גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצניחה בפייבר ובלמונייד: "המשקיעים חוזרים מהעולם הווירטואלי לעולם הריאלי"

לדברי אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת באופנהיימר, חל שינוי בטעמי המשקיעים, והם החליטו לזנוח מניות טכנולוגיה לטובת תחומים סולידיים יותר, שספגו מכה קשה ממגפת הקורונה: "זרימת הכסף השתנתה, אבל זה לא אומר שהביזנס האמיתי של החברות הללו השתנה. הן המשיכו לצמוח"

למונייד. הונפקה ביולי 2020 וזינקה עד ינואר 2021 ב־550% / צילום: מהפייסבוק של למונייד
למונייד. הונפקה ביולי 2020 וזינקה עד ינואר 2021 ב־550% / צילום: מהפייסבוק של למונייד

כוכבות הטכנולוגיה הישראליות של 2020 בוול סטריט מאבדות גובה. בחודשים האחרונים השתנו טעמי המשקיעים בארה"ב, ואיתם השתנה גם המומנטום החיובי שממנו נהנו חלק מהחברות.

מדובר בראש ובראשונה במניות האינטרנט, שההייפ שנוצר סביבן בעקבות התפרצות מגפת הקורונה בעולם הוביל בשנה האחרונה לזינוקים מפלצתיים במחיריהן. אליהן ניתן לצרף כמה מניות כוכבות מתחומים טכנולוגיים אחרים, שרשמו גם הן מימושים כבדים אחרי זינוקים חדים.

כך למשל, מניית האינטרנט פייבר, שהונפקה לציבור ביוני 2019 במחיר של 21 דולר, ושביום המסחר הראשון הוסיפה עוד 90% לערכה. עד פברואר 2021 השלימה המניה זינוק כולל של 1,500% לשיא של 336 דולר.

עם זאת, מאז אותו שיא קרסה מניית פייבר בכ-50% למחיר של 166 דולר, מחיר שעדיין משקף לה שווי של 6.1 מיליארד דולר, המגלם מכפיל של 27 על מכירות החברה.

חברה נוספת מתחום האינטרנט, Wix, המאפשרת הקמה וניהול של אתרי אינטרנט, איבדה 38% מהשיא שרשמה בפברואר האחרון, והיא נסחרת כעת במחיר של 225 דולר, המהווה שפל של 11 חודשים. שווייה של וויקס עומד כיום על 12.7 מיליארד דולר, המגלם מכפיל 12 על מכירות החברה. 

עוד שתי ישראליות שהנפיקו בשנה האחרונה הן חברת הביטוח באינטרנט למונייד, וחברת עדכוני התוכנה ג'יי פרוג. למונייד, שהונפקה ביולי 2020 לפי מחיר של 29 דולר למניה, נהנתה עד ינואר 2021 מזינוק חד של כ-550%, עד למחיר שיא של 188 דולר.

ג'יי פרוג. זינקה יותק מ־100% בתוך שבועיים מההנפקה / צילום: יח"צ נאסד"ק

עם זאת, המניה איבדה מאז כ-60% מערכה, למחיר של 73 דולר, המשקף שווי של 4.5 מיליארד דולר עם מכפיל מכירות של 49.

ג'יי פרוג הונפקה בספטמבר האחרון במחיר של 44 דולר למניה, ובתוך שבועיים זינק מחירה לשיא של 90 דולר. מאז היא צנחה ב-60% אל מתחת למחיר ההנפקה, ל-36 דולר, מחיר המגלם שווי של 3.4 מיליארד דולר. גם סולאראדג', שעוסקת בתחום הטכנולוגיות הסולאריות, איבדה בחודשים האחרונים 42% מהשיא שלה.

"מימוש כללי במניות חברות הצמיחה"

לדברי אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת בבית ההשקעות אופנהיימר, שום דבר לא השתנה מבחינת הביצועים העסקיים של החברות עצמן. מה שהשתנה לדבריה הם טעמי המשקיעים, שהחליטו לזנוח את חברות הצמיחה לטובת תחומים סולידיים יותר, שספגו מכה קשה מהתפרצות מגפת הקורונה.

"התרחש מימוש כללי במניות חברות הצמיחה, שהיו מתומחרות מאוד בנדיבות במהלך שנת הקורונה", מדגישה מנה-קליל. "חלקן מסיבות מוצדקות וחלקן בזכות סיפורי טרנד. זה הוביל את כל סקטור הצמיחה, על כל גווניו, אבל בעיקר חברות פורצות דרך וכאלו שעושות מהפכות בשימוש צרכני".

אביבית מנה קליל / צילום: מנדה סטודיו

מנה-קליל מסבירה כי "שנת 2020 האיצה את כל תהליכי השינוי בעולם, ולכן גם בשוק המניות ראינו מכפילים נדיבים מאוד, מכפילי חלום. ואנחנו זוכרים מהעבר ששוק ההון האמריקאי יודע לתגמל על צמיחה ועל חלומות.

"זה מה שהוביל את השוק בשנה שעברה, ולצד הטראומה של הקורונה היא שימשה 'מכונת האצת חלקיקים' של חברות טכנולוגיה משבשות, שהצליחו להטמיע את השימוש שלהן. דברים שצפו שייקחו חמש שנים פתאום קרו בשנה", היא מדגישה.

"מה שקרה ב-2020 זו ממש מהפכה"

המגמות שמתארת מנה-קליל השפיעו לטובה גם על החברות הישראליות שנמצאות בזירה המקוונת. כך למשל Wix, שאפשרה לעסקים לצאת מהעולם הפיזי ולהיכנס בתוך זמן קצר לעולם הווירטואלי, ולשרוד עם צרכנים באונליין.

כך היה גם עם פייבר, שאפשרה להרבה עסקים קטנים להיות נגישים ללקוחות מכל העולם, וליצור בדרך זו יותר צמיחה ויותר רווח. "מה שקרה ב-2020 זאת ממש מהפכה", מדגישה מנה-קליל.

 

היא גם מציינת את למונייד, ש"הכניסה גם היא שיבוש מטורף לעולם, של שימוש בבינה מלאכותית בענף הביטוח. גם בישראל וגם בעולם, חברות אונליין בענף הביטוח נוגסות בנתח שוק על חשבון החברות הוותיקות, ואפילו רואים את החברות הוותיקות משקיעות בחברות האונליין, כי הן מבינות שהן צריכות להיכנס לביזנס הזה".

עם זאת, מהפכות לדבריה הולכות ומתמתנות, וכך קורה ב-2021 עם הפצת חיסוני הקורונה ברחבי העולם. מסיבות אלו, יש לדברי מנה-קליל קאמבק לכלכלה הריאלית מתחילת 2021.

"ראינו מעבר של משקיעים מהעולם הווירטואלי - שצמח מאוד, ושעלול לצמוח קצת פחות למרות שהביזנס מצוין - בחזרה לעולם הריאלי, כי אם הכלכלה חוזרת לצמיחה, והאנשים יחזרו לטוס והולכים שוב למסעדות ומחירי האנרגיה שוב עולים והבנקים מציגים צמיחה בעסקים יחד עם הצמיחה הריאלית, אז יש עוד אלטרנטיבה לתשואה. אולי אפילו יותר מובנת ויותר מוחשית לעולם המשקיעים.

"מתחילת השנה, ואפילו כבר מאוקטובר 2020, אנחנו רואים מעבר של השקעות מהעולם הווירטואלי-אינטרנטי לעולם המוחשי-ריאלי. ויש בזה שינוי אופנתי, כי אני לא רואה שום בעיה בביצועים העסקיים של החברות. הן ממשיכות לצמוח והביזנס טוב, אבל יש אופנות ויש מחזורים.

"זרימת הכסף השתנתה, הטעמים השתנו, אבל זה לא אומר שהביזנס האמיתי של החברות הללו השתנה. הן המשיכו לצמוח. אבל אם נסתכל על חברות כמו Wix או פייבר עוד חמש שנים, אז הן יהיו עוד יותר גדולות, ואני חושבת שהם בכיוון מעולה".

אז למעשה השוק קצת הקדים את זמנו ותמחר אותן בנדיבות רבה מדי, ועכשיו קצת חוזרים לאחור.

"בדיוק. המחירים היו מטורפים ופייבר למשל נסחרה במכפיל 30 על המכירות. אז אפשר להבין למה המניה יקרה. משקיעים הם מוטי מומנטום ומוטי אופנה, וברגע שהצמיחה חוזרת ותשואות האג"ח עולות, אז יש איזשהו קאמבק לעולם היותר בסיסי ומוחשי.

"ככה, שמה שקרה זה שהאופנה השתנתה ורמת התמחור ירדה, ובגלל זה גם יש אנליסטים שמורידים עכשיו את מחירי היעד למניות הללו ב-20% עד 30%, בגלל ירידת מכפילים בשוק. כל זאת, למרות שהביזנס נשאר חזק ושההמלצה על אותן מניות נשארת קנייה חזקה.

"אחת השיטות לתמחור היא להסתכל איך מתומחרת הסביבה, ולפי זה לבחון את החברה המסוימת ולקבוע אם היא ראויה למכפיל גבוה מהממוצע, או נמוך מהממוצע. אז אחת השיטות בוול סטריט היא כאמור שימוש במכפיל היחסי, אבל אם כל המניות בענף יורדות, מחובתם של האנליסטים להוריד את מחירי היעד גם של המניות שמנותחות על-ידיהם. לכן רוב הפחתות מחירי היעד הן כיום בגלל ירידת מכפילים בענף, ולא בגלל שיש איזשהו פגם בביצועים הפיננסיים של החברות".

וול סטריט נותנת, וול סטריט לוקחת...

"ממש ככה. זה לפעמים רע אבל גם לפעמים מצוין, כי ככה נוצרות הזדמנויות כניסה חדשות לשוק במחירים הגיוניים יותר".

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר