גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביל ומלינדה גייטס מתגרשים ללא הסכם ממון ועם 130 מיליארד דולר

ביל ומלינדה גייטס הודיעו על גירושים לאחר 27 שנות נישואים בציוץ בטוויטר ● מעבר לחלוקת הנכסים המשותפים המוערכים ביותר מ-130 מיליארד דולר, השאלה הגדולה צפויה להיות סביב הקרן הפילנתרופית שלהם, שמאז הקמתה תרמה עשרות מיליארדי דולרים

ביל ומלינדה גייטס. לא ברור כיצד יתחלק ההון בין השניים / צילום: Reuters
ביל ומלינדה גייטס. לא ברור כיצד יתחלק ההון בין השניים / צילום: Reuters

אחרי 27 שנים ביחד, ביל ומלינדה גייטס הודיעו בטוויטר כי החליטו להתגרש מאחר והם אינם מאמינים שיוכלו "לצמוח יחד כזוג בשלב הבא של החיים". על פי מסמכי בקשת הגירושים שהוגשו לבית המשפט, עולה כי לשניים אין הסכם ממון. גייטס הוא האדם הרביעי בעושרו בעולם על פי רשימת "פורבס" עם שווי של 130 מיליארד דולר.

בעוד שעדיין לא ברור כיצד יתחלק ההון המשותף של בני הזוג, נראה כי ברשימה הבאה של המיליארדרים לשנת 2021, גייטס צפוי למצוא עצמו במקום נמוך בהרבה עקב חלוקת הכסף הצפויה. לגירושים צפויים להיות השלכות מרחיקות לכת בתחומי רבים שבהם בני הזוג פעילים - מפילנתרופיה ועד השקעות.

ביל גייטס מחזיק 1.37% בלבד ממניות מיקרוסופט בשווי של 26 מיליארד דולר. שאר הונו מושקע בחברות אחרות ובהן ברקשייר האת'וואי, קטרפילר, וולמארט ואחרות. באחרונה הוא מכר מניות של אפל, עליבאבא, אמזון, אובר ואלפבית. שנת 2020 הייתה מוצלחת במיוחד בשביל גייטס, לאחר שבמהלכה ההון שלו התנפח בכ-33%, מ-90 מיליארד דולר במרץ אשתקד ל-130 מיליארד כיום.

הכסף "הגדול" של גייטס מגיע מ"קסקייד אינווסטמנט (Cascade Investment), חברת אחזקות שהקים לפני כ-26 שנים בשנת 1995, המעסיקה כמאה איש, ומושקעת בנדל"ן, מלונות (ארבע העונות וריטץ קרלטון לדוגמה), חברות רכבת, סוכנויות רכב (אוטו-ניישן), ביונד מיט, חברת האנרגיה גרעינית "טרהפאוור", חברות משקאות, מיקרוסופט כמובן ועוד.

"הגירושים של בני הזוג ישפיעו הרבה מעבר לחיי המשפחה שלהם. הם ישפיעו על עולמות העסקים, החינוך, הבריאות הציבורית, החברה האזרחית, הפילנתרופיה ועוד", אמר לרויטרס אנאנד ג'רידהארדס, מחבר הספר "הזוכים לוקחים הכול". לדבריו, ההשלכות של פרידה של שני אנשים, הן כה משמעותיות "בגלל שהחברה שלנו עשתה את הטעות הקולוסאלית ואפשרה לאנשים פרטיים לקבל החלטות שממשלות צריכות לקבל".

דברים שרואים משם, לא רואים מכאן

דברים שרואים משם לא רואים מכאן. בראיונות משותפים ובתמונות יח"צ שפורסמו בשנים האחרונות, קשה לזהות בדיעבד ובטח באותם ימים, את ההכרזה על הפרידה שהגיעה בטוויטר. בראיון עמו מלפני חודשיים וחצי בעיתון וול סטריט ג'ורנל, אמר גייטס כי ההחלטה הכי טובה שהוא קיבל היום עד היום "הייתה להתחתן. כלומר, להקים את מיקרוסופט עבד יפה, אבל אני אשים את זה במקום שני", הוא אמר. במקביל, באחרונה, מלינדה הוסיפה את שם המשפחה הקודם שלה, פרנץ', לשמה ברוב האתרים והרשתות החברתיות בהם היא פעילה.

"לאחר הרבה מחשבה והרבה עבודה על מערכת היחסים שלנו, קיבלנו החלטה לסיים את הנישואין", נכתב בהצהרה משותפת שפורסמה בחשבון הטוויטר של גייטס. "במהלך 27 השנים האחרונות גידלנו שלושה ילדים מדהימים ובנינו קרן שפועלת בכל רחבי העולם כדי לאפשר לכל האנשים לנהל חיים בריאים ופרודוקטיביים.

"אנו ממשיכים לחלוק באותה אמונה במשימה הזו ונמשיך בעבודתנו יחד בקרן, אך איננו מאמינים שנוכל לצמוח יחד כזוג בשלב הבא של חיינו".

ההכרזה המפתיעה מעלה שאלות לגבי ההון של גייטס. עדיין לא ברור כיצד הזוג יחלק את נכסיו. ביל גייטס, על פי עדותו, הוא אדם מאוד מחושב, גם כשזה נוגע לענייני רגש, מתברר. כדי לשכנע את מלינדה להתחתן הוא עשה רשימה של יתרונות וחסרונות על לוח לבן. לכן, יש המעריכים כי גם הסכם הגירושים יתבצע באופן מחושב ו"נקי", אם הוא עדיין לא נכתב. הפיצול יהיה ככל הנראה אחד מהסכמי הגירושים הגדולים בהיסטוריה.

הדברים מסתבכים או הופכים פשוטים יותר תלוי בנקודת המבט, כשלוקחים בחשבון את העובדה שוושינגטון, שבה מתגוררת משפחת גייטס, היא מדינת "רכוש קהילתי" (community property state). כלומר, כל הנכסים שנרכשו על ידי אחד הצדדים במהלך הנישואין נחשבים כ"משותפים" ובדרך כלל מתחלקים באופן שווה במהלך גירושין בהיעדר הסכם ממון שנחתם לפני הנישואים. על פי החלוקה כזו מלינדה וביל יהיו שווים 65.25 מיליארד דולר, כל אחד.

אולם על פי החוק המקומי, הזוגות יכולים להסכים על חלוקה "צודקת" יותר מבחינתם, ולחלק ההון באופן שאינו חצי-חצי. על פי דיווח ברויטרס משלישי, בעתירת הגירושים, שהוגשה לבית המשפט ביום שני, ביקש הזוג "לפרק את הנישואין שלנו" ולחלק את הרכוש המשותף, האינטרסים העסקיים וההתחייבויות "כמפורט בחוזה הפרידה שלנו". ההסכם המדובר בין השניים לא פורסם ברבים. בינתיים.

הכירו במסיבת עיתונאים של החברה

ביל גייטס (65), הידוע בעיקר כמייסד משותף של מיקרוסופט, התחתן בשנת 1994 עם מלינדה גייטס (56), מנהלת בכירה במיקרוסופט לשעבר ואחראית על התוכן האינטראקטיבי בה, שגויסה לחברה בסוף שנות השמונים. השניים הכירו במסיבת עיתונאים של החברה והתחתנו באי בהוואי שגייטס שכר לצורך החתונה. עם לידת בתם הבכורה, ג'ניפר קת'רין, ב-1996, מלינדה גייטס פרשה מעבודתה במיקרוסופט. בהמשך נולדו בן ובת נוספים.

המשפחה גרה בפרבר אקסקלוסיבי של וושינגטון, בבית גדול על גבעה המשקיפה על אגם וושינגטון ששוויו נאמד באחרונה בכ-148 מיליון דולר. הבית מעוצב בסגנון מודרני, עם מערכות אלקטרוניות מתקדמות והוא כולל ספרייה ענקית עם חדר קריאה מקומר בסגנון המאה ה-18. אורחים שמגיעים לבית מקבלים מיקרוצ'יפ ששולח אותות מכל רחבי הבית, ויכול לשנות את הטמפרטורה ותנאים נוספים בחדר בהתאם לדרישת האורח.

אחת התהיות שעולות בהקשר של הסכם הגירושים שעתיד לבוא נוגע לקרן "ביל ומלינדה גייטס" שהשניים הקימו בשנת 2000 כגלגול של קרן קודמת שהקים ביל ב-1994 על שם אביו, וויליאם ה. גייטס. הקרן הוציאה מאז הקמתה ב-2000 למעלה מ-50 מיליארד דולר ובני הזוג תרמו באופן אישי 35.8 מיליארד דולר במניות של מיקרוסופט. במהלך שנת הקורונה, הקרן השקיעה לפחות 1.75 מיליארד דולר במאבק נגד המגפה. עיקר המימון הועבר לייצור ורכישת ציוד רפואי.

בהודעה לתקשורת שהקרן הוציאה זמן קצר לאחר הודעת השניים על פרידתם, נכתב כי "לא מתוכננים שינויים בתפקידים שלהם או בארגון עצמו. הם ימשיכו לעבוד במשותף ויעצבו ויאשרו את אסטרטגיות הפעולה של הקרן, ויתווכו לעולם את נושאי הליבה והפעילות של הקרן וכן יקבעו את הכיוון הכללי של הקרן". למרות זאת, הגירושים עשויים להשפיע על הסכום שכל אחד מהם תורם באופן אישי, או במשותף, לקרן גייטס.

הפרופסור למדע המדינה, רוב רייך מסטנפורד, צוטט בניו יורק טיימס אומר כי "קרן גייטס היא הקרן הפילנתרופית החשובה והמשפיעה בעולם כיום. לגירושים יהיו השלכות עצומות על פעילות הקרן בעולם".

התחייבו לתרום יותר מחצי מההון לפני מותם

השניים התחייבו במסגרת "התחייבות הנתינה" שיזם גייטס עם חברו וורן באפט, לתרום לפני מותם את רוב הונם (למעלה מ-50%).

מלינדה הקימה קרן משל עצמה Pivotal Ventures, שבו היא משקיעה כספים בעיקר למען "העצמת נשים". לא מן הנמנע שכשיעבור לרשותה הון כתוצאה מהגירושים, שיהיה רק שלה, היא תשקיע הרבה יותר בקרן הזו. בהתייחס למעורבות שלה בפעילות פילנתרופית בשני העשורים האחרונים, אפשר בהחלט לדמיין מצב שבו היא הופכת לדמות אף יותר משמעותית בתרומות לגופים פרוגרסיביים נוספים, שמשקפים את נקודת מבטה, כפי שהיא שבאה לידי ביטוי באמירות שלה באחרונה.

הזוג הם לא המתגרשים הראשונים בצמרת טבלת העשירים של פורבס. במרץ 2019, נפרדו ג'ף בזוס ומקנזי סקוט. חודשיים לאחר מכן נודע כי סקוט תקבל רבע מהמניות של אמזון, בשווי של 35 מיליארד דולר. אלא שמאז השווי של אמזון זינק, וכיום על פי פורבס, ההון של סקוט התנפח ל-53 מיליארד דולר, וזאת אחרי שכבר תרמה כמה מיליארדים רק בשנה האחרונה למאות גופים שונים.

קרן ענקית ומניות: הנכסים של בני הזוג

● הונם של הזוג גייטס מוערך ב-130.5 מיליארד דולר, על פי פורבס
● הזוג הקים את קרן הצדקה הפרטית הגדולה בעולם, שלה הון של 49.8 מיליארד דולר
● הקרן התחייבה לתת 1.75 מיליארד דולר כדי להילחם בנגיף הקורונה
● הזוג גייטס תרם מניות מיקרוסופט בשווי 35.8 מיליארד דולר לקרן
● ביל גייטס מחזיק כיום 1.37% ממניות מיקרוסופט ושוויין מוערך בכ-26 מיליארד דולר

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"