גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיפוצים התייקרו בשנה האחרונה. למה זה קרה ואיך בכל זאת אפשר לצמצם הוצאות?

יולי-אוגוסט הם חודשי השיא בשיפוצים, אבל השנה המחירים בעלייה ● יו"ר התאחדות השיפוצים ערן סיב: "חסרים עובדים, ומחיר חומרי הגלם בעלייה, ממלט ועד דבק"

דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי
דירה בשיפוצים / צילום: כדיה לוי

על רקע העלייה במחירי הדירות והזינוק במדד תשומות הבנייה, בשוק אומרים שניכרת עלייה גם במחירי השיפוצים. יו"ר התאחדות השיפוצים ערן סיב, מעריך כי העלייה מסתכמת ב-15% בחודשיים האחרונים.

ממה נובעת העלייה הזו?
"יש כמה סיבות לעליות במחירי השיפוצים: חוסר מאוד גדול בעובדים מקצועיים. רצפים, טייחים, אנשי גבס, אינסטלטורים - אז העובדים הקיימים מעלים את המחירים. ברגע שאתה משלם יותר על עובד, המחיר עולה.

"גורם שני הוא העלייה בחומרי הגלם: דבקים, מלט, חול. כל המוצרים עלו בין 10% ל-20%. נוסף לכך, יולי אוגוסט זו גם התקופה הכי נדרשת לשיפוצים. אנשים פחות נוסעים לחו"ל, הבינו שהבית הכי חשוב, ויש דרישה יותר גדולה לשיפוצים. גם זו סיבה לכך שהמחיר טיפה עולה".

מה עיקר השיפוצים שאתם רואים?
"זה מתחלק: אלה שרוצים לחסוך את מעבר הדירה, ואת התשלומים הנוספים של תיווך, עורך דין ומסים, מחליטים לשדרג את הבית, וממש מתאימים את כל הבית לצרכים החדשים - מוסיפים חדר, משדרגים את המטבח, עושים צבע בכל הבית. או שהילדים דווקא יצאו מהבית ומורידים חדר, אז זה שיפוץ די גדול ומסיבי, כוללני. לפעמים על הדרך גם עושים אמבטיה ושירותים".

"יומיים עד ארבעה משדרגים הכול"

"במקביל יש עלייה מהותית בנושא של שדרוגים נקודתיים. אנשים הבינו שמרבית שעות היום הם בבית, עובדים מהבית, אז לוקחים חלק בבית ומשדרגים אותו. החלק המשודרג ביותר הוא הסלון, קיר הטלוויזיה, או קיר פינת האוכל. עושים קיר כוח שאורחים יבואו הביתה ויתרשמו ממנו.

"אלה דברים שעושים יחסית בקלות מגבס וצביעה, וביומיים עד ארבעה יומיים של עבודה זה משדרג את הכול. על הדרך עושים החלפה של תאורה.

"הדבר השלישי הוא אנשים שעובדים מהבית ומשדרגים את הבית שהם עובדים ממנו. אם זה לייפות אותו, להחליף את התאורה, לעשות צבעים, להוסיף ריצוף חדש או פרקט, כי אם פעם בנאדם היה שמונה שעות בעבודה, היום הוא בבית".

התאחדות השיפוצים מאגדת כ-1,600 קבלני שיפוצים. לכל קבלן שיפוצים מותר היום לעבוד בעבודות בהיקף של עד 40 אלף שקל, ומעבר זה הוא צריך לעבור קורסים והכשרות. "האתגר העיקרי הוא חינוך השוק", אומר סיב. "אנחנו העברנו קורסים של עבודה בגובה, עזרה ראשונה, בנאדם פרטי שלוקח פועל מהצומת ומשלם לו 500-400 שקל ביום, אותו פועל יכול ליפול, להתחשמל או לגרום נזק לבעל הדירה. אנחנו רואים המון אנשים פרטיים שעושים את זה. שם מתחילות הבעיות והנזקים. אני רואה אנשים ששמים בריכות במרפסת - הן יקרסו יום אחד. על מרפסת של 13 מ"ר אני רואה בריכה ששוקלת טון. בעבודות הגדולות אנחנו כבר רואים שאנשים מבקשים שקבלן יהיה רשום".

בהקשר הבטיחות, מה אתה ממליץ למי שעושה שיפוץ?
"הדבר הראשון שאני מבקש מאנשים הוא שיעבדו במסגרת החוק. כל קבלן שמבצע עבודה של יותר מ-43 אלף שקל חייב להיות רשום באתר של משרד השיכון, וקל מאוד לבדוק את זה. בעל הדירה מסתכן, כי זו גם אחריותו. דבר נוסף הוא לבקש פוליסת ביטוח - ופוליסת ביטוח צד ג', למקרה שיקרה משהו לדירה למטה או לעובד.

"לבדוק שהעובדים הם חוקיים - אם הוא ישראלי לראות שיש לו תלושי משכורת, אם הוא עובד זר או פלסטיני - שיראו אישור שהייה בארץ, ועד מתי התוקף שלו. שלא יאספו מישהו מהצומת. אם השיפוץ כולל עבודה בגובה - שיציגו אישור עבודה בגובה.

"חובה לחתום על חוזה עבודה - אחרת אין לך אחריות על העבודה. אנשים לא יודעים את זה, אבל בחוזה עצמו צריך להיות מצוין תוקף האחריות ועל מה היא. האינסטלציה - שנה, שנתיים? החשמל? לכל סעיף צריך לכתוב לכמה זמן האחריות.

"ענף השיפוצים לא כפוף לחוק מכר דירות, ולכן רק מה שכתוב בחוזה מחייב. יש לנו חוזה סטנדרטי באתר של התאחדות השיפוצים ואפשר להוריד אותו ולהשתמש בו".

כ-70% מהתביעות - על תוספות לעבודה

סיב מספר כי יש מחלוקות רבות בין השיפוצניקים לבין מזמיני העבודה, וכי ההתאחדות הקימה לאחרונה מוסד בוררות שמאפשר לגמור את הריב בבוררות במקום ללכת לבתי משפט. "כ-70% מהתביעות הן על נושא של תוספות שונות בעבודה, כל מיני דברים שנוספו על הדרך בלי להכניס אותם לחוזה", אומר סיב.

"אין כזה דבר שיפוץ בלי תוספות - יש דברים בלתי צפויים שקרו במהלך העבודה או דברים שבעל הבית ביקש תוך כדי עבודה. אנחנו מדריכים את קבלני השיפוצים: לרשום כל תוספת על נייר, לתמחר אותה, לתת לבעל הדירה לאשר, ורק אז להתחיל לעשות אותה, ולא להגיד, 'נסתדר בסוף'. רק אתמול היה לי סיפור של קבלן שהוזמן לעבודה של 120 אלף שקל, והתוספות היו עוד 90 אלף שקל. שני הצדדים פה לא היו בסדר, אבל צריך לפתור את זה.

"דבר נוסף שיש חילוקי דעות עליו הוא התשלומים. בעל הבית רוצה לשלם כמה שיותר בסוף או אפילו חודשים אחרי סיום העבודה כדי להבטיח את עצמו, וקבלן השיפוצים רוצה לחלק את זה לפי מהלך העבודה".

בעלי הדירות מסכימים לבוא לבוררות אצלכם?
"חלקם קצת סקפטיים - חושבים שאנחנו בעד קבלני השיפוצים, אבל זה לא נכון. אנחנו רוצים לרצות את שני הצדדים והבוררים הם בעלי מקצוע. אנחנו יכולים גם לשלול לקבלן השיפוצים תעודת חבר בהתאחדות השיפוצים. וזה קרה, כי קיבלנו תלונות מוצדקות על מישהו".

מה צריך להיות בחוזה עבודה עם הקבלן
> פירוט משך האחריות של הקבלן לכל סעיף בשיפוץ
> תמחור של תוספות על עבודות במהלך השיפוץ
> קביעת פריסת התשלומים בהתאם להתקדמות העבודה
> פוליסת ביטוח גם לצד ג', לנזקים לדירה למטה או לעובד

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים