גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עושים את הכול מסובך, כדי שלא תקבל את הכסף"

הפקיעו לכם שטח? בניתם על פיצוי לפי סעיף 197 לחוק? עורכי הדין הפעילים בתחום מספרים על התשה מכוונת ואומרים עד שתראו את הכסף יעברו שנים, אם בכלל ● עו"ד דוד בסון: "כל הליך זה בית משפט, ועדת ערר, שמאי מכריע וכל מיני ערכאות מקושקשות שהחוק המציא כדי לדפוק את האזרח"

נתב"ג. היו אלפי תביעות על הרעש, אבל לבסוף נקבע שלא ישולמו פיצויים / צילום: Shutterstock
נתב"ג. היו אלפי תביעות על הרעש, אבל לבסוף נקבע שלא ישולמו פיצויים / צילום: Shutterstock

סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה קובע כי בעלי מקרקעין (מבנים או קרקעות) שבתחום תוכנית בניין עיר ו/או הגובלים בה, יכולים לתבוע את הוועדה המקומית אם ערך הקרקע שלהם נפגע עקב אישור תוכנית חדשה.

על הנייר זה נשמע הגיוני, אבל בפועל, עורכי דין ושמאי מקרקעין הפעילים בתחום טוענים שהאפשרות הזו איבדה ממשמעותה. במילים אחרות, אם יש מצב שנפגעתם, כתוצאה מהקמה של פרויקט ענק, בכלל אין טעם לתבוע.

חלק מהמומחים שעימם שוחחנו מתמחים בטיפול במיזמי ענק כגון שלושת קווי המטרו המתוכננים בימים אלה במרכז הארץ (להבדיל מקווי הרכבת הקלה האדום, הירוק והסגול שכבר נמצאים בשלבים שונים של ביצוע), שדות תעופה ותוכנית שימור המבנים של העיר תל אביב.

 

"תאר לעצמך שביתך מסומן להריסה"

עו"ד עופר טויסטר מוטרד מאוד מההתנהלות סביב פרויקט המטרו בגוש דן: "הרבה מאוד אנשים שגרים לאורך הציר. כולם בונים על זה שהמערכת יותר משביחה מאשר פוגעת, העניין הוא הפגיעה בשלב הראשון".
"תאר לעצמך שאתה גר בבית והוא מסומן להריסה. בסוף אולי יפצו אותך אבל לך תדע כמה זמן זה יימשך. 15-20 שנה? מחר לא תוכל למכור את הדירה שלך, כי אף אחד לא יקנה בית שמסומן להריסה. ברור שיש משקיעים, אבל רוב השוק מתנהל על עסקאות קטנות".

טויסטר מעיד שכל הרשויות מפחדות כעת מתביעות פיצויים לפי סעיף 197 בעניין המטרו אך בו זמנית הוא מודה שאין לתובעים סיכוי רב לזכות: "גם אם יגישו 30 אלף תביעות המערכת לא מסוגלת להתמודד עם כמות כזאת. שום סיכוי שבעולם. סעיף 197 לא יעיל למסות כאלה".

עופר טויסטר / צילום: יח"צ

מה הפתרון בעיניך?
"הפתרון היחיד הוא מנגנון על פי חוק, כמו שעשו כשפינו את פתחת רפיח, שייתן תשובות מהירות לאנשים שנפגעים. הבעיה היא שלרשויות המקומיות אין שום עניין לזרז את זה כי לא ברור עדיין מי ישלם. יכול להיות שעוד 20 שנה הם ייהנו מהיטלי ההשבחה, אבל בינתיים מישהו צריך לפצות את כל אלה שנפגעו במיידי".

שמאי המקרקעין דני טרשנסקי ממשרד קמיל, טרשנסקי רפאל, מחזק את דבריו של טויסטר בעניין המטרו: "כל המתחם שבין הרחובות אלנבי לקינג ג’ורג’ מיועד לתחנת מטרו של קו M2. יש שם היום שמונה בניינים. הכול מופקע. הרי לא תהיה תחילת בנייה של המטרו בשמונה השנים הקרובות, אז בעלי הבתים לא יכולים לעשות שום דבר בנכס שלהם, שתקוע לפחות 10-15 שנה. לא יכולים לבנות, לא יכולים למכור. אבל אף אחד לא הפקיע אותם.

"הפתרון שנתן לזה המחוקק זה סעיף 197 מיום אישור התוכנית. אבל הליך של תביעה זה 10-15 שנה במקרה הטוב. אנשים שחיים שם היום, הרגת אותם. חייבים למצוא פתרון אחר. זה נורא מה שעושים לאזרחים בעיר הזאת".

כיכר מגן דוד בתל אביב, שבה מתוכננת תחנת מטרו / צילום: Shutterstock

"את הפיתוח האנשים צריכים לספוג"

עו"ד ענת בירן מבהירה ש"ככל שהשנים חולפות והפסיקה מתפתחת כך הסיכוי לקבל פיצוי לפי סעיף 197 קטן מאוד. ככל שהתביעות גדולות יותר הן מהוות סיכון לקופת המדינה וככה הסיכוי שהן יתקבלו, קטן יותר".

את יכולה לתת דוגמה?
"רואים את זה למשל בתוכנית המתאר הארצית של שדה התעופה בן גוריון (נתב"ג 2000), שאפשרה, בין היתר, את הקמת טרמינל 3. היו שם התארגנויות של תושבי המושבים והערים בסביבה והוגשו שם אלפי תביעות בסדרי גודל עצומים. חולון, אור יהודה, בארות יצחק, מזור ועוד רבים, כל היישובים האלה הגישו תביעות על ירידת ערך, כי כתוצאה מהגידול בתנועת המטוסים יש יותר רעש.

ענת בירן / צילום: נדב יהונתן כהן

"אני מכירה את התיקים האלה עוד מהימים שהייתי יו"ר ועדת ערר של מחוז תל אביב. התביעות האלה נמשכו לפחות 15 שנה. לרשות שדות התעופה, שטענה כי בכלל אי-אפשר להוכיח נזק, היה אינטרס להמשיך ולקיים את הדיונים. אחרי שהדיונים הסתיימו הוגשו ערעורים מנהליים שהוכרעו ע"י השופטת מיכל אגמון-גונן, שקבעה שיש בסיס לתביעות האלה, אבל המדינה הגישה ערעור לעליון ובדיון נקבע שכאשר יש פרויקט תשתית, והנזק מתפזר על הרבה אנשים, אז כל אחד תורם את חלקו ולכן לא צריך לשלם פיצויים. יש פה שיעור לכל מי שרוצה להגיש תביעת 197".

עו"ד בירן אינה מהססת לומר שהיא לא מתלהבת לייצג בתביעות לפי סעיף 197: "אם אתה גר בעיר אתה צריך להביא בחשבון את הפוטנציאל שיבנו מולך מגדלים ויסתירו לך את הנוף. אני מאוד נזהרת היום כשבאים אליי ורוצים להגיש תביעות. כשאדם פרטי צריך לשלם שכר טרחה על ניהול הליך פיצויים לפי סעיף 197 והסיכויים כל כך נמוכים, אני חייבת לשקף לו את המציאות".

"15 שנה ו-20 ערכאות"

עו"ד דוד בסון, ממשרד הרטבי-בורנשטיין-בסון ושות’, אומר שאותה בעיה קיימת עם הכבישים: "בעשר השנים האחרונות נסללו שורה של כבישי רוחב, כך כביש 9, כביש 531, 541 ועוד.

"בהקמה של כבישים יש שלושה סוגים של פגיעות: פגיעה במי שלוקחים ממנו את האדמה, פגיעה במי שמגבילים לו את זכויות הבנייה ופגיעה במי שגר על יד הכביש וייפגע כתוצאה מרעש. לכל אחת מהקטגוריות יש דרך אחרת של פיצוי והיא מאוד מורכבת. ואתה יודע למה זה מורכב? כדי לדפוק את האזרחים. עושים את הכול מסובך, כדי שלא תקבל את הכסף.

עו"ד דוד בסון / צילום: איל יצהר

"בכביש מס’ 9 ייצגתי לפחות 60 איש. עד שקיבלתי את הפיצוי עברו 15 שנה ו-20 ערכאות. במדינה מתוקנת היו צריכים לתת פיצוי. כך עשה אריק שרון בתקופת העלייה הגדולה מברית המועצות. הוא נתן לחקלאים שלקחו מהם את האדמות זכויות בקרקע. הוא לא בא אליהם עם מקל, אלא עם גזר.

"סעיף 197 לחוק הוא מקל גדול מאוד. כל הליך זה בית משפט, ועדת ערר, שמאי מכריע וכל מיני ערכאות מקושקשות שהחוק המציא כדי לדפוק את האזרח ולייאש אותו".

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב