גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ול ויצרני סיגריות אלקטרוניות אחרות מתקרבים ליום הדין

ב־FDA מתקרבים לתאריך יעד של 9 בספטמבר להחלטה אילו מוצרי אידוי ניקוטין יוכלו להישאר בשוק ● כמה מהחברות עשויות לצאת מהשוק לגמרי

הסיגריות האלקטרוניות עומדות בפני זעזוע. מנהל המזון והתרופות של ארה"ב (FDA) מתקרב לתאריך היעד להחליט אילו סיגריות אלקטרוניות יכולות להישאר בשוק, בסדרת כללים שכבר החלו לעצב מחדש את פני התעשייה.

ל־FDA יש סמכות לאשר מוצרי אידוי רק אם יצרניהם יכולים להראות שהמוצרים תורמים לבריאות הציבור. ה־ FDA צריך לשקול, בין היתר, את הפוטנציאל החיובי למעשני סיגריות מבוגרים העוברים לאלטרנטיבה פחות מזיקה אל מול הנזק האפשרי לאנשים צעירים שיתמכרו לניקוטין.

התהליך הזה כבר החל להביא לסילוק חלק מהמוצרים מהשוק, והסוכנות הודיעה ליצרני הסיגריות האלקטרוניות שיתכוננו לביקורות מחמירות יותר לגבי הדרך שבה המוצרים שלהן משווקים ונמכרים. ישנן חברות שייצאו מהשוק לגמרי. ב־FDA כבר הרשו לכמה מהמחסניות המתוקות או בטעמי פירות להיות משווקות שוב לאחר שמוצרי אידוי בטעמים נאסרו לשיווק באופן זמני בשנה שעברה.

"אנו עובדים במהירות על בדיקות דרך האכיפה על מנת להתקדם משוק ללא רגולציה בסגנון המערב הפרוע שקיים כעת", אמרה הנציבה בפועל של ה־FDA, ג'אנט וודקוק, בשימוע בפני הקונגרס ביוני. "אנו מתכוונים להשתמש בסמכות שלנו להגן על ילדים ולשפר את בריאות הציבור".

כל יצרני הסיגריות האלקטרוניות בארה"ב נדרשו בספטמבר האחרון להעביר את המוצרים שהם מוכרים בשווקים לביקורת של ה־FDA. יותר מ־500 חברות הגישו בקשות לגבי כ־6.5 מיליון מוצרים. היצרנים היו צריכים להציג עדויות מדעיות המראות שכל מוצר שהן מציעות הוא פחות מזיק מסיגריות ושהסיכוי שמעשני סיגריות יפסיקו לעשן גדל אם יעברו אליהם. בסוכנות שוקלים גם את השאלה עד כמה המוצרים מושכים אנשים צעירים ואת מי שלא עישנו מעולם.

תאריך היעד להגיב לבקשה הוא 9 בספטמבר. בכירים ב־FDA אמרו שלא יוכלו לספק תגובה עד תאריך זה על כל המוצרים שהוגשו. אבל הם אמרו שהעבירו להליך מזורז את המוצרים שיש להם נתח השוק הגדול ביותר. יצרנית הסיגריות הגדולה ביותר היא ג'ול (Juul Labs), ואחריה השנייה בגודלה היא Reynolds American, המייצרת את הסיגריות ממותג Vuse, כך ניתן ללמוד מנתוני מכירות בחנויות שמספקת חברת נילסן. החברה השלישית בגודלה היא NJOY Holdings.

החברות בכוננות ספיגה

להחלטות של ה־FDA עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על עתיד החברות, וכן על עתידה של יצרנית מרלבורו Altria Group, שיש לה נתח של 35% בג'ול וסייעה לחברה לפתח את מוצריה.

"אנו מאמינים שהצגנו עדויות מדעיות מספקות לגבי יכולת המוצרים שלנו להעביר מעשנים לסיגריות אלקטרוניות, וכמו כן צעדים הנתמכים על ידי הנתונים המראים שאנחנו נלחמים בשימוש בקרב קטינים", אמר דובר של ג'ול.

בריינולדס "בטוחים לגבי איכות היישום שלנו", אמרה דוברת. גם ב־NJOY בטוחים שהמוצר שלהם יאושר, כך אמר אדם המכיר את הנושא.

דובר של Altria סירב להגיב לגבי היישום של ג'ול.

ה־FDA כבר החל להוציא מהשוק סיגריות אלקטרוניות שבסוכנות אומרים שאינן ממלאות אחר הסטנדרטים שקבעה. החודש, הורה ה־FDA ל־JD Nova Group לעצור מכירות של כ־4.5 מיליון מוצרי הניקוטין הנוזלי של הקבוצה. ליישום של החברה לא התלוותה הערכה על ההשפעה הסביבתית שלו, נמסר מה־FDA. ב־JD Nova ערערו על הממצא.

סיגריות אלקטרוניות מחממות נוזל ניקוטין שמוספים לו חומרי טעם על מנת לייצר תרסיס שהמשתמש אחר כך שואף לריאותיו. הן הופיעו לראשונה בשוק האמריקאי בעשור הראשון של המאה. אבל עד עתה, לא היו נתונות לאותן מגבלות שיווק המוטלות על סיגריות רגילות. מותגי סיגריות לא מפרסמים את מוצריהם בטלוויזיה, ברדיו, על גבי שלטי חוצות או על חולצות.

בעקבות ההצלחה הגיעו גם התביעות

כשהשימוש בקרב קטינים בסיגריות אלקטרוניות זינק בארה"ב ב־2018, רגולטורים ומחוקקים מתחו ביקורת על ג'ול על שימושה בדוגמנים שהיו בגירים צעירים, בידוענים ובמשפיעני רשתות חברתיות. החברה, שעמדה מול מבול של תביעות, סגרה ביוזמתה את עמודי הפייסבוק והאינסטגרם שלה בארה"ב, הפסיקה להשתמש בדוגמנים בפרסומות שלה והפסיקה את כל הפרסומות שלה בדפוס, בשידור וברשת בארה"ב. ג'ול אומרת שמעולם לא פנתה לקהל יעד של ילדים ושהיא עובדת לזכות באמון הציבור.

מוצר Vuse של ריינולדס זכה מאז בנתח שוק לאחר קמפיין שיווק נרחב שכלל הופעות מוזיקה, פרסומות בטלוויזיה, שלטי חוצות וסרטונים של אמנים המעצבים אריזות למכשירי Vuse.

קבוצה של 22 תובעים כלליים כתבה השנה לריינולדס בבקשה שהחברה תפסיק להעניק חסות להופעות מוזיקה, תפסיק למכור חולצות ותדרוש אישור גיל מאנשים המבקשים להיכנס לאתר של Vuse. החברה השיבה שאינה רוצה שאנשים צעירים ישתמשו בשום מוצר המכיל טבק ושהמותג שלה מיועד לצרכני טבק שהם מעל גיל 21. אבל היא לא מילאה אחר בקשות המדינות.

יצרנים של סיגריות אלקטרוניות כנראה ייאלצו להתמודד בקרוב עם מערכת חדשה של כללים. אישור של כל מוצר חדש יצטרך לקרות לצד דרישות מפורטות הנוגעות לשיווק ולמכירה, כולל צעדים שנועדו להגביל את הגישה למוצרים מצד צעירים. ה־FDA ידרוש מיצרנים להגיש לסוכנות קמפייני שיווק עתידיים לפני שייושמו בשווקים.

על מנת לצמצם אידוי על ידי צעירים, ה­־FDA קבע בשנה שעברה מגבלות זמניות על כמה מוצרי אידוי מתוקים ובטעמי פירות. המגבלות האלה מיושמות על המחסניות למילוי מכשירים כמו ג'ול ו־Vuse. הם לא נוגעות למאיידים חד פעמיים, שהפופולריות שלהם בקרב צעירים קרתה במהירות.

יצרנים כמו ריינולדס ו־NJOY הגישו מחסניות בטעמי פירות לבחינת ה־FDA ועשויים להחזיר אותן לשוק. ג'ול הגישה לבחינת הסוכנות רק מחסניות בטעמי טבק ומנטה.

אידוי בקרב צעירים ירד באופן משמעותי בארה"ב בשנה שעברה, לאחר שמגבלות פדרליות העלו את גיל הרכישה החוקי למוצרי טבק ל־21 והוציאו את המחסניות בטעמי פירות מהשוק.

ישנם מחוקקים שקראו ל־FDA לאסור באופן גורף על כל הסיגריות האלקטרוניות המתוקות ובטעמי פירות. חלקם גם ביקשו מהסוכנות לשקול הטלת תקרה על כמות הניקוטין. בכירים בסוכנות אמרו שיבחנו כל מוצר בנפרד במקום להטיל כללים שיחולו על התעשייה כולה.

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"