גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"השוק מתגמל חברות טק מפסידות, ובצדק": מנכ"לית בית ההשקעות אופנהיימר בראיון

אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת של אופנהיימר בישראל, מוקסמת מהדור החדש של היזמים שהנפיקו השנה בוול סטריט: "פעם, חברות טכנולוגיה ישראליות היו פונות לנישה מסוימת, היום הן פונות לשווקים ענקיים ואפילו יוצרות שוק בעצמן" ● "אני לא מבוהלת ממימושים של 10%-20% במניה"

טקס פתיחת המסחר של חברת מאנדיי / צילום: נאסד''ק
טקס פתיחת המסחר של חברת מאנדיי / צילום: נאסד''ק

"אני כבר הרבה שנים בשוק ההון, אבל השנה הנוכחית היא משהו מיוחד. הקצב של השוק זה פשוט וואו, עולם חדש", כך אומרת אביבית מנה-קליל, מנכ"לית משותפת של בנק ההשקעות אופנהיימר בישראל.

העולם החדש הזה בא לידי ביטוי, בין היתר, במספר גדול של חברות טכנולוגיה ישראליות (כ-20) שהצטרפו מתחילת 2021 למסחר בוול סטריט - חלקן באמצעות הנפקות ראשוניות (IPO) וחלקן במיזוג לחברות SPAC (חברות ללא פעילות שמגייסות כסף לצורך רכישת חברה). כולן עשו זאת לפי שווי של מיליארד דולר לפחות, חמש מהן (מאנדיי , סנטינל וואן , פלייטיקה , איירון סורס  וגלובל-אי ) נסחרות כיום לפי שווי של כ-10 מיליארד דולר או יותר.

 

"זה לא הסטנדרט של שנות ה-2000"

מנה-קליל מלאת תשבחות ליזמי החברות האלו: "אני חייבת להודות שאני מוקסמת", היא אומרת. "החברות שונות מהדור של תחילת שנות ה-2000. זה לא אותו סטנדרט. פעם, חברות טכנולוגיה ישראליות היו פונות לנישה מסוימת ודיברנו הרבה על חסרונות הקוטן שלהן. היום אלו חברות שפונות לשווקים ענקיים, שזיהו שוק ואפילו יצרו אותו.

"זה דור צעיר של יזמים שבכלל לא מתחשב בגבולות גיאוגרפיים; הם אנשים שנולדו לעולם הדיגיטלי, הם חושבים מהבסיס הזה והם יותר יצירתיים. אני לא מבקרת את הדור שלי, אבל אצל היזמים החדשים רואים תשוקה לשבור את הכללים, לצאת מהמוטו של שמרנות יחסית. הם לוקחים סיכונים ומצליחים לכבוש עולמות, לא רק שומרים על הקופה, לא מפחדים להפסיד".

 

נראה שהשוק מתגמל היום חברות שמפסידות כסף.
"השוק מתגמל ובצדק. חברות שיצרו שוק חדש חייבות 'פול גז' כדי לייצר אותו, זה עולה הרבה כסף לפתח, לנגוס נתחי שוק. האסטרטגיה היא של הכל או לא כלום - אם זיהיתי חלון, אני קופץ על זה.

"חייבים לזכור שהמשקיעים האמריקאים לא טיפשים, אי אפשר למכור להם חברה ב-10 מיליארד דולר אם היא לא שווה כלום. הם מבינים בשווקים ובפוטנציאל. הקורונה גם הניעה יצירה של שווקים עצומים, לכן אני חושבת שזו אסטרטגיה נכונה, כל עוד מצליחים לגייס".

אבל תמיד יכול להיות שינוי מקרו-כלכלי שישנה גם את הטעם של המשקיעים.
"נכון, וכבר עכשיו ראינו ירידות במדדים. יש פחד מאינפלציה, בנקים מרכזיים מתייחסים לנושא, והשווקים יורדים כשיש אינפלציה. אבל בשווקים הריאליים - האם הביקוש למוצרים של החברות האלה יתכווץ? אני חושבת שלא. נכון, התמחורים בשוק יכולים לרדת אבל הביזנס הריאלי ימשיך לרוץ קדימה. אני לא מבוהלת ממימושים של 10%-20% שכבר ראינו, הביזנס לא נגמר, ומשקיע לטווח ארוך נכנס כאן לחברות מאוד בריאות עם חזון ומגוון מוצרים".

אביבית מנה קליל / צילום: רמי זרנגר

בתהליך IPO מרגישים את חום השוק

אם בוחנים את התשואות של המניות החדשות, אפשר לזהות מגמה בולטת: בעוד שבחברות שנכנסו לשוק באמצעות IPO חלק מהמניות עלו, חלק ירדו וחלקן נסחרות סביב מחיר ההנפקה, בחברות שנכנסו באמצעות SPAC ירד השווי של כולן.

לדברי מנה-קליל, "אני מסתכלת למשל על טאבולה  שהגיעה לשוק דרך SPAC והיא חברה נפלאה, היא אמנם ירדה ביותר מ-20% אבל התוצאות שלה טובות. אולי כשנכנסים דרך SPAC יש פחות תהליך של ביקוש והיצע, לעומת ניהול ה'בוק' בהנפקה (ספר ההזמנות) שבו יש יותר איזון וגמישות.

חמי פרס ואדם סינגולדה בהנפקת טאבולה בנאסד''ק / צילום: טאבולה

"תהליך IPO מאוד מתקשר עם השוק, מרגישים את החום של השוק, ולכן כשההנפקה קורית היא תואמת לביקושים ואפשר גם לייצר עודף ביקושים כדי לדאוג לאפטר-מרקט. ב-SPAC זה 10 דולר וזהו. נכון שהשווי הוא המשמעותי והוא נקבע קודם, אבל אתה לא ממש יכול להרגיש את החום של השוק ולכן הכלי פחות גמיש".

בתהליך SPAC יש הנפקה פרטית נלווית (PIPE) שבה משתתפים גופים מוסדיים, וזה לכאורה אמור לתת לגיטימציה לשווי שנקבע במיזוג.
"נכון, אבל למוסדיים יש גם אג'נדות משלהם, חלקם עם אג'נדה ארוכת טווח וחלקם פחות. יש גם מקרים שמשקיעי ה-SPAC 'בורחים' לפני המיזוג, וככה החברה מתחילה את הדרך שלה בשוק הציבורי בתהליך שלילי שלא מייצר התלהבות. זה למעשה המחיר שמשלמים על הרצון לגייס מהר (ב-SPAC), אבל זה ברור לגמרי שחברות רוצות לגייס מהר ולהמשיך לתת גז בעסקים שלהן, כי זו תקופה שיש פרמיות בשוויים".

"לחברות תוכנה כלים להיות פי 2 מהיום"

מספר גורמים יכולים, להערכתה, לייצר לחץ על המניות בטווח הקצר. אחד מהם הוא סיום תקופת ה-lock-up - תקופה של חצי שנה לאחר ההנפקה שבה למשקיעים מהתקופה של לפני ההנפקה בחברות, אסור למכור את המניות שלהם. מכיוון שחלק מהחברות הונפקו בחודשים מאי-יוני, התקופה הזו מתחילה בקרוב. הלחץ על המניות עשוי להערכתה ליצור הזדמנות כניסה למניות: "יש סיכוי שקרנות הון סיכון ומייסדים בחברות, שרוצים להיפגש עם הכסף, ימכרו מניות, ואז יכולה להיות הזדמנות נהדרת להיכנס להשקעה בהן", אומרת מנה-קליל. למכירות הפוטנציאליות הללו עשויה לדבריה להיות השפעה חיובית משום שקרנות הון סיכון ישראליות שיממשו מניות "יקבלו עוד 'דלק' להמשך השקעות בהייטק הישראלי, וזה מצוין".

עוד אתגר שהיא מזכירה הוא התחרות על עובדים: "מאוד קשה לגייס אנשים, ובישראל, כולם מתחרים על אותם עובדים", היא אומרת.

אתגר אחר מגיע מכיוון הדוחות הכספיים של הרבעון השלישי, שיתחילו להתפרסם בשבועות הקרובים. "הרבעון השלישי בשנה שעברה היה רבעון של יציאה מהקורונה, עם צמיחה מטורפת. חלק מהירידות בשוק מיוחסות לכך שיש לחץ שהרבעון השלישי הנוכחי לא יהיה באותן עוצמות של צמיחה".

באופנהיימר ישראל נפגשים עם כל החברות הישראליות שנסחרות בוול סטריט, גם כאלו שאינן מסוקרות על-ידי האנליסטים של אופנהיימר בארה"ב, וכותבים למשקיעים מה דעתם על החברות; לפי מנה-קליל, רבות מהן מהוות הזדמנות השקעה למשקיעים לטווח הארוך. "לחברות התוכנה למיניהן יש את הכלים להיות פי 2 מהיום", היא אומרת, ומציינת למשל את טאבולה, קלטורה , גלובל-אי, איירון סורס ו-ווקמי . "אלה שוקי-יעד ענקיים, עשרות מיליארדי דולרים. פוטנציאל החדירה מטורף, אם הן יעשו את הדבר הנכון, בזמן הנכון".

הנפקת קלטורה בניו יורק / צילום: ניר אריאלי

מה בנוגע לחברות האוטוטק?
"אנחנו לא מומחים בנושא רכב אוטונומי או חשמלי. אנחנו יכולים להתרשם מהאנשים והחזון אבל לא לתת דעה על חברה שעדיין אין לה מכירות. גם בעולם עוד לא יודעים איזו טכנולוגיה תנצח ותהיה סטנדרט. באינוויז  למשל, ראינו טכנולוגיה שעובדת נפלא, אבל עולם הרכב מאוד תלוי בסטנדרט. ולנס  מציעה מוצר חדש שהמכירות שלו עדיין קטנות אבל יש בו הרבה היגיון, כי הוא יכול לחסוך משקל ברכב החשמלי העתידי. הסטנדרטים מתחילים להתגבש, ובמקרה של האוטוטק אולי כדאי לעשות מיון ולהשקיע ב-5-6 חברות בהנחה שאחת תיקח את כל הקופה".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס