גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צים מציגה את הרווח השנתי הגבוה ביותר לחברה ישראלית אי פעם

הרווח של חברת הספנות עמד על 4.65 מיליארד דולר ב-2021 - כמעט פי 9 לעומת השנה הקודמת ● ההכנסות השנתיות זינקו ב-169% והסתכמו ב-10.7 מיליארד דולר ● החברה הכריזה גם על חלוקת הדיבידנד הגבוה ביותר לחברה ישראלית: כ-2 מיליארד דולר ● תעריף ההובלה הממוצע של החברה זינק ב-227% בשנה החולפת

ספינה של צים / צילום: Shutterstock
ספינה של צים / צילום: Shutterstock

חברת התובלה הימית צים  סוגרת שנה יוצאת דופן, עם הרווח הנקי הגבוה ביותר של חברה ישראלית אי פעם - 4.64 מיליארד דולר - פי 9 מהרווח ב-2020. בד בבד דיווחה צים, שכרבע ממניותיה מוחזקות על ידי חברת קנון  של עידן עופר, כי תחלק דיבידנד חריג בסכום של 2.04 מיליארד דולר - הגבוה ב-36% מהשווי לפיו הונפקה החברה בוול סטריט אשתקד.

החלוקה הנוכחית מגדילה את היקף הדיבידנדים שחילקה צים מאז שהפכה לציבורית לרמה של 2.6 מיליארד דולר. צים, בניהולו של אלי גליקמן, הונפקה בבורסת ניו יורק בינואר 2021 ומנייתה זינקה מאז ב-371%, לשווי חברה נוכחי של 8.4 מיליארד דולר.

 

צים נהנית מהביקוש העצום לתובלה ימית וגם משיבושים בשרשרת האספקה, שהחלו להיווצר לאחר פרוץ מגפת הקורונה ב-2020 ואשר מקשים על היענות לביקושים הגוברים. כתוצאה מכך, מחירי התובלה הימית שגובות חברות הספנות מזנקים לשיאים וצים היא אחת מהחברות שנהנות מהמגמה. בחברה מדגישים כי הצמיחה שלה לא נובעת רק מגורמים חיצוניים שלא ניתן לייחס אליה, ומצביעים על כך ששיעורי הצמיחה שלה גבוהים יותר משל המתחרות בשוק.

מספר המכולות שהובילה החברה ב-2021 הסתכם בכמעט 3.5 מיליון, צמיחה של 22.5%. תעריף ההובלה הממוצע זינק ב-227% ל-2,786 דולר בממוצע שנתי, כאשר ברבעון הרביעי התעריף הממוצע היה 3,630 דולר למכולה.

צמיחה תלת-ספרתית בהכנסות, זינוק ברווח הנקי

הדוחות של צים מלמדים על צמיחה תלת-ספרתית בהכנסות שהסתכמו אשתקד ב-10.7 מיליארד דולר, זינוק של 169% בהשוואה ל-2020. הרבעון הרביעי ב-2021 לבדו תרם לשורת ההכנסות 3.47 מיליארד דולר, בהשוואה ל-4 מיליארד דולר ב-2020 כולה.

הרווח הנקי ברבעון הרביעי עמד על מעל 1.7 מיליארד דולר, וזאת בהשוואה לרווח של 518 מיליון דולר ב-2020 כולה. בכך צים עקפה את תחזיות האנליסטים עם רווח של 14.17 דולר למניה ברבעון, בעוד שהאנליסטים ציפו ל-13.2 דולר.

ה-EBITDA המתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) הגיע ברבעון הרביעי ל-2.36 מיליארד דולר ובשנה כולה ל-6.6 מיליארד דולר - גבוה מתחזית החברה, ובהשוואה ל-EBITDA של כמיליארד דולר ב-2020. שיעור ה-EBITDA מההכנסות היה 61% ברמה השנתית, לעומת 26% בלבד בשנה הקודמת. צים ייצרה ב-2021 קרוב ל-6 מיליארד דולר מפעילות שוטפת, כמעט פי 7 בהשוואה ל-2020.

"הובלת התעשייה היא לא רק תוצאה של תנאי השוק"

"שנת 2021 הייתה שנה פנומנלית", אמר המנכ"ל אלי גליקמן. "אודה ואתוודה, לא חשבנו ולא חלמנו שנגיע לרווחיות כזאת. אני גאה לומר שבכל המדדים התפעוליים שלנו אנחנו מובילים את תעשיית ספנות המכולות - זה לא משהו שהוא תוצאה של מצב השוק בלבד. אנחנו משתמשים ומיישמים הרבה מאוד כלים דיגיטליים כדי להצליח ולהשיג תוצאות מקסימליות. נכון, יש השפעה גדולה מאוד למחירי המכולות בעולם על התוצאות שלנו, אבל אנחנו עושים טוב יותר מהחברות האחרות. גדלנו השנה ב-23% מבחינת כמות המכולות שהעברנו, משמעותית מעל הממוצע בענף שהוא 7%".

על הדיבידנד הנדיב שחילקה צים אמר: "אנחנו מחלקים לבעלי המניות שלנו דיבידנד מאוד גבוה, של 50% מהרווח הנקי, וביחד עם הדיבידנד המיוחד שחילקנו ב-2021 מגיעים לחלוקה של 2.6 מיליארד דולר שזה קרוב ל-55% מהרווחים - סכומים מאוד יפים.

"צים הונפקה לפני כשנה ומה שהספקנו לעשות מאז זה פשוט חלום. צים של היום חזקה הרבה יותר, חילקנו דיבידנד שגבוה ב-50% משווי החברה ביום ההנפקה. גייסנו בהנפקה 225 מיליון דולר ברוטו וכבר חילקנו יותר מפי 10 ממה שגייסנו, בזמן ששווי החברה זינק".

גליקמן סבור, כי "אחת ההצלחות הכי גדולות שלנו זה תזמון היציאה לבורסה. לא יכולנו לתכנן את זה טוב יותר, כאילו שידענו מה הולך להיות בעתיד. היינו ההנפקה השנייה הכי מוצלחת בארה"ב ב-2021. היעד הבא שלנו הוא לשמור על התוצאות".

"הבעיה היא בצד הביקוש. צוואר הבקבוק הוא בנמלי ארה"ב"

איך משפיעה עליכם המלחמה באוקראינה?
"לא תהיה השפעה משמעותית על תוצאות צים. הפסקנו לשרת את הים השחור ואנחנו לא לוקחים כמובן צד במלחמה הזאת, ליבנו על מה שקורה באוקראינה, אבל מבחינה עסקית ההשפעה מינורית. יכולה להיות השפעה ברמה העולמית על הסחר בעולם, אך זה עדיין מוקדם לומר. מלבד הים השחור הפסקנו לעבוד גם בנמל ולדיווסטוק במזרח רוסיה, יש שם עדיין פעילות שיורית שקשורה להפסקת הפעילות ויש עובדים, אבל בעיקרון אנחנו לא מקבלים יותר הזמנות מרוסיה בכלל".

מתי להערכתך העניינים בתחום התובלה יחזרו לפרופורציות הגיוניות?
"הבעיה היא לא בצד ההיצע אלא בצד הביקוש. חברות הספנות הגדילו משמעותית את כמות האוניות והמכולות שמשרתות את הטריגר הכי גדול למשבר, ארה"ב. יש 100 אוניות שמחכות רק בנמל לוס אנג'לס, צוואר הבקבוק הוא בנמלי ארה"ב. כך שעוד מכולות ואוניות לא יפתרו את הבעיה. הפתרון יכול להיות בצד הביקוש, אם נראה ירידה משמעותית בצריכה בארה"ב, ואת זה אני לא יודע לצפות. מניתוחים שלנו עולה שרמת המלאים שם עדיין נמוכה. במקביל אנחנו בתקופת מו"מ לחוזים ארוכי-טווח, המחירים עלו משמעותית והלקוחות הגדולים הקדימו לחתום איתנו השנה - רמת הביקוש מאוד גבוהה, מה שמכתיב זה המקום ולא המחיר".

ההכנסות ב-2022 יהיו דומות ל-2021 אך תחזית ה-EBITDA היא לגידול נוסף, ל-7.1-7.5 מיליארד דולר. לדברי גליקמן, הסיבה היא שינוי תקן חשבונאי שנוגע להסכם צ'רטר לאוניות. "אנחנו רוצים להיות שמרניים ואנחנו אומרים שהתוצאות יהיו דומות ל-2021, אם נדע לשמור על זה - זה פנומנלי", הוא אומר. לדבריו, "שוק הספנות תמיד היה תנודתי והרבה הרימו גבה כשיצאנו להנפקה. לולא התמיכה בדירקטוריון ומצד בעלי המניות, זה לא היה קורה. האחריות שלנו עכשיו היא להציג תוצאות".

יו"ר הדירקטוריון יאיר סרוסי הוסיף: "הרבה מהלכים שקורים פה הם מהלכי החלטה, לא רק דברים חיצוניים. יש פה הקפדה תפעולית, ורווחיות גבוהה ביחס למתחרים. צים לא מהחברות הגדולות בתחום אך בהחלט מובילה ביעילות ובקצב ההתרחבות. כולם מרוויחים עכשיו, אבל צים עשתה מהלכי קפיצה הרבה יותר נחשוניים מאחרים".

בין בעלי המניות שהזכיר גליקמן נמצא כאמור עידן עופר, בעל המניות הגדול בחברה (כ-25%) באמצעות חברת קנון. עופר תמך בחברה גם בתקופה הקשה של הסדרי החוב. מקורבים מוסרים כי עופר ראה את הפוטנציאל האדיר הטמון בה וכי "צים היא חברת מופת שמשחקת במגרש של חברות הספנות הגדולות בעולם. תקופת הקורונה העצימה את הצורך במשלוחים בינלאומיים אך גם לולא הקורונה העולם היה הולך לכיוון זה, ועופר צפה זאת".

התאוששה מהנפקה פושרת והסדרי חוב עצומים

צים, חברת ספנות העוסקת בהובלת מכולות ימית, הוקמה בישראל בשנת 1945. הנפקת החברה בניו יורק בשנה שעברה הגיעה רק מספר שנים אחרי שהחברה ביצעה שני הסדרי חוב עצומים, ולאחר שנים ארוכות שבהן רשמה הפסדים כבדים. בשנת 2009 החברה פרסה מחדש חוב של כ-7 מיליארד דולר, וב-2014 היא ביצעה "תספורת" ענק של כ-50% לחוב בסך כ-3.4 מיליארד דולר.

גליקמן הצטרף לחברה ביולי 2017 לאחר שכיהן כמנכ"ל חברת החשמל ומשנה למנכ"ל אורנג'. ההימור שלו על החברה שסבלה מקשיים השתלם בגדול, גם בזכות תגמול הוני שקיבל של 1.3% ממניות צים בשווי נוכחי של 107 מיליון דולר.

אגב, ההנפקה של צים בוול סטריט התחילה ברגל שמאל, כשהחברה נאלצה בתחילה להסתפק במחיר נמוך יותר מהמחיר שאליו היא כיוונה - 15 דולר למניה לעומת 16-19 דולר, וכבר ביום המסחר הראשון שלה היא איבדה כרבע משוויה.

עם זאת, בהמשך היא החלה להתאושש ולזנק לשיאים, לדווח על חכירת אוניות חדשות, על החזר מלוא החוב שלה למחזיקי אג"ח בישראל ובעיקר על רווחיות גבוהה על רקע המצב בשוק הספנות.

עוד כתבות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף ● מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות