גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ לנשיאות לשכת רואי החשבון: מה האתגרים הצפויים למועמדים?

רגע לפני פתיחת הקלפיות, המועמדים חן שרייבר ואלינה פרנקל על קו הזינוק ● מה האתגרים שהם יידרשו אליהם, ולמה בסקטור מזהירים: "מקצוע ראיית החשבון נמצא במשבר עומק שמערער את אמינות המידע הכספי שמסופק למשקיעים בשוק ההון בישראל"

רואי החשבון חן שרייבר ואלינה פרנקל / צילום: שלומי יוסף
רואי החשבון חן שרייבר ואלינה פרנקל / צילום: שלומי יוסף

השבוע יתקיימו בחירות 2021 בלשכת רואי החשבון, במסגרתן ייבחר נשיא חדש. לאחר שהנשיאה הנוכחית, רו"ח איריס שטרק, הודיעה כי לא תתמודד על קדנציה נוספת, התייצבו על קו הזינוק של המרוץ שני מתמודדים: רו"ח חן שרייבר, חבר מועצת רואי חשבון ולשעבר סגן נשיא בלשכת רואי החשבון (שהתמודד בבחירות 2018 מול רו"ח שטרק); ורו"ח אלינה פרנקל, חברת הוועד המרכזי בלשכה ששימשה בשלוש השנים האחרונות כמשנה של שטרק.

הנשיאה או הנשיא הבאים ייכנסו לתפקיד כשהסקטור בו הם פועלים, כמו המשק כולו, מתמודד עם משבר הקורונה והשלכותיו. רואי חשבון רבים מתארים כיום את אותן הבעיות הבוערות שתיארו לפני שלוש שנים. הקורונה אילצה את הנשיאה היוצאת שטרק להתמודד עם הכאן והעכשיו, ולא קודמו רבים מהנושאים המטרידים את העוסקים במקצוע.

למרות שרואי החשבון הם שחקנים משמעותיים בכל צומת כלכלית במשק, בסקטור עצמו מתארים תמונת מצב עגומה של שוק בדעיכה. הבאזז סביב מקצועות ההייטק מושך אליו רואי חשבון פוטנציאליים, ושכר-הטרחה במקצוע נמצא בשחיקה.

עד כמה עמוקה הבעיה? לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש תכנית חשבונאות סגן דיקן, בית ספר אריסון למינהל עסקים מאוניברסיטת רייכמן, "מקצוע ראיית החשבון בישראל נמצא בשנים האחרונות במשבר עמוק באופן שמערער את אמינות המידע הכספי שמסופק למשקיעים בשוק ההון בישראל. התסמינים למשבר הם מחסור במתמחים איכותיים, שכר נמוך יחסית לאור תהליך ההכשרה המשמעותי ושכר-טרחה בגין שירותי ביקורת, שנמוך באופן קיצוני ביחס לשכר-טרחה בנושאים אחרים בהם נותנים רואי חשבון שירותים (ייעוץ מס, ייעוץ כלכלי ואחרים), כמו גם נמוך מזה שנים רבות בהשוואה למדינות אחרות במערב".

שוב מוסיף כי "שכר-הטרחה עבור ביקורת בישראל נמוך באופן קיצוני בהשוואה לשאר המדינות בעולם, ואף נמוך משכר-הטרחה במדינות חלשות כגון פנמה, טורקיה, אנגולה ומוזמביק. שכר-הטרחה בישראל מהווה כשישית משכר-הטרחה בהולנד וכרבע משכר-הטרחה של רואי חשבון בגרמניה, ועומד בניגוד ליחסי התל"ג מול מדינות מקבילות".

מסלולי הלימודים כבר לא מושכים כמו פעם

גם רו"ח יגאל דור, שותף מנהל Deloitte ישראל, חושב שהענף מצוי בבעיה. לדבריו, "האתגר המרכזי שיש להתמודד אתו בשוק ראיית החשבון יושב במעגל של עובדים-שכר עבודה-שכר-טרחה, שמזינים אחד את השני ובשנים האחרונות מושכים אחד את השני למטה. בעשור האחרון נרשמה ירידה הדרגתית בכמות הנרשמים לאוניברסיטאות, וזה מזין תהליך של ירידה באיכות הסטודנטים שלומדים במסלול החשבונאות, כי מוסדות הלימוד השונים מורידים את רף הכניסה ללימודים כדי להחזיק את החוג".

הבעיה, אומר דור, מתחילה באטרקטיביות של מסלולי לימודים אחרים. "היום מסלול הלימוד לראיית החשבון לא מצליח להתחרות בעולמות ההייטק, ובטח לא בשכר שמקבלים בוגרי הייטק מהיום הראשון לעבודה, ולשם זולגים המוחות שהיו יכולים להגיע לשוק ראיית החשבון. זה אתגר לא רק של הלשכה אלא גם של הרגולטורים, כי אם רואי החשבון חשובים לו כשומרי סף, אז הוא חייב לדאוג שיהיה כוח-אדם איכותי במקצוע הזה. אם הכמות והאיכות תמשיך לרדת, בעוד עשר שנים יהיו מבקרים שלא מספיק איכותיים לבקר חברות, ואז יהיה אסון" .

נשיא לשכת רואי החשבון לשעבר, רו"ח ראובן שיף, יו"ר RSM, מאשים את הרגולטורים (החשב הכללי ורשות החברות הממשליות) בירידה בשכר-הטרחה ואומר כי האתגר המרכזי יהיה האדוות של התופעה הזו. "הם משכו את שכר-הטרחה לקרקעית. זה הגיע למצב שזה פוגע ברגולטור עצמו. אם הוא משלם תעריפים מגוחכים לביקורת, זה יוצר זילות ומקרין גם לשוק הפרטי. החברות רואות שהמדינה משלמת מעט, אז גם הן מבקשות תעריפים כאלה. 

"בעיה קריטית אף יותר שלא נמצא לה פתרון שנים זו האחריות הגדולה של רואי החשבון שאין לה שום התאמה לשכר-הטרחה. רואה חשבון יכול לקבל שכר-טרחה של חצי מיליון שקל ולהיתבע על העבודה שלו ב-50 מיליון שקל".

בפירמות הקטנות המצב קשה יותר: "כמו חנות הכול בדולר"

רו"ח אמיר קינן, בעל משרד ראיית חשבון קינן ושות' המעסיק 18 עובדים, מתאר את המצב מנקודת מבטם של המשרדים הקטנים בשוק. לדבריו, "אחת הבעיות המרכזיות של המקצוע היא שמסלול ההכשרה קשה ומחמיר. יש סגירה של כיתות שלמות במכללות ואוניברסיטאות, וכיום יש מחסור של מתמחים. אם פעם הייתי מפרסם מודעה והייתי מקבל 100 קורות חיים, למודעה האחרונה שפרסמתי כבר חודש אין אפילו אחד".

הוא מוסיף כי המתמחים שכבר מגיעים למשרדים הקטנים "נחטפים" על-ידי המשרדים הגדולים. "לפני שבוע וחצי עזבה אותי מתמחה אחרי שהתקשרו אליה מצוות הייטק בפירמה גדולה, ופשוט גנבו לי אותה", הוא מספר.

בעיה נוספת שמעלה קינן היא היעדר חיסיון לקוח-רואה חשבון. "לרואה חשבון אין חיסיון כמו לעורך דין-לקוח. אם רשות המסים או גורם אכיפה אחר שואלים אותי, אני חייב לומר מה שהלקוח אומר לי. המצב הזה מייצר סיטואציה שאנשים לא יבואו אל רואה חשבון, למרות שהוא הדמות המתאימה לייעץ לו בנושא. זו בעיה שהנשיא הבא חייב לטפל בה בהקדם".

מרוץ על מי מנוחות 

המרוץ עצמו, בניגוד לבחירות קודמות שלוו בהכפשות הדדיות, מתנהל על מי מנוחות. היריבות מתבטאת בעיקר בקבוצות פנימיות של המחנות השונים. המועמדים פרנקל ושרייבר מודעים לאתגרים שמלווים את הסקטור כבר שנים. המסרים של השניים די דומים ועוסקים בסוגיית שכר-הטרחה ובריחת המוחות להייטק, כמו גם בחיזוק כוחה של הלשכה על-ידי הפיכתה לסטטוטורית במקום וולנטרית (כל רואי החשבון יחויבו להיות חברים בלשכה כדי לעסוק במקצוע).

אבל מצד ההולכים לקלפי, רואי החשבון עצמם, פחות ופחות מתעניינים בהבטחות וגם בזהות הנשיא או הנשיאה הבאים. בשנים האחרונות שיעור ההצבעה במערכות הבחירות ללשכה היה נמוך במיוחד (סביב 30-35%), וכך גם אחוז המצטרפים לחברות בלשכה. כיום פועלים בישראל כ-24 אלף רואי חשבון, אך רק כ-15 אלף מתוכם חברים בלשכה. זו כנראה הסיבה לכך ששני המועמדים חרטו על דגלם את המטרה להפוך את לשכת רואי החשבון לסטטוטורית.

מה בדיוק המועמדים מתכוונים לעשות עם הבעיות הבוערות בשוק ראיית החשבון? שאלנו את רו"ח חן שרייבר ואת רו"ח אלינה פרנקל על התוכניות שיקדמו, באם ייבחרו.

פרנקל השיבה: "בקדנציה הבאה נפעל להגדיל את שכר-הטרחה בחברות ממשלתיות, במשרדי ממשלה ובמכרזי משרד הפנים. נוודא להעלות את שכר-הטרחה בכל המקומות ששכר-הטרחה מתפרסם פומבית. נילחם בתופעת הורדת המחירים מתחת לרמה שתיקבע. נושא נוסף שנקדם הפיכת הלשכה לסטטוטורית. בעבר היה מי שניסה להעביר את הנושא בחקיקה - ונכשל".

רו"ח שרייבר סירב להשיב לשאלת גלובס.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גבול ישראל-לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

אחרי כמעט יומיים ללא התרעות בצפון - אזעקות בגליל העליון

הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם