גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כולם מדברים על "ניהול השינוי" אבל שונאים להשתנות: 6 עקרונות שיעשו הבדל

כולנו שונאים שינוי, גם אם נגיד אחרת לעצמנו ולאחרים, גם אם נשים את המילה Change באלף מצגות ● כשניצבים מול הצורך להשתנות, חייבים שיטה שתבטל את החסמים ● 6 עקרונות שיגרמו לשינוי לקרות ● חצי שעה של השראה

חצי שעה של השראה. לנהל את השינוי / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. לנהל את השינוי / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team

הוא היה רגע לפני המוות. כל חייו עברו לנגד עיניו. אשתו, שלושת ילדיו, אפילו אותו ליל קיץ שבו רחץ בילדותו במי האגם. הרופאים נלחמו על חייו והצליחו להציל אותו. "ניתוח המעקפים שביצענו והתרופות שרשמתי לך יכולים לעזור", אמר לו מנתח הלב ביום השחרור מבית החולים, "אבל שום דבר לא יכול לשחרר אותך מהאחריות לשנות את הרגלי החיים".

כדי לצאת מהמצב, ג'ק היה חייב להפסיק לעשן, לשפר את התזונה שלו, להתחיל לעשות ספורט, למצוא זמן להירגע ולזכור לנשום. רק הוא יכול ליצור את השינוי לאורך זמן שיציל את חייו. אבל האמת על ג׳ק לא כל כך נעימה. את כל מה שהוא אמור לעשות הוא יודע כבר שנים, אבל רוב הסיכויים שהוא ימשיך באורח חיים הקודם, ובעצם יעדיף להיות בסכנת מוות מאשר באמת להשתנות.

את הסיפור על ג'ק כתב פרופסור רון חפץ - מומחה בעל שם עולמי לניהול ומנהיגות מאוניברסיטת הרווארד, מומחה לניהול שינוי - כדי להמחיש את המצב של חברות ועסקים רבים במציאות המחייבת שינוי. אני רואה את זה בכל תהליך שאנחנו עושים: כולם מבינים מהר מאוד את השינוי שצריך לקרות, המנכ״ל מבין, חברי ההנהלה מבינים, כולם רואים לאן השוק זז, אבל משהו עוצר אותם. הם לא צריכים מישהו חכם מבחוץ שיסביר להם את המגמות. כדי שהשינוי יקרה, אנחנו חייבים להפעיל שיטה שתוריד את החסמים, תכשיר את הלבבות ותרתום אותם להיות שותפים ליצירה החדשה.

כולנו שונאים שינוי, גם אם נגיד אחרת לעצמנו או לאחרים, גם אם נשים את המילה change באלף מצגות פאוור פוינט מפונפנות. אנשים וחברות עומדים בפני סכנות משמעותיות, דומות לאלו של ג'ק והרופא שלו: אתגרים בשוק, שינויים במבנה, שווקים חדשים, לקוחות, מתחרים וטכנולוגיה חדשה - כל אלו מאלצים ארגונים לפתח אסטרטגיות חדשות וללמוד דרכי פעולה חדשות.

כאשר ניגשים לניהול שינוי, האתגר הגדול הוא לא הטכנולוגיה או אפילו קריאת המפה האסטרטגית. המשימה הקשה ביותר עבור מנהיגים שמבצעים שינוי היא שכנוע אנשים בכל רחבי הארגון להתאים את עצמם למצבים המשתנים, להפגין כישורי אדפטיביות כאשר משהו עמוק בהרגלים ובאמונות מתערער, באותם רגעים שבהם כל הדברים שעשו אותנו מצליחים, הופכים לאלו שמעכבים אותנו.

ראשית, כדי לעשות שינוי, מנהלים צריכים לשבור דפוסי התנהגות ארוכי שנים, ולוותר גם על תהליכים שנתנו להם כוח וסטטוס בתוך הארגון. לכן התנגדותם לשינוי היא נטייה טבעית, כי רבים מהם הגיעו למיקומם ההיררכי מתוקף התהליך שאליו התרגלו. שינוי משמעותו איום גלוי או נסתר עליהם.

צריך לזכור ששינוי גורם למתח משמעותי אצל אלו שעוברים אותו, ממש סטרס פיזי ונפשי. הם צריכים לקבל על עצמם תפקידים חדשים, יחסים חדשים, ערכים חדשים, התנהגויות חדשות וגישות חדשות לעבודה. עובדים רבים אמביוולנטיים לגבי המאמצים הנדרשים מהם ולגבי המחיר שיצטרכו לשלם בעקבות השינוי. גם אם יגידו אחרת, בתוך תוכם יש משהו עמוק שמתנגד לכל תהליך השינוי ולעיתים הם ינסו אף לחבל בו.

אבל לא להיבהל. פרופ' חפץ ואני מציעים גם כמה כלים לכל מי שצריך להוביל את אותו שינוי. זאת, באמצעות מה שהוא מכנה "מנהיגות אדפטיבית" הכוללת כמה עקרונות בסיסיים:

1. לעלות אל המרפסת - מנהלים צריכים להיות מסוגלים להתרומם לגובה מעל העבודה היום-יומית ולהיות "המעצבים של המכונה". לצפות מגבוה בדפוסי ההתנהלות של האנשים, של התהליכים, של השוק ושל המתחרים. בלי היכולת לצאת למאקרו ואז לחתור פנימה אל המיקרו, יהיה קשה מאוד להבין מהו השינוי הנדרש ואיך ליישם אותו.

2.  לזהות במדויק את השינוי הנדרש - לפני שרצים לשנות, חשוב להיות בטוחים שניתחנו היטב את הסיטואציה, כמו בסיפור של ג'ק: הרופא שלח אותו לסדרת בדיקות, צילום חזה, בדיקות דם, אולי אקו-לב במאמץ ובסוף אולטרסאונד או הדמיית MRI, לפני שהחליט אם ואיזה ניתוח לבצע.

במקרה של חברות, תהליך האבחון קשה הרבה יותר. עדיין לא הומצא מכשיר הדמיה שסורק תהליכים אנושיים בצורה טובה. על המנהלים לזהות את השינויים בשוק, השפעתם על החברה והאיומים שהם מביאים איתם. לצורך כך עליהם לשאול את השאלות הקשות ולהקשיב לכל בעלי העניין, הפנימיים והחיצוניים, ולנתח את הפידבק שלהם.

3. לנהל את הלחץ - שינוי מייצר חרדה. פרופ' חפץ מדבר על כך שעל המנהל ליצור "סיר לחץ" מצד אחד - לדחוק באנשים לשינוי, להבעיר את האש מתחת לרגליים של כולם - אך מצד שני לדעת לשחרר את אדי הלחץ, כדי שהסיר לא יתפוצץ. האיזון העדין הזה בין דחיפת האנשים לקצה אזור הנוחות שלהם לבין שמירה על כך שלא יישברו הוא המיומנות הנכונה. המנהיג אחראי על יצירת הגנה לאנשים שלו על ידי הכלת הלחצים שלהם ואיזון החרדה עם תחושת ביטחון והצגת הכיוון שאליו הולכים.

4. לשמור על הקשבה מקסימלית - "אף אחד לא למד שום דבר בלי להיות פתוח לנקודות מבט נוספות ושונות". למרות זאת, מנהלים רבים מתקשים להיות פתוחים לדעות שונות, בטח תוך כדי תהליך משברי של שינוי, שמייצר כאוס. כאשר יש בלגן, הנטייה היא לנסות לעשות סדר, להחליט מהר ולבד ולא להתחיל "להיפתח" לדעות שונות. אלא שדווקא ברגעים האלו, שבהם אין זמן או אנרגיה להתחיל לשמוע את הדעות של כולם, דווקא ברגעים אלו זה חשוב ביותר! 

5. להחזיר את האחריות לאנשים - במצבי שינוי ומשבר, לאנשים יש נטייה להסתכל על המנהיג ולחכות שיגיד להם "מה צריך לעשות עכשיו", כי למעשה מה שהם עשו צריך להשתנות, מה שמוביל לעיתים לפסיביות מצד רוב אנשי החברה. מצד שני, המנהיגים שמרגישים באחריות לוקחים על עצמם את כל המשקל בתהליך.

בסיטואציה כזו, הארגון נשבר לשניים - לאלו האקטיביים ולאלו הפסיביים. כדי שהשינוי יצליח, המנהיג צריך להעביר את האחריות חזרה אל כל אנשי הצוות, לערב אותם בשינוי על הקשיים שבו והאתגרים שבו, להטיל עליהם את האחריות, וגם את העצמאות לפתור את הבעיות ולבטוח בהם שהם יתרוממו מעלה אל מול האתגר. בתהליך הזה חשוב לתת מקום למנהיגות שבאה מלמטה, כזו שיכולה לסחוף את השינוי ולצמוח לתוכו.

6. להפעיל תהליך יצירתי - כאשר מאפשרים לאנשים להיכנס למצב יצירתי, לחלום, לפנטז, לדמיין, וליצור את הפתרונות בסביבה בטוחה ומפרה, קורה משהו מדהים. הילד שבהם, זה שמחפש את ה״מה כן״ ולא את ה"למה לא", שמתעסק ב״מה יכול להיות אילו״, החלק הימני של המוח, האינטואיטיבי, לוקח פיקוד ומרגיע את הצד השמאלי, החושש והביקורתי. ככל שהתהליך כולל יצירה משותפת, כך נטענת יותר אנרגיה לשינוי בהמשך.

ממש כמו ארגונים, גם אנחנו כאנשים פרטיים מתמודדים עם הצורך בשינוי. כל אחד מאיתנו הוא אותו ג'ק, אם נחשוב רגע. יש משהו בחיינו המקצועיים והפרטיים שאנחנו מבינים שכבר צריך להשתנות. לכן כדאי גם להוביל ולנהל את השינוי הפרטי שלנו. אפשר להעזר באותם עקרונות, להתרומם מהיום-מיום אל המרפסת, להבין שהשינוי מייצר לחץ ולכן צריך לנהל את החרדה, להקשיב לכל הסימנים - אלו של הגוף, של המחשבות ושל הסביבה הקרובה אלינו, להיכנס למרחב יצירתי של דמיון, שבו אפשר לראות עתיד טוב יותר- ולבסוף, לבטוח באנשים סביבנו, אלה הרוצים בטובתנו, ולרתום אותם אל השינוי.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים. הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

gefen@gteam.org

עוד כתבות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם