גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הדיור בבריטניה רותח, ואף אחד לא ממש מבין למה

מדיניות ממשלתית שמעודדת עסקאות נדל"ן, לצד רצון של הבריטים לקנות בתים חדשים, הביאה לשיא של עליות מחירים ● השינוי מוביל לצמצום הפער המשמעותי בין המחירים בפריפריה למחירים בעיר הבירה

בנייה חדשה במחוז פלינטשייר בצפון בריטניה / צילום: Shutterstock
בנייה חדשה במחוז פלינטשייר בצפון בריטניה / צילום: Shutterstock

זה התחיל ביולי שעבר, עם יציאת בריטניה מהסגר הראשון והמחמיר בעקבות הקורונה. אף שהמדינה רשמה את המיתון החמור ביותר זה מאות שנים, למרות התפשטות המגפה ולהפתעת רוב המומחים והבנקים המקומיים, התחיל להתרקם בבריטניה "בום" נדל"ני. הכול עלה - וילות יוקרה, דירות עם גינות, דירות זולות בפריפריה הבריטית, בתים פרטיים מרוחקים ונכסים בלב לונדון.

בתחילה ייחסו זאת חלק מהמומחים ל"ביקוש הכבוש" של חודשי הסגר, שבהם לא היה ניתן לבצע ביקורים בדירות, מה ששיתק את השוק. אבל אוגוסט וספטמבר הוכיחו שהם טועים. אחרי הזינוק של יולי, הגיע הזינוק הגדול עוד יותר של אוגוסט. מחירי הבתים והדירות בבריטניה עלו בחודש זה ב-2% תמימים - הנתון הגבוה ביותר זה 16 שנים, כך לפי מדד בנק המשכנתאות Nationwide. העלייה במחירים רק המשיכה: הגופים הפיננסיים בבריטניה ציפו לירידה שנתית של 8% במחירי הדיור, אבל בסיכום השנה נרשמה עלייה של 8%.

הרבה הסברים ניתנו מאז ל"מיני בום", כפי שמכנים אותו כלי התקשורת בממלכה: הרצון של בריטים רבים לשדרג את הבית שלהם, למצוא מקום קבע בטוח בעולם לא-ודאי, לעבוד מהבית בסביבה נוחה יותר ובמיוחד הריביות הנמוכות המאפשרות משכנתאות זולות.

בלונדון העלייה מינורית

אין ספק שגם למדיניות הממשלה בבריטניה יש נתח נכבד בהסבר. מדינות אחרות אולי הפחיתו מע"מ, או חילקו צ’קים לאזרחים, אבל בריטניה היא בין היחידות שניסו להתמקד בנדל"ן כדי לעורר צמיחה, והציעה חבילת סיוע להחיות אותו.

כחלק מצעדי השיקום וההחייאה של הכלכלה של בריטניה - המדינה שנפגעה בצורה הקשה ביותר מבחינת קורונה באירופה - הודיע שר האוצר הבריטי רישי סונאק כבר בקיץ שעבר על ביטול "מס הבולים" (Stamp Duty) - מס רכישה מיושן שהממשלה גובה על כל עסקה לקניית נכס החל מרף מסוים, ושיכול להגיע לעשרות רבות של אלפי ליש"ט לנכסים יקרים.

השינוי בחוק כלל ביטול זמני של מס הבולים לכל נכס עד שווי של 500 אלף פאונד (2.3 מיליון שקל). ברמת מחירים זו, החיסכון לקונים הוא של 15 אלף ליש"ט. בחודשים האחרונים הודיע סונאק על המשך הצעד, שרבים רואים בו "קטליזטור" להחלטה לרכוש דירה דווקא עכשיו. ההטבה תהיה בתוקף עד יוני. מיוני ועד ספטמבר יצנח מחיר המקסימום לפטור ממס ל-250 אלף ליש"ט ולאחר מכן ישוב לרמה שהייתה לפני המשבר - 125 אלף ליש"ט. עם זאת, מי שקונים בית בפעם הראשונה לא ישלמו מס עד סכום של 300 אלף פאונד.

במקביל לצעד זה השיקה הממשלה הבריטית תוכנית למתן ערבות למודל של רכישת בית ב-95% משכנתה. מדובר במי שרוכשים דירה בפעם הראשונה, וכל שעליהם לעשות הוא להפקיד פיקדון בשווי 5% על הדירה. הריביות הנוחות מאפשרות להם לשלם לאורך זמן (אך שווי הקנייה מוגבל על ידי מכפלות של השכר החודשי שלהם), והמדינה מצידה ערבה בפני הבנקים ל-80% מהסכום במקרה של חדלות פירעון של המשלמים.

השילוב של צעדים אלה עבד אולי יותר טוב מהמצופה, והבום נמשך כעת לתוך שנת 2021. הוא הביא לעליות מחירים שבמקרים רבים כבר עברו את הפחתת המחירים שאליה הובילה השעיית מס הרכישה. הוא התרחב לאזורי ספר באנגליה ובצפון אירלנד, הוא עבר מדרום אנגליה - קרוב ללונדון - גם למקומות בצפון אנגליה. אבל הוא נוכח גם בלונדון, אחת מבירות נדל"ן היוקרה העולמית, בין השאר בשל המיליארדרים הרבים שהפכו את בריטניה למקלט המדיני והכלכלי שלהם. "המיני-בום הבלתי צפוי של השנה שעברה מתגלגל לתוך שנת 2021", אמר כלכלן מאתר הנדל"ן הבריטי הפופולרי Rightmove, "רמות המחירים והפעילות בשוק ממשיכים לעבור את הציפיות".

עליית המחירים אינה מתפלגת באופן שווה ברחבי בריטניה. בלונדון, יעד להשקעות זרות רבות ועיר הרוויה במיליונרים ובמיליארדרים מרחבי העולם, העלייה במחירים בחודשים האחרונים היא מינורית (0.2%, לפי נתוני Rightmove), לעומת עלייה בעשרות אחוזים במקומות אחרים. מחירי הדיור בלונדון עדיין גבוהים כמעט פי שלושה ממחירי הדיור בצפון אנגליה, הנחשבת לאזור נחשל מבחינת השקעות ואפשרויות עבודה. אבל המגמה היא של צמצום הפער: הבדיקה של Rightmove מצאה כי הפער הוא הנמוך ביותר מאז שהחלו למדוד את נתון זה ב-2013.

ברחבי בריטניה, נתונים ראשוניים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעלים כי מחירי הדיור עלו במרץ 2021 בהשוואה למרץ 2020 ב-10.2% - הנתון הגבוה ביותר מאז התקופה שלפני המשבר הפיננסי של 2008.

 

בריטניה לא לבד

על רקע זינוק זה, כלי התקשורת בבריטניה מביאים את קולותיהם של מי שמרגישים שהם נדחקו מחוץ לשוק בגלל עליות המחירים, במיוחד השכבות הנמוכות באזורי הפריפריה שחוו עליות מחירים. המומחים גם מזהירים מקיומה של בועה במחירי הנדל"ן, וכי לאחר שיפוגו ההטבות כמו השעיית מס הבולים, ייתכן כי היא תתפוצץ. "הסכנה היא שהנהירה לרכישת דיור תיצור בועה במחירים, שתתפוצץ ברגע שישוב מס הבולים", הזהירה חברת ההשקעות Track Capital בדיווח ב"גרדיאן" בעניין.

אבל הזינוק בבריטניה הוא גם חלק מתופעה גלובלית, שהפתיעה רבים. נראה כי מחירי הדיור עולים בחדות במדינות מערביות רבות (כולל בישראל) בעקבות שילוב נסיבות גלובלי ומקומי - הכסף הרב שנשפך לשווקים, הבורסות הגואות, שינוי העדפות הצרכנים בעקבות מגפת הקורונה וגם חשש מאינפלציה. מחירי הדיור בארה"ב עלו בשנת 2020 ב-11%, בגרמניה הם עלו ב-9%, וב-25 מדינות מערביות עשירות, לפי סקר של האקונומיסט, עלו מחירי הדיור ב-5% בשנה שעברה, למרות מגפת הקורונה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות