גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדיון בארה"ב להקל על סנקציות הנפט על ונצואלה נתקל בהתנגדות

רפובליקאים וכמה דמוקרטים חשובים מתנגדים לכל צעד להסרת הסנקציות כדי לעזור להכניס יותר נפט גולמי לאחר ייבוש המקורות הרוסיים בעקבות המלחמה באוקראינה

אסדות נפט בוונצואלה / צילום: Associated Press, Leslie Mazoch
אסדות נפט בוונצואלה / צילום: Associated Press, Leslie Mazoch

הרצון של ממשל ביידן לקבל מחדש גישה לנפט מוונצואלה מתמודד עם התנגדות חריפה מבית בגלל חשש שזה יחזק ממשל רודני שהוא בן-ברית קרוב של רוסיה.

ההתנגדות ליוזמה באה מצד הרפובליקאים אבל גם מדמוקרטים בולטים רבים, וכן מהאופוזיציה הוונצואלנית שארה"ב תומכת בה. אנשי האופוזיציה הזהירו לאחרונה פקידים בוושינגטון שתהיה זו טעות להפוך את קראקס לבת-ברית אנרגטית בלי קודם כל להחיות את השלטון הדמוקרטי במדינה.

"השאיפות הדמוקרטיות של העם הוונצואלני, במידה רבה כמו ההחלטיות והאומץ של העם באוקראינה, שווות הרבה יותר מכמה אלפי חביות נפט", אמר מוקדם יותר השבוע בהצהרה הסנאטור בוב מננדז (דמוקרט מנוי ג'רזי), מקורב ומשפיע על הנשיא ג'ו ביידן ויושב הראש של וועדת יחסי החוץ של הסנאט.

ההתנגדות הדו מפלגות לשימוש בנפט הגולמי של וונצואלה מדגישה איזה שדה מוקשים פוליטי צריך לנווט ממשל ביידן כשהוא מחפש מקורות חלופיים לנפט בשביל ארה"ב בזמן המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה, שגרמה לבית הלבן לאסור על יבוא נפט רוסי והובילה לעליות מחירים.

בכירים מהבית הלבן בוונצואלה לראשונה מ-1999

ארה"ב הטילה סנקציות על תעשיית הנפט בוונצואלה ב־2019, זמן קצר אחרי שהנשיא ניקולס מדורו זכה בבחירות מחדש בהצבעה שנראתה במידה רבה מזויפת. הסנקציות פגעו בתעשיית נפט בוונצואלה שכבר הייתה פגועה, והמדינה אומרת שעתודות הנפט שלה הן בין הגדולות בעולם אבל תפוקתה ירדה בשני העשורים האחרונים בגלל ניהול כושל מצד הממשלה הסוציאליסטית.

בסוף השבוע האחרון, פקידים אמריקאים בכירים נפגשו עם נשיא וונצואלה ניקולס מדורו בקראקס, בנסיעה הראשונה של בכירים מהבית הלבן לוונצואלה מאז 1999, כשהנשיא הסוציאליסט המנוח הוגו שאבז נכנס לתפקיד. המשלחת כללה את חואן גונזלז, עוזר מיוחד בבית הלבן לענייני חצי הכדור המערבי; את ג'ים סטורי, השגריר האמריקאי לוונצואלה, שמושבו בקולומביה; ואת רוג'ר קרסטנס, השליח המיוחד של נשיא ארה"ב לענייני שבויים.

בכירים אמריקאים בודקים את האפשרות להקל בסנקציות ולהרשות לחברות אמריקאיות להשקיע שוב בתחום הנפט בוונצואלה ולעזור להגביר את התפוקה של המדינה מכ־800 אלף חביות ביום, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. בנוסף, הבית הלבן רואה בכך הזדמנות להקטין את השפעת רוסיה בוונצואלה, שהיא בת-הברית העיקרית של רוסיה בדרום אמריקה, ולחשוב מחדש על מדיניות ארה"ב לגבי וונצואלה שלא הצליחה לסלק את מדורו.

אחרי הפגישה עם מדורו, הפקידים האמריקאים עשו שיחה ביום ראשון עם מנהיג האופוזיציה בוונצואלה חואן גויאדו כדי להסביר את עמדת וושינגטון, כך אמר חבר בכיר באופוזיציה הוונצואלנית.

גויאדו, שוושינגטון מכירה בו כנשיא ממלא המקום של המדינה, זעם, כך אמר אדם המכיר את הנושא. הוא כתב מכתב לנשיא ביידן בו טען שוונצואלה אינה נמצאת במצב שבו הוא יכולה לייצר מספיק נפט גולמי כדי להקל על מחירי הנפט ושהקלת הסנקציות רק תהיה פרס לדיקטטור שאחראי לכך שמיליוני וונצואלנים ברחו מהמדינה, כך אמר אותו אדם.

ניקולס מדורו מנסה לקחת שליטה

כמה ימים אחרי הפגישה בארה"ב, מדורו, שמחפש כבר זמן רב דרך להביא להסרת הסנקציות, הסכים להתחיל מחדש במשא ומתן עם האופוזיציה הוונצואלנית שמושבה במקסיקו. מדורו - שעל ראשו פרס של 15 מיליון דולר לאחר שתובעים אמריקאים הגישו נגדו כתב אישום בהאשמה של מזימה למעשי טרור וסחר בסמים - שיחרר שני שבויים אמריקאים, כולל בכיר בתעשיית הנפט לשעבר שארה"ב אומרת שנכלא בגלל האשמות מומצאות. מדורו טוען שההאשמות של התובעים האמריקאים הן "כוזבות ומזוהמות".

שר החוץ של וונצואלה פליקס פלזנסיה אמר בשבת שחברות נפט אמריקאיות יתקבלו בברכה בוונצואלה "אם יקבלו את העובדה שהממשלה היחידה והלגיטימית של וונצואלה היא זו שבהובלת ניקולס מדורו".

חדשות על הדיונים עם וונצואלה נתקלו בהתנגדות של מחוקקים משתי המפלגות, בייחוד בפלורידה שם גרים אזרחים גולים רבים של וונצואלה שברחו מפעולות הענישה של מדורו ששלט במדינה כשהתמוטטה מבחינה כלכלית.

מתנגדים של הסרת הסנקציות מציינים שלעשות כך בקושי יועיל לארה"ב. בעוד שלוונצואלה יש עתודות נפט מהגדולות ביותר בעולם, היא תזדקק לעשרות מיליארדי דולרים ושנים של השקעה על מנת להגדיל ייצור לאחר קריסת התפוקה בשנים האחרונות, כך אומרים מומחי נפט מהמדינה.

ביום שישי, ערך מושל פלורידה רון דה סנטיס עצרת נגד רכישת נפט מוונצואלה, ואמר שארה"ב צריכה להגדיל את הייצור בתוכה במקום זה, כדי לחפות על המלאי שאבד מרוסיה. רפובליקאים בסנאט, כולל מרקו רוביו מפלורידה, הציגו הצעת חוק לאסור על ארה"ב לייבא נפט גולמי מוונצואלה. החקיקה תאסור גם על יבוא נפט מאיראן. הסרת הסנקציות אינה מקובלת על הרפובליקאים גם בבית הנבחרים, כך אמר יועץ אחד בקונגרס.

דבי ווסרמן שולץ, דמוקרטית מפלורידה בבית התחתון שהיא אחת מיושבות הראש של השדולה הוונצואלנית בקונגרס, בירכה את ממשל ביידן על שחרור האמריקאים אבל קראה לו לשמור את הסנקציות במקומן.

הבית הלבן עצמו הוריד את הציפיות לפריצת דרך, ודוברת הממשל ג'ן סאקי אמרה השבוע לעיתונאים, "כשאתם חושבים איך להפעיל את המשאבים שלכם בתקופה הזו שיש הרבה חדשות בעולם, לא הייתי ממקדת הרבה מהכוחות בשיחות על יבוא עתידי של נפט על ידי ארה"ב... מוונצואלה".

בשבת, דוברת הבית הלבן אמילי הורן אמרה ש"שחרור העצורים האמריקאים היה תוצאה של חודשים של עבודת הכנה של מחלקת המדינה, בייחוד השליח המיוחד קרסטנס, ולא היה מותנה בשום צעד שעשויה ממשלת ארה"ב לנקוט בתחומים אחרים".

מייקל פנפולד, חוקר פוליטי מוונצואלה ועמית במכון ווילסון, אמר שהאפשרות הפשוטה ביותר לממשל ביידן על מנת להשתמש בנפט של המדינה תהיה להנפיק רישיון מיוחד שיאפשר לחברות כמו שברון לסחור בנפט מוונצואלה, אחת מחברות הנפט האמריקאיות שעדיין פועלות במדינה.

"שברון מאוד חשובה לחידוש המסחר הזה בגלל שהיא בפועל החברה החשובה היחידה שעדיין קיימת בתחום הנפט בוונצואלה", אמר פנפולד. "זה החלק הראשון והקל ביותר של כל התהליך הזה".

חואן פוררו השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים