גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות הבריטי נהנה מהפריחה של "מניות הערך" - לפחות בינתיים

חוסר היציבות הכלכלי והגיאופוליטי שולח את המשקיעים להשקעות סולידיות יותר, שאותן הם מוצאים בין היתר במדד FTSE 100 - החשוף בעיקר לחברות גדולות ויציבות מהזן הישן ● אבל בשווקים מעריכים כי חיי המדף של אופנת "מניות הערך" אינם ארוכים, וכי על המדד הבריטי להקדים ולהיערך ליום שבו המשקיעים יחזרו לחפש "מניות צמיחה"

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock
בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

הכותבת היא מנהלת מחקר מדדים בקסם קרנות ETF. המידע המוצג מסופק על ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

שנת 2022 האירה פנים לבורסת לונדון. מלחמת רוסיה-אוקראינה, זינוק בשוק הסחורות, אינפלציה משתוללת, צפי להעלאות הריבית בבית ובחוץ ובעיקר חיפוש אחר אפיקים "דפנסיביים" (רגישים פחות להאטה בפעילות) - כל אלה הובילו את המשקיעים לחיקו של מדד ה-blue chip הבריטי, ה-FTSE 100.

מדד FTSE 100 יכול להתאים למשקיע אשר מחפש חשיפה לחברות מהזן הישן - גדולות ויציבות, בעלות מצבור מזומנים ותרבות תשלומי דיבידנד נדיבה, או בקצרה, מה שמכונה בעגה המקצועית - "חברות ערך".

ה-FTSE 100 נחשב למעוז השמרנות הענפית - יצרניות הסחורות, חברות הכרייה, בנקים וחברות ביטוח - כולם מקבלים שם מקום של כבוד, בעוד שכוכבות האינטרנט ואחיותיהן מענפי "צמיחה" אחרים מוזמנות לחפש את מזלן במחוזות וול סטריט.

ענקיות אנרגיה כמו BP ו-Royal Dutch Shell, יצרנית הסחורות גלנקור וחברת הכרייה ריו טינטו נמנות עם התורמות הגדולות ביותר לביצועי ה-FTSE 100 ב-2022, בעיקר על רקע הזינוק במחירי הסחורות שהציתה המלחמה באוקראינה.

חברות אנרגיה וחומרי גלם מהוות כמעט רבע מהמדד, קרוב לכפול ממשקלן במדד Stoxx Europe 600 הפאן-אירופי. מדד הבנצ'מרק הבריטי נותן גם משקל גדול יחסית ליצרניות של מוצרי צריכה בסיסיים, כמו Reckitt Benckiser Group ויוניליבר, אשר מניותיהן נוטות בדרך כלל להפגין חוסן כשעולה חשש שהמיתון בפתח.

מניות הבנקים HSBC ו-Barclay נהנו מהריסון המוניטרי שאימצו הנגידים ברחבי העולם כדי להילחם באינפלציה (עליית ריביות היא בדרך כלל חיובית לרווחיות הבנקים).

 

מדד FTSE 250 לא השתתף בחגיגה

חשוב להדגיש כי מדד FTSE 250, מדד מניות ה-mid-cap, לא השתתף בחגיגה, והמשיך לסבול מנטישת המשקיעים. במדד זה ניתן משקל גבוה יותר לחברות שעיקר פעילותן בשוק המקומי, בעוד שמדד FTSE 100 מכיל שפע של חברות בינלאומיות ורגיש יותר לכלכלה העולמית.

המשקיעים והגורמים הרשמיים צופים שנה פושרת לכלכלה. לשכת המסחר הבריטית הורידה את הציפיות לצמיחת התמ"ג בבריטניה ב-2022 ל-3.6%, לעומת 4.2% בתחזית הקודמת שלה מדצמבר 2021, ופחות ממחצית מצמיחה של 7.5%, שנרשמה בשנה שעברה. ההורדה משקפת במידה רבה הידרדרות התחזית הנוגעת להוצאות הצרכנים, והתאוששות חלשה מהצפוי בהשקעות העסקיות. במדד FTSE 250 ניתן משקל גדול יחסית לחברות הנדל"ן, לצריכה מחזורית ולתעשייה.

עד לאחרונה סבלה בריטניה מחוסר משיכה כרוני בעיני המשקיעים. עבורם, היא הייתה "האיש החולה" לא רק של אירופה, אלא של העולם כולו. מאז ההצבעה לעזוב את האיחוד האירופי ב-2016, ביצועי ה-FTSE 100 פיגרו אחר עמיתיו בארה"ב ובגוש האירו, והוא נסחר בדיסקאונט רציני, שבמרוצת הזמן אי אפשר היה שלא לשאול האם זו "מלכודת ערך" ולא סתם "ערך" כפי שהיה נהוג לחשוב.

האם הערך יהפוך למלכודת ערך?

"מלכודת ערך" היא מונח שמתייחס למניה או להשקעה אחרת שמתומחרות במחיר נמוך ביחס לחלופות במשך זמן ממושך, מה שעלול לאותת על חוסר יכולת להתרומם. כך הפכה בריטניה לשטח ציד עבור קונים זרים המחפשים עסקאות זולות, כמו הרוכשים מארה"ב של רשת הסופרמרקטים Morrisons ושל יצרנית התעשייה הביטחונית Meggitt.

נכון לאמצע מרץ השנה, מדד FTSE 100 נסחר במכפיל עתידי של כ-11, לעומת כ-14 במדד STOXX Europe 600, כ-20 במדד S&P 500 וכ-15 במדד Nikkei 225.

בסוף 2021 עמד פער המכפילים העתידיים בין בריטניה לשווקים מפותחים אחרים על כ-40% - הגבוה ביותר לאחר שלושה עשורים. המגמה התהפכה מאז, והפער הזה הלך והצטמצם. במאי 2016 חששו המשקיעים בעיקר שהסחר עם האיחוד האירופי, השותף הגדול ביותר של בריטניה, יקרוס, והחשש הזה בא לידי ביטוי במחירי המניות ובערך הליש"ט הבריטית. אומנם אין להכחיש שלברקזיט הייתה השפעה רבה, אך הוא לא מספר את כל הסיפור - המבנה של השוק בבריטניה לא היה לשביעות רצונם של המשקיעים כבר הרבה מאוד זמן.

הפערים בולטים במיוחד כשעורכים השוואה לארה"ב. ענקיות אינטרנט כמו גוגל, מיקרוסופט ואפל השיגו כולן הערכות שווי של כטריליון דולר, והגיעו למכפילי שיא. מנגד, קבוצת התוכנה Aveva, המוערכת ב-7.5 מיליארד ליש"ט, היא כיום קבוצת הטכנולוגיה הגדולה ביותר במדד FTSE 100.

סכנה של הפיכה לשוק של דינוזאורים

בעוד שהשוק האמריקאי עמוס במניות צמיחה - חברות שלעתים קרובות אינן רווחיות, אך מתומחרות גבוה בשל צמיחה מהירה בהכנסות - השוק הבריטי מאוכלס בעסקים שאומנם מניבים מזומנים ורווח, אך הם לרוב בעלי שיעורי צמיחה איטיים יותר. פול מרשל, יו"ר קרן הגידור מרשל ווייס, התבטא לאחרונה בחריפות; לדידו בריטניה מצויה בסכנה של הפיכה ל"פארק היורה" - שוק שמתאים רק לדינוזאורים.

בעשור האחרון, סביבת האינפלציה הרדומה ושיעורי הריבית האפסיים דחקו את המשקיעים הגלובליים לעולמות הטכנולוגיה והחדשנות. ענף הטכנולוגיה וממשקיו עם ענפים מסורתיים (כמו שירותי התקשורת, רובוטיקה, e-commerce, רפואה דיגיטלית, אנרגיה מתחדשת וכו') קסמו לשחקני שוק ההון, והם ביטאו את העדפתם דרך המדדים. בריטניה בקושי הייתה במרוץ. ענף הטכנולוגיה מהווה פחות מ-2% משווי השוק הכולל של המניות הגדולות בבריטניה. בגרמניה נתח זה קרוב ל-11% ובארה"ב הוא עומד על 30% כמעט.

כששיעורי הריבית התחילו לעלות, העדפות המשקיעים השתנו, והשאר היסטוריה - מעתה, מסתמן כי "הערך" הוא "הצמיחה החדשה" של עולם ההשקעות, ובריטניה כבר לא נתפסת כשריד מיושן מהמאה ה-19. ב-Schroders סיכמו את המהפך באופן הבא: "בעשר השנים האחרונות המשקיעים העריצו את העולם 'הווירטואלי'. כעת הגיע תורו של העולם 'הפיזי' - אנרגיה, מתכות, חפצים".

מעודדים יוניקורנים להירשם בלונדון

האם בכל זאת מוקדם לחגוג? מניות הערך כבר ידעו לא מעט תקופות של ביצועי יתר, כמו סוף 2016 ו-2018, ולאחרונה בתחילת 2021. כל אלו התערערו כש"צמיחה" חזרה להיות הנראטיב הדומיננטי. אולי הפעם זה יהיה שונה, כי גם סביבת האינפלציה חמה כפי שלא הייתה עשרות שנים לאחור.

כך או כך, בשווקים מעריכים כי חיי המדף של אופנת "הערך" ואפיקים דפנסיביים אינם נצחיים, ויום אחד המשקיעים יחזרו לחפש "צמיחה". לפיכך, כדי להישאר אטרקטיבי לאורך זמן, מדד הבנצ'מרק של בריטניה יהיה חייב לשקף את רוח התקופה הטכנולוגית.

נראה כי בריטניה צועדת לכיוון הנכון, בעיקר אחרי מגפת הקורונה, שהאיצה את תהליכי הדיגיטציה. כך, ממשלת בריטניה עושה בימים אלו מאמצים רבים כדי לעודד חברות יוניקורן טכנולוגיות להירשם בבורסת לונדון, מתוך ניסיון להפוך את השוק הלונדוני לאטרקטיבי יותר עבור מייסדי טכנולוגיה, ושוק זה יכול בתורו לעזור להגן על חברות טכנולוגיה בבריטניה מפני רכישה או שליטה זרה.

לונדון דורגה ב-2021 במקום הרביעי במספר הסטארט-אפים והיוניקורנים, אחרי Bay Area, בייג'ין וניו יורק, ובלב העניין נמצאים ענפי הגרין-טק, פינטק ו-Health-tech. שר הדיגיטציה של בריטניה, כריס פיליפ, קרא לציבור המשקיעים המוסדיים לגבות את חברות הטכנולוגיה המקומיות. אף על פי שהענף נמצא בתנופת צמיחה, מנהלי ההשקעות, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה בבריטניה נותנים עדיפות לאג"ח ולמניות הדיבידנד, בין היתר לאור המבנה הדמוגרפי של לקוחות חברות אלה, שהולך ומתבגר. תעשיית ההייטק עצמה מבקשת מהממשלה להגדיל השקעות במחקר ופיתוח, ועושה רושם שדרישותיה ייענו בחיוב.

לסיכום, מדד FTSE 100 יכול לספק הזדמנות להיחשף לענקיות "הכלכלה הפיזית", שעשויות להציע למשקיע יציבות יחסית, דיבידנדים ורוח הגבית של מגמת "הערך". בטווח הארוך יותר, ייצוג חסר של חברות "הצמיחה", אם לא ישתנה, עלול להגביל את הפוטנציאל.

עוד כתבות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו לא לעצור את הנפט לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות