גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניסיון להתנתק מרוסיה, האנרגיה האטומית חוזרת למרכז הבמה האירופית

על רקע המלחמה באוקראינה, הטכנולוגיה שנחשבה יקרה, מסוכנת ולא בת-קיימא חוזרת ● בלגיה דחתה בעשור סגירת תחנות כוח גרעיניות, בבריטניה ראש הממשלה מציע "להמר בגדול" על אנרגיה גרעינית, ובפינלנד החל לפעול כור שאמור לספק כ-14% מצריכת החשמל

תחנת כוח גרעינית בבלגיה. תכננה לסגור את תחנות הכח הגרעיניות עד 2025 עד שפרצה המלחמה / צילום: Associated Press, Virginia Mayo
תחנת כוח גרעינית בבלגיה. תכננה לסגור את תחנות הכח הגרעיניות עד 2025 עד שפרצה המלחמה / צילום: Associated Press, Virginia Mayo

אירופה נמצאת בימים אלה במרוץ נגד הזמן להתנתק ממשאבי האנרגיה הרוסיים. האיחוד האירופי הציג תוכנית שאפתנית להפחתת שני-שלישים מיבוא האנרגיה כבר עד סוף השנה, ומדינות שונות - כל אחת לפי התלות הפרטית שלה בגז, נפט או פחם רוסי - מנסות לקדם במהירות מאמצים לגיוון מקורות האנרגיה שלהן. כחלק מכך, גם ייצור חשמל על ידי כורים גרעיניים חוזר לפתע למרכז מפת האנרגיה של היבשת.

הטכנולוגיה שנחשבה עד לאחרונה כיקרה, מסוכנת ובלתי בת-קיימא בשל התוצרים הרדיואקטיביים שלה, קיבלה בשבועות האחרונים תנופה ממשלתית וציבורית. ממשלת בלגיה החליטה להאריך את חיי שני כורים גרעיניים במדינה בעשר שנים; בבריטניה ראש הממשלה בוריס ג'ונסון מציע "להמר בגדול" על אנרגיה גרעינית; בפינלנד החל לפעול כור גרעיני שאמור לספק כשביעית מצריכת החשמל במדינה; וצרפת ממשיכה בתנופת האנרגיה האטומית שלה, גם לכיוון יצוא למדינות אחרות.

התהליך מנוגד למגמה שנרשמה עד כה. גרמניה, שהחליטה להאיץ את צמצום האנרגיה הגרעינית שלה אחרי אסון פוקושימה ביפן ב-2011, מייצרת כיום 60% פחות חשמל מכורים אטומיים מאשר לפני שני עשורים - כ-11% מהצריכה הכוללת בלבד. בסוף השנה הנוכחית אמור השיעור לרדת לאפס, אחרי ששלוש תחנות הכוח הגרעיניות האחרונות הפעילות במדינה ייסגרו. בריטניה מייצרת כיום 50% פחות חשמל מכורים גרעיניים מאשר יצרה ב-1990, והשיעור ירד ל-16% מהצריכה הכוללת. גם מדינות אחרות נמצאו בתהליך צמצום וסגירת כורים גרעיניים.

היפוך מגמה

אבל כעת התמונה השתנתה. הממשלה הבלגית החליטה בסוף השבוע לדחות בעשור את הסגירה הכוללת של תחנות כוח אטומיות לה התחייבה בהסכם הקואליציוני הנוכחי. ראש הממשלה אלכסנדר דה-קרו הודיע כי שניים מהכורים הפעילים - החדישים ביותר והבטוחים ביותר - ימשיכו לפעול עד שנת 2035 לפחות. "הארכה זו תאפשר לנו לחזק את העצמאות האנרגטית של בלגיה בהקשר הגיאו-פוליטי הנוכחי", אמר.

גם בריטניה שוקלת בימים אלה שינוי-כיוון מהיר ובחירה בכיוון הגרעיני. ראש הממשלה בוריס ג'ונסון מקדם את הנושא בימים האחרונים, ולפי הדיווחים יוזם הקמה של שורת כורים גרעיניים חדשים בממלכה המאוחדת, כדי להשיג עצמאות אנרגטית וגם לעמוד בהתחייבויות מבחינת צמצום פליטת גזי חממה (כורים גרעיניים אינם פולטים פחמן דו-חמצני, א"א). "זה הזמן לבצע שורה של הימורים גדולים וחדשים על אנרגיה גרעינית... זו אנרגיה בטוחה, נקייה ואמינה", כתב ג'ונסון בטור דעה ב"טלגרף" בסוף השבוע. ביום שני נפגש עם ראשי התעשייה הגרעינית של בריטניה כדי לדון בעניין.

 

בריטניה הודיעה לפני כשבוע על "חרם אנרגיה" על רוסיה, וכי תפסיק לרכוש נפט גולמי ממנה עד סוף השנה. שר האוצר רישי סונאק נחשב כמתנגד להחלטה להשקיע בכורים גרעיניים חדשים, והנושא עדיין לא הוכרע. ג'ונסון עצמו, שאינו מחמיץ הזדמנות להזכיר תקדימים היסטוריים, ציין במאמר שכתב, כי "האטום הראשון פוצל בבריטניה" (בניסוי שנערך בקיימברידג' ב-1932) וכי "הכור האזרחי הראשון הפועל על אנרגיה אטומית" נבנה בבריטניה (ב-1956).

ביקורת מכיוונים לא צפויים

אבל ההחלטות הללו אינן פשוטות לביצוע. בצעד יוצא דופן, דווקא החברה הצרפתית ENGIE המפעילה את הכורים בבלגיה (הממוקמים באנטוורפן ובליז') דווקא ביקרה את ההחלטה הבלגית. החברה הודיעה כי המשך פעילות של חלק מהכורים הקיימים, בעוד חלק אחד נמצא בתהליכי פירוק והוצאה-משימוש, "מציבים אתגר בטיחותי שהוא גדול יותר מזה שאנו יכולים לקחת על עצמנו כחברה פרטית".

בגרמניה, חברת RWE המפעילה את אחד משלושת הכורים האטומיים הנותרים (14 אחרים נסגרו בשני העשורים האחרונים), אמרה גם היא, כי "הארכת חיים" לכורים אינה פעולה פשוטה. מנכ"ל החברה ציין בראיון כי הליכי הסגירה תוכננו שנים מראש, וכי אפילו הליך פשוט של הזמנת מוטות דלק גרעיני חדשים אורך כשנתיים. גם חברת E.ON הצטרפה לביקורת.

הנעשה בפינלנד בימים אלה יכול לשקף את המורכבות של השקעה בכורים חדשים. רק בשבוע האחרון, אחרי יותר מעשור של עיכובים, נפתח במדינה כור גרעיני חדש לייצור חשמל. זהו הכור הראשון שנבנה במדינה מזה 40 שנה, והראשון שנחנך באירופה ב-15 השנים האחרונות. הוא היה אמור להיפתח כבר ב-2009 אבל שורת בעיות טכניות ומשפטיות עיכבו את התהליך. הוא אמור לספק כ-14% מכלל צריכת החשמל במדינה כשיפעל בקיבולת מלאה.

שימור התלות במחצבים, וברוסיה

גם ארגוני איכות סביבה מבקרים את ה"בום האטומי" שרושם כעת נקודות רבות בדעת הקהל הציבורית. הם מצביעים על כך שמדובר באנרגיה יקרה מאוד בהשוואה לאנרגיות מתחדשות, כי היא תלויה במחצבים וכי התשתיות ליצירתה לוקחות זמן רב. לעומתם, המצדדים באנרגיה גרעינית מצביעים על כך שבניית כור גרעיני היא חד-פעמית, וכי הפליטות הכרוכות בהקמת שדות סולריים או תחנות רוח הן גדולות יותר בחישוב ליחידת שטח על פני זמן. כאמור, תחנת כוח אטומית אינה פולטת כמעט גזי חממה במהלך פעילותה.

מי שמנסה ליהנות מהמצב החדש היא צרפת, שבה יותר כ-70% מהחשמל מגיע מייצור בתחנות כוח גרעיניות, ושמהמרת בשנים האחרונות על יצוא הטכנולוגיה כמקור הכנסות אפשרי. בניגוד לתמונה הפוליטית בגרמניה ובאוסטריה, למשל, המערכת בצרפת בעד כוח גרעיני. נשיא צרפת עמנואל מקרון הודיע על תוכנית לבניית יותר מתריסר כורים בעתיד במדינה והכריז כבר בשנה שעברה כי "זה הזמן לרנסנס גרעיני". החברה הממשלתית הצרפתית לאנרגיה אטומית מתחרה ישירות בחברות סיניות ואמריקאיות - ואולי גם בריטיות בעתיד - על תחום בניית הכורים הגרעיניים.

אך גם אם רנסנס כזה ייתרחש, תהליך שיימשך עשורים רבים קדימה, שאלת המקור של האורניום הדרוש לייצור האנרגיה עדיין פתוחה. נכון להיום, רוסיה וקזחסטאן, מדינת חסות רוסית, מספקות כ-35% מהצריכה העולמית של אורניום כדלק גרעיני, והן גם ממלאות תפקיד בהקמת כורים חדשים. הונגריה החברה באיחוד הודיעה כי תמשיך בתוכניות להקמת שני כורים גרעיניים חדשים על ידי החברה הרוסית "רוסאטום", למרות הלחימה באוקראינה. מבקרי המהלך להקמת כורים גרעיניים אומרים כי השקעה בהם תחליף תלות אחת בתלות אחרת, וכי דווקא אנרגיות מתחדשות מרוח או משמש, או תעשיית מימן עתידית, יהיו השקעה מוצלחת יותר של מאות המיליארדים הנדרשים.

נכנסת למזרח התיכון: גרמניה חתמה על עסקה ליבוא גז מקטאר

גרמניה פועלת בימים אלה לנסות ולשים קץ לתלות שלה בגז רוסי. קרוב ל-60% מצורכי הגז של המדינה מגיעים מרוסיה, כולל בימים אלה ולמרות המלחמה באוקראינה, אחרי עשורים של קידום שיתוף פעולה בתחום. כחלק מהמאמץ, ביקר ביום ראשון שר הכלכלה הגרמני רוברט האבק, ממפלגת "הירוקים" בקטאר, ודיווח על הסכם בזק לרכישת גז טבעי נוזלי (LNG) בספינות מהמדינה במפרץ הפרסי.

למרות ההסכם, שפרטיו עדיין לא ברורים, לגרמניה אין יכולת ממשית לקבל את הגז הנוזלי ישירות, והיא תצטרך להיעזר לשם כך במדינות שכנות. בשבוע האחרון מקודם במהירות שיא פרויקט להקמתו בצפון-מזרח המדינה של מסוף לקליטת גז נוזלי, החזרתו למצב גז והפצתו, אך החברות שזכו במכרז העריכו כי יידרשו שנתיים להשלמתו. השלטון בברלין, והאבק עצמו, אמרו פומבית כי לו גרמניה הייתה מפסיקה את יבוא האנרגיה מרוסיה, ואת התשלום של מאות מיליוני אירו ביום על כך, ההשלכות על הכלכלה הגדולה באירופה היו "הרסניות", והיו כוללות מיתון, משבר כלכלי ועוני.

עוד כתבות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד