גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ורג' חורש וגיורא אקרשטיין לא לבד: מיהו יזם הנדל"ן שהעביר מניות בשווי 50 מיליון שקל לילדיו

לאחר שורה של בעלי הון, ובהם ג'ורג' חורש, צדיק בינו, גיורא אקרשטיין וקובי מימון, העביר גיל בלוטרייך מניות מישורים בשווי של כ-50 מיליון שקל לילדיו ● עוד קודם לכן מימש את רוב החזקותיו בחברה תמורת כ-110 מיליון שקל, ונותר בעל מניות מיעוט בחברה שייסד

גיל בלוטרייך / צילום: תמר מצפי
גיל בלוטרייך / צילום: תמר מצפי

גיל בלוטרייך, מייסד ולשעבר בעל השליטה בחברת הנדל"ן מישורים, מצטרף לשורה של בעלי הון מקומיים שהעבירו בשנים האחרונות את עיקר נכסיהם לבני הדור הבא.

בלוטרייך עדכן באחרונה את מישורים על שינוי בהחזקותיו בחברה, בעקבות שינוי שביצע במסמכי ההתאגדות של החברה המשפחתית (Blutrich Holdings), הרשומה בקנדה, כך שכעת הנהנים בה בחלקים שווים, באמצעות חברת נאמנות, הם ילדיו של בלוטרייך - בן צבי, רון, שי, אדם ואלה - כולם אזרחי קנדה ואחד מהם גם אזרח ישראל.

החזקות בלוטרייך במישורים עומדות כיום על כ-15% מהון החברה, בשווי שוק נוכחי של כ-50 מיליון שקל, אחרי טיפוס של כ-40% שמציגה מניית מישורים  מתחילת השנה, שמחירה משקף לחברה שווי שוק נוכחי של כ-320 מיליון שקל.

בתחילת שנת 2020, רגע לפני שמשבר הקורונה היכה בבורסות בעולם ובארץ, מכר בלוטרייך (בשני שלבים) מניות המהוות כ-17% מההון של מישורים, שבהן החזיק תמורת קרוב ל-70 מיליון שקל. 

את אותן מכירות ביצע בלוטרייך לפי מחיר מניה של כ-11 שקל, מרחק נגיעה מרמת שיא של שבע שנים שקבעה המניה באותה עת, ומחיר ששיקף למישורים אז שווי שהתקרב ל-400 מיליון שקל, גבוה בכ-20% מהערך הנוכחי - הנע סביב 9 שקלים למניה.

למימושים של בלוטרייך אשתקד קדמה מכירת מניות לשותפו לשעבר, אלכס שניידר, תמורת 45 מיליון שקל, כך שבסך הכול הסתכמו המימושים שלו במניית מישורים עד כה בכ-110 מיליון שקל.

מאבק השליטה עם השותף אלכס שניידר

מישורים פועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל ובארה"ב ומחזיקה בשליטה בחברת סקייליין, העוסקת בנדל"ן מניב ובמלונאות בקנדה ובארה"ב. סקייליין נסחרת בבורסה בשווי של 345 מיליון שקל, אחרי קפיצה חד-יומית של יותר מ-40% שרשמה מנייתה בחודש שעבר, בעקבות דיוווח על אודות מכירת מרבית אתרי הנופש שלה בקנדה תמורת כ-530 מיליון שקל.

מישורים החלה לפעול בשנת 1990 תחת הנהגתו של בלוטרייך, שהחל את דרכו בנדל"ן כמתווך ברעננה, עבר לתחום היזמות, תחילה באזור השרון ובהמשך בארה"ב, עד שהגיע לביקור בטורונטו והפך לתושב קבע שם. מניותיה של החברה הונפקו בבורסה בת"א בשנת 2007.

בשנים האחרונות עלתה מישורים לכותרות בעיקר בקשר לסכסוך ולמאבק השליטה שהתחולל בין בלוטרייך ובין השותף שצירף, אלכס שניידר. את שניידר, איל הון יהודי-קנדי, שבעבר היה לזמן קצר בעלי מועדון הכדורגל מכבי ת"א, הכניס בלוטרייך כשותף לשליטה במישורים בסוף שנת 2015, באמצעות הנפקת מניות פרטית ומכירת נתח ממניותיו. בסך הכול השקיע שניידר עד היום קרוב ל-140 מיליון שקל במניות מישורים - דומה לשווי השוק של מניותיו, המהוות כ-45% מהון החברה.

בנובמבר 2018 נחשף סכסוך בין שני השותפים, והטענות ההדדיות שלהם הלכו והחריפו עם הזמן. בתום מאבק ארוך ועיקש הצליח שניידר לבסס אשתקד את שליטתו במישורים.  

בסיכום המחצית הראשונה של השנה נשחקו הכנסותיה של מישורים ביותר מ-20%. לצד זאת, עלות הפעילויות שלה הצטמצמה ונוסף על כך היא הציגה עליית שווי נכסים, אחרי שהללו נשחקו בשנה שעברה, וכן שינוי חיובי בסעיפי מימון, כך שבשורה התחתונה נרשם רווח נקי של כ-8 מיליון שקל, לעומת הפסד של קרוב ל-40 מיליון שקל במחצית המקבילה ב-2020 ובשנה החולפת כולה.

מניית החברה רשמה בשנה האחרונה התאוששות ניכרת, והיא נסחרת כיום במחיר הגבוה בכ-130% מרמת השפל שקבעה ביולי 2020. 

צוואות בצמח המרמן ובבריל

גם חברת הנדל"ן צמח המרמן מעדכנת כעת על הוראות צוואת תהילה פייגלין, שנמנתה עם בעלי השליטה בחברה, עם החזקה של כ-7.5% מההון. לפי הוראות הצוואה יועברו מניותיה לשתי בנותיה - מתיה גרינהולץ ותמר ברעם - וכן לידי מנכ"ל החברה חיים פייגלין, בנו של נתנאל פייגלין (אשר המנוחה הייתה אלמנתו).

עוד בבורסה ממתינים לפתיחת צוואת אביהם - בני משפחתו של אליעזר בוסקילה, בעל השליטה ביצרנית ומשווקת הנעליים ומוצרי האופנה בריל, שנפטר בחודש ספטמבר בגיל 85.

בשנים האחרונות מי שמנהל בפועל את עסקיה של בריל הם דור ההמשך של בוסקילה - חתנו, מנכ"ל החברה יהודה אלבז, ובנו, שלמה בוסקילה, בתפקיד המשנה למנכ"ל, כך שלפי ההערכות, הפטירה לא צפויה ליצור זעזוע בפעילותה של בריל.

 

מעביר את המניות בגיל צעיר יחסית

מהלך העברת המניות של בלוטרייך במישורים לילדיו מגיע בהמשך למה שנראה כטרנד של העברת נכסים שביצעו כמה בעלי הון מוכרים במשק ובשוק ההון, עקב שילוב נסיבות של גיל מתקדם ושינויים ארגוניים בחברות שבבעלותם.

לעומת יתר השמות שעלו באחרונה בהקשר זה, בלוטרייך מבצע את העברת המניות בגיל צעיר יחסית, 56, לעומת בעלים אחרים שביצעו את העברת נכסיהם בדרך כלל בשנות ה-60 וה-70 לחייהם, ואף מאוחר מכך.

בחודשי הקיץ האחרונים היה זה חיים דנון, מבעלי יבואנית הרכב יוניברסל מוטורס (UMI) ובעלי החברה הפרטית קומסקו, יבואנית ציוד הנדסי וכלי עבודה כבדים, שביצע שינוי במבנה ההחזקות בחברת קומסקו הולדינגס, שבאמצעותה הוא מחזיק במניות UMI.

במסגרת זו העביר דנון 72% מהזכויות ההוניות בחברה לשלושת ילדיו - ערן דנון, אפרת טלר וענבר דנון-לאוב, בחלוקה שווה ביניהם - בעוד שהאב נותר עם החזקה של 28% מקומסקו ועם מלוא זכויות ההצבעה בה.

זמן קצר לפניו החליט התעשיין הוותיק גיורא אקרשטיין לחלק 80% ממניות החברה בין ארבעת בני משפחתו, לקראת הנפקת המניות הראשונית של קבוצת המוצרים לבנייה אקרשטיין, שהושלמה בחודש יוני האחרון.

אחרי שנתחים מאותן החזקות נמכרו במסגרת ההנפקה תמורת כ-150 מיליון שקל, נותרו כיום בידיו של אקרשטיין עצמו כ-15% מהון החברה, בשווי שוק של כ-150 מיליון שקל, ובנתחים דומים מחזיקים בת זוגו סטפני (שולה) ושלושת הילדים - קרין, מאיה וצביקה.

חורש העביר את הבעלות ביוניון השקעות

עוד התברר באחרונה, בעקבות פרסום טיוטת תשקיף של תחנת הכוח דליה חברת אנרגיה (שהנפקתה נכשלה), כי איש העסקים ג'ורג' חורש, מעשירי ישראל, העביר לשני ילדיו - אנדרו ורוקסן - את הבעלות בחברת יוניון השקעות ופיתוח, החולשת על עסקי האנרגיה והמסחר של חורש.

יוניון השקעות מחזיקה בשלל פעילויות, שבין הידועות שבהן נכללות שותפות ברשת הדראגסטורים סופרפארם, רשת האופנה H&M בישראל, רשת המוצרים המוזלים דייסו וחברת הגזים התעשייתיים מקסימה, שנסחרה בעבר בבורסה.

בתחום האנרגיה, מלבד החזקה של כ-20% מהונה של דליה, עוד החזיקה יוניון עד לאחרונה בנתח ממניות חברת האנרגיה הירוקה סאנפלאואר, שנמכרו לקרן קיסטון כחלק ממכירת השליטה בחברה על-ידי רוני בירם וגיל דויטש.

ההחזקה המרכזית של חורש היא חברת יוניון מוטורס, יבואנית רכבי טויוטה - מסוכנויות הרכב המובילות בישראל.

קובי מימון - דרך נאמנות בגיברלטר

לפני כשנה היה זה איש העסקים קובי מימון שהעביר את החזקותיו בקבוצת האנרגיה והנדל"ן אקויטל לידי שלושת בניו - אורי, ניר ודן מימון - שהפכו לנהנים מכוח נאמנות בשם דה גייט סטלמנט (The Gate Settlement) שהקים אביהם בגיברלטר, ואשר מחזיקה במניות אקויטל.

אקויטל היא בעלת השליטה בחברת הנדל"ן איירפורט סיטי ובשותפות חיפושי הגז והנפט ישראמקו, והיא נסחרת בבורסה בשווי שוק נוכחי של כ-3.5 מיליארד שקל. בימים האחרונים עדכנה אקויטל על החלטת דירקטוריון לפנות לחברה הבת, נפטא, בהצעה לניהול מו"מ על מיזוג שתי החברות.

העברת החזקותיו של מימון באקויטל לבניו נעשתה זמן קצר לאחר שהעביר נתח של כ-6% מהון החברה, בשווי שוק נוכחי של יותר מ-200 מיליון שקל, לידי הנאמנות שהקים בגיברלטר, וכן העביר לנאמנות את זכויותיו וחובותיו בקשר להחזקות בקבוצת יחק להשקעות, המחזיקה בגרעין השליטה באקויטל. גם החזקות משפחת מימון בחברת הנדל"ן הבורסאית פוליגון, של כ-52% מההון בשווי שוק נוכחי של כ-80 מיליון שקל, מוחזקות על-ידי נאמנות גייט סטלמנט.

העברות נכסים בולטות נוספות שביצעו אנשי עסקים ושוק הון ותיקים בשנים האחרונות בבורסה כוללות העברת חלק מההחזקות של צדיק בינו בחברה השולטת בבנק הבינלאומי לילדיו, והעברת החזקותיו של מוזי ורטהיים המנוח, שהעביר לילדיו את מניותיו בבנק מזרחי טפחות ובחברה המרכזית למשקאות, יצרנית קוקה קולה בישראל.

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר