גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רובוט שמבצע את כל הניתוח? לא בעתיד הקרוב"

ענקית הרובוטיקה לניתוחים אינטואיטיב רכשה את אורפאוס מדיקל הישראלית כדי לחזק את יכולותיה בתחום האימון של רובוטים ושל המנתחים המפעילים אותם לקבלת החלטות טובה יותר ● עתיד התחום כולל ניתוח מותאם אישית, אבל ניתוח מלא מרחוק או בלי מנתחים בכלל? זה עדיין לא

מערכת הרובוטיקה ''דה וינצ'י'' של אינטואיטיב / צילום: Intuitive Surgical
מערכת הרובוטיקה ''דה וינצ'י'' של אינטואיטיב / צילום: Intuitive Surgical

בתחילת המילניום, היה ברור שתחום הרובוטיקה הרפואית ילך ויתפתח. ידענו שמכונות יכולות לעשות תנועות מדויקות יותר מבני אדם, בכלים קטנים יותר מאלה שידי אדם יכולות להחזיק, ובאופן גמיש יותר. אבל הייתה זו חברה אחת שפרצה את הדרך מרעיון למציאות - אינטואיטיב סרג'יקל, שבשנה שעברה רכשה לראשונה חברה ישראלית, אורפאוס מדיקל, המתמחה בעיבוד דיגיטלי של תמונות.

ביל גייטס של הניתוחים הרובוטיים

מי שהקים את אינטואיטיב סרג'יקל הוא פרדריק מול, שכונה מאוחר יותר "ביל גייטס של הניתוחים הרובוטיים". הוא היה לפני כן בכיר בחברת המכשור הרפואי גיידנט ועבר איתה את מהפכת הלפרוסקופיה - ניתוחים המבוצעים בפתיחה מינימלית של הבטן באמצעות "מסרגות" ארוכות שנכנסות לגוף דרך חורים קטנים. הוא הבין שלמרות המיומנות הגבוהה של מנתחים בתפעול המסרגות, ייתכן שרובוט ייקח את הטכנולוגיה הזאת צעד קדימה.

ב-1994, אחרי שבגיידנט סירבו לראות את האור, הוא הקים את אינטואיטיב סרג'יקל. לקראת שנת 2000 כבר היו לחברה שלו שני אישורי FDA למוצר הדגל שלה, מערכת "דה וינצ'י" הכוללת קונסולת מנתח, עגלת מנותח ומכשירים המתרגמים את פעולות המנתח בקונסולה לפעולות בגוף המנותח. גיידנט נמכרה בינתיים ליצרנית המכשור הרפואי בוסטון סיינטיפיק, ונחשבה אחת הרכישות הפחות מוצלחות שלה. ייתכן שגורלה היה אחר אם הייתה מקשיבה למול.

היה לא קל לגרום לרופאים לקבל את רעיון הרובוט הניתוחי. רבים ראו בו איום על עתיד המקצוע, אבל אינטואיטיב הבריקה בשיווק: היא דאגה להשאיר לרופאים תפקיד בתהליך הניתוח כאשר הפכה אותם למתפעלים של הרובוטים. במקביל, החברה פנתה למנהלי בתי החולים ושכנעה אותם שרק אם יהיה להם רובוט בית החולים יוכל להיחשב מתקדם. הם היו מוכנים להשקיע את הסכום הגבוה שעלתה מערכת דה וינצ'י כדי להשיג יתרון תחרותי. לו הייתה אינטואיטיב צריכה באותו זמן להוכיח לקניין בית החולים או למנהל המחלקה שהרובוט יחזיר מתישהו את ההשקעה, היה לה אתגר שיווקי הרבה יותר גדול. עלות כל מכשיר היא כ-1.5 מיליון דולר.

הרופאים הראשונים שאימצו את הטכנולוגיה היו רופאים בבתי חולים אקדמיים, שפרסמו מאמרים על רמות הדיוק שלה. היום היא נמצאת גם בבתי חולים קטנים, והמערכת משמשת בעיקר לניתוחי ערמונית, החלפת מסתם לב וניתוחים גינקולוגיים, אך גם לניתוחים נוספים. החברה נסחרת לפי שווי של 125 מיליארד דולר, והיא רשמה ברבעון השני של 2021 הכנסות של 1.4 מיליארד דולר. היא מעסיקה כ-8,000 עובדים, כולם בני אדם.

בבתי החולים, יותר ויותר ניתוחים נעשים באופן זעיר פולשני, וזה למעשה היה החלום של מול, שהתעניין פחות ברובוטיקה ויותר בשיפור הניתוחים. 90% מניתוחי הערמונית בארה"ב כבר נעשים באופן זעיר פולשני.

התועלת של שירות VOD למנתחים

אינטואיטיב הייתה ההשראה לחברות רובוטיקה ישראליות כמו מזור רובוטיקה, שנמכרה למדטרוניק ב-1.64 מיליארד דולר. אורי הדומי, מייסד ומנ"כל מזור מימיה הראשונים ועד מכירתה, ציין בעבר כי למד כמה ממהלכי השיווק והתמחור של אינטואיטיב.

בפברואר 2020, אינטואיטיב רכשה לראשונה פעילות בישראל. החברה שרכשה, אורפאוס מדיקל, עוסקת בתחום של וידיאו מניתוחים מאז 2010. על פי הערכות, שילמה אינטואיטיב עשרות מיליוני דולרים עבור החברה, שבה הושקעו פחות מ-10 מיליון דולר. רוב המשקיעים היו פרטיים, כולל רופאים שהיו מעוניינים להשתמש בטכנולוגיה.

המייסדים הגיעו מתחום ה-VOD בעולם המדיה, ובהתחלה החברה עזרה למנתחים בעיקר לאגור את הסרטים שלהם לצפייה עתידית, במטרה לשתף עם רופאים אחרים את מה שעשו, ללמד סטודנטים, לבדוק מה השתבש וללמוד עוד על האנטומיה של גוף האדם.

בעבר סיפרו אנשי החברה לגלובס על מקרה של מטופל, נער בן 19, שהגיע לאחר ניתוח זעיר פולשני במצב לא טוב. מבט חוזר בווידיאו איפשר לראות היכן בדיוק נפגע כלי דם בפרוצדורה, וניתן היה לתקן את הבעיה באופן זעיר פולשני, ללא פתיחת בטן.

עם הזמן התפתחו באורפאוס גם כלים נוספים לקבלת מידע תוך כדי ניתוח, שנועדו להפחית את העומס הקוגניטיבי מהמנתח בזמן הניתוח. כך למשל, אפשר לשלב מידע מצילומי הדמיה קודמים ומידע מבדיקות קודמות, על גבי התמונה שהמנתח רואה.

לדברי בריאן מילר, ראש תחום הדיגיטל באינטואיטיב, "לפני רכישת אורפאוס, היו לנו יכולות מאוד בסיסיות בתחום. יכולנו לשמור תמונות, להעלות אותן לענן ולבצע בהן ניתוח מאוד בסיסי, אבל לא כל כך התמקדנו בתחום הזה".

כעת אינטואיטיב משתמשת במערכת הזאת כדי לאמן את הרובוטים ואת הרופאים המפעילים אותם כך שיוכלו לקבל החלטות טובות יותר, אבל היא גם מספקת אותה מחוץ לעולם הרובוטי - ככלי תיעוד, הכשרה והפקת תובנות. המערכת רלוונטית לניתוחים זעיר פולשניים מבוססי וידיאו גם אם הם מבוצעים על ידי בני אדם, ללא עזרת רובוט.

בריאן מילר, מנהל תחום הדיגיטל באינטואיטיב סרג'יקל / צילום: Intuitive Surgical

אחד האתגרים במערכת כזאת הוא תיוג קטעי הווידיאו והשליפה שלהם - לא רק של פרוצדורה מלאה אלא גם של אירועים ספציפיים בתוך ניתוח שיכול לארוך בין כמה עשרות דקות לכמה שעות. היום בהדרגה מפתחת החברה יכולות המאפשרות תיוג מדויק על ידי המערכת עצמה ללא עזרת הרופא, כדי שיהיה אפשר לשלוף את הקטעים הללו בקלות בעת הצורך.

מערכת שתדרג את המנתחים

בזמן שאורפאוס נמכרה, היא פעלה בגרמניה, ארה"ב וישראל, העסיקה 15 איש וכבר יצרה תזרים מזומנים חיובי. בישראל היא כבר הייתה מותקנת בכל בתי החולים של הכללית וברוב בתי החולים הגדולים האחרים, ובארה"ב בבתי החולים המובילים כמו מאיו קליניק וקליבלנד קליניק. "שאלנו את עצמנו איך אנחנו מתפתחים מכאן", אומר מנכ"ל החברה, גדי מנחם. "הדילמה הייתה אם לגייס עכשיו סכום גדול מאוד בתקווה לעשות סקייל-אפ או לחבור לשותף". עם הקורונה באופק, אורפאוס העדיפה את האופציה של השותפות. מאז המכירה, החברה רק גדלה בארץ והיום היא מעסיקה 50 עובדים, רבים מהם מתחום הבינה המלאכותית.

גדי מנחם, מנכ''ל אורפאוס דיגיטל / צילום: Intuitive Surgical

מה הצעד הבא של מערכת כזאת?
מילר: "שילוב של למידת מכונה במטרה לתת למנתח, תוך כדי הניתוח, מידע שהוא לא יכול לראות בעין אנושית. לדוגמה, אם אנחנו מוציאים גידול סרטני, המערכת יכולה תוך כדי הניתוח לעשות עיבוד תמונה ולומר למנתח היכן נמצאים השוליים של הגידול. בעיבוד התמונה, המערכת מבחינה בין תאים בריאים לסרטניים. כשמתחילים לחבר את המידע הזה למוצרים הרובוטיים מצד אחד, למידע מניתוחים קודמים מצד שני ולמידע מהתיק הרפואי של המטופל מצד שלישי - אפשר לקבל טיפול הרבה יותר אישי ומדויק, שישפר את התוצאות ויפחית את תופעות הלוואי".

מבחינת בית החולים, יש גם ה"סוכריה" של היעילות. "אפשר לראות אילו פרוצדורות מצליחות, ואילו מצליחות פחות, מיהם הרופאים הכי טובים שלך בכל סוג ניתוח, ואיך בית החולים יכול להשתפר. באמצעות בינה מלאכותית, אנחנו יכולים לנבא כבר תוך כדי הניתוח מה הסיכון לסיבוכים, ולהתאים את תהליך ההתאוששות של המנותח בהתאם".

הרופאים לא חוששים מדירוגים כאלה?
"הרופאים מבינים שהיכולת החישובית של מערכות הבינה המלאכותית תאפשר להם לתת טיפול באיכות שהם לא חלמו עליה בעבר. אנחנו רואים שתעשיית הרובוטיקה משלבת יותר ויותר בין בני אדם לבין הרובוט, כדי לתת דיוק מצד אחד וקבלת החלטות גמישה מהצד השני. אנחנו מתחילים לראות את זה גם בתעשיות אחרות, במקום רובוטיקה מלאה. למשל, בתעשיית הרכב.

"אני לא רואה מצב בעתיד הקרוב שבו הרופא רק מתכנן את הניתוח, לוחץ על כפתור והרובוט עושה את כל היתר. עם זאת, אנחנו כן נותנים לרובוט שלנו יותר ויותר יכולות בתחום קבלת ההחלטות. למשל יש לנו היום שדכן רובוטי שיכול לחוש את עובי הרקמה, להבין כמה רקמה הוא תפס ובהתאם לזה להחליט כמה לשדך, כדי לקבל את השידוך הכי טוב".

לא מאמינים בניתוח מלא מרחוק

אפשר להשתמש במערכת שלכם כדי לנתח מרחוק?
"אנחנו לא מאמינים כל כך בניתוח מלא מרחוק, אלא בשילוב של שני מנתחים, אחד עובד מקרוב והשני עוזר לו או מכשיר אותו או מפקח עליו. כל אחד מהם ישפר כך את ההשפעה שלו על הניתוח. אנחנו רוצים שיהיה מנתח קרוב פיזית לחולה שמחזיק בכלים, אבל מומחה מרחוק יכול לעזור.

"החלום על בית חולים מרכזי שמנתח מרחוק אדם בביתו או באזור ספר, לא לוקח בחשבון שצריך יותר ממנתח בשביל ניתוח מוצלח. צריך צוות שלם, מוכשר ומלומד, סביבה סטרילית, הרדמה, מכשירים רבים ושונים שנוגעים בפציינט. זה לא רק העניין של להביא רובוט למקום מרוחק, אלא הרבה יותר מזה".

מה לגבי רובוטים זעירים שנכנסים לתוך הגוף, מטיילים דרך כלי הדם, ומבצעים ניתוח זעיר ומדויק, ה"זעיר פולשני" האמיתי?
"בשנים האחרונות אנחנו כבר מתחילים לראות אבי טיפוס של מוצרים כאלה. זה מתחיל להיות אפשרי באמת, אבל זה מאוד מאתגר. איך אפשר לספק אנרגיה וגם לשלוט ברובוט זעיר כזה? איך נדע היכן הוא בגוף? אנחנו מחכים לראות את ההתפתחויות".

אתם שוקלים רכישות נוספות בישראל?
"בעיקר בתחום הדיגיטלי, אנחנו מחפשים כל הזמן שיתופי פעולה. בבית חולים יש המון התרחשויות, יש הרבה דאטה מעניין, אז שותפויות שיכולות לעזור להפיק תובנות מהמידע הזה לשימוש הרופאים - הלקוחות שלנו בזמן וסביב הניתוח - זה תמיד מעניין".

אינטואיטיב סרג'יקל
תחום עיסוק: רובוטיקה לניתוחים זעיר פולשניים
היסטוריה: החברה הוקמה ב-1995 על ידי פרדריק מול, ג'ון פרוינד ורוברט יאנג. מול רכש מערכת שפיתח פרוינד עבור DARPA שנועדה לביצוע ניתוחים מרחוק, והקים על בסיסה את החברה. אינטואיטיב הונפקה ב-2000 ואז גם קיבלה את אישור ה-FDA הראשון שלה
נתונים: נסחרת לפי שווי של 125 מיליארד דולר. רשמה ברבעון השני הכנסות של 1.4 מיליארד דולר. מעסיקה 8,000 עובדים. רשמה מאז הנפקתה תשואה של 11,600% ובשנה האחרונה - 44%

עוד כתבות

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בפתיחה בתל אביב; מדד הבנקים יורד ב-1.3%, השקל מתחזק

ת"א 35 יורד ב-0.3% ● השקל מתחזק מעט, 3.73 שקלים ● המדדים המרכזיים בישראל ובארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס