גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ארה"ב מנסה לחזק את הסחר עם אסיה בניסיון להקטין את השפעת סין

נציגת המסחר קת'רין טאי ושרת המסחר ג'ינה ראימונדו יוצאות למסע באזור לדיון על נושאים כלכליים

נציגת הסחר של ארה''ב קת'רין טאי בפגישה עם שר החוץ היפני יושימאסה הייאשי בפגישה היום / צילום: Associated Press, Franck Robichon/Pool Photo
נציגת הסחר של ארה''ב קת'רין טאי בפגישה עם שר החוץ היפני יושימאסה הייאשי בפגישה היום / צילום: Associated Press, Franck Robichon/Pool Photo

פקידים בכירים בתחום הסחר והמסחר בארה"ב נפגשים השבוע עם מקביליהם ביפן, דרום קוריאה והודו - אבל לא סין - כחלק ממאמצי ממשל ביידן לחזק קשרים כלכליים עם מדינות ידידותיות לארה"ב באסיה.

נציגת הסחר של ארה"ב קת'רין טאי ושרת המסחר ג'ינה ראימונדו עורכות סדרת פגישות לדיון בנושאים החל מחוסן שרשראות האספקה והכלכלה הדיגיטלית ועד התגובה למגפה.

מאמצים אלה משקפים את הבטחתו של הנשיא ג'ו ביידן לעבוד יותר מקרוב עם בנות ברית ומדינות הידידותיות לארה"ב על מנת להתמודד טוב יותר עם אתגרם הנובעים מהשפעתה הכלכלית הגוברת של סין באזור.

הביקור מגיע לאחר שבכירי תחום הכלכלה בממשל האמריקאי בילו חלק ניכר מהשנה בהחלקת הקשרים עם אירופה. מאמצים אלה הסתיימו בהקלת המתחים הקשורים לתעריפים שהטיל ממשל טראמפ על פלדה ואלומיניום, סובסידיות על מטוסים ומס על שירותים דיגיטליים, וכל אלה סללו את הדרך ליוזמות משותפות חדשות.

"הייתה התמקדות רבה בנושאי פנים... ובניסיון לפתור נושאים פתוחים מול אירופה", אמרה וונדי קאטלר, סגנית נשיא במכון המדיניות של החברה באסיה ולשעבר פקידה בכירה במשרד נציגת המסחר של ארה"ב. "כעת הממשל מוכן לדון עם אסיה ולתת לאסיה את תשומת הלב שדובר עליה בחזית הכלכלית אבל אי אפשר היה לתת עד עכשיו", אמרה.

בפגישה המקוונת שלו עם נשיא סין שי ג'ינפינג ביום שני, הנשיא ביידן הדגיש את הצורך להגן על עובדים אמריקאיים ותעשיות מ"מנהגי המסחר והכלכלה הלא הוגנים" של סין, על פי הבית הלבן. ביידן גם הביע חשש לגבי הרקורד של סין בזכויות אדם באזורים הכוללים את שינג'יאנג, יצרנית גדולה של כותנה ורכיבים לתאים סולריים שהפכו ליעד לאיסורי היבוא לארה"ב בגלל חששות לגבי תנאי העסקה בכפייה.

בארה"ב לא רוצים הסכמי סחר חדשים בינתיים

שאלת מפתח לממשל היא איך להגדיל את מדיניות הסחר האמריקאית באסיה מבלי להצטרף להסכמי סחר אזוריים. האתגר הזה גדל כי הסכמים כאלה מקבלים חשיבות במדינות אסיה והאוקיינוס השקט כולל סין, המנסות לקדם את המסחר ולנסח כללים חדשים לכלכלה הדיגיטלית.

בסוף שנה שעברה, 15 מדינות, כולל סין, יפן, ואוסטרליה, השיקו הסכם סחר חופשי נרחב, אם כי רדוד מבחינת תוכנו, המכונה השותפות הכלכלי האזורית הכוללת.

בנפרד מזה, סין, טייוואן ובריטניה ביקשו לאחרונה להצטרף להסכם הפרוגריסיבי הכולל לשותפות טרנס־פסיפית, הגרסה הנוכחית של השותפות הטרנס־פסיפית הישנה, הסכם של בנות ברית שארה"ב עזרה לנסח כמשקל נגד לסין אבל נסוגה ממנו בימים הראשונים של ממשל טראמפ.

בכירים בממשל ביידן, בעת שהם מבקשים מדיניות סחר הממוקדת בעובדים, אומרים שלא יחתמו על הסכמי סחר חדשים כל עוד אמריקה מתרכזת בשיפור הכלכלה שלה עצמה.

"יש תקווה גדולה מצד יפן שנראה את ארה"ב חוזרת לשותפות הטרנס־פסיפית... בייחוד בעת שאנו רואים את כל המדינות החדשות שרוצות להיכנס לגרסה המורחבת, ההסכם הפרוגריסיבי הכולל לשותפות טרנס־פסיפית", אמר בשבוע שעבר נורייוקי שיקאטה, שר הקבינט של יפן לנושאים ציבוריים. הוא דיבר בפאנל שנערך בחסות המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים, מכון מחקר בוושינגטון.

במכתב לביידן משבוע שעבר, 14 רפובליקאים ממועצת הפיננסים של הסנאט דחקו בממשל להקים מחדש הובלה במדיניות הסחר עם אסיה, החל בדיונים על כללים בסטנדרט גבוה למסחר דיגיטלי עם בנות ברית של ארה"ב.

המכתב הגיע כמה ימים אחרי שסין ביקשה להירשם ולהצטרף להסכם חדש על הכלכלה הדיגיטלית שכיום כולל את סינגפור, ניו זילנד וצ'ילה כחברות.

"הסירוב שלנו להיכנס למשחק ולקבוע את הכללים למסחר באזור הודו והאוקינוס השקט מעודד שותפות פוטנציאליות להתקדם בלעדינו ומבטיח לסין שתחזיק את מושכות הכלכלה העולמית", כתבו הסנאטורים, בהובלת מייק קראפו מאיידהו, הרפובליקאי הבכיר ביותר בסנאט.

ראימונדו השיקה את הסיור של הממשל באסיה ביום שני בטוקיו, בסדרת פגישות עם פקידים בכירים ושולחן עגול על טכנולוגיה עם מנהיגים עסקים.

שיחות בין ארה"ב ויפן

ביום שני הודיע הממשל שארה"ב ויפן יתחילו שיחות לפתרון חששות לגבי יבוא הפלדה והאלומיניום.

"בנייה מחדש של בריתות עם שותפים שחושבים כמונו היא חיונית לתחרותיות העולמית של ארה"ב", צייצה בטוויטר ראימונדו לצד צילום של הר פוג'י מציץ בין שני בנייני משרדים. לצד קואיצ'י הגיודה, שר הכלכלה, המסחר והתעשייה של יפן, השיקה את השותפות המסחרית והתעשייתית בין ארה"ב ליפן, שנועדה לחזק את "התחרותיות, החסינות והביטחון" של שתי הכלכלות.

אתמול (ג') והיום נמצאת ראימונדו בסינגפור לפגישות עם שרי המסחר של אוסטרליה וניו זילנד, וכן עם ראש ממשלת סינגפור לי סיין לואונג. בנסיעה שלה תגיע גם למלזיה, ספקית גדולה של מעבדים למחשבים.

הנסיעה של טאי, שתארך 10 ימים, תכלול פגישות אם המקבילים לה ועם שלושה בעלי נתחים גדולים בחברות בשלוש מדינות. היא נפגשה עם פקידים ומנהיגים תעסוקתיים ביפן אתמול (ג') והיום.

בימים שישי ושבת בסיאול, תהיה ראימונדו אחת משני ראשים בישיבה של הסכם החסר החופשי בין ארה"ב לקוריאה ותיפגש עם מנהיגות נשים.

בניו דלהי, תהיה נוכחת בפורום המדיניות ארה"ב הודו לפני שתחזור לוושינגטון לקראת חג ההודיה.

ביידן וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הסכימו בספטמבר לכנס מחדש את פורום המסחר ההדדי בין המדינות, שלא פעל מאז 2018. שתי המדינות מחזקות את קשרי הביטחון שלהן דרך ברית הגנה מרובעת הכוללת גם את יפן ואוסטרליה ומכונה the Quad. ההסכם מתגבש כנדבך מרכזי באסטרטגיית ההגנה של וושינגטון באסיה.

סנג'יי קתוריה, עמית במכון ווילסון ועמית בכיר אורח במרכז לחקר מדיניות בניו דלהי, אמר שבכירים הודים מעוניינים בחתימה על מיני־הסכם סחר דו צדדי בזמן שבוושינגטון מתרכזים בהסרת גורמים מפריעים, כולל תעריפים שהודו מטילה על מוצרי חקלאות אמריקאיים בתגובה למכסות הפלדה והאלומיניום של ארה"ב.

"אם הסכם Quad יעבוד כשותפות כלכלית, הודו וארה"ב יצטרכו למצוא דרך לגרום לקשרים ההדדיים ביניהן לעבוד טוב", אמר קתוריה. "שני הצדדים צריכים עוד לדבר על כמה וכמה נושאים".

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?