גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין מנסה להסיג לאחור את שיעור ההפלות הגבוה במדינה

קמפיין ההתערבות הממשלתי מהווה שינוי במדיניות, לגבי הליך ששימש עד כה במידה נרחבת בסין

סין. מדיניות הילד האחד שהייתה נהוגה בעבר הובילה לשינוי דמוגרפי עצום / צילום: Reuters, Xinhua
סין. מדיניות הילד האחד שהייתה נהוגה בעבר הובילה לשינוי דמוגרפי עצום / צילום: Reuters, Xinhua

סין מגבירה את המאמצים לצמצם את כמות ההפלות שעושות נשים צעירות, מה שמסמן שינוי בגישה הרשמית להליך שרבות עוברות ובמשך זמן רב היה חלק מתכנון המשפחה שכוון מלמעלה על ידי המדינה.

תוכנית מהעת האחרונה של איגוד תכנון המשפחה בחסות הממשלה תיארה "מסע התערבות" להקטנת הריונות לא מתוכננים והפלות בקרב נשים לא נשואות ונשים צעירות. האיגוד מסר שהמטרה הייתה "לשפר את הבריאות והפוריות". התוכנית, שהוצגה באתר האינטרנט של הארגון, עודכנה ב-28 בינואר וקיבלה התייחסות מכמה כלי תקשורת בסין בימים האחרונים.

ניסוח פרטי התוכנית נעשה במקביל לכך שסין מתמודדת עם כמות הולכת וקטנה של לידות. כיום מרשה הממשלה לזוגות להביא עד שלושה ילדים, שינוי מדיניות של 180 מעלות לעומת מדיניות הילד היחיד שהייתה נהוגה במשך עשורים רבים, מדיניות שאחת התוצאות שלה הייתה ירידה במספר הנשים הנמצאות בגיל הבשלות להולדת ילדים. בשנים האחרונות, סגרה סין מרפאות הפלות והרחיבה את השירותים שנועדו לעזור לזוגות להיכנס להיריון.

התוכנית הדגישה את החשיבות "לעצב מחדש את תרבות ההורות של משפחות שיש בהן יותר מילד אחד".

התוכנית אינה בהנחיית הממשלה אבל משקפת את עדיפויות הממשלה איך להעלות את מספר הלידות. הניסוח הנוגע להתערבות בהפחתת כמות ההפלות היה חזק יותר מהרטוריקה שבה השתמשה בייג'ינג בעבר. תוכנית מספטמבר של מועצת המדינה של סין, הגוף הבכיר ביותר בממשלה, כללה יעד לצמצום מספר ההפלות שהן "לא נחוצות מבחינה רפואית", אבל לא הזכירה פעולות ספציפיות.

ההפלות הן חוקיות בסין וזוגות רבים השתמשו בהן הרבה - לרוב כדרך לציית למגבלות הילודה. ב־1991, תקופה שבה אכיפת מדיניות הילד היחיד נעשתה באופן ברוטלי, נעשו בסין כ־14 מיליון הפלות, על פי נתוני מועצת הבריאות הלאומית. ב־2020 נעשו מעט פחות מ־9 מיליון הפלות.

האם מדיניות הילד האחד יצרה בעיית פוריות?

ישנם חוקרים האומרים שהשימוש הנרחב בהפלות עלול לשחק תפקיד בשיעור הגבוה יחסית של אי פוריות בסין, שעל פי מחקר מהעת האחרונה של חוקרים מאוניברסיטת פקינג משפיע על כ־18% מהזוגות בגיל פוריות, לעומת ממוצע כלל עולמי של כ־15%.

דמוגרפים סיניים אמרו שהתוכנית משקפת הכרה בכך שהשימוש הנרחב בהפלות, שנשים צעירות רבות עשו יותר מפעם אחת, פגע לרעה בפוריות, אך אין לראות בתוכנית צעד מקדים לקראת איסור כולל על קיומן.

תוכנית האיגוד עשויה להתרחב לצעדים כמו קידום חינוך מיני, צעדי ענישה נגד מרפאות לא חוקיות והפיכת אמצעי מניעה לנגישים יותר לצעירים, כך אמר הואנג וונז'נג, חוקר במרכז לגלובליזציה, מכון מחקר פרטי בבייג'ינג.

גם באיגוד תכנון המשפחה של סין וגם במועצת הבריאות הלאומית לא הגיבו לבקשות תגובה.

אפילו מבקרי מדיניות הילודה הסינית קידמו בברכה את המאמץ לצמצם את מספר ההפלות. יי פושיאן, חוקר פוריות מארה"ב, אומר שהעשורים הרבים בהם סין הגבילה את הילודה עיוותו את דפוסי הדמוגרפיה שלה באופן שיורגש עוד שנים ארוכות בעתיד, והוסיף כי לפקידים הסיניים יש סיבות טובות לצמצם את מספר ההפלות בסין, שהוא גבוה בהרבה ממדינות אחרות באסיה. ב־2020, שנה שבה נולדו בסין 12 מיליון תינוקות, נרשמו כמעט 9 מיליון הפלות על פי נתונים רשמיים.

עם זאת, הניסוח של תוכנית האיגוד הוסיף עוד חשש לחששות פעילי זכויות אדם ופמיניסטיות סיניות על כך שלנשים סיניות נעשה קשה יותר לעשות הפלות.

האם חופש ההפלה של נשים בסין בסכנה?

יקיו וואנג, חוקר סין בכיר ב־Human Rights Watch, אמר שבעוד שלא ברור איך תיושם המטרה לצמצם הפלות, "בהתחשב בהיסטוריה של הממשלה להגביל את זכויות הפוריות של נשים דרך צעדים מתעללים - ולעתים אלימים - יש בהחלט מקום לדאגה".

בינתיים, אמר יי כי מה שחסר במדיניות הילודה הסינית - אפילו בזמן שסין מעודדת לידות - הוא מערכת מוסרית ששמה את הדגש על הערך האנושיות ולא על מטרות כלכליות או פוליטיות. "המפתח עבור סין הוא לכבד את החיים", אמר יי.

לא היה ברור מתוכנית איגוד תכנון המשפחה איזה חלופות להפלה יהיו זמינות לנשים לא נשואות שנכנסות להיריון.

בסין נעשים ויתורים מעטים מאוד לגבי לידות מחוץ לנישואין. רוב בתי החולים דורשים שנשים בהיריון יראו רישום נישואין על מנת לעבור בדיקות היריון שגרתיות או לידה, ובפועל מותירים לנשים אפשרות לבקש טיפול פרטי, להתחתן או לסיים את ההיריון. נשים יחידניות לעתים קרובות לא מקבלות הטבות כמו חופשת לידה.

רגולטורים סיניים גם אוסרים על נשים לא נשואות להקפיא ביציות אלא אם יש להן הצדקה רפואית לכך, כמו סרטן.

איגוד תכנון המשפחה הסיני הוא חבר בפדרציית תכנון המשפחה הבינלאומית, שבו חברה גם פדרציית תכנון המשפחה של אמריקה. על פי אתר האינטרנט שלה, הפדרציה הבינלאומית "מספקת טיפולי בריאות מינית וטיפולי פוריות ברחבי העולם" ו"נלחמת עבור זכויות מין ופוריות". גם בפדרציה הבינלאומית וגם בארגון האמריקאי לא הגיבו לבקשות תגובה.

וואנג פאיאן, בכיר בדימוס במערכת הבירוקרטית הסינית לתכנון משפחה, שנוצרה כדי לאכוף את מגבלות הילודה, הוא כיום הפקיד הבכיר ביותר במפלגה הקומוניסטית באיגוד תכנון המשפחה. וואנג דוחק באנשים צעירים להיות אחראיים יותר ולעשות ילדים.

"בעיות בריאות ומיניות הקשורות לפוריות, גדלות והולכות אצל אנשים צעירים ופוגעות לא רק בבריאות הנפש והבריאות הפיזית שלהם ומשפיעות על אושר המשפחות, אלא גם מציבות איום משמעותי לבטיחות האוכלוסייה הלאומית והתחרותיות הלאומית בעתיד", אמר וואנג לכלי תקשורת של הממשלה ביולי. 

עוד כתבות

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו