גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליון שקל בחודש כדי להרוויח: האתגר העכשווי של המסעדות בישראל

שוק ההסעדה בישראל נאמד טרום הקורונה בכ-27 מיליארד שקל בשנה, אך בשנתיים האחרונות ירדו ההכנסות ב-30%-25% ● בחינת המפה הקולינרית מראה כי בעתיד ייפתחו בעיקר מסעדות קטנות ודוכני מזון עם משלוחים, ובכל מקרה, שיעורי הרווחיות המוכרים לא יחזרו

מסעדת טאיזו. הסגמנט היקר ביותר בענף  פגיע ומסוכן / צילום: תמר מצפי
מסעדת טאיזו. הסגמנט היקר ביותר בענף פגיע ומסוכן / צילום: תמר מצפי

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואילו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? מדור שבועי חדש ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il   

שוק ההסעדה בישראל נמצא תחת צונאמי, אחרי שאיבד 30%-25% מהיקף ההכנסות הפוטנציאלי שלו. הישראלים עברו שינוי תרבותי מהותי בתחום הקולינרי - נתח הולך וגדל של המכירות עבר מישיבה במסעדות ובבתי קפה לישיבה בבית, כשהאוכל מגיע במשלוחים לסוגיהם. מצב זה מצריך מהמסעדות לתפעל מערך משלוחים רווחי עם פחות כוח-אדם בכלל, ושעלותו התייקרה בפרט.

הדבר מתאפשר באמצעות העלאות מחירים ושינוי מיצוב המסעדות, כך שהן הופכות לקטנות יותר ועובדות בעיקר במשלוחים. גם המסעדות ובתי הקפה הוותיקים נדרשים היום להעלות את מחזוריהם בשיעורים גבוהים, במטרה להשיג רווחיות שקטנה ומגיעה ללא יותר מ-15%.

לפי דיווחי בנק ישראל, ההוצאות על הסעדה בכרטיסי האשראי עולות ויורדות בגלי הקורונה - הן קטנו ב-60% בגל הראשון, בגל השני נרשמה ירידה של כ-40%, בגל השלישי של כ-30%, בגל הרביעי לא השתנה היקף המכירות, ולפניו המכירות אף עלו בכ-40% ביחס לתקופת טרום הקורונה. כעת, בגל החמישי, נרשם גידול של קרוב ל-20% בהוצאות על מסעדות ביחס לנתונים שדווחו בינואר 2019.

כאן נציג את תמונת השוק, ונענה על כמה שאלות: מהם הגורמים לגלי הצונמי הללו, כיצד הם משפיעים ומושפעים על ומהתנהגות הלקוחות, מה קרה למחירים ואיזה שינויים חלים ויחולו בסוגי המסעדות ובדרכי פעולתן.

מוציאים יותר על שליחויות

גודל שוק ההסעדה השנתי בישראל בימים "רגילים" נאמד בכ-27 מיליארד שקל (לא כולל מע"מ). החלוקה היא כזו: התרומה שמחוללים משקי הבית נאמדת ב-18.7 מיליארד שקל, המועסקים כ-4.6 מיליארד שקל ותיירי חוץ כ-3.7 מיליארד שקל. כיום מוערך כי הפדיונות השנתיים של כלל עסקי ההסעדה קטנו ב-30%-25%. כאמור, לפי נתוני בנק ישראל, ובהתייחס לנתוני כרטיסי האשראי בלבד (ללא כסף מזומן והון שחור), היקף המכירות גדל בגל החמישי של הקורונה. השיא היה בדצמבר 2021, שבו הן עלו כמעט בכ-30%.

 

ומה השתנה, משתנה וישתנה בשוק ההסעדה, הן מצד הלקוחות והן מצד בעלי המסעדות? המגמה הבולטת ביותר היא "שיבשלו לנו, ושלא נבשל לעצמנו". כלומר, נתח ההוצאה על מוצרי הסעדה מסך הוצאת משקי הבית לתצרוכת גדל ויגדל. בארה"ב, שיעור ההוצאה כיום עומד על כ-6%. בישראל מדובר בכ-5.3%, והיא נמצאת במקום ה-26 בקרב מדינות ה-OECD.

המגמה השנייה: חברות השליחויות נכנסו כ"שותף חדש" לבעלי המסעדות - שותף שגובה 30%-20% מהיקף ההכנסות של המסעדות ממשלוחים, ומקטין את רווחיותן באם הוצאה זו אינה מועמסת על הלקוחות.

בארה"ב, נתח המכירות ממשלוחים באונליין באמצעות חברות השליחויות (כמו Door Dash או Wolt) הכפיל את עצמו תוך חמש שנים. כעת, בשנת 2022, מדובר ביחס של שלישי הזמנות ישירות מהאתר או מהאפליקציה של המסעדה, לעומת שני שלישים של הזמנות דרך חברות השליחויות.

נזכיר כי הזמנת משלוח הביתה הינה "פינוק" של הלקוח, הנדרש בתשלום. הדבר דומה לתשלום נוסף על שירותים שונים במטוס, כמו מזוודה, אוכל, כיסא במיקום מיטבי, מרווח לרגליים וכדומה. הלקוח תמיד יכול לבוא לסעוד במסעדה, אך נציין כי ארוחה ממוצעת במסעדה היא יקרה עד פי שניים ממחיר ארוחה שהוזמנה במשלוח הביתה.

מגמה שלישית, פחות מסעדות שורדות - לפי איגוד המסעדות, בשנת 2020 נסגרו כ-4,000 מסעדות בעקבות משבר הקורונה, כלומר כרבע מהמסעדות בארץ. בפועל, בתוך עשור מתחלפות או נסגרות כמעט 100% מהמסעדות בישראל. לפי נתוני הלמ"ס, מכלל העסקים בישראל ולאחר חמש שנים "שרדו" 54% עסקים בלבד. בתחום שירותי האירוח והאוכל - לאחר חמש שנים "שרדו" 35% בלבד. משמע, זהו ענף פגיע ומסוכן ביותר.

ולסיכום, גם ענף זה סבל מהעלייה במחירי חומרי הגלם, החשמל, המים, הארנונה העסקית וכוח-האדם. כך, למשל, מנהלי מסעדות מבקשים שכר של 15 אלף שקל נטו לחודש, ושוטפי כלים מבקשים גם 700-800 שקל נטו למשמרת. הישראלים אינם ממהרים לעבוד בשירותי ההסעדה, וגם ההקלות שניתנו למסעדנים על העובדים הזרים כבר אינן רלוונטיות, כי שיעורם של עובדים אלה במסעדות שולי בלבד. ביחד עם הרגולציה לסוגיה, לבעלי המסעדות לא נותרה ברירה אלא להעלות את מחירי המנות ב-20%-10%.

עידן הפאסט קז'ואל

כל המגמות שהצגנו כאן מייצגות את השינויים בסוגי ורמת מיצוב המסעדות, לפי ארבעה סגמנטים:

Fast Food - מסעדות מזון מהיר באיכות נמוכה, וברמת מחיר תואמת ונמוכה. לדוגמה: מקדונלד'ס, פיצה האט וכדומה.

Fast Casual - מסעדות בשירות עצמי או מלא, באיכות טובה יותר, מעוצבות (מיצוב, רמת אוכל, נראות) ובעלות מחירים סבירים. לדוגמה, גומבה וזוזוברה.

Casual Dining - מסעדות באיכות ורמת מחירים גבוהה, ובשירות מלא. לדוגמה, דליקטסן ויודל'ה.

Proper Dining - מסעדות גורמה איכותיות ובמחירים יקרים. לדוגמה, שילה וטאיזו.

הסגמנט המנצח הוא ה-Fast Casual, עם נתח של 53%. ההערכה היא כי סגמנט זה יתחזק בעתיד, בזכות יכולתו הגבוהה לאפשר למסעדנים להרוויח כסף במסעדות קטנות יותר, המושקעות הרבה פחות.

במעט מסעדות ישקיעו 3-4 מיליון שקל ויותר כמו בעבר, אך ייפתחו בעיקר מסעדות קטנות, דוכני מזון המבוססים בעיקר על איסוף המוצרים באופן עצמאי ו/או במשלוחים. עסקים אלו יחייבו מעט כוח-אדם לשירות ואירוח, ומסעדות מזון בריא ואיכותי יספקו ואליו פור מאני, וימכרו מנות "קטנות" במחירים של 49, 59 ו-69 שקל למנה בלבד.

מי רוצה לפתוח מסעדה

בתקופת הקורונה חל שינוי תרבותי אצל הלקוחות, שמחייב את המסעדנים גם בהפעלת מסעדות קטנות עם משלוחים. הלקוחות ש"מתפנקים" יידרשו להמשיך לשלם על המשלוח לביתם, שבניהול מיטבי יכול לאפשר רווחיות למסעדנים.

המסעדות ובתי הקפה הוותיקים, שיבקשו לשמר כמעט את רמת רווחיותם הישנה, נדרשים להגדיל את המחזורים מ-300 אלף שקל בחודש לבית קפה ל-500 אלף שקל ויותר, ומסעדה עם ישיבה תחייב יצירת מחזורים חודשיים של מיליון שקל, וגם הרבה יותר. לכולם ברור ששיעורי הרווחיות של 20%-15% שמסעדנים ייצרו בעבר - לא יתאפשרו יותר.

נותרנו עם השאלות - מי יבחר לפתוח מסעדה חדשה בתנאים הללו, מאיזה סוג, מה הוא יבשל לנו ובאיזה מחיר?

 הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות' 

עוד כתבות

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות