גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניסוי של מלזיה בחסות הקורונה: הקטנה משמעותית של כמות העובדים הזרים

המדינה רוצה הפסיק להישען על עובדים זרים, ש"הזמינות שלהם והעלות הנמוכה שלהם יוצרות עיוותים עמוקים שמונעים מהחברות תמריצים להשתנות", על פי הבנק המרכזי במדינה

עובדים זרים במטעי תה בהרי קמרון במלזיה / צילום: Reuters, Johanna Senpau
עובדים זרים במטעי תה בהרי קמרון במלזיה / צילום: Reuters, Johanna Senpau

כשהקורונה פגעה בכוח העבודה הזר במדינות רבות, החליטו חלק מהממשלות לבדוק אם הכלכלות שלהן יכולות להמשיך לתפקד עם פחות עובדים זרים מאשר בעבר.

אחת המדינות האגרסיביות ביותר מבחינה זו היא מלזיה, מדינה של 33 מיליון תושבים ששנים רבות מסתמכת על כמה מיליוני עובדים זרים בשכר נמוך, שעבדו בבתי החרושת שלה כפועלי בניין או בעבודות חקלאיות. חברות מלזיות בנו על עובדים זרים זולים לשמירה על תחרותיות המוצרים במקביל להתעשרות המדינה ועליה במשכורות של האזרחים המקומיים.

מלזיה סגרה את גבולותיה לעובדים זרים עם תחילת המגפה, ויצרה מחסור גדול בכוח אדם בתעשיות כמו ייצור בדים ושמן דקלים. דבר זה הקשה גם על תעשיית המעבדים של המדינה, שהיא בעלת חשיבות לעולם כולו, לעמוד בביקוש הרב. לשכת המסחר הלאומית של מלזיה אומרת שחסרים כיום במדינה כ־500 אלף עובדים, לאחר שמאות אלפי עובדים מהגרים חזרו למדינותיהם ולא הוחלפו באחרים.

תוכנית להקטנת הצורך בעובדים זרים

אפילו לאחר שכמות מקרי הקורונה תרד והכלכלה תיפתח מחדש, קבוצות עסקים רבות אומרות שלא ברור מתי תרשה ממשלת מלזיה לחברות לייבא עובדים זרים חדשים. במקום זאת הממשלה הכריזה על תוכניות להקטין את הצורך שלה בעובדים זרים, ולקדם תוכנית בשם "מלזיניזציה" המציעה שכר טוב יותר לעובדים מקומיים שייכנסו לתפקידים שבעבר עבדו בהם זרים. "אני לא יכול להפוך את המצב למבלבל על ידי ניסיון ליצור משרות לעובדים מקומיים ובאותו זמן להרשות להכניס כוח עבודה זר", אמר שר משאבי האנוש סרי סרבנאן במאי.

מנהיגי מלזיה אומרים שבמקום להזריק דינמיות לכלכלה, שלושה מיליון העובדים הזרים שחיו בה לפני המגפה עיכבו את המדינה בגלל שגרמו לחברות לא להשקיע באוטומציה ולקדם את שרשרת הערך. מסמך שפרסם הבנק המרכזי של מלזיה ב־2018 קבע, "הקלות והזמינות של העובדים הלא מיומנים האלה בעלות נמוכה יוצרת עיוותים עמוקים שמונעים מהחברות תמריצים להשתנות".

רעיונות דומים תפסו תאוצה במקומות אחרים בעולם. ערב הסעודית בשנים האחרונות לחצה על חברות לשכור עובדים מקומיים והטילה מסים על חברות שהעסיקו זרים. בבריטניה, ראש הממשלה בוריס ג'ונסון אמר שהמדינה מקטינה את ההגירה על מנת להעלות את השכר והפריון המקומיים, חרף העובדה שיש במדינה מחסור בעובדים.

בדיוק כמו שבריטניה נתקלה בבעיות הקשורות במחסור בכוח עבודה, שם הצבא נקרא לעזור לחלק דלק וחקלאים מדלגים על נטיעות בגלל מחסור בעובדים, גם מלזיה מתקשה להסתדר מאז האיסור על עובדים זרים חדשים. "זה איזון בין שיקולים של טווח קצר, מבחינת שמירה על השיקום, מול המטרה לטווח ארוך להזיז כלפי מעלה את שרשרת הערך ולהגדיל משכורות והכנסות לאזרחי מלזיה", אמר יה קים לנג, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת סאנוויי, במלזיה.

מענקים לעידוד השקעה באוטומציה

נראה שקובעי המדיניות נחושים בדעתם לזעזע את מלזיה, מדינה בעלת הכנסה בינונית שהתמ"ג שלה לנפש עומד על כ־10,000 דולר שעוד לפני המגפה התמודדה עם צמיחה לא חזקה. אחת הדרכים הייתה הענקת מענקים לעידוד חברות להשקיע באוטומציה, כשהמטרה המוצהרת היא להקטין את התלות בעובדים זרים, המגיעים למלזיה ממדינות הכוללות את אינדונזיה ובנגלדש. עדיין, הקטנת כמות העובדים הזרים מביאה איתה אתגרים, במיוחד בתעשיות התלויות במידה רבה בכוח העבודה כמו ייצור ושמן דקלים.

למטעי שמן הדקלים במלזיה חסרים 75 אלף קוצרים, וזה פוגע בייצור ומקשה על חברות ליהנות מהמחיר שהוא גבוה ברמה גלובלית, כך אמר נג'יב ווהאב, מנכ"ל איגוד שמן הדקלים המלזי, קבוצת חברות בתעשייה.

בתחילת נובמבר, ארגון החקלאות והמזון של האו"ם הודיע שהמשך המחסור בעובדים זרים במטעים במלזיה, היצרנית השנייה בעולם של שמן דקלים אחרי אינדונזיה, היה אחת הסיבות לכך שמחירי המזון בעולם הגיעו לרמה הגבוה ביותר מאז 2011.

בסוף אוקטובר, ראש הממשלה המלזי, איסמעיל סברי יעקב, אמר שהממשלה אישרה ל־32 אלף עובדי מטע להגיע למלזיה, אם כי היא עדיין הייתה צריכה להחליט על תאריכי כניסה למכסות עובדים זרים לגבי תעשיות אחרות. נג'יב אמר ש־32 אלף עובדים לא יספיקו לכיסוי צרכי התעשייה. יצוא של שמן דקלים מלזי ירד ב־12% מינואר עד ספטמבר השנה, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, כך אומרים במועצת שמן הדקלים של מלזיה, קבוצת תעשייה אחרת.

בעלי חברות אומרים שמלזים צעירים לרוב לא מעוניינים בעבודות קשות ומלוכלכות. המקומיים לא רוצים לעבוד בסיור במטעים עם מוטות ארוכים שמחובר לקצה שלהם מגל, לנער את הפירות שייפלו מהעצים, אמר נג'יב. "זה לא בגלל הכסף", אמר. "זה בגלל אופי העבודה".

חבילות שכר גבוהות ב־50%

כשיש פחות עובדים זרים, נותרת למעסיקים המלזים מעט ברירה והם מנסים למשוך אזרחים מקומיים למילוי המשרות. לים קואנג סיה, מנכ"ל Kossna Rubber Industries, אחת מיצרניות כפפות הגומי הגדולות ביותר בעולם, הוסיף כ־500 עובדים מקומיים לחברה שלו במגפה במקום 400 עובדים זרים שעזבו את המשרות. על מנת לגייס עובדים מלזים, הוא פנה למנהיגי קהילות והציע חבילות שכר הגבוהות בכ־50% משכר המינימום.

למרות שכרגע אין ללים מחסור בעובדים, הוא חושש שכ־4,000 עובדים זרים שהוא עדיין מעסיק יחזרו למדינות המוצא שלהם בחודשים הקרובים והוא לא יוכל למצוא מקומיים שיחליפו אותם. זה עודד אותו להרחיב את ההשקעה בציוד, כולל מכונות העוזרות לארוז את הכפפות בקופסאות כדי שיוכל להסתדר עם פחות עובדים זרים בעתיד. לים אמר שהמטרה שלו היא שמספיק משרות יועברו לאוטומציה כך שיוכל להיכנס למפעל שלו ו"בקושי לראות אנשים".

בתי חרושת אחרים מנסים אסטרטגיות שונות לגיוס עובדים מקומיים. טאן תיאן פו, בעלים של מפעל במלזיה, שמר רק על כ־300 מתוך 1,000 העובדים הזרים שהיו תופרים בגדים במפעלים שלו, וזה גרם לייצור אצלו לקרטע.

ואולם, מה שרע לבעלי המפעלים יכול להיות יתרון לעובדים. "המפעלים כעת כל כך נואשים, שהם גונבים עובדים זרים ממפעלים אחרים", אמר טאן. "כולם מנסים לעקוף אחד את השני. יש בלגן גדול בשוק כיום".

מיקום מפעלים באזורי עוני

הפתרון של טאן למחסור בעובדים הזרים היה לקנות מפעל בקלאנטאן, אזור עני וכפרי של מלזיה שנמצא רחוק מהמפעלים העירוניים שהוא מחזיק כיום. הוא צופה שהמקומיים שם יהיו יותר מעוניינים במשרות התפירה בשכר נמוך שהוא מציע לעומת תושבי הערים. המפעל אמור להיפתח בדצמבר.

טאן אמר שהמעבר יהיה מאתגר. המפעלים האחרים שלו מסתמכים על רשת של קבלני משנה שעבדו בתפקידים כמו הדפסת עיצובים על חולצות, אבל הוא לא חושב שהשירותים האלה יהיו זמינים בקלאנטאן. חלק מהעובדים שלו לא רוצים לעבור לאזור כפרי. יחד עם זה, טאן מעודד בעלי מפעלים אחרים לעשות את הצעד ולהעביר את המפעלים שלהם לאזורים יותר זולים, משום שזו אחת הדרכים להתקדם במלזיה עם פחות עובדים זרים.

עוד תעשייה שמושכת תשומת לב והושפעה משמעותית מהמחסור בעובדים זרים היא תעשיית המעבדים. מלזיה היא מרכז גדול להרכבת מעבדים ומוליכים למחצה ( Semiconductor ), ומגבלות קורונה קשות מוקדם יותר השנה פגעו בתפוקה והחמירו את המחסור העולמי. כעת הוסרו המגבלות ותנאי ייצור נורמליים חזרו, אבל המחסור בעובדים מקשה להגדיל את הייצור יותר על מנת למלא את הביקוש העולמי הרב, כך אמר וונג סיאוו האי, נשיא איגוד תעשיית המעבדים המלזית. הוא העריך שבתעשיית המעבדים והאלקטרוניקה חסרים כ־30 אלף עובדים.

על פי החשבון שלו, במקום להגדיל את התחרות, המגבלות על כוח עבודה זר עשויות להפריע. "ההרחבה תאט קצב אם לא יהיו לנו מספיק עובדים", אמר.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית