גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש לכם רעיון ואתם רוצים לרשום עליו פטנט? כך תעשו את זה

שני מומחים משפטיים בתחום הפטנטים מסבירים כל מה שצריך לדעת בדרך לרישום הפטנט

רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes
רישום פטנט / אילוסטרציה: Shutterstock, fizkes

פטנט הוא זכות משפטית שמוענקת לממציא מטעם המדינה שבה הפטנט נרשם. רישום הפטנט מאפשר לבעליו למנוע מאחרים את מימוש ההמצאה באותה מדינה לתקופה מוגבלת, שעומדת בדרך-כלל על 20 שנה מיום הגשת הבקשה לפטנט. לשון החוק בישראל מבחין בין המונח "המצאה" - שהיא פעולת הממציא, לבין המונח "אמצאה", המתייחס למוצר עצמו.

דימה ליטווק, עורך פטנטים ושותף בקבוצת ריינהולד כהן המתמחה בקניין רוחני, מסביר כי אם יש לכם מוצר חדש שאתם מאמינים שיש בו צורך אמיתי בשוק, יש לבצע שני דברים במקביל: להתייעץ עם מהנדסים ואנשי פיתוח כדי שיעזרו לכם לגבש את הקונספט הראשוני של המוצר; ולהתייעץ עם עורך פטנטים כיצד ניתן להגן על הקונספט הראשוני של המוצר והאם המוצר יכול להיחשב כחדשני.

לאחר שצלחתם את שני השלבים, תתחילו להכין תוכנית עסקית, לבנות צוות, לפתח אב טיפוס של המוצר, ולגייס מימון למיזם שלכם.

איך רושמים פטנט?

עו"ד דניאל לורבר, שותף במשרד ברנע ג׳פה לנדה, מסביר כי ניתן לרשום פטנט על אמצאה שהיא מוצר או תהליך בתחום טכנולוגי והיא "חדשה, מועילה, ניתנת לשימוש תעשייתי ויש בה התקדמות המצאתית".

איך בודקים ראשוניות של פטנט?

"מומלץ להתחיל בחיפוש עצמאי במאגרי מידע חופשיים ברשת האינטרנט, ובפרט, במאגרי מידע פטנטיים (דוגמת גוגל פטנטים)" אומר ליטווק. אם החיפוש לא הניב תוצאות, מומלץ לפנות לחברת חיפוש מקצועית בליווי עורך פטנטים. "שלב זה חשוב והוא יכול למנוע עוגמת נפש אם בדיעבד יסתבר שהרעיון שלכם לא חדש" מוסיף ליטווק.

צריך לזכור שפטנט הוא טריטוריאלי ובכל מדינה שבה נרצה לקבל פטנט, אנו נדרשים להגיש בקשה לפטנט לרשות הפטנטים המקומית. לדברי עו"ד לורבר, מספיק שנרשם פטנט במדינה בשביל שהיא לא תהיה חדשה, גם אם לא קיים אותו פטנט במדינה בה מעוניינים לרשום את המוצר או התהליך.

כלומר - יש זכות קדימה למי שהגיע ראשון ולכן יש חשיבות רבה להגיש בקשות פטנטים בהקדם האפשרי. בארצות-הברית, שמהווה שוק מוצר עיקרי עבור הרבה מאוד חברות, רשות הפטנטים האמריקאית מאפשרת הגשת בקשה מקדמית, ובמקרה שתוך 12 חודשים מיום הגשתו מוגשת בקשת פטנט מלאה אשר מתקבלת, זוכה להגנה החל מיום הגשת הבקשה המקדימה . בישראל, תוקפו של פטנט הוא ל-20 שנה מיום הגשת הבקשה.

שלב הגשת הבקשה הוא השלב הקריטי ביותר בחיי הפטנט שלכם - אומר ליטווק, ורצוי לבצע אותו קרוב ככל הניתן לשלב בו פיתחתם אב טיפוס. לאחר מכן, בקשת הפטנט מוגשת לאחד ממשרדי הפטנטים בעולם. בנוסף, חשוב לא לפרסם ולא לחשוף בפני אחרים פרטים מהותיים לגבי המוצר טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה.

עו"ד לורבר מסביר כי "היה ולא מדובר ברעיון אשר ניתן להגיש פטנט בגינו, ניתן לדבר עם לקוחות פוטנציאליים או ספקים של המוצר פרי הרעיון, על-מנת לקבל מהם אינדיקציה האם הרעיון אכן פותר בעיה אשר מפריעה להם היום ולקבל מהם אינדיקציה כמה הם היו מוכנים לשלם אם והיה קיים פתרון כזה בשוק".

לורבר מוסיף כי במקרים אלה נכון יהיה לחתום עם אותם גורמים עימם מתייעצים על הסכם סודיות, וגם לאחר מכן, לנסות ולשלוט במידע הסודי המועבר, עד אשר מגיעים לשלב יותר בשל של מערכת היחסים, בו ניתן גם לדרוש התחייבויות יותר משמעותיות בכל הנוגע לסודיות והגנה על קניין רוחני.

מהו הסכם סודיות (NDA), ומתי חותמים עליו?

הסכם שנחתם על-פי רוב בין צדדים שבוחנים ביצוע שיתוף-פעולה ומעוניינים להגן על מידע סודי בטרם חשיפתו לצד השני. עו"ד לורבר מסביר כי הסכם סודיות נעשה על-מנת להגדיל את הסיכוי לשיתוף-הפעולה, בעצם זה שהצדדים ירגישו יותר בנוח לחשוף מידע שמוגן תחת הסכם סודיות.

"הסכם סודיות אמור להיחתם בשלב מאוד מוקדם של בחינת שיתוף-פעולה, וככזה, עליו להיות רחב ככל הניתן ולאפשר הגנה רחבה, מבלי שמי מהצדדים מתחייב להתקשר בהסכם או לחשוף מידע ביחס למידע שמועבר על-ידו".

לדברי ליטווק, "נהוג לחתום על הסכם סודיות בעיקר כדי לאפשר לבעל הרעיון לחשוף אותו בפני משקיעים תוך שהם מתחייבים לשמור אותו בסוד ולעשות בו שימוש רק לצורך המטרה שהוגדרה. רצוי להחתים על הסכם זה כל גורם שאתם באים איתו במגע טרם הגשת בקשת הפטנט הראשונה".

האם כדאי להגיש בישראל או בחו"ל?

עו"ד לורבר אומר שנושא העלויות מכתיב הרבה פעמים את הטון בתחילת הדרך. לדבריו, "צריך לשקול מה שוק המוצר העיקרי בו החברה מתכננת לפעול בו ולפי זה להגיש את הבקשה באותה מדינה".

מהו סימן מסחר?

סימן מסחר משמש אדם או גוף מסחרי ביחס למוצר אשר מיוצר או נסחר על-ידו. עו"ד לורבר מסביר כי "סימן מסחר יכול להיות אותיות, מילים, צלילים או דמויות, כדי לסמן סחורות באופן שיאפשר להן להיות מזוהות על-ידי הצרכנים". כמו בפטנטים, גם סימני מסחר הם טריטוריאליים ביחס למדינה. בשונה מפטנטים, הליך הרישום הבינלאומי של סימני מסחר הוא פשוט בהרבה וניתן לעשותו יחד עם בקשת הרישום שנעשית בישראל למחלקת סימני מסחר ברשות הפטנטים.

מתי עדיף לשמור על פיתוח כסוד מסחרי, ומתי עדיף להגיש עליו בקשת פטנט?

קיימת עדיפות לשמור על פיתוח מסוים כסוד מסחרי אם לא ברור האם ניתן לקבל פטנט על הפיתוח, אומר ליטווק. עם זאת, לדבריו, "ההגנה על סוד מסחרי יכולה להיות מאוד בעייתית. חוץ מזה שקיימת דרישה מחמירה לגבי האופן בו יש לשמור על הפיתוח כדי שייחשב כסוד מסחרי, אזי גם מהרגע שנחשף הסוד, הוא יהפוך לנחלת הכלל ולא ניתן יהיה לטעון להפרה של הזכויות בגינו או להגיש בגינו בקשה לפטנט".

לכן, אם אתם יודעים מראש שיכול להיות קושי בשמירה על הסוד המסחרי לאורך זמן רב, רצוי כבר בשלבים הראשונים להגיש בגינו בקשת פטנט, ולחשוף אותו לחלוטין תוך שנה וחצי ממועד הגשת הבקשה, אך יחד עם זאת לקבל בגינו תמורת החשיפה בלעדיות כמעט-מלאה.

כמה עולה להגיש פטנט?

לדברי ליטווק, העלות הכללית לרישום פטנט כוללת תשלום אגרות ממשלתיות ושכר טרחה לעורכי הפטנטים שיטפלו בבקשת הפטנט שלכם בארץ ובחו"ל. עלות תהליך הרישום של פטנט בודד במדינה אחת יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר