גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשחקים האיקוניים והרגעים הגדולים: הצצה למתקן הסודי שבו שמורים אוצרות ה-NBA

בבונקר תת-קרקעי, 20 מטר מתחת לפני האדמה, שוכן הנכס היקר ביותר של הספורט העולמי: למעלה מ-50 אלף קלטות שמתעדות את תולדות ה-NBA - מהשחקנים הגדולים והמשחקים האיקוניים ועד לרגעים שהפכו לקלאסיקה ● הצצה למתקן השמור והסודי שנועד להבטיח שגם אם העולם יושמד, הכדורסל יישאר

מייקל ג'ורדן / צילום: Associated Press, JOHN SWART
מייקל ג'ורדן / צילום: Associated Press, JOHN SWART

פלנדרס, ניו ג'רזי. עמוק באדמה, תחת אבטחה כבדה הכוללת אמצעי זיהוי פנים ואינספור שלבי בידוק ביטחוני - מסתתר אוצר סודי, המאוחסן בבונקר שנועד לעמוד בפני פיצוץ גרעיני. המסתור התת־קרקעי הזה נבנה לפני יותר מחצי מאה על ידי אחד התאגידים הגדולים בעולם. המטרה המקורית שלו הייתה להתגונן מפני אסונות טבע או אירועים ביטחוניים לא צפויים - אבל מאז המבנה שינה את ייעודו, וכיום מדובר במקום מסתור לנכסים האלקטרוניים היקרים ביותר של חברות רבות.

בשורה של ארונות לא מסומנים נמצא ארכיון אקסקלוסיבי במיוחד, המכיל לא פחות מ־50 אלף קלטות של משחקי ה־NBA: השחקנים הטובים ביותר, המשחקים האיקוניים והרגעים הקלאסיים של היסטוריית הכדורסל - מקבלים חיים חדשים בתוך מקלט אטומי. מתיעוד של כוכבי עבר מיתולוגיים כמו ביל ראסל, ווילט צ'מברליין וכרים עבדול־ג'באר, ועד לשיאים של לברון ג'יימס, סטפן קרי ויאניס אדטוקומבו. כל אלו שוכנים יחד במעון יוצא דופן, 20 מטר מתחת לפני הקרקע.

במתקן שנבנה בשנות ה־60 על ידי תאגיד התקשורת AT&T, ומופעל כיום על ידי חברת הגנה ושחזור נתונים בשם IRV (Vital Records, Inc), מאוחסנות מיליוני קלטות. האקלים בחלל מנוטר ומבוקר באופן אינטנסיבי, כדי להבטיח שתכולתו תשרוד גם כשהכול בחוץ יתמוטט. "זה עסק משעמם", אומר רון רימן, נשיא החברה. "שאר הדברים פה זה סתם מסמכים שמלאים במידע משפטי ומחקרים של חברות תרופות".

למעלה מ-50 אלף קלטות שמתעדות את תולדות ה-NBA / צילום: Ben Cohen - WSJ
 
הארכיונים השמורים הללו של ה־NBA הם האוסף הגדול ביותר בעולם של רגעי השיא בהיסטוריית הכדורסל - וזו הסיבה שהגיבוי שלהם מוחזק במצבור בלתי ניתן להשמדה. מסתבר שהנוהג המקובל בליגות הספורט הוא לשמור את ההיסטוריה שלהן במקום שלעולם לא יהיה בהישג יד. "כולם עושים את זה", אומר רימן. "פשוט לא כולם יודעים על זה".

"למקרה שמשהו יקרה"

בליגת העל החליטו לקנות את חלל האחסון הזה כשהבינו שיש להם צורך בגיבוי מתוחכם מזה שקיים: הארכיון הרשמי שנמצא בעיר סיקוקוס שבניו ג'רזי כולל 37 פטה־בייט של נתונים, מה שהופך את האוסף של ה־NBA לגדול כמעט כפליים מהאוסף הדיגיטלי של ספריית הקונגרס של ארה"ב. והוא רק הולך ומתעצם מדי יום: מאגר הנתונים של ה־NBA גדל בכל עונה, כיוון שכיום כל משחק מוקלט ב-HD מ־12 מצלמות שונות.

ההקלטות נאספו עוד בימיה הראשונים של הליגה. מכיוון שהכמות שלהן עצומה וצורכי הליגה מאוד ייחודיים, NBA בנתה מערכת ניהול משלה, כולל אפליקציה שמנהלת את הארכיון, שנקראת The Archive. "כל רגע מדהים שהתרחש אי פעם בליגה נמצא כעת בהישג ידנו", אומר פול הירשהיימר, בכיר ב־NBA הממונה על הפקת התוכן. הוא לא מגזים. כל משחק של הליגה - של כל קבוצה ומכל עונה - מקודד באופן אוטומטי, מאוגד באינדקס ונמצא במרחק שתי לחיצות. "בתוך קליק אחד או שניים", מסביר כריס הלטון, סגן נשיא בכיר ב־NBA לענייני טכנולוגיה, תקשורת ותפעול, "אתה כבר צופה בסרטון".

השנה הארכיון הטכנולוגי הזה היה שימושי במיוחד: הליגה חגגה את העונה ה־75 שלה, והשילוב של ספרייה נרחבת וטכנולוגיה חזקה אפשר לכל אחד מהליגה גישה מיידית לסרטונים אגדיים מלפני שנים רבות.

אבל דווקא בגלל שכל החומר העשיר הזה מרוכז במקום אחד - הליגה החליטה לגבות אותו גם במקום אחר, כזה שמרוחק פיזית ומנותק לחלוטין מהרשת. "כדי שאם במקרה משהו יקרה", מסביר הלטון, "יש לנו גיבוי".

הגיבוי הזה הוא מקום בו ביקרו מעט מאוד בכירים ב־NBA. השטח ששוכרת הליגה - 11,600 מ"ר בשתי קומות תת קרקעיות - נמצא במרחק של שעה נסיעה מהארכיון העיקרי, מוסתר במעלה כביש בודד המתפתל על ההר. בבוקר בו ביקרנו במקום - הוא גם היה אפוף בערפל. זה לא מקרי, האנונימיות והמסתורין הם חלק מהסיווג הביטחוני. "לאנשים אין מושג שזה נמצא כאן", אומר בריאן קסידי, מנהל בכיר ב־VRI.

ה־NBA הם לא אלו שבנו את המתקן. למעשה, גם VRI לא בנתה אותו. מי שייסדה את המקום זו חברת התקשורת AT&T, שהייתה זקוקה לאסטרטגיה במקרה של מצב חירום, בתקופה בה כל יום עשוי היה להיות יום הדין. אז היא התחילה לחפור.

החברה שפכה משאבים רבים על המרכז התת־קרקעי, תוך שהיא מקדישה תשומת לב לפרטים הקטנים, שכנראה נראו להם טריוואלים במקרה שהעולם בחוץ בוער: כך למשל הם בנו משרד לאלו שיישרדו את התופת בקרב שדרת ההנהלה - אבל היה גם חדר נפרד, ובו שני שולחנות עבודה, ועליהם תגיות השם של נשיא החברה ויו"ר הדירקטוריון. הרעיון היה לדכא כל מחשבה על הפיכה בשדרת ההנהלה בחסות האפוקליפסה.

היום שייכים המשרדים האלה למנהלי VRI. בתור מזכרת, הם מסגרו על הקיר את המפות של הנתיבים ורשתות התקשורת של AT&T. "צריך שיהיה משהו על הקירות", מתלוצץ רימן.

קלטות הווידאו מסודרות בתוך עשרות ארונות אחסון / צילום: Ben Cohen - WSJ

העיצוב המשרדי משלב סטייל מודרני מאמצע המאה ה־20, ושיק הישרדותי משהו. כך למשל על מדף ספרים בחדר הישיבות מסודרות מנות קרב עם מגוון קולינרי רחב הכולל קציצות בקר, לוף ונקניקיות. על מדף אחר, סמוך לנקניקיות המיובשות, עוד שוכבות חוברות הדרכה משנות ה־60 עם כותרות כמו "דרישות הגנה רדיולוגיות לתחנות ניטור ולכוח אדם", "תוכנית לאומית לתמיכה בתקשורת במצבי חירום ואסונות טבע" ו"הישרדות במתקפה גרעינית".

"הסבירות להתקפה כזו קטנה, אך אפשרית", נכתב במזכר של משרד ההגנה האמריקאי המוצג בויטרינה ליד שולחן הישיבות. "אם זה יקרה, אנו יודעים לומר שההשלכות יהיו נוראיות".

האווירה בבונקר, עם היעדר הקליטה והעלונים על שואות גרעיניות, יוצרת אפקט של כניסה למכונת זמן. אבל היום, אנחנו כבר יודעים שהקדמה הטכנולוגית הפכה את תוכניות החירום של AT&T למיותרות. חברת VRI זיהתה שלמבנה המסתורי יש פוטנציאל אחר. ב־1995, היא רכשה את המקום מחברת התקשורת, וב־2006, ליגת הכדורסל הבכירה בעולם העבירה לשם את ההקלטות שלה במבצע שקט.

חוברות הסברה למקרה של שואה גרעינית שנמצאו במקום / צילום: Ben Cohen - WSJ
 
על הארוניות שם לא תמצאו לוגו או מדבקות שמרמזים כי מדובר בצילומים האחרונים של מייקל ג'ורדן שישרדו במקרה של פצצה גרעינית. לא תמצאו גם שום סימן מזהה על קלטות הווידאו המסודרות בתוך עשרות ארונות אחסון, לפי רצפי ספרות וברקודים. גם ברשימה המצומצמת של בעלי הגישה לאוסף, ההתייחסות ל־NBA מופיעה רק על פי מספר הלקוח של הליגה בחברת אחסון הנתונים.

היחידים שיכולים לגשת חופשי למקום השמור, אלו אנשי ה־NBA. עבורם הארכיון הזה זמין בכל שעות היום, בין אם מדובר בענייני תחזוקה שוטפת, או הוספת חומרים חדשים. החברה גם מבטיחה משלוח תוך שלוש שעות, אפילו אם בקשה לקלטת מסוימת מגיעה באמצע הלילה. "אנחנו מעדיפים את השעה 2 לפנות בוקר", אומרת לורי יאנג, מנהלת התפעול של הארכיון. "יש פחות תנועה בכבישים".

הזהירות בבונקר הבלתי ניתן לפריצה הזה - שיכול לעמוד ברעידות אדמה ובפולסים אלקטרו־מגנטיים - נשמעת אולי כמו פרנויה, בוודאי בעידן שבו קלטות כאלה נחשבות לנחלת העבר. אבל בספורט, לעבר יש ערך מיוחד. "ולהיסטוריה", אומר רימן, "אין תאריך תפוגה".

עוד כתבות

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?