גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המבחן של הסכם המס הגלובלי של ה־G7 יהיה סין

הדחיפה לקבוע מס חברות עולמי לחברות גדולות הפועלות בכל העולם מתאים למטרות של סין, אבל התמיכה בו אינה ידועה מראש

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren
נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: AP - Li Xueren

מאמץ של קבוצת שבע הכלכלות הגדולות לקבוע מס חברות גלובלי מינימלי מספק הזדמנות נדירה לרצות גם את ארה"ב וגם את סין. עדיין, תמיכתה של בייג'ינג במהלך אינה מסקנה ידועה מראש.

ההצעות אמורות להיות בסדר העדיפויות בחודש הבא בפגישה של שרים של ה־G-20, גוף המוחזק בכוח הסכמת המדינות החברות בו וכולל גם את סין. במסגרת ההצעות, מדינות שונות יסכימו לשנות את חוקי המס שלהן ולגבות מס מחברות גדולות על בסיס המקום ממנו הן פועלות ולקבוע רפי מס חדשים, כולל מס חברות מינימלי של 15%.

נראה כי להסכם יכולות להיות מעט השלכות ישירות למערכת המס בסין, שכבר גובה מסים בשיעור הגבוה מהרף שהוצע והגבירה את אכיפת חוקי המס בתוך סין. שינויים במדיניות המס העולמית יכולים להשפיע יותר על הונג קונג, מרכז פיננסי שנהנה משיעור מס נמוך וגם על עיר ההימורים מקאו - שתיהן טריטוריות השייכות לסין.

ההסכם, שמקודם על־ידי ממשל ביידן, מגיע בזמן שלבייג'ינג רשימת עדיפויות משלה מול וושינגטון, החל בהסרת תעריפי המסחר שהוטלו בזמן הנשיאות של דונלד טראמפ. אבל בעוד שבייג'ינג יכולה לנצל את ההזדמנות לבקש מארה"ב ויתורים בתמורה לתמיכתה, סין באופן היסטורי תמכה ביוזמות מס בינלאומיות ולא סביר להניח שתחסום צעד שכבר נהנה מתמיכת הכלכלות הגדולות האחרות של העולם.

הצעת המס של ה־G7 תהיה יותר משמעותית אם תזכה לתמיכה רחבה ב־G-20, שם לסין קול חזק לצד רוסיה, הודו וברזיל.

הסכם המס יהיה מבחן של המחויבות של בייג'ינג לקונצנזוס הבינלאומי לאחר חודשים של דיפלומטיה שנועדו לעודד את ארה"ב ומדינות אחרות ליצור מדיניות דרך פורומים כמו ה־G-20. סין מתחה ביקורת על מה שהיא רואה כזליגה לכיוון קביעת מדיניות באופן חד צדדי ומאמצים מצד מדינות מערביות להכתיב לבייג'ינג מדיניות.

יאנג ג'ייצ'י, העוזר הראשי של נשיא סין שי ג'ינפינג לנושאי מדיניות חוץ, אמר במרץ למזכיר המדינה של ארה"ב אנתוני בלינקן שסין לא תלך בעקבות "מה שרוצה מספר קטן של מדינות להגדיר בתור הסדר הבינלאומי על בסיס חוקים". אמנם ההקשר המיידי של דבריו של יאנג היה הביקורת המערבית על מדיניות זכויות האדם של סין אבל מצד שני בייג'ינג מבקשת תמיד מושב בשולחן לגבי החלטות מדיניות גדולות.

דובר של משרד החוץ הסיני ביום שני התחמק מהשאלה לגבי יתרונות הצעת המס. אבל הוא ציין שסין מקבלת בברכה את ההזדמנות לדון על הנושא עם ה־G-20, בקו אחד עם תמיכתה בדיפלומטיה רב צדדית.

"אנו תומכים בקידום קונצנזוס לגבי התוכנית באמצע 2021 בתוך מסגרת רב צדדית ובהתאם למנדט של ה­־G-20", אמר הדובר, וואנג וונבין.

בהתחשב בתמיכתה בעבר במאמצים עולמיים להדק את הפיקוח על מסים, סביר להניח שסין תתמוך בהצעת ה־G7, כך אמר הנרי גאן, מומחה במסחר עם סין ובחוק הסיני באוניברסיטת הניהול בסינגפור. הוא נזכר שרק לפני שנים בודדות, ביקרה סין את הנשיא לשעבר דונלד טראמפ על קיצוצי מסים שביצע וטענה שמדובר במהלך אגואיסטי שנועד למשוך השקעות לתוך ארה"ב.

ב־2017, סין הייתה אחת מ־70 מדינות שחתמו על אמנה של הסכמי מס שקידם ה־OECD. הבנקים בסין גם הקשיחו את כללי הכר־את־הלקוח למפקידים ובשנים האחרונות דרשו שלקוחות אמריקאים ידווחו על הריבית שהרוויחו על הפקדות, כתוצאה מהסכם שנחתם מול רשויות המס בארה"ב.

וכמו בארה"ב, יש בסין חברות אינטרנט גדולות עם שאיפות גלובליות שעשויות להתמודד עם מסים דיגיטליים חדשים באירופה ללא ההסכם עם ה־G7.

סין עצמה היא לא ממש מקלט מס כפי שהרגולטורים הבינלאומיים כרגע מגדירים - מס החברות בה עומד על 25% וישנם תעריפים נוספים העשויים לייקר אותה כמקום לעשות בו עסקים. אבל בהונג קונג ומקאו שיעור המס נמוך יותר. אלה שתי טריטוריות סיניות שקובעות מדיניות מס באופן עצמאי, ומצד שני חברות רבות בבעלות סינית רשמו את משרדיהן במדינות הנחשבות למקלטי מס, באיים הקריביים או במקומות אחרים.

חברות העוסקות ב"יוזמות מאושרות הקשורות בתעשיות שהממשלה הסינית מעודדת" יכולות לזכות בהקלה המורידה את מס החברות ל־15%, וזה כולל גם כמה חברות טכנולוגיה, על־פי סיכום של מדיניות המס הסינית שהוציאה החברה PricewaterhouseCoopers. ב־PwC גם אמרו שכמה משקיעים זרים בסין נהנים מפטור ממס לתקופה קצובה ומתמריצים אחרים.

באופן כללי, נטל הנס בסין גבוה. בהערכה של הבנק העולמי של האתגרים העומדים בפני חברות במדינות שונות, נמצא ששיעור המס והתעריפים לממשלה בסין עובר 59% מהרווחים, לעומת 36% בארה"ב. בעבר מתחו בכירים סינים ביקורת על המתודולוגיה של הבנק העולמי.

העמדה של בייג'ינג לגבי טיפול במס בעולם מורכבת בגלל הונג קונג, עיר שחייבת את התחרותיות שלה כמרכז עסקי במידה רבה לשיעור המס הנמוך שלה, המושך חברות סיניות ובינלאומיות.

המסים בהונג ותעריפים אחרים נוגסים רק ב־22% מרווחי החברות, כך לפי הערכות הבנק העולמי. על־פי PwC, על 255 אלף הדולר הראשונים שמרוויחה חברה נגבה מס של 8.25% ועל כל רווח מעל זה מס של 16.5%, על ־פי PwC.

בעוד ששיעור המס בהונג קונג נמצא מעל המינימום הנדרש על־ידי ה-G7, הונג קונג נחשבת גם למרכז בנקאות בינלאומי חשוב בגלל שצבאות של עורכי דין, מנהלי חשבונות ויועצים שם מתמכים בלעזור לחברות להוריד את נטל המס.

רשת הצדק במיסוי, מכון מחקר היושב בלונדון, מדרג את הונג קונג במקום השביעי בעולם בין "תחומי השיפוט המעורבים ביותר בסיוע לתאגידים בינלאומיים לשלם מס חברות נמוך יותר", לפני מקומות כמו האי ג'רזי, סינגפור, ואירלנד. סין עצמה נמצאת במקום 19 ברשימה מקום אחד אחרי צרפת. 

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם