גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה יכול להגן על תיקי ההשקעות מהשלכותיה של עליית מחירים מתמשכת

האם מניות הן האפיק היחיד שיניב תשואות עודפות? מה היתרון, והחיסרון אם יש, של תעודת סל על מחיר הזהב? ● אלו בין השאלות שהוצגו בבחינת רשות ני"ע מקצועית ב', למבקשים להשיג רישיון לניהול תיקים, שהתקיימה בחודש שעבר ● כתבה 1 מתוך שתיים

משרדי גוגל במנהטן. האם נכון להתמקד במניות טכנולוגיה בלבד? / צילום: Reuters
משרדי גוגל במנהטן. האם נכון להתמקד במניות טכנולוגיה בלבד? / צילום: Reuters

בחודש דצמבר 2021, ערכה רשות ניירות ערך את הבחינה מקצועית ב' המיועדת למבקשים להשיג רישיון כמנהלי השקעות. בחרנו בה שאלות מרכזיות, ולהלן התשובות.

נתונים לשאלות 1-3:

לפניכם שלוש טענות. ביחס לכל טענה, סמנו אם היא נכונה או שלא ניתן לדעת, ונמקו בקצרה.

שאלה 1:

אני קורא כבר כמה שנים נבואות זעם של "מומחים" על התמוטטות קרובה של שוק המניות האמריקאי, שלא מתממשות. צריך להפנים שמדובר בעידן חדש שבו הריביות יכולות להישמר ברמה אפסית עוד שנים רבות, וההשקעה היחידה שתניב תשואות היא השקעה בשוק המניות. אני מעוניין להגדיל את החשיפה שלי מ-30% מניות ל-80% מניות.

תשובה: אי אפשר לדעת. אכן, הריביות עשויות להישמר ברמה אפסית עוד שנים רבות, אך הדעת נותנת שהן יעלו לנוכח האינפלציה המתעוררת כמעט בכל העולם וגם בשל העיוותים שהריבית האפסית גורמת להן. התוצאה תהיה ירידות בשערי איגרות החוב הממשלתיות ויצירת אלטרנטיבה השקעתית למניות, מה שלא קיים היום. לכן, המסקנה שההשקעה היחידה שתניב תשואות יפות היא זו של השקעה במניות, היא מסקנה נמהרת מאוד. ומה שעוד יותר נמהר וגם שגוי זה הרצון לקפוץ ממדיניות של 30% מניות ל-80% מניות, שיכולה להתברר כקפיצת באנג'י.

שאלה 2:

מכיוון שבשוק האג"ח כבר לא ניתן להשיג תשואות נאותות, אני מעוניין להחליף את השקעותיי בקרנות לא סחירות פרטיות המספקות הלוואות לצרכנים, שם ניתן להשיג תשואות גבוהות הרבה יותר.

תשובה: נכון. קרנות לא סחירות פרטיות המספקות הלוואות לצרכנים אכן נתנו בשנים האחרונות תשואות נאות מאוד, וגם נכון שבשוק האג"ח יהיה קשה מאוד מנקודת הזמן הנוכחית להשיג תשואות סבירות, שכן התשואות לפדיון של חלק ניכר מהן, שליליות. יחד עם זאת, צריך לא לשכוח שקרנות כאלו אינן נזילות לאורך שנים, ובמשבר חריף של מיתון יכולים להיגרם הפסדים בלי יכולת לפעול, מה שאפשרי באיגרות חוב סחירות.


שאלה 3:

לאור ניסיוני בניהול תיק ההשקעות האישי שלי בבנק, ניהול אישי שלי והשקעה במניות טכנולוגיה בקופה יניבו לי תשואות גבוהות יותר ממה שהשיגו עד היום הקופות המנוהלות.

תשובה: לא נכון. לניהול אישי יש נחיתות מקצועית ברורה מול ניהול של משקיע מוסדי עם אנשי השקעות ואנליסטים מקצועיים. מעבר לזה, התמקדות אך ורק במניות טכנולוגיה היא שגויה, למרות, ואולי דווקא, בשל העובדה שבשנים האחרונות הן השיגו תשואה עודפת. יש פה פגיעה בעיקרון של פיזור, ובכלל לא נכון להשוות בין ביצועים של קופה שמשקיעה במגוון גדול מאוד של אפיקים, סחירים ולא סחירים, להשקעה במניות בלבד, ועוד יותר - במניות של סקטור מסוים יהיה חשוב ואטרקטיבי ככל שיהיה.

נתונים לשאלות 4-11:

יעל מנהלת תיק השקעות מאוזן המורכב מאפיקי השקעה רבים בישראל ובחו"ל. היא חוששת מעלייה מתמשכת באינפלציה בשנים הקרובות - בשונה מהערכות השוק שמעריך אינפלציה זמנית. לפניכם מכשירי השקעה האמורים להגן על תיקי השקעות מהשלכותיה של עליית מחירים מתמשכת. על כל אחד יש לציין יתרון אחד וחיסרון אחד.


שאלה 4:

אג"ח צמודות מדד במח"מ ארוך.

תשובה: יתרון - השגת הצמדה כמעט מלאה לאינפלציה (גם באג"ח ארוכות התשואה נטו למשקיע היא שלילית) בהנחה שמחזיקים את האג"ח עד לפדיון.
חיסרון - מחיר האג"ח הארוכות עלול להיפגע קשות מהעלאת ריבית שבהחלט אפשרית, ואם המשקיע יזדקק לכסף לפני פדיון האג"ח, עלול להיגרם לו הפסד, והפסד כבד.

שאלה 5:

אג"ח צמודת מדד במח"מ קצר.

תשובה: יתרון - קשה להצביע על יתרון כלשהו פרט להרגשה המוטעית שהמשקיע צמוד לאינפלציה.
חיסרון - התשואה נטו למשקיע היא ריאלית שלילית עמוקה, וזאת עוד לפני שמביאים בחשבון את עמלת הקנייה ועמלת הפדיון, ודמי שמירה אם הם קיימים.

שאלה 6:

תעודת סל העוקבת אחרי מחיר הזהב.

תשובה: יתרון - זהב נחשב כמגן טוב מפני אינפלציה לנוכח סטטיסטיקה מצטברת (אבל לא בכל תקופה).
חיסרון - כיום הריבית היא אפסית ולכן החזקת זהב (דרך תעודת סל) לא כרוכה באובדן תשואה אלטרנטיבית של ממש. אולם, עלייה באינפלציה שתגרור העלאת ריבית עלולה לפגוע במחיר הזהב. במידה רבה הדבר תלוי בריבית האלטרנטיבית שאליה נגיע.

שאלה 7:

מניות חברות העוסקות בכריית זהב.

תשובה: יתרון - במצב שלעלייה במחיר הזהב, העלייה במחירי מניות הכרייה צפויה להיות גבוהה יותר, ובניגוד לזהב, חברות כאלה מחלקות בדרך כלל גם דיבידנד.
חיסרון - מחירי מניות כריית זהב הן תנודתיות הרבה יותר מהתנודתיות שמאפיינת את מחירי הזהב, ומשכך הן יותר "רחוקות" מהצמדה למדד ובמקרה של ירידה במחיר הזהב, הירידה בהן צפויה להיות תלולה יותר.

שאלה 8:

תעודת סל העוקבת אחרי מחיר הביטקוין.

תשובה: יתרון - המכשיר יכול להתבטא אולי אך ורק בתקופות שלכאוס כללי בכלכלה העולמית.
חיסרון - זה אינו מכשיר שמיועד להגן מפני אינפלציה, הוא אינו משלם ריבית, ולתעודות סל על הביטקוין יש חסרונות והיא לא תשיג את מלוא עליית מחיר הביטקוין אם תהיה כזו.

שאלה 9:

אופציית PUT (מכר) על מדדי מניות בארה"ב.

תשובה: יתרון - קיים, אבל רק במקרה של ירידת מחירי המניות ורווח למשקיע באופציית ה-PUT תתרחש עקב עלייה בשיעור האינפלציה והעלאה חדה של הריבית.
חיסרון - בכל סיטואציה אחרת, זו ספקולציה לשמה והחיסרון העיקרי הוא שאופציות הן לתקופה קצרה יחסית שלא בהכרח תואמת את פרק הזמן שבו עולה שיעור האינפלציה.

שאלה 10:

תעודת סל שורט ממונפת פי 3 על מדדי מניות בארה"ב.
תשובה: יתרון - כמו בתשובה 9.
חיסרון - כמו בתשובה מס' 9 בתוספת ציון שרכישת תעודת סל ממונפת כזו לא בהכרח תספק רווח של פי 3 משיעור הירידה.

שאלה 11:

תעודת סל העוקבת אחרי מחירי סחורות בעולם.
תשובה: יתרון - מחירי הסחורות הם גורם שבהחלט משפיע על שיעור האינפלציה ולכן למי שחושש מאינפלציה שתתקבע, יש היגיון בהחזקת תעודת סל על מחירי הסחורות.
חיסרון - מחירי הסחורות הם תנודתיים מאוד, והם רק גורם אחד מיני רבים לאינפלציה, כך שהם לא נותנים "כיסוי מלא" לאינפלציה.

שאלה 12:

יותם עובד כמנהל תיקים בחברת "יער פיננסים". ב-1 בינואר הצטרפו לחברה שני לקוחות חדשים (אופק וסתיו - אחיות שקיבלו כספים בירושה). אופק העבירה לניהול 1 מיליון שקל במזומן, וסתיו העבירה תיק השקעות בנוי בסך 1 מיליון שקל, אשר כולו מושקע במניות בארץ ובעולם. מדיניות ההשקעות של אופק וסתיו זהה: עד 100% במניות, ללא מגבלות של חשיפה לחו"ל, אג"ח חברות או מט"ח בתיק. לשתיהן טווח השקעה של 5 שנים לפחות ויחס זהה לסיכון.
עקב חשש מרמת המחירים הגבוהה בשווקים וכדי להימנע מהפסדים בראשית דרכו של התיק, החליט יותם להשקיע בשלב ראשון רק שליש מהתיק של אופק, ולהשאיר את שני השלישים הנותרים במזומן. מה המשמעות וההשלכות של החלטה זו?

תשובה: לא ברור מדוע יותם פעל כפי שפעל רק בתיק של אופק, אם נמסר לו באפיון צורכי לקוח, שהיחס לסיכון של שתי האחיות זהה, טווח ההשקעה זהה ואין לאף אחד מהתיקים מגבלות השקעה. זו טעות, שכן להחלטה להמתין עם מירב התיק במזומן עלול להיות מחיר כבד של פיגור בתשואות, ובכל מקרה תשואות שני התיקים לא יוכלו להיות זהות או אפילו קרובות זו לזו.

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?