גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הנהלת התאגיד עברה על התנאים שנקבעו לייצוג המשפטי מול ועדת פרוקצ'יה?

לאחרונה פנתה הנהלת תאגיד השידור הציבורי לסמנכ"לים שלה ובדקה האם ירצו שעורכי דין יכינו אותם לקראת הופעתם בפני הוועדה שהוקמה לבחינת הטענות של התעמרות והטרדות מיניות ● אלא שוועדת המכרזים קבעה כי המשרד שנשכר למשימה לא יעניק ייעוץ פרסונלי וליווי מנהלים

משרדי תאגיד השידור הציבורי ''כאן 11'' / צילום: שלומי יוסף
משרדי תאגיד השידור הציבורי ''כאן 11'' / צילום: שלומי יוסף

האם הנהלת התאגיד עברה על התנאי שוועדת המכרזים קבעה - ואשר נתמך בהמלצת משרד המשפטים - לפיו משרד עורכי הדין מיתר, שנשכר ללוות את התאגיד לצורך הפעילות מול ועדת פרוקצ'יה - ועדת הבדיקה החיצונית לתרבות הארגונית בתאגיד - לא יעניק ייעוץ פרסונלי וליווי מנהלים?

לגלובס נודע כי הנהלת התאגיד פנתה לאחרונה בכתב לבעלי תפקידים בדרגות סמנכ"ל בארגון ובדקה האם הם זומנו להופיע בפני הוועדה, והאם הם מעוניינים בהכנה עם עורכי הדין שמלווים את התאגיד.

ייעוץ משפטי רחב

ועדת פרוקצ'יה הוקמה באוגוסט על ידי מועצת תאגיד השידור לאחר שבעיתון "הארץ" התפרסמה כתבת תחקיר של העיתונאית תמר קפלנסקי, שבה העידו עובדים ממחלקות שונות על התנהגות מתעמרת והטרדות מיניות. חברי הוועדה שנבחרו הם שופטת בית המשפט העליון בדימוס אילה פרוקצ'יה, שתכהן כיו"ר הוועדה; פרקליט המדינה לשעבר, עו"ד משה לדור; והסופרת ואשת הטלוויזיה לשעבר, כרמית גיא.

אילה פרוקצ'יה. יו''רית ועדת הביקורת / צילום: דוברות בתי המשפט

בכתב המינוי נקבע כי הוועדה תבחן את התלונות המוכרות, את דרך הטיפול על ידי התאגיד ותוצאותיהן, ותהווה כתובת עבור תלונות נוספות - הן בנושאים של הטרדה מינית, והן בנושאים של התעמרות בעבודה או יחס לא נאות. בכל העניינים האלה הוועדה תבחן את מכלול ההיבטים של יחסי העבודה והתרבות הארגון. הוועדה הייתה אמורה לסיים את עבודתה תוך 6-8 שבועות, אולם לאור ריבוי המופיעים בה קיבלה הארכה.

לאחר הקמת הוועדה התקשרה הנהלת התאגיד - אחרי מכרז - עם משרד עורכי הדין מיתר, שגם ליווה את ההנהלה בעת שהתמודדה עם דוח של מבקר המדינה. נציין כי לתאגיד מחלקה משפטית משלו, וכן כארבעה משרדי עורכי דין שנותנים לו ייצוג חיצוני. המשרדים הם פרל כהן צדק, משרד ליבליך מוזר, משרד משה ניסים, משרד עדי רכטר וכן עורך הדין דורי קלגסבלד. כאמור, משרדים אלה פועלים עם התאגיד מתוקף מכרזים שהתקיימו, כלומר התגמול שהם מקבלים עבור עבודתם נקבע מתוקף מחירי המכרז.

מאחר שחלק מההנהלה הבכירה של התאגיד, ביניהם היועץ המשפטי אסי קליין, נזכרו בתחקיר כמושאי תלונות הוחלט בהנהלה שלא להשתמש במשרדים שעמם כבר יש התקשרות - על מנת שלא ייווצר ניגוד עניינים. כך יצא לדרך התהליך המכרזי שבו נבחר משרד מיתר.

את התהליך צריך היה לאשר בוועדת מכרזים, שבראשה מנכ"ל התאגיד אלדד קובלנץ. במסגרת הדיון שעסק בנושא, הבהיר הייעוץ המשפטי שההתקשרות עם מיתר אמורה להיות עניינית, ולא להוות ליווי של אנשים. למעשה, נקבע כי אחד התנאים לאישור ההתקשרות עם מיתר הוא שהמשרד לא ייתן ליווי איש ולא יכין את המופיעים והמזומנים בפני הוועדה, ויעסוק רק בעניינים טכניים.

הביקורת בכנסת

מדיון שנערך בנושא בישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, עולה כי גם במשרד המשפטים - שאליו פנה התאגיד כדי לקבל ייעוץ בסוגיית ההתקשרות עם מיתר - הבינו כי ההתקשרות עם המשרד הינה לעניינים טכניים בלבד.

נציג משרד המשפטים, אבינועם סגל אלעד, הסביר שבתחקיר עלו בין היתר טענות על התנהלות הייעוץ המשפטי בתאגיד, ובנסיבות שנוצרו, כאשר יש ניגוד עניינים מובהק בטיפול, הועברה בקשה לייעוץ חיצוני - ובצדק.

לדבריו, לאחר בדיקה של משרד המשפטים עלתה ההבנה כי אין מנוס אלא לאשר את הבקשה של מינוי ייעוץ משפטי חיצוני, אולם ברירת המחדל חייבת להיות שייעוץ משפטי ניתן על היועצים המשפטיים של התאגיד. לדבריו, מצב שבו מכינים סמנכ"לים לקראת דיון הוועדה איננו תקין.

"בשיחת טלפון נאמר לי שהייעוץ המשפטי הוא כללי - למועצה, לא לאדם כזה או אחר", סיפר סגל אלעד. "אני לא מכיר שהגיעה בקשה לייעוץ פרטני לאדם כזה או אחר - זה כמובן חריג שלא עומד על הפרק".

עאידה תומא סלימאן, יו"ר הוועדה, וחברות כנסת נוספות, לא חסכו מנציגות התאגיד שהגיעו לדיון ביקורת קשה. "יש תאגיד שממילא יש לו הרבה כוח כארגון. בנוסף לכך, יש לו גם ייעוץ משפטי פנימי, גם ייעוץ חיצוני מול מתלוננת שעומדת לבד, שממילא מנושלת מהכוח. ומשרד המשפטים מחליט לאשר לממן עוד ייעוץ משפטי מכסף ציבורי".

עאידה תומא סלימאן. ''תרבות ארגונית מזעזעת'' / צילום: ראובן קסטרו

חברות הוועדה ניסו לבחון את התהליך של בדיקת תלונות על הטרדות מיניות בתאגיד, והזדעזעו מהאופן שבו הא נעשה. מאז שנת 2020 ענייני המשמעת בתאגיד כפופים לנציבות שירות המדינה, ונציגות התאגיד ניסו לגלגל את הזמן הארוך שלוקח לבדוק את התלונות לנציבות.

כך, למשל, כאשר דנו בהטרדה שנחשפה בהארץ, שלפיה עובד במחלקת הדיגיטל שלח תמונה של איבר מינו לאחת העובדות, נציגת הנציבות הודיעה שהתלונה על שליחת התמונה מעולם לא הגיע אליהם והנושא לא דווח.

לימור גריזים, הממונה על שוויון מגדרי והטרדה מינית בתאגיד, טענה בדיון כי פנתה בטלפון לאחד מאנשי הנציבות, אך נציגת הנציבות, עורכת דין יפית איצקוביץ, הבהירה כי מנהל הדיגיטל מכחיש שיחה כזאת, ובכל מקרה, האירוע לא דווח רשמית. "אנחנו לא נותנים הנחיות בטלפון. צריך לדווח בכתב עם כל הפרטים וכל המידע, ואז אנחנו מוציאים הנחיה בכתב", הבהירה.

קריאה למתלוננות

קשה היה שלא לראות את הזעזוע של יו"ר הוועדה מהאופן שבו התנהלו הבדיקות בתאגיד. "כאשר הנציבות אומרת 'לא קיבלתי' והתאגיד אומר 'שלחנו', אנחנו מבינים היכן נופלות העובדות בתהליך התלונה", אמרה תומא סלימאן. "זאת תרבות ארגונית מזעזעת, (במיוחד בנושא של) תלונות קונקרטיות על הטרדה מינית קשה. כיצד ייתכן שחיכיתם שמונה חודשים שהנציבות תעשה משהו?".

לדבריה, תוך כדי שידור הדיון היא קיבלה הודעות מאנשי תאגיד שסיפרו לה כי קשה ללכת להתלונן כאשר התלונה באופן אנונימי "רצה כדאחקה" במסדרונות על ידי הממונה. כשנציגות התאגיד התפרצו לדבריה, הוכיחה תומא סלימאן את הממונה על התלונות ואמרה "את נותנת בהתנהגות שלך הוכחות לדברים ששמענו. אני אדבר כמו שאני מדברת.

"כשממונה מגיעה בכזאת תוקפנות לוועדה, זה מספר את הסיפור כולו. אם את מדברת כך אל ראש ועדה, איך את מדברת לעובדים שלך? יש פה פער בין מה שאנחנו שומעים מעובדות התאגיד לבין מה שאתן אומרות. מעניין שראשי התאגיד, גם המנכ"ל וגם ראשי החטיבות הם גברים, אבל לדיון כזה שולחים סוללה של נשים.

"הפער בין מה שאתן אומרות לאיך שאתן מתייחסות הוא מדאיג, ומה שאני שומעת מהנציבות דורש בירור לגבי מה דיווחתם ואיך דיווחתם. לפי מה שאתן אומרות, הדיווח לא מתאים למה שהנציבות דורשת".

בסיום הדיון אמרה תומא סלימאן כי "המופע ששמענו פה לא עודד אותי שיש הרגשה שמטפלים בעניין בתוך הארגון. להפך. אני יוצאת יותר מודאגת. אני פונה לכל עובדי ועובדות התאגיד שמרגישים שמתעמרים בהם: תעלו את התלונות שלכם ואנחנו נברר. תלכו לוועדה ותתלוננו". 

מהתאגיד נמסר בתגובה: "ייעוץ משפטי חיצוני לתאגיד נשכר באישור משרד המשפטים, ולאור העובדה כי היעוץ הפנימי של התאגיד נמצא בניגוד עניינים בהליך הבדיקה המדובר. הבדיקה המתקיימת כוללת נושאים רגישים, ומכאן שנדרש ייעוץ משפטי שמטרתו להגן על פרטיות העובדים.

"לדיון בכנסת הגיעו כל נשות המקצוע והמנהלות הרלוונטיות, בהן סמנכ"לית משאבי אנוש, שהציגו את הטיפול המלא בכל התלונות בכפוף להנחיות נציבות שירות המדינה.
לצערנו, נציגי הנציבות היטעו את הוועדה בדיון, והנתונים שנעביר ליו"ר הוועדה ידברו בעד עצמם.

"כל תלונה טופלה במהירות, כאשר הנציבות הבהירה לתאגיד כי מרגע שהועברה אליה התלונה, על התאגיד לחכות להנחיות, ולא לבצע שום פעולה נוספת. התאגיד המתין, ובמקרים מסוימים עודנו ממתין חודשים ארוכים להנחיות הנציבות.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"