איטליה. עם זאת, לפי הדיווחים האחרונים באיטליה דראגי מנסה להעביר את הסמכות על הפיקוח אליו, למשרד ראש הממשלה.

התוכנית צפויה לקבל אישור גם מנציבות האיחוד האירופי, שלה היא תוגש כבר בימים הקרובים. מאז שדראגי, שנחשב למי שהוביל בהצלחה את גוש האירו למרות משברים כלכליים, תפס את מושכות השלטון, המרווח בין התשואה על אג"ח ממשלתי איטלקי לאג"ח ממשלתי גרמני לעשר שנים, המסמל בעבור רבים את הסיכון שמשקיעים רואים בכלכלה האיטלקית, הצטמצם. המרווח ירד מ־2.6% בשיא משבר הקורונה במרץ 2020 ל־1.1% השבוע.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"