גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתמשו בתמונה שצילמתם ללא רשות? אלו הדברים שאתם צריכים לדעת

הסמארטפון והרשתות החברתיות הפכו את כולנו לצלמים שתמונותיהם נגישות לכולם באופן המאפשר להפר בקלות את זכויות היוצרים שלנו ● מה תוכלו לעשות כשזה יקרה גם לכם?

האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? / צילום: Shutterstock, Jacob Lund
האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? / צילום: Shutterstock, Jacob Lund

האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? או שגיליתם שתמונה משפחתית שצילמתם בחופשה מתנוססת על פרסומת של מלון או אטרקציה? המקרים הללו ומקרים נוספים בהם תמונות אישיות שהעלו גולשים לרשתות חברתיות מופיעים פתאום במקומות אחרים בהם המצלם או המצולם לא בחרו לפרסם אותן קורים לא פעם.

לפני למעלה מעשרים שנה, הרבה לפני שהתחלנו לכנות את הטלפונים הניידים שלנו "חכמים", פותח ויוצר הטלפון הנייד ששולבה בו מצלמה. שנים לאחר מכן, הטלפונים שלנו למדו גם להתחבר לרשת האינטרנט, לשלוח את התמונות שצילמנו לחברים ולהעלות אותן לרשתות החברתיות, כשהן נגישות וזמינות לכולם.

ההתפתחויות הטכנולוגיות המדהימות הללו גרמו לכולנו להפוך לצלמים עם גלריה שבחלקה גלויה לעיני כל, אך לצד זאת, אפשרו להפר בקלות את זכויות היוצרים בתמונות שצילמנו. לא צריך ידע רב כדי להוריד תמונה שפירסם אדם אחר מאתר אינטרנט או אפליקציה ולהשתמש בה כאילו צילמנו אותה בעצמנו.

אז אם פרסמתי תמונה באינטרנט, כל אחד יכול לעשות בה שימוש? לדברי עו"ד סהר פלד, שותף במחלקת ההיי-טק במשרד עמית, פולק, מטלון ושות' ומומחה בדיני קניין רוחני, "החוק קובע כי שימוש בתמונה, וכך גם ביצירות מסוגים נוספים, מבלי לקבל רשות מהיוצר או ממי שרכש מהיוצר את זכויותיו בהן, מהווה הפרת זכויות יוצרים".

מה צריך לעשות כדי להפסיק את הפרסום של התמונה? ואיך מקבלים את הפיצוי?

תיעוד

הפעולה הראשונה שעליכם לבצע היא: תיעוד הפרת הזכויות שלכם. "הדבר הראשון שיש לעשות זה להכין תיעוד לכך שאתם צילמתם את התמונה, ולכן הינכם הבעלים של זכויות היוצרים בה, וכך גם תיעוד ההפרה, בדגש על המקום והזמן בו פורסמה התמונה ללא הסכמתכם", מסביר עו"ד סהר פלד. "במצב בו המפר נטל את התמונה מאתר אינטרנט בו פרסמתם אותה, עליכם לספק תיעוד לכך שהפרסום שלכם נעשה קודם לפרסום של הגורם המפר. התיעוד ייעשה לרוב באמצעות צילומי מסך של הפרסום שלכם ושל הפרסום המפר, כשבאלו יפורטו יום ושעת הפרסום באופן המאפשר להוכיח איזה פרסום נעשה קודם".

במקרים מסוימים נכון להכין תיעוד נוסף. פלד: "כך למשל, אם הפרסום המפר נעשה על ידי גוף מסחרי או לצרכים מסחריים, אתם עשויים להיות זכאים, אם תפנו לערכאות משפטיות, בפיצוי בסכום גבוה יותר - כך שחשוב לתעד נסיבות אלה. כך גם פרסום הזוכה לחשיפה רבה יכול להעיד על הפקת 'רווח' גדול יותר שהפיק המפר מהשימוש שעשה בתמונה שלכם. לכן, אם ישנו 'נומרטור' המונה את הצפיות בתמונה או דרך אחרת להראות את החשיפה הרבה לה היא זכתה, כדאי לתעד גם אותם".

פנייה למפרסם ולמפרים עקיפים

לפני שרצים להגיש תביעות נגד מי שעשה שימוש בזכויות שלכם, צריך לפנות אל המפר ולדאוג כי יסיר את תמונתכם. פלד: "לאחר שסיימתם לתעד את מעשה ההפרה, הגיע הזמן לפעול להפסקתה. יעילותן של הדרכים האפשריות להביא להסרת הפרסום המפר תלויה בנסיבות העניין. בהנחה שאתם תושבי ישראל, פנייה לערכאות המשפטיות במדינה זרה, אם מקום מושבו של הגורם המפר אינו בישראל, כרוכה לרוב בהוצאה כספית לא מבוטלת. כך גם פנייה לבית משפט בישראל ובקשה לאכיפת פסק הדין במדינה זרה. אולם בין אם המפר הוא תושב אותה המדינה כמותכם ובין אם לאו, במרבית המקרים ראוי ונכון לפנות אליו, להביא לידיעתו שהוא מפר את זכויות היוצרים שלכם ולדרוש ממנו להסיר את הפרסום".

לא תמיד הפניה למפר תעזור. "היעילות של פנייה כזו היא מוגבלת, ותלויה בעיקר בקיומו של חשש אצל הגורם המפר שהתעלמות מפנייתכם תגרום לכם להגיש נגדו תביעה לערכאות המשפטיות. אך ייתכן והשימוש המפר בתמונה נעשה בתום לב, ובמקרים כאלו פנייה ישירה עשויה להיות יעילה", מסביר פלד.

פנייה למפרים עקיפים

גם אם הפנייה למפר לא הועילה, ישנם גורמים נוספים שניתן לפנות אליהם לצורך הסרת הפרסום אשר עשויים לשתף פעולה, בהם הרשת החברתית (פייסבוק, אינסטגרם וכדומה) או ספקי השירות. "האדם שפרסם את התמונה ללא רשות אינו הגורם היחיד שנחשב כמפר של זכויות היוצרים שלכם. גורמים נוספים, כמו הרשת החברתית בה נעשה פרסום מפר וספק שירותי האחסון של אותה רשת חברתית נחשבים למפרים, אם כי עקיפים".

מתוך התחשבות באופן פעילותן של הרשתות החברתיות וחוסר היכולת שלהן לבדוק כל תמונה ותוכן אחר המועלים על ידי המשתמשים, נקבע מנגנון של "הודעה והסרה" שנועד להתמודד עם מקרים של הפרות זכויות יוצרים. "'הודעה והסרה' הוא מנגנון שעוגן בחוק לראשונה בארצות הברית ובהמשך התווסף לספר החוקים של מדינות נוספות ובישראל הוא הוחל מכוח פסיקת בתי המשפט. המנגנון קובע כי גורמים אשר עשויים להיחשב כמפרים עקיפים, כדוגמת הרשתות החברתיות, שיסירו תוכן מפר זמן סביר לאחר שקיבלו הודעה ודרישה לעשות כן מבעל הזכות, יזכו, בכפוף למספר חריגים, בחסינות מפני תביעות כספיות", מסביר פלד.

בשל חשיפתן לתביעות של בעלי תוכן, מקפידות הרשתות החברתיות לפעול על פי המנגנון של "הודעה והסרה" ומתן הודעה ודרישה היא לרוב דרך יעילה להסרת פרסום מפר שנעשה ברשתות.

 חיפוש שגרתי ופעילות מונעת

הטיפ הזה נועד בעיקר לצלמים ויוצרי תוכן אחרים אשר מעלים תכנים איכותיים לרשתות כדבר שבשגרה, באופן שהופך אותם לקורבנות מיידיים של הפרות זכויות יוצרים.

לדברי פלד, "ליוצרי תכנים מומלץ לערוך מדי פעם בפעם חיפוש ברשת של התכנים שלהם. ישנם כלים רבים אשר חלקם מוצעים ללא תשלום, המאפשרים לערוך חיפוש של תמונות ברשת. כותבי תכנים יכולים אפילו לבצע חיפוש פשוט בגוגל או באמצעות כל מנוע חיפוש טקסטואלי אחר. באופן זה ניתן לאתר גורמים מפרים ולפעול נגדם".

דרך נוספת שיכולה לסייע עם הפרות עתידיות היא בהטמעת רכיבים נסתרים לתכנים שאתם משתפים ברשתות, כדי שאלו יסייעו לכם להוכיח שהם נוצרו על ידכם ומצויים בבעלותכם. פלד: "בהליך שהתקיים בעבר בבית המשפט בישראל נדון מקרה בו הועתקו טקסטים ארוכים ורבים מאתר אינטרנט ישראלי שהציע שירותים בתשלום לעורכי דין. הטקסטים עצמם היו בנחלת הכלל ולאתר לא היו זכויות במלל עצמו, אבל מפעילי האתר השקיעו משאבים רבים בהשגתם ועריכתם והגורם המפר קיבל הכל מן המוכן. האתר השכיל לעשות ושילב בטקסטים רכיבים נסתרים שאפשרו להוכיח שהם הועתקו ממנו, ולא הושגו ממקור אחר וכך הצליח לזכות בתביעה. פעולה מונעת כזו יכולה להציב אתכם בעמדה טובה יותר בהתמודדות עם הפרות עתידיות של התכנים שלכם".

הגשת תביעת פיצויים

"מלבד הזכות לדרוש מהמפר לחדול מהשימוש הבלתי מורשה, אתם זכאים על פי חוק גם לתשלום פיצויים אפילו מבלי להוכיח שנגרם לכם נזק", מסביר פלד. על פי חוק אדם רשאי לתבוע את המפר על הפרת זכויות יוצרים והנזקים שנגרמו לו. במקרים בהם נקבע כי בוצעה הפרת זכויות יוצרים ונפגעה זכותו של התובע, אולם זה לא הוכיח את נזקו, רשאי בית המשפט לפסוק לו פיצוי על כל הפרת זכות בסכום בין 10,000 ל-20,000 שקלים.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק