גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם באל על: 300 עובדים יפרשו במסגרת תוכנית פרישה מרצון

לכל עובד תוצע תוכנית פרישה מותאמת במסלול פיצויים מוגדלים או במסלול פנסיה מוקדמת ● במסגרת ההסכם עתידים לפרוש מרצון עד 50 עובדים קבועים במגזר התחזוקה וההנדסה ועד 250 עובדים קבועים במגזר המינהלי

מימין: יהודית גריסרו, סמנ''כלית משאבי אנוש באל על; אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות; ארנון בר-דוד, יו''ר ההסתדרות; ושרון בן יצחק, יו"ר רוחבי של מועצת עובדי אל על / צילום: דוברות ההסתדרות
מימין: יהודית גריסרו, סמנ''כלית משאבי אנוש באל על; אבי אדרי, יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות; ארנון בר-דוד, יו''ר ההסתדרות; ושרון בן יצחק, יו"ר רוחבי של מועצת עובדי אל על / צילום: דוברות ההסתדרות

300 עובדי אל על  יפרשו במסגרת תוכנית פרישה מרצון, כך על-פי הסכם שנחתם בין הנהלת החברה, עובדיה וההסתדרות בה הם מאוגדים. במסגרת ההסכם עתידים לפרוש מרצון מאל על עד 50 עובדים קבועים במגזר התחזוקה וההנדסה ועד 250 עובדים קבועים במגזר המינהלי.

לכל עובד תוצע תוכנית פרישה מותאמת במסלול פיצויים מוגדלים או במסלול פנסיה מוקדמת. במסגרת ההידברות האינטנסיבית שקיימת בין הצדדים סוכם כי יוענק, זו הפעם הראשונה, סיוע מיוחד לעובדי אל על ששוהים עדיין בחל"ת.

עוד קובע ההסכם כי התוכנית להקטין את צי המטוסים מ-45 ל-29 מטוסים תתמתן, וכי החברה תקטין את הצי שלה בכ-10 מטוסים לכ-36 מטוסים, ובהתאם היא תיפרד מפחות עובדים מהמתוכנן.

השיח בין העובדים וההנהלה הגיע לנקודת רתיחה בימים האחרונים בעקבות ראיון שפורסם בלעדית בגלובס, שבו נחשף לראשונה בעלי השליטה באל על קני רוזנברג, שהתייחס להתייעלות המחויבת בחברה במסגרת המשימה להוביל אותה להתאוששות כחברה קטנה וחזקה יותר.

רוזנברג, ששהה בארה"ב לאחרונה, אף הגיע לישראל בשבוע שעבר לטובת פגישה עם נציגי העובדים. במסגרת המחלוקת בין הצדדים הוכרז החודש על סכסוך עבודה באל על, במסגרתו עלה חשש להסלמה ולשיבושים בטיסות.

העובדים טענו לחוסר תום-לב מצד ההנהלה ולנקיטה במהלכים חד-צדדיים, כאשר הובן כי בכוונת אל על לבטל את פעילותה של החברה-הבת סאן דור שפעלה מראשיתה לטובת טיסות צ'רטר בעיקר, כולל בשבת.

בשיח בין הצדדים דובר על פיצוי שיינתן לעובדים ששכרם ייגרע בעקבות עצירת הפעילות בשבת. זאת ועוד - העובדים מחו על הכוונה לפטר עובדים נוספים: אל על נכנסה למשבר הקורונה כשכוח-האדם שלה כולל כ-6,300 עובדים. במסגרת תוכנית התייעלות שעוגנה בהסכם שנחתם בין ההסתדרות, ועדי העובדים ואל על ביולי נפרדה החברה מכ-1,900 עובדים, לצד תוכנית הבראה שיושמה בכלל מגזרי החברה - כך למשל בהיבט תנאי הרווחה.

במכתב ששיגרה אל על לאוצר לפני מספר שבועות פירטה החברה כי בכוונתה להקטין את צי המטוסים שלה מ-45 ל-29 מטוסים, ובתוך כך להיפרד מעובדים עם הפיכת החברה לקטנה ומפוקסת יותר בשוק צפון אמריקה בעיקר. בהודעה של ההסתדרות בעקבות תוכנית הפרישה כאמור מצוין כי "לנוכח הימשכות המשבר שפגע בחברות התעופה בכלל, ובאל על בפרט, נדרשת כעת החברה לבצע פעולת הבראה נוספת".

מי יוכל לפרוש ומה הוא יקבל

הסכמי הפרישה מרצון באל על יחולו על עובדים קבועים עם ותק של למעלה מ-10 שנות עבודה בחברה - במגזר המינהלי ובמגזר התחזוקה וההנדסה. במסגרת ההסכמים עתידים לפרוש מרצון, בתהליך מדורג, עד 50 עובדים קבועים במגזר התחזוקה וההנדסה ועד 250 עובדים קבועים במגזר המינהלי. אחרון הפורשים יסיים את עבודתו עד 28.2.2022.

לכל עובד תוצע תוכנית פרישה המתאימה לנתוניו האישיים, באחד משני מסלולי פרישה הקבועים בהסכם - מסלול פיצויים מוגדלים או מסלול פנסיה מוקדמת, כשבמסגרת מנגנון הליך הפרישה המדורג שהוסכם בין הצדדים, כל עובד יקבל סימולציה אישית ומותאמת לנתוני הפרישה המוצעים לו. לאחר מכן תהיה לו הזדמנות לחזור בו מבקשתו להיכלל בתוכנית הפרישה מרצון.

בנוסף, נחתם הסכם המפרט סיוע לעובדי אל על שנמצאים עדיין בחל"ת. באמצע חודש ספטמבר פרסמה אל על כי היא מאריכה את החופשה הכפויה ל-1,389 מעובדי החברה שמצויים בחל"ת, וזאת עד ל-31 באוקטובר.

לאחר שהופסק תשלום דמי האבטלה לעובדים בני 45 ומעלה השוהים בחל"ת על-פי החלטת האוצר, עלה הצורך בסיוע לעובדים שטרם הוחזרו לעבודתם. ההסכם קובע כי לעובדים שבחל"ת יוענק סכום השווה לסכום (ברוטו) הממוצע של דמי ביטוח לאומי שקיבל כל עובד בהתאם לנתוניו האישיים בתקופות הקבועות בהסכם, וייקבע בהתאם למנגנונים הקבועים בהסכם.

ההסכם שנחתם בין ההסתדרות, הוועדים וחברת אל על יהיה בתוקף באוקטובר-דצמבר 2021 ויחול על עובדים קבועים השוהים למעלה מ-10 שנים בחברה, שוהים בחל"ת במועד חתימת ההסכם, אינם מועסקים במקום אחר ולא זכאים לקבלת דמי אבטלה מביטוח לאומי. 

"צעד לא קל" 

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, מסר: "הבטחתי בתחילת משבר הקורונה שאעשה הכול למען הצלת חברת אל על, שמהווה נכס אסטרטגי חשוב למדינת ישראל. מאז פרוץ המשבר ההסתדרות פועלת באופן נמרץ לשמור על הביטחון התעופתי של ישראל, לשקם את הענף ולהציל את החברה. ההסתדרות העבירה עד כה למעלה מ-10 מיליון שקל כדי לאפשר את הסכמי ההתייעלות באל על. הסכמי הפרישה מרצון ומענק הסיוע לעובדי אל על הנמצאים בחל"ת, עליהם אנחנו חותמים היום, הם רובד חיוני בדרך להשגת היעד הזה.

"אני מודה להנהלת החברה על ההירתמות ועל שיתוף-הפעולה בנקודת זמן קריטית זו, וכן תודה והערכה ליו"ר איגוד עובדי התחבורה, אבי אדרי, ולצוותו המסור, שעמלו ללא לאות כדי לגשר על הפערים בין הצדדים ולגבש הסכמים שיאפשרו לאל על לצלוח את המשבר ולשמור על פרנסתם של אלפי עובדיה הנוספים. קשרנו את גורלנו בגורל ההנהלה. על מטוסי אל על מתנוסס דגל המדינה, וזו גאווה ישראלית. אנשים רוצים לחזור לטוס, ואני משוכנע שאל על בדרך הבטוחה להצלחה".

מנכ"ל אל על, אביגל שורק, מסר: "ההסכם הוא צעד חשוב בתוכנית הרחבה שלנו לחילוץ אל על מההשלכות הקשות של משבר הקורונה וליישום אסטרטגיית צמיחה בצד הקורונה. חשוב לי לציין כי מדובר בצעד לא קל עבור כל הצדדים - אך הוא משקף את הרצון של כולנו להעלות את החברה לפסים של הבראה וביטחון כלכלי, לטובת כלל מחזיקי העניין".

יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי, מסר: "מדובר בהסכמים שממלאים את הריאות ומזכירים לכולנו את עוצמתה ורגישותה של העבודה המאורגנת גם בזמנים קשים. עוד בתחילת המשבר ליבנו היה עם העובדים ששוהים בחל"ת, ומרגע שהבנו שהמדינה מפסיקה את תשלומי החל״ת, החלטנו שאנחנו דואגים להם בכל מחיר. הצלחנו לשכנע את המעסיק להיכנס בנעליו של הביטוח הלאומי ולהמשיך לשלם לעובדים את דמי החל"ת, ולא פחות חשוב מכך - הצלחנו לסכם תוכנית פרישה מרצון נדיבה לעובדים שיחליטו מרצונם לפתוח דף חדש. נמשיך לשמור על חברת אל על ועובדיה ונביא אותה בכוחות משותפים לקדמת התעופה העולמית". 

"אל על תישאר חברה גדולה" 

יו"ר רוחבי של מועצת עובדי אל על, שרון בן יצחק, מסר: "מדינת ישראל צריכה את חברת אל על חזקה. הקורונה הביאה אותנו למציאות לא פשוטה, שבה נפרדנו מ-2,000 עובדים והגענו להסכמי פרישה מכובדים עבור אלה שביקשו לא להמשיך. עכשיו אנחנו עם הפנים קדימה להסתער על השוק ולהחזיר את החברה ואת החברה-הבת סאן דור לטוס. אל על תישאר חברה גדולה עם לפחות 36 מטוסים ו-4,000 עובדים, אשר ימשיכו לשאת את דגל ישראל בגאווה".

סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל באל על, יהודית גריסרו, מסרה: "אני מברכת על הסיכום ורואה בו צעד חשוב ובונה אמון בין ההסתדרות ונציגי העובדים. אנו נמשיך, מתוך ראייה עתידית של צמיחה משותפת, לקחת אחריות מלאה על העובדים ולסייע ככל הניתן לשמור על הביטחון התעסוקתי".

המשא-ומתן לגיבוש ההסכם לווה מצד ההסתדרות על-ידי, יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד; יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות, אבי אדרי; מנהל חטיבת אל על באיגוד עובדי התחבורה, עו"ד מור אבלה; מנהל חטיבת מטה ורגולציה באיגוד עובדי התחבורה, עו"ד רועי בליטנטל; סגנית היועץ המשפטי להסתדרות, עו"ד רעות רינצקי; ראש תחום רפורמות בלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, עו"ד מירי מלכי; ראש תחום מרחבים בלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, עו"ד גלי שטיינברג; יועץ משפטי באגף הפנסיה, עו"ד יניב וייס; וראש תחום בכיר באגף הפנסיה בהסתדרות, טל שטיין. המשא-ומתן לווה גם על-ידי ראשי ועדי העובדים ועו"ד יפעת גירון.

הנהלת אל על יוצגה במשא-ומתן על-ידי סמנכ"ל משאבי אנוש ומינהל, יהודית גריסרו; ראש אגף משאבי אנוש, לימור בוזגלו; מנהלת יחסי עבודה ונציבת התלונות, עו"ד קרן קלפר; ראש ענף יחסי עבודה, עו"ד גפן שפירו; ועו"ד אוהד גלעדי, שותף במשרד נ. פינברג ושות'.

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל