גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלג סינתטי, בידוד מלא ואוכל מרחפנים: אולימפיאדת החורף בבייג’ינג יוצאת לדרך

מספר מנהיגים הודיעו שיחרימו את המשחקים בעקבות הפרת זכויות אדם, ספורטאים חוששים מפציעות בגלל השלג המלאכותי, והתקשורת מצמצמת נוכחות ● אפילו הספונסרית אינטל בעמדה לא נוחה על רקע יחסיה עם סין ● אבל כסף גדול על הפרק והוא דורס את כל מה שבדרך

לראשונה בהיסטוריה כל השלג מלאכותי: הכנות לאולימפיאדה צילום: AP, Jae C. Hong / צילום: Associated Press, Jae C. Hong
לראשונה בהיסטוריה כל השלג מלאכותי: הכנות לאולימפיאדה צילום: AP, Jae C. Hong / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

המשחקים האולימפיים בעבר היו הרגע שבו המחלוקות הונחו בצד, מלחמות נעצרו, וספורטאים הגיעו לכמה שבועות של אחווה לחגוג את ניצחון רוח הספורט. זה כמובן לא יהיה המקרה במשחקי החורף האולימפיים בבייג’ינג.

חלק גדול מהמנהיגים בעולם, כולל נשיא ארה"ב ג’ו ביידן, כבר נקטו עמדה ואמרו כי יתנו לספורטאים את הזכות להשתתף במשחקים שייפתחו בבירת סין ב-4 בפברואר - אבל שום אדם שקשור לממשל לא יכבד את האירוע בנוכחותו. הסיבה הרשמית היא הפרת זכויות אדם מתמשכת מצד סין. רק בחודש שעבר חתם ביידן על צו שאוסר יבוא ממחוז שינג’יאנג, שבו מנוצל המיעוט האויגורי.

מנהיגים נוספים מהעולם המערבי, ואף מאוסטרליה וניו זילנד, הצטרפו והודיעו כי הם מחרימים את המשחקים. גם אנשי מדיה מוותרים על הגעה לסיקור האירוע, פחות בשל עניינים פוליטיים ויותר בגלל מה שמוגדר "כניסה למכלאה" בשל פרוטוקולי קורונה מחמירים בצורה קיצונית.

הכסף על השולחן והמוסריות פחות חשובה

ולמרות הקורונה והעניינים הפוליטיים, רוב המדינות חוששות מלהחרים. כולן תלויות כלכלית, באופן כזה או אחר, בסין ומעדיפות להשתמש בסיסמאות רפות של גינוי. כך בנציבות האיחוד האירופי הודיעו כי "אירועי ספורט חשובים כמו האולימפיאדה יכולים לסייע להפיץ ערכים חיוביים ולקדם חופש וזכויות אדם ברמה העולמית. אנחנו מוכנים לתרום למטרה זו. עם זאת, אין להשתמש בפלטפורמה לתעמולה פוליטית".

מדוע לרוץ לקיים משחקים במדינות המפרות זכויות אדם? גם הוועד האולימפי וגם פיפ"א הראו עד היום שכאשר הכסף הונח על השולחן - המוסריות הייתה פחות חשובה.

"הגרדיאן" הבריטי פירסם כי מאז 2010, כאשר הודיעו על כך שקטאר תארח את המשחקים האולימפיים, נהרגו במדינה יותר מ-6,500 עובדים במהלך בניית האצטדיונים ועבודות פיתוח - ממוצע של 12 פועלים הרוגים מדי שבוע. מי יודע בכלל מה קורה בסין, שחסומה למידע אמין.

הביקורות נשמעות יותר ויותר, בעיקר עם הרצון של המדינות המתפתחות להשתמש בבמה הזאת כדי לסגור פערים תשתיתיים. אבל הרבה ברירות אין - מדינות אינן מעוניינות לארח משחקים כבעבר. חלק מהערים נופלות כבר בשלב של "משאל התושבים", שרואים את קיום המשחקים ככאב ראש. בבייג’ינג או בסוצ’י אין כמובן משאלי תושבים.

וכך, ב-2015 בייג’ינג זכתה מההפקר, אחרי שנותרה במירוץ לאירוח משחקי החורף יחד עם אלמטי הקזאחית בלבד. ארבע ערי חורף "קלאסיות" נשרו במהלך הדרך - לבוב (אוקראינה) קרקוב (פולין), שטוקהולם (שבדיה) ואוסלו (נורבגיה).

הספורטאים חוששים מפציעות

גם אם נתעלם מהפוליטיקה, כמה דברים עומדים להפוך את משחקי החורף בבייג'ינג למאוד ייחודיים. ראשית, העניין הבסיסי ביותר לקיום משחקי חורף - שלג. אם בעבר הוועד האולימפי מיקם את המשחקים בערים שמאפשרות תנאים טבעיים של שלג, כעת טכנולוגיות משופרות שמאפשרות יצירת שלג מלאכותי ("שלג סינתטי") מנצחות את שינויי האקלים ושמו קנדידטיות לאירוח של כמעט כל מדינה.

בסוצ’י 2014, כ-80% מהשלג שעליו נערכו המשחקים היה מעשה ידי אדם. ארבע שנים אחר כך, בפיונגצ’אנג שבדרום קוריאה כבר 90% מהשלג היה מלאכותי. בבייג’ינג אלו יהיו משחקי החורף הראשונים בהיסטוריה שכל השלג יהיה מעשה ידי אדם, באמצעות מאות מכונות שיקפיאו מים ויירו שלג לאתרי התחרויות.

ספורטאים התבטאו בעדינות נגד התופעה הזאת שחושפת אותם לפציעות: השלג המלאכותי קשה יותר, ונפילות מסכנות אותם. אבל מה שווים הספורטאים בתוך אירוע שעלה על פי הערכות כמעט 4 מיליארד דולר.

הדבר השני שיהיה שונה הוא כמובן קיום המשחקים תחת איום הקורונה. מה שראינו לפני כחצי שנה במשחקי הקיץ בטוקיו לא מתקרב לאופרציה של בייג'ינג. בבירת סין קבעו מנגנון סגר שמכונה "closed loop system" - בועה ענקית שמסננת באופן מוחלט כל מי שקשור למשחקים משאר העיר. מדובר במעין שרוולים סטריליים שיאפשרו ל-11,000 האנשים שיגיעו למשחקים תנועה על פני 180 ק"מ, מבודדים לחלוטין מהעולם החיצון. 70 מלונות במרכז העיר נכללים בתוך הלופ הסגור, ו-4,000 אוטובוסים ורכבים שיסעו בתוך הלופ הסטרילי הזה לא יוכלו לצאת החוצה.

הבידוד לספורטאים יהיו מוחלט. אפילו הגשת האוכל למתגוררי הלופ תיעשה באמצעות רובוטים, כדי למנוע כל חיכוך בין ידי אדם לבין הספורטאים. מומלץ מאוד להיכנס לקטעי היוטיוב שמראים איך צונחות מהתקרה רחפות קטנות עם מנות אוכל שמוגשות.
הקושי הגדול לשרוד אירוע כזה, ביחד עם ביקורת על המשטר הסיני, הוביל הרבה מאוד גופי שידור להקטין את כמות השדרים ואנשי ההפקה שהם שולחים לבייג'ינג.

תומאס באך, יו''ר הוועד האולימפי / צילום: Reuters, Andreas Arnold

לחץ גדול ומאסיבי על הספונסרים

הצד הכלכלי של המשחקים הוא הסיפור: האירוע חייב להתקיים כדי לאפשר לוועד האולימפי ליהנות מכספי הטלוויזיה. רשת NBC, שמלווה את המשחקים מאז 1964, חתומה על הסכם עם הוועד האולימפי הבינלאומי עד שנת 2032, תמורתו תשלם 7.4 מיליארד דולר (בממוצע 1.3 מיליארד דולר לכל משחקים).

בעבר, כאשר הוכרז החרם על המשחקים במוסקבה ב-1980 גם NBC החליטה שלא לשדר את המשחקים. אבל הפעם יש יותר מדי כסף על שולחן. NBC מכרה את החסויות למשחקים, והאירוע הזה הוא בלוקבאסטר שיחזיק 18 ערבי פריים-טיים. במשחקי החורף ב-2014 הכניסה NBC מפרסומות 800 מיליון דולר, ב-2018 הסכום כבר עמד על 920 מיליון דולר.

מי שתקועים בתווך הדילמה של השתתפות במשחקי בייג'ינג הם הספונסרים הגדולים. הוועד האולימפי מקבל מהם כמיליארד דולר עבור המשחקים. והם, גם אחרי ששילמו את הכסף, לא ממהרים לקדם מוצרים על אדמת סין, בשל החשש שיסומנו ככאלו שמשתפים פעולה עם הפרות זכויות האדם של המשטר הסיני. בחודשים האחרונים עמדו הספונסרים בלחץ תקשורתי גדול, כולל מצד פוליטיקאים וחברי קונגרס בארה"ב, ונשאלו מדוע הם מקדמים מוצרים בבמה "מלוכלכת".

אינטל, שהיא אחת מ-5 הספונסרים האמריקאיים הראשיים של הוועד האולימפי הבינלאומי, נקלעה למצב בעייתי. ענקית השבבים האמריקאית הנחתה בחודש שעבר במכתב פומבי כי שרשרת האספקה שלה לא תסתמך עוד על מחוז שינג’יאנג, בעקבות פניות ממשקיעים ולקוחות לגבי מדיניות דיכוי המיעוטים שם. העניין לא פשוט בהתחשב בכך ש-26% מתעשיית השבבים שלה בנויה על סין. מאוחר יותר נאלצה החברה להתקפל ולהחליש את המסרים שלה נגד המדינה.

הסיטואציה של אינטל מתארת דילמה של ארבעת הספונסרים האמריקאים הגדולים - קוקה קולה, Airbnb, ויזה ופרוקטור אנד גמבל. האם לנקוט עמדה ולאבד אפשרות להחזיר כסף או לטמון את הראש ולהזכיר כי האולימפיאדה היא המקום בו מניחים את כלי המלחמה בצד לכמה ימים.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים