גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אופ"ק צופה שבסוף הוא יהיה המנצח הגדול מהמעבר לאנרגיות מתחדשות

בקבוצת יצרניות הנפט אומרים שמדינות המזה"ת ייצאו 57% מהביקוש העולמי לנפט גולמי עד שנת 2045

מטה אופ''ק בוינה / צילום: Shutterstock, Sodel Vladyslav
מטה אופ''ק בוינה / צילום: Shutterstock, Sodel Vladyslav

אופ"ק חוזה מנצח בלתי סביר במעבר האנרגטי משימוש בפחמימנים: בקרטל טוענים שהשפעתו של אופ"ק עצמו תגדל מאוד בשוק הנפט העולמי במהלך שני העשורים הקרובים.

בדוח השנתי לגבי מגמות ארוכות טווח בתחום האנרגיה, ארגון המדינות המייצאות נפט אמר שהוא צופה שהביקוש העולמי לנפט יגדל באופן עקבי בשני העשורים הקרובים. עד 2045, צופה אופ"ק שהנפט שמייצרות המדינות החברות בארגון יהווה 39% מצריכת הנפט בעולם, לעומת שיעור של 33% כיום. בקבוצה אמרו שצופים שהמזרח התיכון - בו מדינות חברות אופ"ק כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות בולטות - ישלח 57% מייצוא הנפט הגולמי בעולם עד שנת 2045, לעומת 48% נכון ל-2019.

הרווח של הקבוצה בנתח שוק יגיע בזמן שייצור על ידי יצרניות נפט גדולות אחרות, כולל ארה"ב, יתמעט בתוך כך שיש ירידה בהשקעות בפיתוחי פחמימנים חדשים, כך כתוב בדוח. מלאי הנפט שלא מיוצר על ידי אופ"ק צפוי "להתמתן ולהגיע לשיא שלו שוב" בסוף העשור הנוכחי, נמסר מאופ"ק. ייצור הנפט בארה"ב צפוי לרדת ב-1.5 מיליון חביות ביום עד 2045 לעומת 2019, נכתב בדוח.

למרות המעבר לאנרגיה מתחדשת, הביקוש לנפט לא ייפסק בזמן הקרוב

התחזית, הכלולה ב"תחזית הנפט העולמית", מסמך של אופ"ק שגורמים רבים נועצים בו, מדגישה מה שכמה מנהלים בכירים בחברות נפט ואנליסטים של שווקי האנרגיה מדברים עליו כדינמיקה שלא מקבלת את תשומת הלב הראויה לה בכלכלות הדוחפות למעבר משימוש בדלקי מאובנים למקורות אנרגיה בפליטה נמוכה יותר: למרות המעבר, הביקוש לנפט וגז טבעי צפוי להימשך עוד שנים רבות.

בטווח הקצר, יש בזה פוטנציאל ליתרונות לשחקנים בשוק שלא התחייבו לצמצם את פליטות הנפט והגז שלהם - כמו אופ"ק.

"אופ"ק יהיה אולי יותר חיוני לשווקי הנפט מאשר בכל תקופה בהיסטוריה של הארגון", אמר ניל אטקינסון, יועץ אנרגיה עצמאי ולשעבר ראש מחקר שווקי הנפט בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, גוף שבין היתר חברים בו נציגים של ממשלות עשירות כמו ארה"ב.

על ידי הגדלת הנתח שלו בשוק הנפט העולמי, אופ"ק גם יגדיל את כוחו להשפיע על מחירי הנפט הגולמי. שלא כמו כל היצרנים, לערב הסעודית ולכמה מדינות אחרות יש מה שנקרא הספק עודף - מאגרי נפט שניתן בקלות להוציא מהאדמה. זה מאפשר לארגון להעלות ולהוריד את התפוקה הקיבוצית בהתאם לביקוש בעולם, ולפעול כמו בנק מרכזי לשווקי נפט ולעתים קרובות להשפיע כך גם על המחיר.

בחודש שעבר, למשל, ממשל ביידן קרא לאופ"ק להאיץ את התוכניות להגדיל את ייצור הנפט הגולמי על מנת לספק ביקוש שנוצר לאחר סיום הסגרים. הבקשה באה לאחר שמחירי הדלק בארה"ב עלו בחדות. באופ"ק סירבו להאיץ את התוכניות.

התחזיות באו בזמן ששווקי הנפט הגיעו לשיאים רב-שנתיים. המחיר הבינלאומי של נפט גולמי התקרב ל-80 דולר לחבית ביום שלישי, המחיר הגבוה ביותר שנרשם מזה שלוש שנים.

סך הביקוש לנפט יגדל ב-28% בשני העשורים הקרובים

אופ"ק, שיש לו צורך קיומי בכך שיהיה ביקוש לנפט בעולם, מעסיק צוות כלכלנים מקצוענים שבוחנים נתונים מהמדינות החברות וממקורות חיצוניים. הקבוצה הזו מפרסמת סדרה של דוחות רבי השפעה שרבים משתמשים בהם להערכת הביקוש וההיצע באופן יסודי.

בדוח של הארגון נכתב שסך הביקוש לנפט יגדל ב-28% בשני העשורים הקרובים, ל-108.2 מיליון חביות ביום, לעומת כ-100 מיליון חביות ביום ב-2019, לפני שהמגפה פגעה בביקוש. אופ"ק, שהמדינות החברות בו נפגשות כבר עשורים על מנת לוודא שהמחיר יהיה נוח לממשלותיהן, חזה שהקבוצה תגדיל את התפוקה שלה ביותר מ-23% בתקופה החזויה.

מהארגון נמסר שרוב הביקוש החדש לנפט יגיע מהעולם המתפתח, שם צפוי הביקוש לעלות ב-52% במהלך התקופה הזו.

בארגון חוזים גם שייצור אנרגיה מרוח ומהשמש יגדל פי ארבעה מבחינת נתח שוק בשוק האנרגיה העולמי, ויספק כ-10% מהביקוש העולמי לאנרגיה עד 2045, לעומת 2.5% היום.

זה ינגוס בסך ההשפעה של אופ"ק בשווקי אנרגיה, אבל בקרטל חזו רק שינוי קטן. עד 2045, כך נמסר מהארגון, התפקיד של נפט כמקור אנרגיה עדיין יהיה הגדול ביותר מבחינת נתח שוק - 28%, לעומת 30% כיום. גז טבעי, גם הוא פחמימן, יהווה 24.4%, לעומת 23% כיום.

הדוח של אופ"ק יצא לפני ועידת אקלים של האו"ם שתתקיים בגלזגו, סקוטלנד, בנובמבר. מדינות רבות הבטיחו לצמצם את הפליטות על מנת להאט את ההתחממות הגלובלית, שרוב המדענים מסכימים שהיא מעשה ידי אדם.

פליטות של גזי חממה, כולל פחמן דו חמצני, נפלטות כשנשרפים דלקי מאובנים לייצור אנרגיה. פסגה דומה, בפריז ב-2015, הסתיימה במחויבות להגביל כל התחממות כזו ללא יותר ממעלה וחצי יותר ממה שהיה לפני העידן התעשייתי.

מדינות הצורכות נפט, כולל ארה"ב, הבטיחו לקצץ את הפליטות באופן דרסטי על ידי אימוץ מקורות של אנרגיה מתחדשת כמו רוח וכוח השמש. בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אמרו שהגעה למצב של אפס פליטות היא המפתח להיצמדות לתחום של מעלה וחצי שנקבע בפסגת פריז. מוקדם יותר השנה נמסר מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה שהעולם צריך להפסיק באופן מידי להשקיע בפחמימנים על מנת להגיע למצב של אפס פליטות עד 2050.

באופ"ק, לעומת זאת, טוענים שעל העולם להשקיע 11.8 טריליון דולר עד שנת 2045 על מנת למלא אחר הביקוש הצפוי לגדול לדלק מאובנים ולפצות על הירידה בייצור בשדות הנפט הקיימים. ללא השקעה כזו, נמסר מאופ"ק, מסתכן העולם בכך שמחירי הנפט יעלו.

"תת-השקעה נותרה אחד האתגרים הגדולים ביותר לתעשיית הנפט", נמסר מאופ"ק. "ללא ההשקעה הנחוצה, קים פוטנציאל לכך שהתנודתיות תישאר גדולה".

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-1% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין