גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושר הסדר החוב השני של קרדן אן.וי שעלול להיות המבוא להסדר השלישי

חברת ההחזקות, הנושאת על גבה חוב של כ-1.5 מיליארד שקל, עוברת רשמית לשליטת מחזיקי האג"ח, שיחזיקו כ-90% ממניותיה ● עם זאת, ספק אם תצליח לעמוד במועד בתשלום יתרת החוב, שיעמוד על 725 מיליון שקל

הבורסה בת''א / צילום: שלומי יוסף
הבורסה בת''א / צילום: שלומי יוסף

סגן נשיא בית המשפט המחוזי ת"א, השופט חגי ברנר, אישר ביום ה' האחרון את הסדר החוב השני של חברת ההחזקות קרדן אן.וי, שנשלטה עד קריסתה בידי יוסף גרינפלד, אבי (אבנר) שנור ואיתן רכטר. אישור ההסדר מביא לסיומה תקופה בת ארבע שנים שבהן פעלה החברה במצב של חדלות פירעון, עקב חובות עתק למחזיקי איגרות החוב שלה וגירעון בהון העצמי שהגיע עד כדי 300 מיליו אירו (כמיליארד שקל) בסוף ספטמבר 2021.

טרם אישור הסדר החוב השני עמד היקף החוב העדכני של קרדן אן.וי על כ-420 מיליון אירו (כ-1.5 מיליארד שקל), כאשר הוא כולל בתוכו קרן, ריביות וקנסות פיגורים. הסדר החוב השני מבוסס על עקרון המרת מרבית חובות החברה לרוב מניותיה, אשר יוקצו למחזיקי האג"ח.

במסגרת ההסדר תנפיק החברה למחזיקי האג"ח מניות חדשות, אשר יהוו לאחר הנפקתן 89.99% ממניות החברה. בתמורה, יסכימו מחזיקי איגרות החוב להפחתת החוב כלפיהם בסך של 226 מיליון אירו (56% מסך החוב), כאשר החברה מתחייבת לבצע פירעונות מוקדמים של חוב למחזיקי האג"ח מכספים שיתקבלו ממימוש נכסים או מכל מקור אחר.

כך, שלאחר השלמת ההסדר יעמוד סך החוב של החברה למחזיקי איגרות החוב מסדרות א' ו-ב' על כ-194 מיליון אירו (725 מיליון שקל). יתרת החוב תיפרע בתשלום אחד בסוף התקופה (בולט), בתאריך 31.12.2024, ושיעור הריבית יעמוד בשתי הסדרות על 6.8%, והוא גם יישאר צמוד למדד המחירים לצרכן (שעמד ב-2021 על 2.8%).

לדברי החברה, במסגרת הגשת המסמכים לביהמ"ש בחודש אוגוסט 2021, לצורך כינוס אסיפות לאישור ההסדר, צורפה עבודה כלכלית שקבעה את שווי נכסיה על 587 מיליון שקל, על בסיס דוחות הרבעון הראשון של 2021. כך שלמעשה, גם לאחר השלמת ההסדר נותרת קרדן אן.וי עם מצב של עודף חוב על נכסים.

מצב זה צפוי להקשות על החברה בגיוס כספים חדשים באמצעות הנפקות הון או חוב. אלא שמעבר לכך, החוב העצום שנותר לאחר ההסדר, יחד עם זמן הפירעון הקצר (פחות משלוש שנים) ושיעור הריבית הגבוה שימשיכו איגרות החוב לשלם, מעמידים בספק רב את יכולתה של החברה לשרת חוב זה במועדו.

כך, לא מן הנמנע כי בעוד שלוש שנים יפתחו הצדדים במגעים לגיבוש הסדר חוב שלישי. לכאורה, עדיף היה לכל הצדדים לו ההסדר היה קובע כי החוב כולו יימחק כנגד הקצאה של 100% ממניות החברה, אלא שמצב זה אינו מיטבי עבור חלק ממחזיקי האג"ח, ואף מורכב יותר מבחינה משפטית, לנוכח העובדה כי החברה מאוגדת תחת חוקי הולנד.

עבור קרנות נאמנות אג"חיות למשל, מצב של המרת מלוא החוב למניות הוא בעייתי, מאחר שהן אינן יכולות להחזיק לאורך זמן בנכסים שאינם מופיעים בתשקיף הקרן. גם רמת האמון של המשקיעים בחברות שעברו הסדר חוב היא נמוכה יותר, ולכן הם יעדיפו להישאר נושים של החברה על פני בעלי מניותיה.

כמו בהסדרים אחרים, גם זה הנוכחי של קרדן אן.וי כולל מנגנון שלפיו כל מימוש של נכסי החברה יחייב פירעון של חלק מהחוב למחזיקים. מנגד, אם כל החוב היה מומר למניות, הרי שכל החזר למשקיעים היה מוגדר כדיבידנד, ולכן תלוי ברצון הטוב של דירקטוריון החברה ומנהליה.

כך, בשורה התחתונה קיבלו מחזיקי האג"ח במסגרת ההסדר השני גם פיצוי במניות וגם שליטה בחברה, וזאת מבלי לוותר על הזכות לתבוע את המנהלים והדירקטורים שלה בעבר. יש לציין כי בינואר אשתקד מינו מחזיקי האג"ח את גיא אליאס לתפקיד מנכ"ל לקרדן אן.וי, במקומו של אריאל חסון, וכעת הם יבחרו גם את חברי הדירקטוריון של החברה.

גיא אליאס, מנכ''ל קרדן אן.וי / צילום: יח''צ

מימשה חלק ניכר מנכסיה מאז ההסדר של 2015

במסגרת הסדר החוב הראשון של החברה הסכימו מחזיקי האג"ח רק לדחייה במועדי פירעון החוב, במטרה להעניק לחברה זמן רב יותר למימוש נכסיה. את הסדר החוב הראשון הוביל המנכ"ל דאז שוקי אורן, שהובא לחברה לצורך הכנת ההסדר ומימוש נכסיה.

אותו הסדר הושלם בחודש יולי 2015, כאשר היקף חובותיה של החברה למחזיקי האג"ח שלה הסתכם ב-1.3 מיליארד שקל. מאז מימשה קרדן אן.וי חלק ניכר מנכסיה, והעבירה למחזיקי האג"ח תשלומים בהיקף כולל של 732 מיליון שקל, שכללו פירעונות קרן ותשלומי ריבית.

מימושים אלו כללו את מכירת מניות השליטה בחברת הנדל"ן המניב GTC, את מכירת חברת KWIG, שהפעילה מתקני טיהור מים בסין, את מכירת קניון צ'נגדו בסין, את מכירת הפעילות הבנקאית במזרח אירופה (TBIF) וכן את מכירת אוויס אוקראינה. 

"שיפור משמעותי בתוצאות קניון גלריה דליאן"

בתחילת 2018 נקלעה קרדן אן.וי לחדלות פירעון לאחר שכשלה בניסיונה למכור את חברת הנדסת המים תהל גרופ, ובהמשך נקלעה גם תהל למשבר פיננסי חמור, והיא רשומה כיום בספרי קרדן אן.וי בשווי אפסי. לצד תהל, מחזיקה קרדן אן.וי בפעילות נדל"ן בסין, שמהווה כיום את פעילותה העיקרית.

קרדן לנד סין מחזיקה כיום בקניון גלריה בעיר דליאן, וכן בחמישה פרויקטים של ייזום שכונות מגורים בערים שונות במדינה. "למרות המצב המאתגר בשוק הפיננסי בסין, בעקבות משבר הנדל"ן, הצלחנו לקבל מימון מחדש לקניון גלריה דליאן", מסר המנכ"ל אליאס. "ההלוואה בסך של 450 מיליון יואן (כ-60 מיליון אירו) נלקחה מבנק סיני תוך הורדת הריבית של החוב הקודם בצורה משמעותית והארכת תקופת ההלוואה לעשר שנים, מה שהסיר את האיום למימוש הנכס מול המלווה הקודמת, אם לא היה נמצא פתרון מימוני".

אליאס הוסיף, כי "למרות שלושה סבבים של קורונה, שבהם נעצרה זמנית פעילותו של הקניון, נרשם נכון לתשעת החודשים הראשונים של 2021 שיפור משמעותי ב-NOI של הקניון עקב התייעלות תפעולית וחתימה על 48 חוזים עם דיירים חדשים ותפוסה העומדת על 90%. בנוסף, מפעילות המגורים הצלחנו מתחילת השנה להעלות דיבידנדים לקרדן לנד סין בסך כולל של 11.5 מיליון אירו, והשלמנו את מכירת מרבית דירות היוקרה בפרויקט אירו פארק דליאן בסך כולל של 380 דירות, ואת כל מלאי הדירות בפרויקט אולימפיק גארדן.

"לגבי חברת התשתיות תהל, כשמוניתי ליו"ר החברה היא הייתה במצב תזרימי קשה בעיקר עקב מצבת חוב גבוהה, ובנוסף עקב משבר מול העובדים בחטיבת ההנדסה בישראל. מצבה הכספי הקשה של תהל גרם, בין היתר, עיכובים בביצוע הפרויקטים וחשיפה לחילוט ערבויות.

"לתהל יש עדיין צבר פרויקטים משמעותי להשלמה בהודו, ברוסיה, בקזחסטן, באוקראינה בגאורגיה ובחטיבת ההנדסה בישראל, בהיקפים של כ-365 מיליון דולר. תהל עדיין מתמודדת עם קשיים תפעוליים ותזרימיים בחלק מהפרויקטים, ובוחנת את אפשרות יציאתה מפרויקטים הפסדיים", הדגיש אליאס.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר