גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רופא בכיר מרוויח פי 5 מרופא צעיר: הממונה על השכר מתכוון "לצמצם את אי-השויוון" במערכת הבריאות

כ-78,700 שקל בממוצע לחודש: זו המשכורת של העשירון העליון של הרופאים בבתי החולים במערכת הבריאות הציבורית - יותר מכפול משכר הרופאים החציוני ● הסכם השכר של האוצר מול עובדי מערכת הבריאות פקע כבר לפני כשנתיים. הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, נערך כעת לקראת פתיחת המו"מ

הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה
הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, קובי בר נתן / צילום: המכון הישראלי לדמוקרטיה

העשירון העליון של הרופאים בבתי החולים של מערכת הבריאות הציבורית משתכר כ-78,700 שקל בממוצע לחודש, פי חמישה יותר מהעשירון התחתון של הרופאים (לא כולל סטאז'רים), ויותר מכפול משכר הרופאים החציוני שעומד על כ-30 אלף שקל - כך עולה מדוח הממונה על השכר במשרד האוצר שמתפרסם הבוקר (א') ומתמקד במערכת הבריאות הציבורית.

על פי הדוח, בבתי החולים סטאז'ר מרוויח 10,714 שקל בחודש בממוצע, רוקחים 15,837 שקל בחודש, עובדי מעבדה מרוויחים 18,438 שקל בחודש, אחים ואחיות 19,774 ורופאים שאינם סטאז'רים נהנים משכר ממוצע של 34,421 שקל בחודש לעובד - ו-36,715 למשרה מלאה. לשם השוואה, השכר הממוצע בישראל עומד על כ-10,500 שקל בחודש.

הדוח מתייחס אומנם לנתוני שנת 2020, שבה עמדו צוותי הרפואה והבריאות הבריאות בקדמת הבמה בשל התפרצות מגיפת הקורונה, אבל מספק יותר מרמז באשר למהפכות שצפויות במערכת בשנת 2022 ואילך.

הסכם השכר של האוצר מול עובדי מערכת הבריאות פקע כבר לפני כשנתיים, כשבמהלך המשבר נערכו רק הסכמות נקודתיות. הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, נערך כעת לקראת פתיחת המשא ומתן במהלך השנה החדשה. מדובר בעסקת ענק שנוגעת לא רק לשכר הרופאים, אלא ל-111 אלף עובדי מערכת הבריאות הציבורית, שבה השכר הממוצע למשרה מלאה עומד על כ-26,400 שקל. בהסכם החדש יפעל הממונה להכניס למערכת הבריאות תגמולים לעובדים לפי מדדי הצטיינות ויעדים שונים.

"דירוגי הרופאים, הרוקחים ועובדי המעבדה בבתי החולים מאופיינים בפערי שכר גדולים בין עובדי אותו הדירוג. כדי לצמצם את אי-השוויון בין עובדים ותיקים לעובדים מתחילים, יש להתמקד בהסכמי השכר הבאים בתוספות שכר דיפרנציאליות ולפעול לשיפור השכר ההתחלתי, יחד עם התאמת מבנה השכר לשוק העבודה המודרני", קובע דוח הממונה על השכר. לפי הדוח, "אי-שוויון לפי דירוג הפערים בשכר עובדי בתי החולים גבוהים ביחס לשאר העובדים בשירות המדינה. עם זאת, הם נותרו דומים לפערים בשנת 2019". שכרם של הרופאים המומחים הבכירים עלה משנת 2009 ב-77%, כמעט כפול ביחס לעלייה בשכר המתמחים.

עוד אין מודל עבודה חדש שמוסכם על ידי בתי החולים ומשרד הבריאות

ככל הנראה, המשא ומתן המורכב מול ההסתדרות הרפואית יתחיל רק לאחר שיסוכם איך לפתור את מחאת המתמחים. מבנה השכר הקיים מבוסס על תורנויות ארוכות של 26 שעות ברצף. כרגע עוד אין מודל עבודה חדש שמוסכם על ידי בתי החולים ומשרד הבריאות, ולכן באגף הממונה על השכר עוד לא יכולים לבנות מודל שכר תואם.

כמות התורנויות הממוצעת שמבצע רופא מתמחה בבית חולים יורדת לאורך השנים בכל הארץ ובכל מקצועות ההתמחות, אך עדיין קיימת שונות בכמות התורנויות בין תחומי ההתמחות השונים ובין בתי חולים באזורים גאוגרפיים שונים: רופא מתמחה במרכז עושה בממוצע 4.8 תורנויות בחודש בנוסף למשרה שלו (ירידה מ-5.8 ב-2012), ומתמחה בפריפריה "העמוקה" עושה אפילו יותר - 5.6 תורנויות בחודש (ירידה מ-6.6 ב-2012). ישנה גם שונות ניכרת במספר התורנויות החודשי בין בי"ח פסיכיאטרי (4.4) כללי (5) וגריאטרי (5.6). שונות חשובה נוספת היא לפי התמחות: בעוד מתמחה ממוצע במחלות עיניים עושה 4.2 תורנויות בחודש, מתמחה בכירורגיה כללית עושה לא פחות מ-5.7. כמות התורנויות היא שונה למדי בין המתמחים, אך ברוב המקרים עומדת בין 4 ל-6 בחודש. הבעיה, בעיני המתמחים, היא שהתורנויות עצמן ארוכות למדי ביחס לעולם.

בנוסף, לפי הערכות, באוצר מעדיפים להמתין לתזמון "נוח" יותר כדי לפצוח במשא ומתן. גל התחלואה הנוכחי של וריאנט האומיקרון אינו עיתוי מתאים לשיחות על התייעלות בתנאים להם זוכים עובדי מערכת הבריאות.

בשנת 2020 נוספו למערכת הבריאות תקני קורונה לתגבור המערכת, שהתחילו כתקנים זמניים ולאחר מכן הפכו לקבועים בבסיס תקציב הבריאות. בשל כך, הוצאות השכר הכוללות עלו, אבל הממוצע לעובד ירד, כיוון שנקלטו בעיקר אחים ורופאים צעירים בעלי שכר נמוך יחסית. השכר הממוצע למשרה בבתי החולים עמד ב-2020 על 20,513 שקל, המשקפים עליה של כ-4% ביחס לשנת 2019. השכר הממוצע למשרה בקופות החולים היה דומה והגיע ל-20,561 שקל, ללא שינוי משמעותי ביחס לשכר בשנת 2019.

הוצאות השכר הישירות של קופות החולים בגין מערך הבריאות בקהילה עמדו בשנת 2020 על כ-10 מיליארד שקל. בגין התקשרות עם רופאים עצמאים שילמו קופות החולים עוד כ-5.5 מיליארד שקל. הוצאות השכר הישירות במערך בתי החולים הציבוריים עמדו על כ-5.19 מיליארד שקל, בעוד שהוצאות השכר בתאגידי הבריאות הגיעו לכ-5.2 מיליארד שקל. מערכת הבריאות הציבורית מורכבת בעיקר מבתי החולים וקופות החולים. הדוח אינו מתייחס לעובדי מטה משרד הבריאות, שנתוני השכר שלהם מתפרסמים במסגרת סקירה נפרדת על משרדי הממשלה.

עלייה דרמטית בשכר הרופאים מאז 2009

בין 2009 ל-2020, שכר המתמחים במרכז עלה ב-42%, של מתמחים בפריפריה ב-48%, של סטאז'רים ב-46%, של מומחים צעירים ב-57% ושל מתמחים בכירים בלא פחות מ-77%. בתקופה זו נרשמה עליה במדד המחירים של 8%, מה שאומר שהייתה בתקופה זו עלייה דרמטית בשכר הריאלי לכלל דרגות הרופאים.

בקופת חולים כללית, מספר המבוטחים המתוקנן (כלומר, בהתאמה לגיל הממוצע) עלה בין 2015 ל-2020 ב-7.9%, ומספר המשרות עלה בה ב-16.2%. בקופת חולים מאוחדת, מספר המבוטחים המתוקנן עלה ב-13.5% ומספר המשרות ב-24%. במכבי מספר המבוטחים המתוקנן עלה הכי מהר מכל הקופות (20.6%) אך הגידול במספר הרופאים רק מדביק קצב זה (20.8%). בקופת חולים לאומית הייתה העליה המתונה ביותר במספר המבוטחים המתוקנן (2.4%) בזמן שמספר המשרות בה עלה ב-12.5%. סך הכל, הייתה עליה של 11.2% במספר המבוטחים המתוקנן, ועליה של 18% במספר המשרות.

בקופות החולים, משרה מלאה לעובד סוציאלי מביאה לשכר של 14,541 שקל בחודש, 15,000 לעובדי מעבדה, 16,405 לאח או אחות, 17,896 לרוקחים, ו-45,639 לרופאים. לגבי רופאים, קופות החולים משלמות 91% משכרם (והיתר מעבודה נוספת והחזר הוצאות) בעוד בבתי החולים מדובר ב-74.6% בלבד משכרם, והיתר מתאגיד הבריאות.

בהקדמתו לדוח כבר הממונה בר נתן כי "הנתונים המוצגים בדוח מצביעים על כך שמרבית עובדי מערכת הבריאות משתכרים מעל השכר הממוצע במשק, על עליית השכר של עובדי מערכת הבריאות בשנים האחרונות ועל הגידול המשמעותי במשרות לעומת קצב גידול האוכלוסייה בישראל. לצד זאת, הנתונים משקפים את האתגרים הרבים שעומדים בפנינו לטובת חיזוק המערכת, וביניהם הפערים בין המרכז לפריפריה, וכן פערי השכר בין עובדים צעירים לוותיקים.

לדבריו, "אנו נמשיך לשים דגש גם בשנה הקרובה על צמצום הפערים ועל התאמת מבנה השכר לשוק העבודה המודרני, וזאת כדי להבטיח כי מערכת הבריאות תוכל להמשיך לקלוט עובדים צעירים ומוכשרים, ולשמרם במערכת הציבורית. כמו כן, נמשיך לפעול להרחבת שעות הפעילות ולשיפור הניצול של תשתיות המערכת גם בשעות אחר הצהריים, כמו גם לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בפריפריה, כדי להבטיח מתן שירותי בריאות מיטביים לכלל תושבי ישראל" .

עוד כתבות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?