גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשנות, רווחים ובלי חובות: ה-NBA דילגה מעל הקורונה ומביטה לעבר זינוק בהכנסות

הליגה מיהרה להחזיר קהל למגרשים, ובזכות הצמדת שכר השחקנים להכנסות רק שתי קבוצות סיימו את העונה הקודמת בהפסד ● השמרנות נשארה מאחור וה־NBA מקבלת בשמחה כל אפיק הכנסה, ועכשיו הבעלים והשחקנים מחכים לגשם של כסף מהסכם זכויות השידור החדש

לברון ג'יימס (מימין) וסטפן קרי, השבוע / צילום: Reuters, Kiyoshi Mio
לברון ג'יימס (מימין) וסטפן קרי, השבוע / צילום: Reuters, Kiyoshi Mio

בזמן שקבוצות הכדורגל באירופה נאבקות בחובות ובעלים מוכרים החזקות לחברות פרייבט אקוויטי, בצד השני של העולם כאילו מעולם לא הייתה פנדמיה. עונת ה-NBA שנפתחה השבוע מראה כי הענף הפופולרי השלישי בלבד בארה"ב (אחרי הפוטבול והבייסבול) חצה את מגפת הקורונה באופן שליגות אחרות יכולות רק לחלום עליו.

הסיבה: סדרת החלטות אמיצות ששברו את המוסכמות. העיקרית שבהן היא ההחלטה שלא להיכנע לקורונה בזמן שהמגפה הייתה בשיא ולקיים את "ליגת הבועה" באורלנדו בהשקעה של 100 מיליון דולר. הניסוי הוביל ליגות אחרות לקיים אירועי בועה, וגם קובעי מדיניות מחוץ לספורט וחברות ענק הפנימו כי הכלכלה יכולה לנוע גם לצד הנגיף.

לפני כן ובהמשך היו אלו החלטות שמסרבות להיות כבולות לעבר - ה-NBA הייתה הראשונה שניצלה את פתיחת שוק הימורי הספורט בארה"ב להחתמת חברות הימורים כנותנת חסות, ובזמן שליגות בארה"ב התלבטו לגבי החתמת חברות בלוקצ'יין והנפקת מטבעות וירטואליים, ה-NBA נכנסה בכל הכוח. רק בשבוע האחרון חתמה הליגה על הסכם חסות עם בורסת הקריפטו coinbase תמורת עשרות מיליוני דולרים בשנה.

תשואה של 600% בעשור

נתוני עונת 2020/21 שהייתה עדיין עונת קורונה לא קשורים להתרחשויות שעברו על עולם הספורט באותה תקופה - לפי "פורבס", שפרסם את הרשימה השנתית של שווי קבוצות הכדורסל בארה"ב, רשמה ה-NBA זינוק של 13% בשווי הקבוצות, כאשר שלוש קבוצות (ניו יורק ניקס, גולדן סטייט ווריורס ולוס אנג'לס לייקרס) חצו לראשונה רף של 5 מיליארד דולר לקבוצה. רק לפני עשור ניו יורק ניקס, הקבוצה הכי יקרה בליגה, הייתה שווה 655 מיליון דולר והשווי הממוצע של קבוצה בליגה עמד על 363 מיליון דולר. היום הוא 2.48 מיליארד דולר.

בזמן שבעשור האחרון מדד המניות האמריקאי S&P רשם תשואה של 250%, בעלי קבוצת NBA עשה "על הנייר" כמעט 600%.

לא מגדילים חוב

ב-NBA נקטו בגישה הפוכה מזו של הכדורגל האירופי שגרס שצריך להוריד את הראש ולספוג הפסדים נמוכים ככל הניתן עד יעבור זעם, ובמקביל להגדיל את החוב. הליגה מיהרה להחזיר חלק גדול מהקהל למגרשים, ובזכות מנגנון שמקטין אוטומטית את שכר השחקנים כשההכנסות יורדות - עונת 2020/21 הסתיימה כש-30 הקבוצות בליגה רשמו רווח תפעולי כולל של 738 מיליון דולר, ממוצע של 24.6 מיליון דולר לקבוצה. רק שתיים (גולדן סטייט וברוקלין נטס) הפסידו כסף.

 

חובות? שום שינוי דרסטי. אצל 13 מהקבוצות בליגה החוב ביחס לשווי הקבוצה (Debt/Valuation) עומד על נתון חד-ספרתי. בכדורגל האירופי, ברצלונה למשל רושמת יחס חוב/שווי של כ-25%. אצל מנצ'סטר יונייטד הנתון מתקרב ל-20% וטוטנהאם זוחלת בחסות הקורונה ל-30%.

נכס מניב והכנסה מובטחת

אבל עזבו את ההווה. אף קבוצה לא עברה לשליטת בעל הון אחר בשנה האחרונה. מדוע בעלים ב-NBA שנפגעו בעסקים במהלך הקורונה לא מיהרו למכור כדי לזכות בקצת אוויר? בגלל שהעתיד הקרוב של הליגה עומד לפי כל הערכות בפני שינוי משמעותי. השינויים הרדיקליים שעברה ה-NBA הבהירו לבעלים שאין שום משמעות עוד לשמרנות וכל מה שמכניס כסף הוא מבורך. לפני חמש שנים, אחרי התלבטויות של למעלה מעשור, החליטו ב-NBA לאפשר לפרסם על חולצת המשחק לוגו קטנטן של חברה מסחרית מתוך הבנה שאי אפשר לוותר על אזור חסות עם ניראות כל כך משמעותית.

הלוגו הקטנטן הזה הפך תוך כמה שנים למקור הכנסה אדיר - לפני כחודש חתמה ברוקלין נטס על הסכם חסות עם פלפטורמת הברוקראז' Webull שתשלם 30 מיליון דולר לעונה כדי לשים את הלוגו הקטן על חולצת המשחק. לפי "פורבס" בשנה האחרונה, הכניסו קבוצות הליגה מהסכמי חסות 1.49 מיליארד דולר - שיא כל הזמנים, חלקו בזכות הלוגואים הקטנטנים. הכסף הזה שעד לפני חמש שנים לא היה, סגר חלק מהותי מהבור שנפער מאובדן הכנסות ממכירת כרטיסים ומנויים.

אבל הסיבה העיקרית שבעלים לא ממהרים למכור היא ההתרחשות שצפויה בגזרת זכויות השידור. בקיץ 2025 יסתיים הסכם הטלוויזיה שנכנס לתוקף ב-2016 עם שלוש רשתות - ABC, ESPN ו-Turner ושהבטיח לליגה 2.66 מיליארד דולר בעונה. ההסכם, ששילש את ההסכם הקודם, העלה אז אמירות מצד מומחים כי ייתכן שמדובר בבועה ו"נראה שה-NBA מתקרבת לפוטנציאל שלה בשוק המדיה".

מיצוי פוטנציאל? לפי CBS, לפי הערכות וגישושים שכבר עושים ראשי הליגה בשוק, הסכם הטלוויזיה הבא עשוי לעמוד על 8 מיליארד דולר לעונה. במילים אחרות, בעלים שעד היום קיבל מהסכמי הטלוויזיה הארציים כ-90 מיליון דולר, יקבל בהסכם החדש קצת יותר מרבע מיליארד דולר.

הנחת היסוד היא שבעלים שעד היום רשמו רווח תפעולי של 100 מיליון דולר, ירשמו החל מעוד שנתיים רווחים שנתיים שמתקרבים לרבע מיליארד דולר. כל זה עבור החזקה של קבוצת כדורסל. מה שהיה בעבר שיגעון של בעלי ממון, משהו שיכניס קצת עניין לחיים, הופך להיות נכס מניב.

לא סתם מניב, אלא עם ביטחון מוחלט לתשואה - מאחר שההסכם הקיבוצי בין הבעלים לשחקנים מבטיח לבעלים, לא משנה מה יקרה, מחצית מההכנסות.

שכר השחקנים ייזנק 

גם בצד השני תהיה חגיגה. השחקנים, שגם זוכים אוטומטית ל-50% מההכנסות, יהנו מהמנגנון שמקפיץ את תקרת השכר ברגע שנכנס יותר כסף. אם עד היום הדהימה הליגה כשנחתמו חוזים ארוכי טווח של 200 מיליון דולר לשחקן, שהבטיחו לשחקנים סכומים של מעל 40 מיליון דולר לעונה (סטף קרי - 45.8 מיליון דולר השנה, ג'יימס הארדן 44.3 מיליון, לברון ג'יימס 41.2 מיליון), לפי אנליסט "פורבס" מורטן ינסן, הסכם הטלוויזיה החדש יוביל לכך שבקיץ 2025 הסכמים סטנדרטיים של שחקנים יעמדו על 200 מיליון דולר כשכוכבים "יחתמו על חוזים של 300 מיליון דולר ויותר".

לפי החישוב של ינסן, תקרת השכר תעלה לרמה כזאת שהשכר השנתי לכוכבים הגדולים יגיע ל-79 מיליון דולר לעונה, "שזה 9 מיליון דולר יותר מהסכום של תקרת השכר הקבוצתית בעונת 2015".

הליגה שמשלמת שכר ממוצע של 8.2 מיליון דולר בעונה (יותר מכל ליגה אחרת בעולם) תשלם שכר ממוצע שנע סביב 15 מיליון דולר. אנחנו נראה יותר ויותר תופעות של שחקנים שחותמים כעת על חוזים קצרים, הכל כדי להגיע לקיץ 2025 ללא חוזה.

2.48 מיליארד דולר - שווי קבוצה ממוצע בליגה (13%+)

24.6 מיליון דולר - רווח תפעולי ממוצע לקבוצה בעונת 2020/21

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?