גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוקרים את העתיד: ישראל ומרוקו בשיתוף-פעולה מדעי חדש

אוניברסיטת בן גוריון בנגב והאוניברסיטה הפוליטכנית מוחמד השישי שבמרוקו נמצאות במגעים לשיתוף-פעולה אקדמי ומחקרי • וגם: אלוף פיקוד מרכז לשעבר, נדב פדן, מונה למנהל הארצי של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב • אירועים ומינויים

אוניברסיטת מוחמד השישי במרוקו / צילום: באדיבות UM6P
אוניברסיטת מוחמד השישי במרוקו / צילום: באדיבות UM6P

שיתוף-פעולה אקדמי ראשון בין מרוקו לישראל: מדענים משתי המדינות יתמודדו עם אתגרי המזון והמים העולמיים. אוניברסיטת בן גוריון בנגב (BGU) והאוניברסיטה הפוליטכנית מוחמד השישי (UM6P) שבמרוקו נמצאות במגעים לשיתוף-פעולה אקדמי ומחקרי, וכן מתוכננת תוכנית לחילופי סטודנטים ואנשי סגל.

בשלב ראשון, שיתופי-הפעולה בין הצדדים יתמקדו במחקר בתחומי החקלאות, המים, האנרגיה והשיקום האקולוגי - כלומר, נושאים הקשורים להתמודדות עם שינויי האקלים ותהליכי המידבור. לאחרונה הקימה אוניברסיטת בן גוריון בית ספר לקיימות ושינויי אקלים, שמרכז פעילות מדעית של 50 שנות מחקר בתחומי הסביבה והקיימות. במקביל, אוניברסיטת מוחמד השישי השיקה בשנה שעברה את מכון גרין-טק, כהשלמה לבית הספר לחקלאות, דשנים ומדעי הסביבה שנפתח בשנת 2015.

על פי גורמים המקורבים לתהליך, החברות ICL ו-OCP צפויות לתרום מיליוני שקלים למלגות מחקר לתארים מתקדמים בשתי האוניברסיטאות. ICL היא חברת מינרלים מיוחדים, המייצרת פתרונות המספקים מענה לאתגרי הקיימות הניצבים בפני האנושות בשוקי המזון, החקלאות והתעשייה. OCP היא חברת הדשנים הממשלתית של מרוקו.

לדברי פרופ' דניאל חיימוביץ, נשיא אוניברסיטת בן גוריון, "לשתי האוניברסיטאות יש הרבה במשותף, החל מהמיקום המדברי שלהן ועד להתמקדותן במחקר יישומי ושיטות הוראה חדשניות. לכן, הן מתאימות היטב לשיתוף-פעולה בפרויקטים בנושא קיימות ושינויי אקלים. שתיהן מחויבות לשגשג במדבר ולקדם סביבה ירוקה".

"אנו בטוחים כי חיבור המוסדות האקדמיים משתי המדינות בתחומי מדע וטכנולוגיה, ייצר השפעה רבה על האוכלוסייה ברמה המקומית והאזורית", אמר הישאם אל הבטי, נשיא אוניברסיטת מוחמד השישי במרוקו. "שתי האוניברסיטאות רואות במחקר מדעי מרכיב מרכזי בפיתוח, בעיקר בנושא הקיימות, ולכן הגדרנו את הנושא הזה כצעד ראשון לשיתוף-הפעולה בינינו".

אזור התעשייה

מלגת מיקרוסופט

צעד קטן לעבר העתיד: תוכנית פולברייט ומיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח יבחרו יחדיו חוקר ישראלי מבטיח, ויעניקו לו מלגה בהיקף של 90 אלף דולר לשנה, לטובת מחקר בטכנולוגיה פורצת דרך. חוקרים מאחד מהתחומים הבאים - מדעי המחשב, מתמטיקה שימושית, הנדסת חשמל ומחשבים, הנדסה אווירונאוטית, הנדסת מכונות או ניהול מערכות מידע - יכולים להגיש מועמדות עד ה-1.12. ההודעה על הבחירה תתקיים כעבור כחודשיים.

בתום שנה של לימודי פוסט דוקטורט באחת מהאוניברסיטאות המובילות בארה"ב, ישוב החוקר לארץ, להמשך המחקר ויישומו במיקרוסופט ישראל, כעובד מן המניין של החברה. מדובר בשיתוף-פעולה שנערך זו השנה השנייה, ומטרתו לשלב חוקרים ישראלים בתעשיית ההייטק המקומית.

לדברי מיכל ברוורמן-בלומנשטיק, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל, "ההייטק בארץ מחפש מנועי צמיחה חדשים. אחת מהדרכים לעשות זאת היא עידוד חוקרים מצטיינים בתחומים שנמצאים בחזית הטכנולוגיה להשתלב בתעשייה ולהוביל מחקרים פורצי דרך, שיכולים לייצר אימפקט משמעותי בעולם. ככל שיתווספו מסלולים דומים, תצטמצם תופעת בריחת המוחות מישראל, והמחקר המצוין שקיים בארץ ישתלב בתעשייה ויחזק את המובילות הטכנולוגית שלנו".

תוכנית פולברייט היא מהתוכניות האקדמיות הידועות בעולם, ומהווה תו תקן למצוינות. מאז הקמת התוכנית בשנת 1956 על ידי ממשלות ישראל וארה"ב, המממנות את הפעילות, תרמה פולברייט ישראל ליצירת שכבה של מדענים מובילים בעולם. לדברי מנכ"לית פולברייט ישראל, ד"ר ענת לפידות פירילה, "מטרת המהלך היא לתרום לאקוסיסטם הישראלי, וזהו צעד נוסף וחשוב בשיתוף-הפעולה בין האקדמיה לתעשיות עתירות הידע. הסוד לקיימות התוכנית הוא ביצירת מנגנונים עצמאיים בבחירת מקבלי המלגה, ומחויבות למחקר הבסיסי לצד שמירה על רלוונטיות".

מצנח הזהב

איתי מרגלית (51) מונה לסמנכ"ל המכירות של סיילספורס ישראל.

איתי מרגילת / צילום: יח''צ סיילספורס

אלוף פיקוד מרכז לשעבר, נדב פדן, מונה למנהל הארצי של ארגון ידידי צה"ל בארה"ב, ויהיה אחראי על הקשר עם תורמי הארגון.

נועה סתת נבחרה למנכ"לית האגודה לזכויות האזרח בישראל. סתת ניהלה ב-11 השנים האחרונות את המרכז הרפורמי לדת ומדינה, וקודם לכן את הבית הפתוח בירושלים. סתת היא מוסמכת לרבנות רפורמית, ובעלת תואר שני במדעי היהדות מאוניברסיטת גרץ בפנסילבניה. היא תחליף את עו"ד שרון אברהם-ויס, שכיהנה כמנכ"לית האגודה בשבע השנים וחצי האחרונות.

הילה שיטרית-ניסים מונתה לסמנכ"לית השיווק של BLEND, המספקת פתרונות לוקליזציה מבוססי טכנולוגיה לחברות וארגונים בצמיחה. החברה מינתה גם את הדר גרשוני לסמנכ"לית מחקר ופיתוח, ואת דניאל איטליאנדר לסמנכ"ל אופרציה.

אסי גולן מונה למהנדס המתקנים של חברת MedOne, המתמחה בהקמה וניהול של דאטה סנטרים ושירותי ענן ציבורי מקומי.

דגן ניר (58) מונה למנכ"ל חברת החזקות הנדל"ן איי.אי.אס, הפעילה גם בתחום התעופה.

חדשות טובות

חברת הקורקינטים החשמליים Bird תעמיד את הכלים השיתופיים שלה לרשות מתנדבי ארגון "ידידים" - המספקים עזרה ראשונה לא רפואית במגוון רחב של תחומים, ללא כל עלות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים