גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחדש בלי לאבד את האופי: התוכנית של ת"א ל"מבואות יפו"

מתחם "מבואות יפו" בדרום תל אביב כולל תערובת משונה של מבני תעשייה, מלאכה ומגורים ● עכשיו מכינים לו בעירייה מסמך מדיניות חדש שישמר את השימושים הישנים ויוסיף חדשים

רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי
רחוב התחייה, תל אביב / צילום: כדיה לוי

תערובת משונה של מגורים, מבני תעשייה, בתי מלאכה ומסחר, מבני משרדים מאפיינת את מרובע "מבואות יפו" - אזור ששטחו הוא כ-1,500 דונם, וגבולותיו הם ציר שלבים ושדרות הר ציון (מערב-מזרח), והרחובות סלמה ודרך בן צבי (צפון-דרום).
באופן לא טריוויאלי לעיר תל אביב, יש במתחם הזה גם לא מעט שטחי בור. כיום זהו אזור מעבר, שמחבר את ערי דרום המטרופולין ואת יפו ומרכז תל אביב. מיפוי הבעלויות של הקרקעות משקף היטב את בלגן ייעודי הקרקע: בעלים פרטיים, קרקעות מדינה, קרקעות עירוניות ופולשים.

למרות המורכבות, כל הסימנים מראים שהמקום יהפוך לאחד המוקדים הבאים של המטרופולין - ואפשר ללמוד על כך גם מפעילות הנדל"ן באזור. ב-2009 רכשה קרן ריאליטי את מתחם בזק (33 דונם) תמורת 44 מיליון שקל. ב-2011 נמכר השטח לחברת אקרו נדל"ן, עם תב"ע חדשה, בתמורה ל-100 מיליון שקל. במקום נבנית בימים אלה שכונת מגורים חדשה הכוללת 1,500 יחידות דיור.

 

קרן ריאליטי אמנם מכרה את מתחם בזק, אולם ב-2018 רכשה מחברת הכשרת הישוב 75% ממבנה בשטח בנוי של 9,600 מ"ר על 6.6 דונם ברחוב התחייה בתמורה ל-96 מיליון שקל. לריאליטי יש בצמוד למבנה עוד חטיבת קרקע בשטח של כ-4 דונם.
ב-2019 רכשה חברת דימרי את מתחם האומן 17, שנמצא ממזרח לציר שלבים, בתמורה ל-355 מיליון שקל. באותה שנה רכשה קרן ריאליטי את בית מרס ברחוב הרצל ב-96 מיליון שקל.

 

"דוגמה ייחודית לשקיעתו של מתחם גדול"

מסמך מדיניות מבואות יפו, שעיריית תל אביב פרסמה בשנת 2007, ונערך על ידי צוות בראשות האדריכלית נעמה מליס, מתאר את האזור כ"חור שחור": "מבואות יפו הוא דוגמה ייחודית לשקיעתו של מתחם גדול בלבה של עיר. מדובר ב'חור שחור' ורחב ידיים, מוקף באזורים עירוניים המראים סימני שיקום בעוד הוא מידרדר והולך ואף פוגע בסביבתו".
התוכנית קבעה אזור מוטה תעסוקה לאורך ציר שלבים, ומגורים בצפון המתחם, בממשק עם שכונת פלורנטין.

ב-14 השנים שחלפו מאז יצא מסמך המדיניות, המרחב המטרופוליני עצמו עובר שינוי דרמטי ובימים אלה מכין צוות בראשות האדריכל ארז אלה ממשרד HQ אדריכלים מסמך מדיניות חדש לאזור. ייחודו של המסמך, שלא אושר עדיין, הוא בהכרה באיכויות האורבניות הקיימות. בערב עיון שנערך ביוזמת בית ליבלינג, בחודש ינואר 2021, ובו הציג אלה את עיקרי התוכנית, הוא התרה מפני תכנון חדש שימחק את המגוון והחיוניות המאפיינים את מבואות יפו: "שימושי התעשייה נדחקים לאט לאט החוצה, אבל יש ערך לתעשייה בעיר, והכוונה היא גם למעמד היצירתי, אנשים שלאו דווקא מקבלים משכורות גבוהות ורוצים להמשיך ולחיות בעיר. הקיום שלהם בעיר חשוב לחוסן העירוני. זה מתחבר טוב מאוד עם שימור המלאכות והתעשייה באזור מבואות יפו".

צוות התכנון של מסמך המדיניות החדש חילק את המרחב לשלוש קטגוריות: תוכניות עם תב"ע תקפה, שאינה ניתנת לשינוי, אזורים לאיחוד וחלוקה ואזורים של שימור מרקמי. הקטגוריה האחרונה כוללת גם מבנים שיש להם חשיבות אדריכלית. שבחלקם ניתן יהיה לעשות שימוש מחודש. המנגנון הכלכלי של התוכנית לא נחשף עדיין משום שהיא עדיין לא אושרה.

"כבר לא רק מוסכים, גם מדפסות תלת־ממד"

האדריכלים אירית סייג ואלון הרשקוביץ ממינהל ההנדסה של עיריית ת"א-יפו, האחראים על קידום מסמך המדיניות המעודכן של מבואות יפו, מספרים שלצורך הכנת המסמך הם ערכו מחקר מקיף של השטח: "התנופה התכנונית שיש לאורך דרך סלמה גרמה לנו לבדוק שוב איך אנחנו רוצים שיהיה העתיד של האזור. הקמנו צוות אינטרדיסציפלינרי שכלל את האדריכל ארז אלה, ואת לורית לייבוביץ', שהיא יועצת פרוגרמטית, וערכנו מאות ראיונות עומק עם בעלי אינטרס, במטרה להבין את המגמות הקיימות שם, להבין מה זה אומר תעשייה ומלאכה זעירה בתל אביב.

הרצל פינת סלמה. רק בעשור באחרון הוקמו 500 עסקים חדשים / צילום: כדיה לוי

"מה שאנחנו מבינים זה שהתחום הזה עובר אבולוציה. זה לא רק מסגרים ומוסכים, אלא יש מנעד רחב של שימושים, כולל מדפסות תלת ממד, CNC ממוחשב, מרחבי עבודה משותפים, משרד אדריכלים. כולם יושבים באזור הזה.

"המחקר שלנו גילה שרק בעשור החולף הוקמו שם 500 עסקים חדשים, שכמעט כולם על הספקטרום הפרוגרסיבי. המקום הזה מעסיק 10,000 תושבים, ש-9,000 מתוכם הם תושבי תל אביב. מחיקה של אזורי המלאכה והתעסוקה האלה תגרום לכל המועסקים שם לפנות למקומות אחרים, אם בכלל".

אירית סייג מוסיפה: "אנחנו רואים את האזור הזה כ'לב החדש' של תל אביב. ניסינו להבין מה ה-DNA של המקום הזה ומה החשיבות שלו. תוך כדי קידום התוכניות הצלחנו להכניס שימור מבנים בעלי נפח כמו בית הוניגמן ומבנה 'חדרים' לשעבר. הבנו שיש הרבה מבנים שיכולים לשמש ל-reuse".

הרשקוביץ: "מצאנו עשרות מבנים שנראים לנו כראויים לשמירה, אבל לא ניגשנו אליהם ממקום של שמירה צורנית ואדריכלית. זו לא התפיסה של העיר הלבנה. המבנים בעלי נפח האלה הם מבני תעשייה מתפקדים שיכולים להמשיך לתפקיד כמבני תעשיה ומלאכה. אי-ההריסה שלהם תמנע את עזיבתם את העיר".

הרשקוביץ סבור שמדובר באקוסיסטם שיש לשמר: "תוכניות בניין מוחקות הרבה פעמים ייעודי קרקע קיימים. פשוט מעלימות אותם. אנחנו מדברים על השארת ייעודי הקרקע הקיימים, עם מודרניזציה והעלמת מטרדים, יחד עם בנייה חדשה.

"גילינו שיש אשכולות עסקים. יש מערכת של עסקים שאם אתה מוציא ממנה איבר אחד את פוגע באחר. כך למשל, מחלקת רישוי עסקים של העירייה הוציאה את המצבעות מאזור מבואות יפו, וזה פגע מאוד בנגרים ובמסגרים.

"מעבר לזה, הרבה מאוד מהמסחר ברחובות המרכזיים בעיר נשען על העסקים שקיימים במבואות יפו. אם לא נשים את האצבע על מנעד השימושים שקיים בעיר, אנחנו יכולים לגרום לו לקרוס. זה רלוונטי גם לחיי לילה. זה בין האזורים האחרונים בעיר שניתן לקיים בהם פעילויות עד שעות הבוקר".

"למרות זכויות בנייה בהיקף נרחב, החלטנו לא להרוס את המבנה"

האדריכל אבישי קימלדורף, מנהל פרויקטים ראשי בקרן ריאליטי, אומר: "ההתמחות שלנו היא לטפל באזורים שבהם יש פוטנציאל עצום, כמו אזור מבואות יפו, ושיש בהם מורכבות גבוהה. בניגוד לאזורים אחרים בעיר, רמת המורכבות של המקרקעין היא רבה - הרבה מבנים עם ריבוי בעלים, פלישות של עשרות שנים, הפקעות שחלקן בוטלו, קרקעות עירוניות שאינן משוחררות לשימוש ציבורי, עירוב של קרקע מינהל עם קרקע פרטית, והרבה מאוד עסקים ומלאכות מאתגרים. למשל, יש שם מפעל בטון בסמוך למבנה משרדים של WeWork. מסיבה זו האזור נשאר לא מטופח כל כך הרבה שנים".

קימלדורף מרחיב לגבי המבנה שריאליטי רכשה ברחוב התחייה 14-16: "מדובר במבנה תעסוקה שנבנה בשנות ה-60 למטרות מלאכה ותעשייה זעירה. המבנה בגובה שלוש קומות והוא בנוי כך שיש בו מעברים פתוחים ומקורים לאורך הקומות וגם חצרות פנימיות, שהעסקים פונים אליהן. הקרן הרחיבה את הרכישות שלה בקרקעות נוספות והגיעה, יחד עם בעלי קרקעות נוספים, לחטיבת קרקע משמעותית בשטח של 20 דונם.
"כבר מתחילת התכנון חשבנו שלמרות שהבניין הוא לא לשימור, ולמרות שיש בו זכויות בנייה בהיקף רחב בגלל שהוא על צומת, לא נהרוס אותו. בדיאלוג עם עיריית ת"א הוחלט שלא להרוס אותו, בניגוד לתוכנית המתאר, ולהעביר אותו לבעלות עירונית מלאה, כך שהעירייה תשאיר בו את השוכרים ותוכל לשלב בו מבני ציבור כמו בית ספר".

ההיגיון הכלכלי העומד מאחורי המהלך הלא שגרתי הוא שזכויות הבנייה הועברו למבנים האחרים בתחום התוכנית. קימלדורף: "נוצר פרויקט מאד מיוחד, שיש בו מגורים ותעסוקה ועירוב שימושים, כולל חזיתות מסחריות פעילות, וגם שימור של המבנה, על שימושיו המגוונים".

"אם היית מוחק ובונה אותו מחדש הבנייה הייתה יותר מרווחת ועם הרבה פחות אילוצים. מצד שני, אנחנו חושבים שמדובר במבנה שמח ופעיל".

התוכנית, שעליה חתום האדריכל דני קייזר, תובא לאישור הוועדה המקומית בחודשים הקרובים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל