גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדריך למנפיקים בוול סטריט: איך נקבע התמחור וכיצד תדעו שהגעתם לשוק במחיר הנכון?

מתחילת השנה הונפקו 10 חברות ישראליות בבורסות בארה"ב - לא כולן לפי השווי המתוכנן ● מנכ"ל אופנהיימר: "גם אם חברה מתפשרת בהנפקה ואחר כך המניה עולה יפה, התוצאה הסופית היא חיובית: יש כסף בקופה, המניה נסחרת, ועכשיו היא תישפט לפי הביצועים בשוק ההון"

הנפקת אאוטבריין לאחרונה בנאסד"ק / צילום: נועם גלאי
הנפקת אאוטבריין לאחרונה בנאסד"ק / צילום: נועם גלאי

"מחיר המניה ביום ההנפקה באמת לא חשוב בשום צורה, אין לו שום משמעות מבחינתנו. היה חשוב לנו לצאת בדרך המלך וללא קיצורי דרך", כך הסביר השבוע סמנכ"ל האסטרטגיה של חברת הטכנולוגיה אאוטבריין, גלעד דה פריז, את הנסיבות שהובילו למחיר נמוך מהצפוי בהנפקתה בנאסד"ק. הללו כללו לדבריו חששות כלליים בשוק המניות, חששות ספציפיים בשוק האדטק וירידות במניות קבוצת ההשוואה.

אז איך נקבע התמחור לקראת ההנפקה, ואיך יודעים שאכן מגיעים לשוק במחיר המניה הנכון והמתאים? לדברי הראל גילאון, מנכ"ל משותף בבנק ההשקעות אופנהיימר, "חברה נמצאת בקשר עם בנקאים 3-4 שנים לפני שהיא מונפקת, לפעמים אפילו עוד קודם לכן. כל הזמן מדברים, מנהלים איזושהי מערכת יחסים ובוחנים מתי הזמן הנכון - עם הבעלים או אם יש משקיע דומיננטי כמו קרן הון סיכון, לפעמים המשקיע הוא גם בנקאי ההשקעות המוביל. מדברים על השווי, וכמובן שמסתכלים על נתוני החברה והשוק.

"כשהחברות מגיעות ל-IPO (הנפקה ראשונית) מנסים שזה לא יהיה בשווי נמוך מהגיוס האחרון בשוק הפרטי. הרבה פעמים אנחנו גם רואים גיוסים גדולים לפני ההנפקה, שבהם מתקבע שווי שהוא בדיסקאונט ביחס לזה שמכוונים אליו בהנפקה - נניח שחברה רוצה לגייס בשווי של 500 מיליון דולר, ונכנס משקיע גדול ב-450 מיליון דולר".

גילאון מוסיף כי "בתקופה האחרונה, השווי בהנפקות הטכנולוגיה התנתק קצת ממכפילי הרווח ומדברים בעיקר על מכפילי מכירות, כשכמובן כולם צופים שהרווחים יגיעו בהמשך - בעיקר מדובר על חברות ה-SaaS למיניהן (תוכנה כשירות, ש.ח.ו), שבהן במודל של חיי החברה משקיעים המון, מגדילים מכירות על-ידי 'קנייה' של לקוחות בכל מיני אמצעי שיווק אגרסיביים, עד שהמשוואה מתהפכת ומצליחים להרוויח משמעותית מההכנסות. אבל בינתיים, בהנפקה, מסתכלים על הצמיחה במכירות, על השוק, על קבוצת ההשוואה (peer group) ומה עושות החברות המתחרות".

 אין בהכרח קשר בין התפשרות במחיר ההנפקה לביצועי המניה אח"כ

10 חברות ישראליות הונפקו בוול סטריט באמצעות IPO מתחילת 2021, כולן לפי שווי של יותר ממיליארד דולר, ורובן מציגות נכון להיום תשואות חיוביות מאז ההנפקה. לקראת ההנפקות, כל חברה פרסמה כנדרש מהו טווח המחירים למניה אליו היא מכוונת. בין 10 החברות הישראליות שהונפקו עד כה השנה, 4 חברות הנפיקו במחיר גבוה יותר מטווח המחירים אליו כיוונו - חברת הגיימינג פלייטיקה, חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן, מאנדיי המספקת מערכת הפעלה לעבודה וסימילרווב המנתחת התנהגות גולשים באינטרנט.

עוד 4 חברות הנפיקו בתוך טווח המחירים המבוקש - גלובל-אי המספקת טכנולוגיה לעולם האי-קומרס, ווקמי שפיתחה תוכנה לפישוט תוכנות ארגוניות מורכבות, חברת האדטק טרמור וקלטורה, המספקת פתרונות וידיאו לארגונים (אם כי במקרה שלה, היה ניסיון קודם לצאת לשוק בטווח מחירים גבוה יותר, והיא נאלצה לדחות את ההנפקה בשל קשיים בשוק).

עד כה, רק 2 מהחברות הישראליות שיצאו להנפקה ראשונית בוול סטריט השנה נאלצו להתפשר ולהנפיק במחיר נמוך יותר מהמתוכנן - חברת התובלה הימית צים שהנפיקה בינואר, וחברת המלצות התוכן אאוטבריין שעשתה זאת בשבוע שעבר. מניית צים התאוששה לאחר כניסה ברגל שמאל לשוק הציבורי וזינקה מאז בכ-140%, הוכחה לכך שאין הרבה קשר בין ההתפשרות במחיר ההנפקה לבין הביצועים במניה לאחר מכן. 

 

"אם מגייסים 'כשצריך', זה כבר יכול להיות אגרסיבי"

גילאון אומר כי כאשר מוגש התשקיף, ולפעמים עוד לפני כן, החברה נפגשת עם משקיעים ומדברת על שוויים. "לפעמים מדברים עם המשקיעים בצורה ישירה, ולפעמים הפידבק מהמשקיעים מגיע אחר כך לבנקאים. לפעמים גם יוצאת מזה עסקת pre-IPO (גיוס לפני ההנפקה, ש.ח.ו)".

בכל מקרה לדבריו, "אומרים ש'מגייסים כשאפשר, לא כשצריך', כי כשצריך לגייס לפעמים כבר צריך להתפשר. אם מגייסים כשאפשר, אז יש קופת מזומנים מלאה שמאפשרת לחברה להתפתח בלי לחץ תזרימי. בחברות טכנולוגיה קל מאוד לגייס 'כשאפשר' - באג"ח להמרה או מניות - ואילו בביוטק שהיום קצת פחות אופנתי, יש פחות תלות במה עושה שוק המניות אבל מגיעים לפעמים לנקודה שחייבים עוד כסף. ואז הגיוסים יותר אגרסיביים, עם דילול יותר גבוה, דיסקאונט יותר עמוק או הנפקת כתבי אופציות".

גילאון מציין שני מונחים שקשורים לנושא: "יש מונח שנקרא TTW, Testing the water - עושים את זה לפעמים לפני שפורסם תשקיף, באים ומדברים עם המשקיעים לא תחת אג'נדה של הנפקה, אלא מציגים את החברה. כמו שהורה לתינוק מכניס את המרפק ובודק את חום המים כדי לבדוק שהמים מספיק טובים לתינוק, החברה בודקת האם השוק מספיק טוב. מונח אחר הוא Non Deal Roadshow - אין עסקה על הפרק, אבל כן בודקים את הדופק של השוק. זה קורה לעיתים גם לאחר שהחברה כבר הונפקה".

הראל גילאון / צילום: איל יצהר

בסופו של דבר, בהנפקה, לאחר שבוצע רוד שואו - מתחילים לרכז את ההזמנות מהמשקיעים. "כאן, כל הכוכבים צריכים להסתדר", אומר גילאון. "שההזמנות יגיעו, ובצורה משמעותית; ושלא יהיו רגישות למחיר - כלומר, אם החברה מכוונת לטווח של 10-12 דולר, שלא יגידו 'אנחנו מוכנים לקנות אבל רק ב-10 דולר', אלא 'אנחנו רוצים להשקיע 10 מיליון דולר' או 'רוצים לקנות 100 אלף מניות', לצורך העניין.

"ככל שהבוק (ספר ההזמנות בהנפקה) פחות רגיש למחירים, הוא יותר חזק. אוספים את ההזמנות, ואם הן מצטברות וההנפקה הופכת להיות oversubscribed (זוכה לביקושי יתר, ש.ח.ו), בשלב הזה - יש משקיעים שנוטים להגדיל את ההשקעה כי אולי זה יקדם אותם, או שהחברה יכולה להגדיל את היקף ההנפקה, או להעלות את מחיר המניה בהנפקה". מקרה כזה היה  לאחרונה בחברת סנטינל וואן, שלקראת ההנפקה העלתה את טווח המחירים המבוקש מ-26-29 דולר למניה ל-31-32 דולר, ולבסוף אף הנפיקה במחיר גבוה יותר של 35 דולר.

"כשהמניה מזנקת, זו תמיד כותרת טובה. חשוב שכולם ירוויחו"

במקרים אחרים, אין עדכון על העלאת טווח המחירים אך המחיר בהנפקה גבוה יותר מהמבוקש - כך למשל בחברת מאנדיי, הטווח היה 125-140 דולר, והמחיר נקבע על 155 דולר. "הכול בעצם מתפתח תוך כדי הרוד שואו", אומר גילאון. "אם החתם המוביל רואה שמצטברות הזמנות איכותיות ויש אור ירוק מהמשקיעים שמוכנים לשלם יותר, יעלו את מחיר ההנפקה בעצה אחת עם החברה והמשקיעים הקיימים בה".

יש מקרים שבהם המניות מזנקות בעשרות אחוזים ביום המסחר הראשון. אז מה, המשקיעים בחברות טרם ההנפקה הם פראיירים שיכלו לכוון יותר גבוה?
"לא הייתי קורא לזה פראיירים, כי המשקיעים הם לרוב קרנות הון סיכון שההנפקה מתבצעת בפי 10 על ההשקעה שלהן. חשוב מאוד בתעשייה לתת אפשרות שכולם ירוויחו. החברה רוצה לגייס 200 מיליון דולר - היא מגייסת 200 מיליון דולר; עלתה 20%-30%-40% ביום המסחר הראשון - כולם מרוויחים: החברה גייסה כסף, החתמים סביר להניח יממשו אופציה לרכוש עוד מניות; הקרנות לא מכרו עדיין את המניות כי יש להן חסימה, וכך גם העובדים שמחזיקים במניות, ובהמשך יוכלו לבצע הנפקה משנית שכוללת הצעת מכר.

"זה כמובן מקרה עדיף על מקרה שבו נכנס המון כסף לחברה והמניה ירדה או מחזיקה בקושי סביב מחיר ההנפקה, כי אז הדינמיקה סביב החברה הרבה פחות חיובית. כשהמניה מזנקת, זו תמיד כותרת טובה".

מהצד השני, יש הנפקות שנסגרות מתחת לטווח המחירים המבוקש. יש יותר כאלה בזמן האחרון?
"אין לי סטטיסטיקה, אבל אולי זה שהשוק קצת מגמגם תורם לכך. עדיין יש מניות שעולות בצורה חדה, וכל נייר ונייר הוא בפני עצמו. גם אם חברה מתפשרת בהנפקה ואחר כך המניה עולה יפה, התוצאה הסופית היא חיובית: יש כסף בקופה, המניה נסחרת, ועכשיו היא תישפט לפי הביצועים בשוק ההון".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר