גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בשינויי האקלים: המרחק המדאיג שבין הדרישות הפיננסיות למצב הריאלי

דוח האקלים החדש של האו"ם הדגיש את חשיבות בלימת ההתחממות הגלובלית, ובנקים ומוסדיים בעולם כבר דורשים מחברות להציב יעדים כתנאי למתן אשראי והשקעות ● אבל בינתיים, שורה של אתגרים מקשה על החברות להציב יעדים מבוססים ומתוקפים מדעית

תחנת כח ובתי זיקוק בגרמניה. חברות האירופיות הריאליות הפועלות לצמצום הפליטות, צפויים להביא להתחממות גלובלית / צילום: Associated Press, Martin Meissner
תחנת כח ובתי זיקוק בגרמניה. חברות האירופיות הריאליות הפועלות לצמצום הפליטות, צפויים להביא להתחממות גלובלית / צילום: Associated Press, Martin Meissner

בסוף פברואר פורסם דוח דרמטי מטעם האו"ם בנושא שינויי האקלים, שנדחק לשולי החדשות בגלל מלחמת רוסיה-אוקראינה. הדוח הציג תמונה חדשנית ומדאיגה של נזקי אקלים בלתי הפיכים, וחלון הזדמנויות קטן, הנסגר במהירות, לצמצום הפגיעה.

 

החידוש המשמעותי בדוח הוא הערכה פסימית במיוחד של מהירות והיקף השפעות שינויי האקלים, ביחס להערכות שהוצגו בעבר. להמחשה, עד לשנת 2100, נכסים בשווי בין 7.9 ל-12.7 טריליון דולר נתונים לסיכון גבוה של הצפות, בשל עליית פני הים ואירועי מזג אוויר קיצוניים.

תמונת המצב הקודרת מחדדת את חשיבות נקיטת פעולות מיידיות ומשמעותיות מצד חברות לצמצום פליטות גזי החממה מפעילותן.

אומנם, הצהרות בדבר הפחתת פליטות מפורסמות לאחרונה בתדירות גבוהה על ידי חברות רבות. אולם, מבט מעמיק יותר מלמד על פערים עצומים בהצבת יעדי הפחתת פליטות וזיהומים, בין בנקים ומנהלי השקעות ובין החברות הריאליות.

פערים בין סקטורים

הסכמי פריז משנת 2015 להגבלת ההתחממות הגלובלית לרמה של מתחת ל-2 מעלות צלזיוס (בעדיפות למעלה וחצי) עד 2050, היוו ציון דרך משמעותי במאבק בשינויי האקלים, ויצרו סטנדרט מקובל להפחתת פליטות גזי חממה לצורך עמידה ביעד.

הסקטור המוביל כיום את מאבק שינויי האקלים הוא הסקטור הפיננסי. בדוח של חברת הייעוץ אוליבר ויימן ממרץ 2021, צוין שבנקים בינלאומיים, המעמידים 95% מהאשראי המוענק לחברות אירופיות, כבר גיבשו יעדים לעמידת תיקי האשראי שלהם בדרישות הסכם פריז.

במקביל, למעלה מ-70% ממנהלי ההשקעות הגדולים באירופה קבעו תוכניות לעמידה ביעדי פריז בתיקי ההשקעות שבניהולם.

כדי שהבנקים ומנהלי ההשקעות יוכלו לעמוד ביעדים שהציבו, נדרש שהחברות שמקבלות מהם אשראי וכספי השקעות, יציבו יעדים דומים. ואולם, עד כה רק 8% מהחברות האירופיות עשו כן. במונחים כספיים, הדבר מתורגם לפער של יותר מ-4 טריליון אירו בין ההלוואות שהבנקים מתכננים להעמיד, לאשראי שניתן להעמיד לחברות העומדות בדרישות.

המחשה נוספת למשמעות הפערים העצומים, היא שהיעדים שמגדירות כיום החברות האירופיות הריאליות הפועלות לצמצום הפליטות, צפויים להביא להתחממות גלובלית של 2.7 מעלות - הרבה מעל ליעדי הסכם פריז.

אם החברות הריאליות לא תסגורנה את הפערים, הגופים הפיננסיים לא יוכלו לעמוד ביעדים שהציבו, ויעמדו בפני שוקת שבורה בהעמדת אשראי והשקעות, ויעדי הפחתת ההתחממות הגלובלית לא יושגו.

קושי במדידת יעדים הולמים

אתגר נוסף בדרך להשגת היעדים הוא קושי בכימות פליטות והגדרת יעדים מעשיים ואמינים להפחתה משמעותית שלהן לאורך זמן. יתרה מכך, ריבוי היוזמות הבינלאומיות להגדרת יעדים להפחתת פליטות מקשה על גיבוש הגדרה מוסכמת.

האתגר מתעצם בגלל התגברות הלחץ מצד המשקיעים לקבוע יעדי הפחתת פליטות מבוססים היטב, לרבות תוך ביסוס מדעי. להמחשה, בעלי מניות של ענקית האנרגיה BP, דחו בשנה שעברה בהצבעה את יעדי הפחתת הפליטות שהגדירה, בטענה שאינם מבוססים מספיק.

דוגמאות נוספות ניתן למצוא בדוח שפורסם בפברואר האחרון מטעם שני ארגונים אירופיים - Climate Institute New ו-Carbon Market Watch - שניתח את יעדי הפחתת פליטות גזי החממה של 25 החברות הגדולות ביותר שהצהירו על יעדי אפס-פליטות גזי חממה נטו עד 2050. הדוח הראה שבניגוד להתחייבויותיהן, חברות אלה צפויות להפחית בממוצע רק 40% מהפליטות שלהן עד 2050.

יתרה מכך, רק אחת, חברת הספנות AP Moller-Maersk, הגדירה יעדים הולמים ואמינים. שלוש חברות נוספות - סוני, אפל וודאפון - הציגו יעדים סבירים. יתר 21 החברות, ביניהן יוניליבר, נסטלה ו-BMW הציגו יעדים שאינם ריאליים, או שאינם משקפים את כלל הפליטות שלהם. לדוגמה, חברת החשמל הגרמנית Eon, התחייבה לצמצם את הפליטות ב-100% עד לשנת 2050, אולם מהחישוב הזה היא החריגה חשמל שנמכר לשווקים סיטוניים, המהווה כ-40% ממכירותיה.

לצד האמור, המתקפה הרוסית באוקראינה וההבנה האירופית בנוגע לבעייתיות בתלות בנפט ובגז רוסיים כמקורות אנרגיה מרכזיים, דוחפים את מדינות אירופה להפחית במהירות את השימוש בהם. זאת, בין היתר באמצעות מעבר מסיבי לאנרגיות מתחדשות וירוקות. ייתכן שזו תהווה נקודת מפנה משמעותית, שתאפשר לחברות רבות להפחית דרמטית פליטות ולעמוד ביעדים.

מסקנות למשקיעים

הפערים העצומים בין הצבת היעדים בקרב בנקים ומנהלי השקעות ובין החברות הריאליות צפויים להגביר את הלחץ על חברות להציב יעדים סביבתיים מאתגרים ומבוססים להפחתת פליטות, כתנאי לקבלת מימון מספק ובתנאים ראויים.

כבר כיום, חברות מזהמות מתמודדות עם אתגרי מימון הקשורים לסיכוני אקלים, ורבות מהן נדרשות להציב יעדים מחמירים להפחתת פליטות כדי לרתום משקיעים.

נקודת המפתח לעתיד היא שגם חברות שליבת פעילותן אינה מזהמת, כגון בסקטורי התקשורת, הקמעונות והמזון, עשויות להידרש כבר בעתיד הקרוב להציג בפני בנקים ומשקיעים מוסדיים יעדי הפחתת פליטות.

באופן פרדוקסלי, האתגר בכימות ובהפחתת הפליטות עבור חברות שאינן מזהמות משמעותיות, עלול להיות גדול יותר מאשר בקרב המזהמות הקלאסיות. זאת, מכיוון שבהיעדר פליטת גזים ומזהמים בליבת עסקיהן, שניתן לזהות, להפחית ולהציג כ"ניצחון מהיר", אותן חברות עשויות להידרש לתהליכי זיהוי וניטור מורכבים יותר של פליטות, המתקיימות בעיקר בשרשרת האספקה והשימוש במוצריהן על ידי לקוחות (המכונות פליטות רמה 3, ונחשבות למורכבות ביותר לטיפול).

בישראל, מרבית הגופים המוסדיים נוקטים בשלב זה גישות פשטניות של "הימנעות" מחברות מזהמות. זאת, על בסיס קריטריונים נוקשים, כגון הפחתת השקעות בחברות בתחום הדלקים הפוסיליים מעבר לסף מסוים. ואולם, הבנקים והמוסדיים בישראל אינם מגדירים יעדים להפחתת פליטות גזי חממה בתיקים שלהם, ואינם פועלים אקטיבית מול חברות להצבת יעדים להפחתת פליטות גזי חממה.

לכן, בטווח הקצר, הצורך בהצבת יעדי הפחתת פליטות רלוונטי במיוחד לחברות ישראליות המקבלות מימון מבנקים או משקיעים זרים, או ששואפות לגייס מימון מכאלה.

להערכתנו, התגברות הלחץ הרגולטורי והציבורי בעקבות החרפת משבר האקלים, תוביל בשנים הקרובות גם את הבנקים והמוסדיים בישראל להציב יעדי פליטות גם ליתר החברות בישראל.

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל