גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההוצאות גדלו, וגם ההלוואות: מאחורי שנת השיא של חברות כרטיסי האשראי

שלוש חברות כרטיסי האשראי הגדילו את רווחיהן אשתקד ב-134%, הודות למחזורי עסקאות שהסתכמו ביותר מ-400 מיליארד שקל ● בין הפרמטרים הבולטים: הוצאות על מלונות בישראל, שעלו ב-90%, והמסעדות, שזינקו ב-50% ● החברות נהנו גם מצמיחה דו-ספרתית באשראי לציבור ולמגזר העסקי

ההוצאות בקניונים ובמסעדות זינקו / צילום: Shutterstock, Opachevsky Irina
ההוצאות בקניונים ובמסעדות זינקו / צילום: Shutterstock, Opachevsky Irina

אם בכירי ענף כרטיסי האשראי היו נשאלים במהלך שנת 2020 על תחזיותיהם לשנת 2021, ספק אם הם היו מעיזים לדמיין רווח מצרפי של 750 מיליון שקל כמעט. נזכיר כי ברבעון השלישי של 2020, אחרי שהמשק כבר החל לצאת ממשבר הקורונה, נחתך הרווח המצרפי של ישראכרט , מקס וכאל ב-50% אל מול התקופה המקבילה ב-2019.

אלא שמאז חזר הציבור הישראלי לקניונים ולחנויות, ובמקביל הגביר את קצב נטילת ההלוואות, וכך סיימו שלוש חברות כרטיסי האשראי את 2021 עם גידול של 134% ברווח הנקי (בנטרול השפעות חד-פעמיות) לעומת השנה שקדמה לה, ועם שיא בהיקף העסקאות של יותר מ-400 מיליארד שקל.

 

הגידול בהיקף העסקאות של כל החברות התבסס בעיקר על קניות בארץ ועל רכישות באתרי אינטרנט בחו"ל, אך לזכות חברות כרטיסי האשראי עומדת גם חזרה של ישראלים לטוס לחו"ל לאור פתיחת השמיים, לפחות באופן חלקי, במהלך השנה החולפת, בניגוד לשנת הקורונה, אז לא נרשמה כמעט פעילות בכרטיסי אשראי שגוהצו באופן פיזי במדינות אחרות.

הדוחות הכספיים מלמדים כי ישראכרט שומרת על מעמדה כחברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל, הן מבחינת היקף העסקאות והן ברווח הנקי. החברה, שהחליפה במהלך השנה שעברה מנכ"ל, כאשר רן עוז נכנס לתפקיד במקומו של רון וקסלר שעזב אחרי שש שנים, הציגה רווח נקי של 319 מיליון שקל, עלייה של 76% לעומת 2020. מחזור העסקאות של החברה הסתכם ב-186 מיליארד שקל, גידול של 17.3%, המשקף צמיחה של 27.5 מיליארד שקל.

 

כאל, השנייה בגודלה מבחינת היקף העסקאות (128.9 מיליארד שקל), רשמה גידול של 19.4% בפרמטר זה, ורווח נקי של 271 מיליון שקל, פי שלושה מהרווח שנרשם בשנה שלפניה, כך שהיא הגדילה את חלקה בעוגת הרווחים בענף מ-28% ל-36%.

מקס הציגה גידול של 20.6%. היקף העסקאות שלה עמד על 95.8 מיליארד שקל והרווח הנקי שלה עמד על 157 מיליון שקל, זינוק של 234%. 

צמיחה גדולה בכרטיסים החוץ-בנקאיים

התחרות על לבו וכיסו של הצרכן מתבטאת מבחינת חברות האשראי בשאלה באיזה כרטיס יבחר הציבור להשתמש, ולא פחות חשוב, אם הן יצליחו לשכנע אותו להשתמש בכרטיס חוץ-בנקאי, ולא בזה המונפק על ידי הבנק שבו מתנהל החשבון השוטף.

אם הלקוח יבחר בכרטיס אשראי חוץ-בנקאי, חברת כרטיסי האשראי לא תצטרך לחלוק עם הבנק את הרווח שלה מכל עסקה שנעשית בכרטיס, ולכן בחברות כרטיסי האשראי הציבו את הגדלת היקף הכרטיסים החוץ-בנקאיים כמקור צמיחה אסטרטגי.

כאן כאל שונה מישראכרט וממקס, מכיוון שהיא מוחזקת על ידי שני בנקים - 72% על ידי  דיסקונט  ו-28% על ידי הבינלאומי. נוסף על כך, בחלק גדול מהכרטיסים החוץ-בנקאיים חולקת החברה את רווחיה עם מועדון לקוחות שנוגס בתורו בעוגת הרווחים.

כך, כאשר בוחנים את מצבת הכרטיסים של שלוש החברות, מגלים כי כאל מציגה את הגידול הגבוה ביותר במצבת הכרטיסים במהלך שנת 2021 (256 אלף כרטיסים), המביא אותה למצבת כוללת של 3.98 מיליון כרטיסים נכון לסוף שנת 2021.

עם זאת, מבט על הכרטיסים הפעילים, קרי אלה שנעשה בהם שימוש לפחות פעם אחת בשנה האחרונה, מגלה כי הצומחת הגדולה ביותר היא מקס, עם גידול של 234 אלף כרטיסים פעילים (10.5%).

הגידול של מקס מובהק אף יותר במגזר הכרטיסים החוץ-בנקאיים ועמד על 16.4%, ל-917 אלף כרטיסים פעילים, והיא מצמצמת את הפערים מכאל (1.28 מיליארד כרטיסים חוץ-בנקאיים פעילים) ומישראכרט (1.21 מיליארד).

זינוק באשראי לציבור

החזרה של המשק הישראלי לשגרה לא התבטאה רק במחזורי העסקאות בכרטיסי אשראי. שלוש החברות נהנו גם מצמיחה בהלוואות שמבקש הציבור, הן לצריכה פרטית והן לעסקים.

בהיבט הזה נראה כי האסטרטגיה שנקטה מקס, שבה היא מבטיחה ריבית נמוכה יותר מאשר הבנקים, השתלמה לה. החברה המשיכה ב-2021 בהפחתת הריבית, וזו ירדה מ-7.7% בממוצע ללווים פרטיים ל-7.2%, בעוד שלמגזר העסקי הופחתה הריבית מ-5.4% ל-5.2%. כתוצאה מכך הגדילה מקס את תיק האשראי שלה ללווים פרטיים לכ-6.37 מיליארד שקל, גידול של 19.2%, וכן רשמה גידול של 20.5% באשראי לבתי עסק.

כאל, לעומתה, רשמה גידול של 12% בתיק האשראי הצרכני ושל 18.4% באשראי לבתי עסק, ומבחינת הצמיחה בשקלים היא מציגה את הגידול המרשים ביותר באשראי לבתי עסק, בסך של 146 מיליון שקל.

ישראכרט, שעדיין נמצאת מאחורי שתי המתחרות בכל הקשור למתן אשראי, רשמה גידול של 1.1% בלבד באשראי הצרכני, אך עדיין מדובר בשינוי מגמה, והיא מצליחה בחצי השנה השני לייצר מומנטום, שבמבט שנתי ישקף לה צמיחה דו-ספרתית, לראשונה מאז דצמבר 2019.

כ-60% מההוצאות בכרטיסי אשראי - אונליין

אז על מה הוציא הציבור יותר מ-400 מיליארד שקל אשתקד? מנתוני שבא (שירותי בנק אוטומטיים), מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, עולה כי 53.6 מיליארד שקל נרשמו בכרטיסי אשראי ברשתות קמעונות המזון (סופרים).

מתוך סכום זה, כ-9% נעשה בקניות אונליין. מדובר בנתונים דומים מאוד לשנת 2020, הן מבחינת סך ההוצאה והן מבחינת שיעור השימוש בשירותי האונליין, אך גבוה ב-14% ביחס לשנת 2019, טרום הקורונה.

בסך הכול היוו הרכישות אונליין כ-60% מסך הרכישות בכרטיסי אשראי, לעומת 57% בשנת 2020, ושיעור של 51.5% בלבד בשנת 2019, כלומר, למרות פתיחת הקניונים הציבור הישראלי ממשיך להעדיף קניות ברשת.

הסקטור השני בגודלו מבחינת הוצאות הוא מסעדות ורשתות המזון המהיר, שם נרשמו עסקאות בסך 22.5 מיליארד שקל (גידול של כ-50% לעומת 2020), כאשר 30% מההוצאות נרשמו בהזמנות אונליין.

גידול של כמיליארד שקל נרשם בהוצאות במכולות ובפיצוציות לעומת 2020, לסכום שהגיע אשתקד לכ-13 מיליארד שקל, ונובע בין היתר מכך שהישראלים התרגלו לקנות קרוב לביתם בעקבות סגרי הקורונה.

גידול של 4.5 מיליארד שקל בהוצאות ביגוד והנעלה

את החזרה של המשק לשגרה והפתיחה המחודשת של הקניונים והחנויות הרגישו בעיקר בסקטור הביגוד וההנעלה. בשנת 2021 גדלו ההוצאות בתחום זה בכ-4.5 מיליארד שקל, והן עמדו על 28 מיליארד שקל, ושליש מהקניות בוצעו אונליין.

גם בהוצאות על דלק חזרו הישראלים לשגרה, וההוצאות, בסך של כ-16.6 מיליארד שקל, חזרו לרמתן בשנים שלפני הקורונה, וזאת לעומת הוצאות בסך של 13 מיליארד שקל בשנת 2020.

פתיחת השמיים הכפילה את התשלומים לחברות התעופה ביחס ל-2020, והם הסתכמו בכ-851 מיליון שקל. עם זאת, סכום זה מהווה ירידה של 46% לעומת סך התשלומים לחברות התעופה ב-2019, טרם פרוץ הקורונה לחיינו. העובדה שלציבור בישראל לא נותרה כמעט ברירה אלא לנפוש בישראל, הגדילה את ההוצאות על מלונות וחדרי אירוח בארץ, ואלה זינקו בכ-90% ביחס לשנת 2020, ועקפו אף את ההוצאות ב-2019 על תיירות בתוך ישראל.

עוד כתבות

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים