גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירים אמריקאים נפגשים עם המשטר בונצואלה לדיון באספקת נפט שיחליף את היצוא הרוסי

בפגישה נדירה, דנים שני הצדדים בהסרת הסנקציות האמריקאיות שאסרו על יצוא נפט מונצואלה למזקקות בארה"ב

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן / צילום: Shutterstock, Perry McLeod

ממשל ביידן רוצה להקל את סנקציות הנפט על ונצואלה כחלק מאסטרטגיה נרחבת יותר של ארה"ב להרגיע את מחירי הנפט המשתוללים בגלל המלחמה הרוסית באוקראינה, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

פקידים אמריקאים החלו בפגישות פנים אל פנים נדירות עם פקידים מונצואלה בקרקאס בסוף השבוע, כשהתוכנית היא לאפשר לנפט הגולמי הונצואלני לחזור לשוק הפתוח הבינלאומי, אמרו האנשים.

הממשל רוצה גם לבודד את רוסיה מבת־הברית החשובה ביותר שלה בדרום אמריקה, ונצואלה, שהייתה ספקית חיונית של נפט גולמי לארה"ב עד שניהול כלכלי כושל ואז סנקציות גרמו לתחום הנפט במדינה לקרוס. 

הקלה בסנקציות לתקופה מוגבלת

ההצעות הנידונות בבירה של ונצואלה יקלו על הסנקציות לתקופה מוגבלת בגלל שיקולי ביטחון לאומי של ארה"ב. מאז שהחל ממשל טראמפ להדק את הברגים על כלכלת ונצואלה ב־2017 ואז הטיל סנקציות על תחום הנפט ב־2019, קרקאס החלה להיסמך על סין, רוסיה ואיראן שישמרו את תחום הנפט שלה חי. נכון ל־2020, חברת הנפט של הממשלה, Petróleos de Venezuela, ייצרה כ־300 אלף חביות נפט ביום.

על־ידי הקלת הסנקציות כעת, תכוון ארה"ב מחדש את יצוא הנפט של ונצואלה מרשת יצוא בלתי שקופה לסין בחזרה למזקקות באזור המפרץ של ארה"ב היכולות לזקק את הנפט הגולמי הסמיך שמייצרת ונצואלה, כך אמרו אנשים המכירים את החשיבה של הממשל על הנושא.

זה גם יקלף את קרקאס מהמעגל הפוליטי של רוסיה, שעזרה לונצואלה לעקוף את הסנקציות האמריקאיות על־ידי שימוש במערכת הפיננסית שלה לעיבוד תשלומים לחברת הנפט של ונצואלה. הקלה מהסנקציות גם תחליף את האספקה האיראנית של קונדנסט - נפט דק מאוד שחברת הנפט של ונצואלה משתמשת בו על־מנת לדלל את הנפט הסמיך במיוחד שלה - במדללים שיסופקו מהמערב כמו נפטה, כך אמרו אנשים המכירים את האסטרטגיה של ממשל ביידן.

תפוקה של עד כ־1.2 מיליון חביות ביום

בעזרת בנות־בריתה, הממשלה הרודנית של ונצואלה - שארה"ב מאשימה בהפרת זכויות חמורה - הצליחה להגביר את הייצור לכ־760 אלף חביות ביום ב־2021. זה רק רבע ממה ששאבה ונצואלה בשנות ה־90. אבל רינלדו קינטרו, נשיא האיגוד המייצג את חברות הנפט של ונצואלה, מעריך כי המדינה יכולה להגיע לתפוקה של עד כ־1.2 מיליון חביות ביום תוך פחות משמונה חודשים, בייחוד אם שברון, יצרנית הנפט האמריקאית הגדולה היחידה בונצואלה, תוכל להגביר את קצב השאיבה.

קינטרו, שלצד נציגים אחרים של חברת הנפט של ונצואלה נפגש עם פקידים אמריקאים בוושינגטון בעבר לדון בהקלות מהסנקציות, אמר שהוא והנציגים האחרים עבדו "לשכנע את הממשלה האמריקאית שהוואקום שהותירו מאחור בונצואלה התמלא על־ידי שחקן כלכלי אחר".

ב־2020 ארה"ב ייבאה כ־7.86 מיליון חביות נפט ממדינות רבות, על־פי מנהל המידע על אנרגיה של ארה"ב. רוסיה ייצאה כ־540 אלף חביות ביום לארה"ב ב־2021, מעט פחות ממה שייצאה ונצואלה למזקקות אמריקאיות ב־2018 לפני שהסנקציות סגרו את הברז.

קינטרו אמר שכעת כשארה"ב שוקלת לחסום את היצוא הרוסי, ונצואלה תוכל להחליף את מוסקבה. "איך הם הולכים לפתור הנושא של הנפט הגולמי שהם צריכים אם הם לא שוקלים את ונצואלה, שיכולה לספק נתח לא קטן מזה", אמר קינטרו. 

אבל אפילו בלי סנקציות, ונצואלה מתמודדת עם אתגרים רציניים להגדלת תפוקת הנפט, כך אמר פרנסיסקו מונלדי, ונצואלני שהוא מנהל תוכנית האנרגיה של אמריקה הלטינית במכון בייקר באוניברסיטת רייס.

לא נחפרו בארות חדשות בונצואלה כבר חודשים, אמר, וכדי להגיע לרמת ייצור משמעותית תצטרך ונצואלה להשקיע 12 מיליארד דולר בשנה במשך חמש שנים. המדינה שהייתה חיונית באספקת נפט גולמי למאמץ המלחמתי של בנות־הברית במלחמת העולם השנייה כיום משלמת את חובה הריבוני על־ידי שליחת נפט לסין. ומונלדי אמר שהייצור הוא "טיפה בדלי של שוק הנפט העולמי".

"זה לא יעזור להקל את הצביטה במשאבת הדלק שירגישו צרכנים אמריקאים", אמר מונלדי על האפשרות של הסרת סנקציות הנפט. 

סוגיית העצורים האמריקאים

הביקור בונצואלה על־ידי בכירים אמריקאים, שדווח לראשונה על־ידי ה"ניו יורק טיימס", אינו רק בנושא הנפט, כך אמרו אנשים המכירים את האסטרטגיה. המשלחת כוללת את ג'ים סטורי, השגריר לונצואלה שכיום יושב בבוגוטה, קולומביה; את חואן גונזלז, העוזר המיוחד של הבית הלבן לנושאי חצי הכדור המערבי; ואת רוג'ר קרסטנס, השליח המיוחד של נשיא ארה"ב לענייני שבויים.

הם באו לדבר גם על גורלם של שישה עובדים ב־Citgo, מזקקה ביוסטון שהיא חברת בת של חברת הנפט הונצואלנית, שנעצרו ב־2017 והורשעו בפשעים שארה"ב אומרת שהם מומצאים. חמישה מהם הם אזרחים אמריקאים והשישי הוא תושב קבע של ארה"ב.

יש גם שלושה אנשי צבא אמריקאים לשעבר הכלואים בונצואלה. לוק דנמן ואיירן ברי נעצרו בגלל פלישה שסוכלה בה חיילים ונצואלנים מתנגדי משטר ניסו לתפוס את השלטון במאי 2020. בספטמבר 2020, נעצר מתיו הית' על כביש קרוב לחוף של ונצואלה והואשם בריגול וטרור.

אפילו לפני המלחמה באוקראינה, מתווכים מצד המשטר ומטעם ממשל ביידן דנו באמריקאים העצורים, בסנקציות ובהצעה לחדש את השיחות בין ממשלת ונצואלה והאופוזיציה, על־מנת לסלול את הדרך לבחירות נשיאותיות הוגנות וחופשיות ב־2024, כך אמרו אנשים המכירים את הדיונים. עבור ממשל ביידן, המלחמה באוקראינה - והעלייה בעקבותיה במחירי הנפט - הדגישו את החשיבות בקידום השיחות, כך אמרו האנשים.

נשיא ונצואלה ניקולס מדורו "קיבל את מה שרצה ודיבר עליו פעמים רבות, לדבר ישירות עם ארה"ב", אמר גיירמו בולינגה, ונצואלני שהוא שותף בחברת הייעוץ האמריקאית Opportunitas Advisors. "ולא רק לדבר עם ארה"ב, אלא שארה"ב באה לקרקאס לדבר אתו".

התפתחויות סוף השבוע בונצואלה קודמו בברכה על־ידי חברות בוול סטריט ומשקיעים אחרים שמדברים עם שליחים מונצואלה על האפשרות לעשות ארגון מחדש של חוב בגובה 60 מיליארד דולר. המשטר מציע הקלות בתשתיות, עתודות גז ונפט והפרטת נכסים, ומצד שני לוחץ על המשקיעים לשכנע את ארה"ב להסיר את הסנקציות.

השיחות בין הממשל והמשטר, עם זאת, כוללות מחויבות לדמוקרטים, בייחוד בפלורידה שם יש במיאמי קהילה גדלה של גולים מונצואלה המתנגדים בתוקף להקלת היד הקשה שננקטה נגד משטר מדורו.

"תירוץ לעשות את ההסכם שתמיד רצו" 

בציוץ שהוציא ביום ראשון הסנאטור מרקו רוביו (רפובליקאי מפלורידה) כתב שנשיא ארה"ב ביידן משתמש ברוסיה "כתירוץ לעשות את ההסכם שתמיד רצו בלאו הכי לעשות עם משטר מדורו".

"במקום לייצר עוד נפט אמריקאי הוא רוצה להחליף את הנפט שאנו קונים מדיקטטור רצחני אחד בנפט מדיקטטור רצחני אחר", כתב רוביו.

אם תהיה הקלה בסנקציות, שברון, השותפה המערבית העיקרית של חברת הנפט של ונצואלה, תרוויח מכך הרבה. החברה תהיה מסוגלת לשחזר ייצור של עד 150 אלף חביות ביום תוך שישה שבועות, כך אמרו אנשים המכירים את פעילות החברה. החברות Repsol מספרד ו־ONGC מהודו יוכלו להוסיף חביות, כך אמרו האנשים.

חברות שירותי הנפט האמריקאיות שלומברגר, הליברטון, בייקר יוז ו־וות'רפורד אינטרנשיונל ישחקו תפקיד בהפעלה מחדש של בארות הנפט הונצואלניות. החברות האלה, כמו שברון, קיבלו החרגה מהסנקציות והורשו להישאר בונצואלה, אם כי תחת מגבלות מחמירות יותר.

הסרת הסנקציות תוסיף גם 23 מיליון חביות נפט ונצואלני שנמצא באחסון בנמלים ועל גבי מיכליות בחזרה בשוק. זה יוסיף 750 אלף חביות ביום לאספקה עולמית בחודש הראשון של הקלה בסנקציות, חוץ מכל החביות שתצליח ונצואלה להוסיף לייצור. 

עוד כתבות

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"