גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סער: "הצלנו את המדינה ממקום מסוכן, אבל המבחן הכי חשוב הוא בהעברת התקציב"

בכנס לשכת יועצי המס באילת התייחס שר המשפטים גדעון סער למהלכים שמובילה הממשלה, למלחמה בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, לסוגיית דמי האבטלה לעצמאים ולכהונת ראש ממשלה המתמודד עם הגשת כתב אישום ● "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה"

שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און
שר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת / צילום: רועי בית און

"אני חושב שהצלנו את מדינת ישראל ממקום מאוד מסוכן, שבא לידי ביטוי בחוסר יציבות פוליטי ומצב קיצוני של ארבע מערכות בחירות בשנתיים. זה לא היה מסתיים אם לא היו חילופי שלטון. עדיין זו לא ערובה לכך שהממשלה תצליח להוציא את מדינת ישראל מהמשבר הכי חמור בתולדותיה לתקופה של יציבות פוליטית. המבחן הראשון היה הקמת הממשלה אבל המבחן הכי חשוב הוא בעוד שלושה שבועות בהעברת התקציב וחוק ההסדרים. כך נאפשר למדינה לתפקד". כך אמר הבוקר (ג') סגן ראש הממשלה ושר המשפטים גדעון סער בכנס לשכת יועצי המס באילת.

סער התייחס לפרישתו מהליכוד ואמר, כי הוא "מרוצה" ושלם עם הצעד שעשה, שאיפשר את הקמת הממשלה. לדבריו, "אנשים לא מבינים באיזה מצב הייתה המדינה. כשנכנסתי למשרד המשפטים גיליתי שכל הצמרת גולחה, וששלוש שנים לא הייתה יציבות. הכל עבר להיות במשטר של ממלאי מקום. פרקליט המדינה ומנכ"ל המשרד היו בכותרות, אבל זה היה בכל האגפים וזה פגע בשירות לאזרח. זה הגיע לזה שעשינו צעד לא שגרתי, אבל אני שלם איתו במאה אחוז".

סער התייחס לחששות של המגזר העסקי מסגירת המשק בגל הקורונה האחרון, ואמר כי הממשלה התעקשה על הותרת המשק פתוח בשל הנזקים הכלכליים שהיו צפויים. "היתה נקודת זמן, באוגוסט, שחשבתי שהיה אפשר להגביל התקהלויות, אבל יותר מאוחר בספטמבר לאחר פתיחת שנת הלימודים היה לחץ מאד-מאד חזק של משרד הבריאות על הממשלה לשנות את מדיניותה. ואנחנו לא שינינו את המדיניות, כי חשבנו שהמחירים הכלכליים לעוד סיבוב של הגבלות דרסטיות הם מחירים שמאד נתקשה להתאושש מהם. והמשק התחיל להתאושש. אנחנו רואים את זה בנתונים המקרו כלכליים, ולכן עמדנו על דעתנו, ובסופו של דבר זה מה שקרה".

מלחמה כלכלית בארגוני הפשיעה בחברה הערבית

סער נשאל על ידי יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, על הטענה כי "הפקידים" שולטים במדינה ולשרים ולממשלה קשה להתמודד מול הדרג המקצועי, והשיב כי אם באמת רוצים לקדם דברים אז מצליחים גם בניגוד לדעת הדרג המקצועי. כדוגמה הביא סער את החקיקה לעונשי מינימום בנוגע לפשיעת נשק שהוא מקדם בימים אלה על מנת להילחם בפשיעה במגזר הערבי.

"יש סוגיות שהדרג המקצועי ממליץ ואנחנו לא מקבלים את המלצתו. לדוגמה, אני מקדם עכשיו נושא של עונשי מינימום על עבירות נשק, של סחר בנשק בלתי חוקי ושל החזקת נשק בלתי חוקית, וזו מכת מדינה במגזר הערבי היום. מדברים על סדר גודל של חצי מיליון כלי נשק בלתי חוקיים שמסתובבים, וכמובן שיש לך השלכה על החיים, על ירי בשטח בנוי, על ביצוע של פשיעה וגם על פחד אמיתי.

"למשרד המשפטים יש גישה עקרונית נגד עונשי מינימום, שאגב, בד"כ היא נכונה. הגישה היא לא להגביל את הרשות השופטת, כי גם בית משפט כאשר אתה דוחק אותו עם מקרה שלא נראה לו מתאים, אפשר לעקוף את זה, אולי באמצעות זיכוי. לפעמים זה נכון, ובמקרה הזה זה לא נכון. כשהמדינה בעצם מאבדת את ההרתעה שלה וחייבת לנקוט בענישה מרתיעה, והיא לא יכולה לעבור רק דרך העונש המירבי, היא חייבת להיות מאסר בפועל לכל מקרה כזה, כדי שהמסר הזה יועבר. קיבלתי החלטה ואנחנו מקדמים בחקיקה, זה כבר עבר קריאה ראשונה בשבוע שעבר ונשלים את החקיקה עוד החודש".

לדברי סער, "הדרג המקצועי התנגד לזה (חקיקת עונשי מינימום בגין עבירות נשק, א' ל"ו). בסופו של דבר אתה צריך לקדם את מה שאתה מאמין בו, וזה תלוי בנו ובהחלטות שלנו. אני לא אגיד לך שזה לא נהיה יותר קשה במשך השנים, אבל מי שבאמת רוצה יודע להעביר את המדיניות שלו".

שר המשפטים דיבר גם על המשך וחיזוק המאבק הכלכלי בפשיעה המאורגנת, וריכוז מאבק כלכלי בפשיעה בחברה הערבית. "כוונתנו היא להילחם בארגוני הפשיעה בחברה הערבית, שהם היום ארגונים מאד עוצמתיים, באמצעים כלכליים.

"היום לנהל תיקי פשיעה כלכלית זה כמעט בלתי אפשרי. הזמן שעובר עד למתן ההחלטה השיפוטית ממסמס את כל הערך, ואחרי שנים ארוכות גם הענישה הרבה פעמים לא מספיק מרתיעה, לפעמים מובילה לעסקאות טיעון, גם לא במקומות שצריך, ואנחנו היום הוספנו בעצם לבתי המשפט הכלכליים שני מהלכים במקביל, של חקיקה ושל צו.

"זה גם מהלך שמגובה בתקציב המדינה ואנחנו מסמיכים את בתי המשפט הכלכליים שיתעסקו בענייני ניירות ערך ותאגידים ולעסוק במקרים של פשיעה כלכלית כבדה, עבירות הלבנת הון כבדות, תיקים מאד גדולים ומורכבים, כדי לסיים אותם בפרקי זמן סבירים, וגם שהענישה תהיה יותר אפקטיבית. היה על זה ויכוח, וזה יבוא מחר לוועדת חוק החוקה של הכנסת. נוסיף בשלב הראשון 6 תקנים, עוד 6 בשלב השני, ואני מקווה מאד שזה יהיה חלק מאותה התמודדות - ולדעתי חלק שחייב להיות קריטי".

המדינה צריכה לדעת לתת מענה לציבור העצמאים

סער נשאל על ידי נשיא לשכת יועצי המס מדוע אינו מקדם דמי אבטלה לעצמאים, והסביר כי לדעתו יש פתרונות אחרים עבור עצמאים. "בנושא דמי אבטלה לעצמאיים היה דיון ועדת שרים לחקיקה. יש כוונה לגבש הצעת חוק ממשלתית תוך פרק זמן של 3-4 חודשים. יש דברים אחרים שלפי דעתי צריך לבחון אותם.

"אני למשל הצעתי בעקבות המשבר הקודם שכאשר המדינה מורידה הוראה למגזר העסקי, לא משנה כרגע אם זה מטעמי בריאות או בטחון והתקפת טילים, ופתיחת עסק נמנעת לאורך חודש ימים לדוגמה, אז לפחות למרכיב של שכר דירה בתקופה הזו, לא ב-100% אלא ב-90% - יהיה לזה כיסוי.

"כל מדינה מתמודדת עם משברים, אולי אנחנו קצת יותר ממדינות אחרות, וצריך לדעת איפה אפשר לתת את המענה לציבור העצמאיים ולבחון את זה לא רק בתקופה של משבר אלא הסדרים לטווח ארוך, ודאות ואיזושהי רשת בטחון. ושלא כל פעם יהיה דיון מחודש בכל מרכיבי רשת הביטחון הזאת. אני מקווה שכאשר נעביר את תקציב המדינה יהיה יותר זמן לעבודה מסודרת, בסה"כ הממשלה הזו בהרכב שלה פרו עצמאיים ואני מקווה שכך נעשה".

סער הוסיף והתייחס גם לנושא הגבלת כהונתו של ראש ממשלה והגבלות על כהונה תחת כתבי אישום. לדבריו, "זה שקמה ממשלה של אנשים שלא חושבים אותו דבר, זה לא קרה סתם. התפקיד של הממשלה הזו בעיניי הוא בין היתר לקבוע הסדרים משטריים טובים יותר לטווח ארוך, כדי שמדינת ישראל לא תקלע שוב לתוהו ובוהו פולטי ולמקומות מאד רעים.

"אני מציע שני דברים: אחד כבר יצא - פורסם תזכיר החוק בנושא הגבלת כהונה של רה"מ למקסימום 8 שנים. לא אומר 2 קדנציות כי בישראל לפעמים חצי שנה זה קדנציה, אבל 8 שנים. ריכוז הכח הזה למקומות לא טובים לא יכול להימשך זמן רב מידי. אני מאמין גם בעיקרון של הגבלת כהונה בשלטון המקומי".

עוד הוסיף שר המשפטים כי "הנקודה השנייה היא כהונה עם כתב אישום. בעיניי זה לא נושא תיאורטי כי ראינו בעיניים לאן זה מגיע, איזה שיקולים מופעלים, איך בשביל לא להגיע למינוי של יועמ"ש לממשלה אז אפשר להגיע להקדמת בחירות בפעם הרביעית כדי לא לקיים את הסכם הרוטציה. בקיצור, עולם המושגים הוא שאינטרס אישי קודם לטובת המדינה, ולכן אני לא רוצה לשים את המדינה במקום הזה יותר.

"עכשיו נהיתה אידאולוגיה חדשה: ר"מ יכול להיות עם כתב אישום. אז אני כופר בזה. אני לא מציע להחיל את זה אחורה, אני מציע להחיל הסדר מהכנסת ה-25 והלאה. חשוב למנוע הישנות של מצב כזה. כל אחד יודע מה קרה ומה היה, ולא משנה כרגע הזווית המפלגתית של כל אדם, אנחנו לא רוצים להיות במקומות האלה בעתיד. זה לא פוגע בחזקת החפות. משמעותה לא חזקת ניהול מדינה במקביל לניהול הליך פלילי, וזכותה של הכנסת לחוקק את החוק הזה. אני מקווה שנצליח".

סער התייחס גם לשאלה האם "הכל שפיט" בעיניו, והשיב: "בעייני לא הכל שפיט. בעיניי בית משפט שהוא מרוסן בנושאים שנוגעים למדיניות, עושה את תפקידו טוב ושומר על אמון הציבור. כמובן שיש מקרים חריגים, אבל בסופו של דבר מי שנושא באחריות זה הדרג הנבחר".

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"