גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדדי אג'יו לתיקי השקעות מנוהלים ב-2021: השנה שבה הכול עבד לטובת המשקיעים

שוק ההון בישראל נהנה בשנה החולפת מעליות במניות ובאג"ח כאחד, אך הימשכותה של אינפלציה גבוהה בארה"ב מחייבת את הפד להעלות ריבית מוקדם מהצפוי ● בעידן של ריבית עולה יחד עם סביבה גיאופוליטית שהולכת ומסתבכת, התנהגות השווקים עשויה להשתנות

המשקיעים הישראלים העדיפו מניות בחו''ל / צילום: Shutterstock
המשקיעים הישראלים העדיפו מניות בחו''ל / צילום: Shutterstock

מגפת הקורונה הביאה את העולם למשבר בכלכלות ובשווקים ב-2020 שהייתה השנה הראשונה למגיפה, ולהתאוששותם בעצמה בשנה השנייה, ב-2021. הדבר התרחש עקב הזרמות הכספים חסרות התקדים בהיקפן ובצל ריבית נמוכה, תוך שהפד מצליח לשכנע ולהרגיע את השווקים כי היא תישאר כזו.

הודות לחיסונים אך גם לקטר ההייטק, ההתאוששות הכלכלית בישראל הייתה חזקה ומתפרצת אף יותר מבעולם. הדבר הביא לעליית מחירים בשוקי המניות, בהובלת מניות הבנקים והחברות הפיננסיות, שנהנו מהנזילות הגבוהה במערכות ומהתעוררותה של הפעילות הכלכלית במשק. זה התרחש ללא התפרצות אינפלציונית חריגה כמו זו שהייתה בעולם. לכן, עם צפי לכך שהריבית תישאר נמוכה. כל אלו תרמו למהלכי עלייה חזקים הן במדדי המניות והן בשוק האג"ח, מה שסידר למשקיעים ולחוסכים בישראל שנת תשואות חלומית שפיצתה על חולשת 2020, כפי שמראים תיקי הבנצ'מרק של מדדי אג'יו.

בסיכומה של השנה, מדד תיק המניות עלה בשיעור מרשים של 21.85%, שמורכב הן מעליות של כ-20% לפני השחיקה המטבעית וכ-17% אחריה במרכיבי התיק המושקעים בחו"ל, ומעלייה של יותר מ-30% במרכיב הישראלי בתיקים. גם תיק האג"ח עלה בשיעור נאה של 4.03% השנה. תרמו לו ביקושים גבוהים לאג"ח הצמודות מחד, וביקושים לאג"ח קונצרניות מאידך, זאת למרות היצע עצום שלהן. גם בתיק המכיל 30% מניות נרשמה תשואה גבוהה מאוד במונחי שנה בודדת, 9.13%.

 

הממוצע השנתי בשנתיים האחרונות מרשים: תשואה של 12.3% בתיק המניות ושל 2.3% בתיק האג"ח. בתיק של 30% מניות התשואה הממוצעת לשנתיים עומדת על 5.3%.

מדדי אג'יו מהווים בנצ'מרק מקובל לביצועי תיקי השקעות מנוהלים מבוססים על נתונים מבתי ההשקעות המובילים בישראל ביניהם פסגות, אלטשולר שחם, פעילים, מגדל שוקי הון, אקסלנס, אי.בי.איי, מיטב דש, הראל פיננסיים, תפנית דיסקונט, UNIQUE, ואנליסט. הנתונים מתקבלים מהגופים המנהלים מעל 80% מתיקי ההשקעות של הציבור. המדדים הנבנים מנתונים אלו עוקבים אחר 'תיק ההשקעות המצרפי' של הציבור ומהווים מדדי ייחוס והשוואה (בנצ'מרק) אובייקטיביים לצורך השוואת ביצועים ותוצאות של גופי ייעוץ וניהול השקעות, ביצועי תיקי השקעות מנוהלים, קרנות השתלמות ועוד.

המגמה נמשכה גם בדצמבר, שסיפק אקורד סיום נעים לאוזן לשנה כולה, עם עלייה בשיעור של 3.56% במדד תיק המניות, כשהמעבר השני מדד תיק האג"ח שמר על יציבות וירד בשיעור זניח של 0.02%. מדד התיק המעורב, המכיל 30% מניות והשאר באגרות חוב לסוגיהן, עלה בדצמבר ב-1.05% והתקרב לתשואה דו-ספרתית.

השוק המקומי "קטן" על החוסך הישראלי

ניכר כי המשקיע הישראלי מעדיף יותר מניות בחו"ל, כפי שמתבטא בהרכב מדד תיק המניות, אשר באופן מובהק יותר ממחציתו מושקעת בשווקי חו"ל. השקל החזק, ששחק 3.27% מערכו של הדולר גם בשנה האחרונה, לא מרתיע את המשקיעים, אולי ההיפך הוא הנכון. השקל החזק מהווה בעיני משקיעים רבים דווקא הזדמנות ומספק כוח קנייה חזק יותר.

גם אם ייגרמו לתיק הדולרי הפסדי תיסוף נוסף בטווח הקצר, הרי שזו יכולה להיות סופה של מגמה בת 15 שנה של התחזקות השקל ביחס לדולר. יתרה מכך, הדולר היה בשנה האחרונה אחד המטבעות החזקים בעולם אבל השקל דווקא התחזק מולו, אולם לא לעולם חוסן ולמרות התחזיות המאמצות את הקו הקיים וגורסות כי יימשך, יש בסיס גם לציפייה שעליית הריבית על הדולר השנה, תשנה את הכיוון גם עבור השקל.

חשוב לזכור כי העדפת המניות בחו"ל פותחת את הדרך למניות שלא קיימות בשוק בישראל, כמו אלו של חברות הטכנולוגיה הגדולות, של חברות הנדל"ן המובילות, תרופות ועוד. גם החברות הישראליות בתיק ההשקעות של החוסך הישראלי פועלות יותר ויותר בחו"ל, רוכשות מלונות, נכסי נדל"ן, פעילויות מסחר ועוד, זאת מאחר ויש להם כסף גדול שנובע מהעושר המקומי, אך מעט הזדמנויות השקעה בשוק המקומי, מלבד נדל"ן לסוגיו שמחיריו מאמירים ברציפות.

הנזילות והצבירה המרשימה של גופי הפנסיה בישראל הביאו לביקוש עצום גם בתחום האג"ח, בעיקר הקונצרניות. למרות הנפקות גדולות ותשואות אפסיות, ציבור המשקיעים נהר לאפיק זה בתשואות של 1%-2%, עם מרווחי סיכון מצומצמים ביחס לממשלתיות ועם תשואות שליליות בחלק מהאג"ח הצמודות המדורגות בדירוגים גבוהים. הדבר נובע פשוט מהצורך להשקיע את הכספים ולקבל תשואה חיובית זניחה של 1.33% מעל לממשלתיות, שנסחרות בתשואות שקליות נמוכות של כ-0.3% בלבד וכאמור בתשואות שליליות של כ-2.2% בצמודות המדד.

במילים אחרות, הנזילות הגבוהה שחקה את תשואות המשקיעים והביאה לתשואות ריאליות שליליות גם בשנה האחרונה, אך לפחות הניבה להם רווחי הון שתרמו לתיקים.

האינפלציה - יסודית ומתמשכת

הסתגלות הכלכלה ושחרור הבלמים לאחר שנת הקורונה הראשונה קיבלו ביטוי בהיקף ובהרכב הצריכה, בשוק העבודה, באספקת מוצרים וחומרי גלם, בשוק ומחירי ההובלה ועוד, וכולם יחדיו גררו בעולם התפרצות אינפלציה בשיעור שלא נראה כחצי יובל. בתחילה היה לה הסבר ריאלי של הפרה בשרשראות האספקה, קשיים בהיצע אל מול ביקוש גובר. בשלב הנוכחי שלה, ההסבר לאינפלציה הינו מורכב יותר והוא למעשה מאבק והעברת עושר בין מגזרים בכלכלה, בין שווקים ובין מדינות.

ברמת המיקרו, הכלי להשגת עליית מחירים הוא השכר. העובדים, באשר הם, משפרים את מצבם ולא רק במגזרי ההייטק, זאת כדי לזכות גם כן בעושר שנוצר בשנים האחרונות בין היתר עקב חלוקות כספים ממשלתיות. הם עושים זאת על ידי דרישה נחרצת לעלייה בשכר שאם אינה נענית, הם פשוט עוזבים. למעסיקים יש שתי ברירות, האחת העלאת שכר והשנייה התפטרות העובד.

מודעה על משאית בלונדון: ''מגייסים עכשיו: נהגים ועובדי מחסנים!!!'' / צילום: Reuters, Toby Melville

אם כך הם פני הדברים הרי שלאינפלציה יש המשכיות מכמה סיבות, בראשן שינויים ולחצי שכר מתמשכים וקבועים בשוק העבודה במקביל לשינויים בתיאבון הצרכני. בנוסף, במסגרת המלחמות הכלכליות, סין מעלה מחירים ומושכת כוח כלכלי תוך שהיא "מחזירה" את האינפלציה לעולם לאחר שני עשורים בהם היא סיפקה מוצרים במחירים זולים. לכן, נראה כי גם השיבושים בשוק חומרי הגלם וההובלה עשויים להימשך ולהשפיע על מצב השווקים.

כל אחד מגורמים אלו לכשעצמו עשוי להיות מנוע לאינפלציה והפעם כולם פועלים יחדיו עקב עומק השינוי שנוצר ממשבר הקורונה. אמנם האינפלציה התפרצה כתוצאה מיציאתן של המערכות הכלכליות מאיזון, אך היא הפכה להיות התנהגותית, 'מאבק' על עושר: שכר ורמת חיים. תהליך זה הינו עמוק ולא נקודתי והוא עשוי להמשך בשנה הבאה.

עידן של ריבית עולה וחיכוכים גיאופוליטיים

לאורך כל השנה האחרונה, ההערכה בטור זה הייתה כי האינפלציה תתפתח למגמה עוצמתית וממושכת, שתכפה על ה'פד' להעלות את הריבית מוקדם ובעצמה רבה מהצפוי, על אף ניסיונות ההרגעה והיציבות שבאו מצידו. ואכן, האינפלציה המתמשכת מובילה באופן מובהק לעלייה ממושכת בריבית, לעידן של העלאת ריבית.

די בריבית עולה כדי ליצור תקופה בה יופעל לחץ על כלל השווקים, בראשם שוק המניות, אבל כנראה שזהו לא מקור הלחץ היחיד שנראה בשנה הקרובה. ניתן להניח כי בחסות הקורונה והיציאה מאיזון כלכלי, הגיאופוליטיקה העולמית הולכת ומסלימה תוך שאירועי הקורונה והמשבר הכלכלי שבעקבותיה, מהווים הזדמנות להפר את המצב הקיים. תהליך ההסתגרות המואץ וההתמקדות של כל מדינה בצרותיה הכלכליות ואף הירידה בתיאום הכלכלי הגלובאלי - הדרך למשברים גיאופוליטיים, קצרה. במילים אחרות, המשברים הכלכליים מסיתים את תשומת הלב מאזורי החיכוך ויוצרים הזדמנות לפעולה.

מוקדי החיכוך מוכרים לכולם, בראשם סין ושאיפותיה בטאיוון, בדרך ל"סין הגדולה", המאבק הכלכלי ההולך ומעמיק בין סין לארה"ב, רוסיה שמתברר כי פניה לפלישה לאוקראינה ומעל לכל אלו, תקיפה קרובה באיראן. לאור התקדמותה ליכולת שיגור פצצה גרעינית, כישלון שיחות הגרעין עם המעצמות מסתמן כשלב קריטי לתקיפה, שהרי בשאיפתה לפצצה היא מתקרבת לצומת משמעותי בדרכה ליכולת הגרעינית, באמצעות פיתוח אמצעי השיגור. זהו יעד שאותו מעצמות מסוימות וכמובן ישראל אינם יכולים לקבל. מאחר ולא ניתן יהיה לתקוף את איראן לאחר הגעתה ליעד, נראה כי 2022 יכולה להיות שנת הכרעה בנושא זה.

כך, לאחר שני עשורים שבהם העולם, בהובלת ארה"ב, בחר להימנע ממשברים גיאופוליטיים ופעל לצמצום חיכוכים, נראה כי נוצרים תנאים ואווירה תומכת שבה מדינות יפעלו להשגת עליונות או יתרון צבאי. המשברים הכלכליים מהווים הפרה של האיזונים הגלובאלי ונותנים חסות לתעוזה גיאופוליטית. שילוב של מצב זה יחד עם מגמה של עלייה בריבית, עלול ליצור לשוקי ההון סביבה פחות נוחה לעליות ורווחים בשנים הקרובות.

הכותב הינו מנכ"ל אג'יו ניהול סיכונים והחלטות פיננסיות. באתר החברה ניתן למצוא מדדי בנצ'מרק וחתכים נוספים. אין לראות בסקירה ובאמור בה תחליף לייעוץ השקעות כהגדרתו בחוק 

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור