גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוספות, פרמיות והטבות היסטוריות: מה מתחבא בתלושי השכר של עובדי המגזר הציבורי

מתלושי שכר בני עשרות סעיפים חסרי פשר ועד אבסורדים כמו השלמה לשכר מינימום למי שמשתכר פי שניים ממנו ויותר ● במגזר הציבורי בישראל מתבססים על שכר יסוד נמוך ושורת תוספות ארוכה על סמך הסכמים קיבוציים ותיקים ● אפילו ב־OECD הביעו על כך ביקורת והמליצו לשנות את מודל השכר (לראשונה מזה 50 שנה) כדי לשפר עמדות במו"מ מול ההסתדרות

מה מתחבא בתלושי השכר של עובדי המגזר הציבורי
מה מתחבא בתלושי השכר של עובדי המגזר הציבורי

מעל ל-40 חברי כנסת חתמו בשבועות האחרונים על הצעת החוק להעלות את שכר המינימום בישראל ל-40 שקל לשעה, 7,300 שקל בחודש. נכון להיום, שכר המינימום עומד על 5,300 שקל בחודש ובמסגרת "עסקת החבילה" שנחתם בין משרד האוצר להסתדרות נקבע כי הוא יעלה ב-100 שקל בלבד בחודש אפריל הקרוב ובסה"כ יגיע ל-6,000 שקל בעוד 4 שנים.

הבעיה היא, שמאות אלפי ישראלים העובדים במגזר הציבורי מקבלים את שכר מינימום רק בכאילו. שורה של השלמות וסעיפים שונים הופכים את השכר שהם מקבלים בפועל לגבוה פי כמה - ואת הדיון על העלאת השכר המינימום למורכב בהרבה.

תלוש שדורש פירוש

"תלוש השכר שלי כולל קרוב ל-40 רכיבי שכר שונים", סיפר לגלובס עובד ותיק במגזר הציבורי, "אלו מחולקים למספר קטגוריות: פנסיה, עבודה נוספת, החזר הוצאות ותשלומים. היכולת של עובד פשוט לעקוב אחרי רכיבי השכר היא כמעט בלתי אפשרית". עוד הוא סיפר ש"אמנם שכר היסוד הוא קבוע, אולם תוספות שונות משולמות בחודשים שונים במהלך השנה. מה שקורה בפועל הוא שהפער בין שכר הברוטו המקסימלי למינימלי יכול להגיע לפי שניים".

ואכן, תלושי השכר של עובדי המגזר הציבורי (עובדי המדינה, החברות הממשלתיות והגופים הממשלתיים) נראים כגיבוב של תוספות חסרות פשר על גבי שכר בסיס נמוך, שרוב העובדים לא מסוגלים להבין. עובד מסוים במשרד הפנים, שמרוויח 11,642 שקל ברוטו, מקבל שכר יסוד של כ-3,000 שקל בלבד, ועל גביו "פרמיה", "קצובת נסיעה", "דמי כלכלה" (בשווי 2 שקלים ו-40 אגורות), תוספת שלילית בשם "שכר משולב" שמפחיתה משכרו 534 שקל, ו"משת.רגי.נטו" שאותו עובד לא היה יכול להסביר לי, אך למעשה מהווה הטבת מס על הרכב.

וזה עוד נחשב תלוש שכר פשוט ביחס למקובל במערכת הציבורית. תלושי השכר של אחיות בבתי החולים, לעומת זאת, מורכבים הרבה יותר. אחות מסוימת, המרוויחה כ-12,900 שקל לחודש, מקבלת אך ורק 2,500 שקל כשכר יסוד. בנוסף יש בתלוש שלה יותר מ-20 סעיפים ובהם "תוספת בית חולים" של 552 שקל, "תוספת 2009" של 206 שקל, "תמריץ אחיות" ו"מקדמת תמריץ" בשווי כולל של 2,724 שקל, והרשימה ממשיכה. היא גם זוכה ל "השלמה לשכר מינימום" תחת השם האינפורמטיבי חש"מ (חוק שכר מינימום) בשווי 1,729 שקל. זאת בזמן שהיא מרוויחה כמעט פי שניים משכר המינימום.

 

השלמה לשכר מינימום מתבצעת כאשר עובד מקבל שכר יסוד שנמצא מתחת לשכר הבסיסי, שעומד כיום על 47.5% מהשכר הממוצע במשק. על שכר הבסיס הזה, כולל תוספות מסוימות, הוא מקבל "השלמה לשכר מינימום", ועל גבי הסכום הזה מתווספות יתר התוספות, גם אם השכר הכולל מגיע לפי כמה משכר המינימום בפועל. זו תופעה נרחבת: 22% מעובדי החברות הממשלתיות ו-27% מעובדי משרדי הממשלה מקבלים תוספת כזאת, בעוד השכר הממוצע למקבליה הוא 11,556 שקל ו- 10,963 שקל לחודש, בהתאמה, לפי דוחות הממונה על השכר לשנת 2019 (ראו תרשים).

עניין ההשלמה לשכר מינימום הוא משמעותי גם בימים אלו: לאור הירידה בשיעור האבטלה, נשמעים קולות שהגיע הזמן להעלות את שכר המינימום, והמדינה במו"מ עם ההסתדרות בנושא. לכאורה, ההשלמה לשכר המינימום נותקה משכר המינימום והוצמדה לשכר הממוצע במשק, אך הקפאת השכר הממוצע בעקבות שינויי הקורונה יצרה דרישה להחליף את ההצמדה האחוזית לשכר הממוצע לשכר שקלי - שכנראה יועלה אף הוא.
גם תלושי השכר של המורים אינם חפים מסיבוך-יתר: מורה מסוים המרוויח כ-10,000 שקל ברוטו לחודש, מקבל שכר יסוד של 3,080 שקל בלבד, שמופיע בתלוש תחת הכותרת "משולב אופק חדש". בתלוש שלו יש "רק" מעט יותר מ-10 סעיפים נוספים ובהם משולב עוז לתמורה (2,794 שקל), פיצוי פנסיה 2009 (48 שקל) ותוספת קיץ (14 שקל!). כיצד אותו מורה יכול להעלות את שכרו? לא ברור כלל, וההפניה להסכמים הקיבוציים במערכת החינוך לא מסייעת.

להתבסס על ביצועים

"השכר במגזר הציבורי בישראל מבוסס על הסכמים קיבוציים ישנים", אומר בכיר באגף הממונה על השכר במגזר הציבורי, האמונים על ניהול השכר מצד המדינה. הם אלו שיושבים למשא-ומתן מול ההסתדרות, ותוצאות ההסכמים ביניהם הם אלו שמעצבים את מודל השכר של כ-300 אלף עובדות ועובדים בישראל, כולל כל מערכת החינוך והבריאות. "הלוגיקה שהתאימה לעבר, המבוססת על שכר בסיס נמוך וכמות גדולה של תוספות על בסיס הסכמים קיבוציים - פשוט לא רלוונטית היום". גורם לשעבר במערכת נותן הסבר מזווית אחרת: "זו הדרך של ההסתדרות לעשות תעמולה מול העובדים. ככה הם רואים בתלוש כל הישג של ההסתדרות. אם עכשיו ייחתם הסכם איפשהו במגזר הציבורי, העובדים יקבלו ‘תוספת 2022’ מעתה ועד עולם".

גם ה-OECD, בדוח מיוחד מ-2021 על השכר במגזר הציבורי בישראל, אומר ש"בישראל, מסגרת השכר במגזר הציבורי לא השתנתה באופן מהותי מאז שנות ה-50.

ה-OECD ממליץ לפשט דרמטית את מודל השכר במגזר הציבורי, להסתנכרן עם השכר במגזר הפרטי, ולשפר את יכולת המדינה לנהל מו"מ אפקטיבי מול ארגוני העובדים כדי להשיג את יעדי הממשלה. אחת ההמלצות הראשיות של ה-OECD היא לעבור למודל תשלום אחר, מבוסס ביצועים. בממונה על השכר מסכימים ומסבירים כי "השכר במגזר הציבורי מבוסס על תשומות, על פי ותק והשכלה - ולא לפי תפוקה או תפקיד. זה יוצר עלייה לינארית בשכר, שמנותקת ממה שהעובדים עושים בפועל. במגזר הפרטי, למשל, רואים שיש בלימה של השכר בגיל מאוחר - במגזר הציבורי הוא ממשיך לעלות. בנוסף, למנהלים גם אין שום דרך לתגמל ולמשוך עובדים מצטיינים". כלומר, העובד הטוב ביותר והגרוע ביותר בעלי אותו ותק והשכלה - יקבלו שכר זהה.

 

פרמיות חסרות משמעות

בעבר היו ניסיונות לפתור את הבעיה באמצעות תשלום "פרמיות" על עמידה ביעדים מספריים מוגדרים. אלא שהפרמיות הללו נשחקו והפכו לחסרות משמעות. על פי דוח הממונה על השכר במגזר הציבורי, 46% מהפרמיות לא עודכנו בחמש השנים האחרונות, ו-98% מעובדי המדינה ובתי החולים הממשלתיים מגיעים לרף יעילות של מעל 120%. מס הכנסה מתגאה ביעילות של 186% לעומת הרף לפרמיה. ברשות האכיפה והגבייה, היעילות עומדת על 297%. זה יכול להצביע על אפקטיביות בלתי ניתנת לעצירה ועבודה מעל ומעבר לציפיות - או פשוט סטנדרטים לא רלוונטיים שהפכו את ה"פרמיות" לחלק אינהרנטי בשכר ולא לתמריץ אמיתי להתייעלות ועבודה אפקטיבית.

עם זאת, לא כל עובדי המגזר הציבורי מועסקים בשיטה הזאת. למשל, קיימים הבדלים ניכרים בין שתי החברות הביטחוניות רפאל ותעשייה אווירית: בתע"א השכר מורכב ממגוון תוספות, וברפאל הוא "שכר שורה" פשוט. השכר ההתחלתי בתע"א נקבע לפי השכלה, וברפאל - לפי המו"מ בין העובד למעסיק. בתע"א יש קידום שכר קבוע על בסיס ותק, וברפאל הוא מבוסס על שיקול דעת החברה, כולל בונוסים כשהחברה מרוויחה. בתע"א בלתי אפשר לפטר אלא בהסכמת הוועד, וברפאל מעבירים לתקופת ניסיון, שלאחריה עומדים בפני בורר חיצוני. בהתאם, הוצאות השכר בתע"א מהוות 41.8% ממחזור החברה, וברפאל 33.9% בלבד. בתע"א הרווח הגולמי לעובד הוא 119,000 שקל בשנה, וברפאל למעלה מפי שניים מכך - 264,000 שקל בשנה.

אפשר גם אחרת

בחברת "תומר", שנוצרה מתוך המחלקות שנשארו בשליטה ממשלתית לאחר הפרטת תעש, למדו מהניסיון של רפאל ויישמו מודל דומה. לפני שבועות ספורים נחתם בחברה הסכם קיבוצי חדש, שההסתדרות העידה עליו בהודעתה הרשמית שהוא "מעביר את עובדי החברה מההסכמים הישנים של תעש להסכם קיבוצי חדיש המותאם למאה ה-21, ומאפשר יכולת קליטה, גיוס ושימור עובדים תוך התאמת מבנה השכר למבנה שכר מודרני. כמו כן, הוא מסדיר את תנאי עבודתם של עובדי החברה ומקנה להם מסלולי התפתחות וקידום מבוססי יעדים".

מודל דומה צפוי להיות מוחל בקרוב גם על העובדים הסוציאליים: ההסכם הקיבוצי האחרון ("רפורמת הישג") הביא לתוספת תקציב של 200 מיליון שקל לשכרם, והבטחה לשינוי דרמטי של מודל השכר עצמו. בשיטה החדשה, שפרטיה נסגרים בימים אלו, השכר יעבור פישוט דרמטי לעבר "שכר שורה" קל להבנה, בנוסף לתגמול על הכשרה מקצועית רלוונטית לתפקידם. כמו כן, המנהלים בשירות הציבורי צפויים לקבל כלים להעלות את שכרם של עובדים מוכשרים ומצטיינים כדי לתגמל אותם כראוי וליצור מוטיבציה גבוהה ושירות טוב לאזרחים.

גם אם מהלכים אלו יושלמו בהצלחה, עדיין מדובר בטיפה בים המגזר הציבורי בישראל. מאות אלפי עובדים מקבלים שכר שדורש השתלמות מקצועית רק כדי להבין אותו, ומשתנה תדיר מחודש לחודש. כעת עומדת האחריות על המעסיק, מדינת ישראל, לחתור להסכמים שייצרו תמריצים לשירות ציבורי איכותי ויעיל שיהיה נאמן לשמו - ויספק לציבור את השירות הטוב ביותר. 

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?