גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השופטים הם השיאנים: כך מתפלג השכר במגזר הציבורי

משרד האוצר מפרסם את דוח השכר במשרדי הממשלה לשנים 2020־2021 ומציג: שיטת תגמול מיושנת וחוסר הלימה בין השכר למיומנויות העובדים ● לאחר הבחירות להסתדרות יישבו אנשי האוצר עם נציגי העובדים וינסו להטמיע שינויים

עובדים ולומדים פחות, מרוויחים יותר / צילום: Shutterstock
עובדים ולומדים פחות, מרוויחים יותר / צילום: Shutterstock

באותו משרד ממשלתי, דלת מול דלת, יושבות שתי עובדות. האחת כלכלנית צעירה, ביצועיסטית, עם פסיכומטרי גבוה ותפוקה מרשימה. מולה יושבת מזכירה ותיקה, כזו שתרומתה למשרד אינה מורגשת. ובכל זאת, היא נהנית משכר חודשי גבוה משמעותית מאשר עמיתתה המוכשרת, וכמותה אף זוכה לקבל "מענקי הצטיינות" מלאים.
תמונת המצב התאורטית הזו ממחישה את עשרות הגרפים המופיעים בדוח הוצאות השכר במשרדי הממשלה לשנים 2020-2021, שמפרסם הממונה על השכר במשרד האוצר קובי בר-נתן.

דוח האוצר טוען בצורה מפורשת שמבנה השכר והתגמול במגזר הציבורי הוא מיושן ודורש שינויים. "במשרדי הממשלה אין בהכרח הלימה בין השכר למיומנויות העובדים", נכתב בדוח לצד גרף המראה כיצד במגזר הציבורי אין כמעט הלימה בין ציון הפסיכומטרי של העובד לשכרו. זאת, בניגוד מוחלט למגזר הפרטי, שם השכר מזנק ביחס ישיר לציון.

עובד עם ציון פסיכומטרי נמוך, בטווח שבין 200-395, משתכר בממוצע כ-8,000 שקל בשוק הפרטי. אם יילך לעבוד במשרד ממשלתי, לעומת זאת, ירוויח אותו אדם כ-12,000 שקל בממוצע - גבוה יותר מהשכר הממוצע בכלל המשק. היחס הזה מתהפך כשבודקים כמה מרוויחים עובדים מחוננים בעלי ציון פסיכומטרי של 694-800: בשוק הפרטי הם ישתכרו היטב עם יותר מ-25,000 שקל בחודש, לעומת כ-18,000 שקל בלבד בממשלה.

תגמול על ותק, ולא על מיומנויות

ההבדלים בולטים עוד יותר כשבוחנים את הפערים במקצועות טכנולוגיים מבוקשים, בהם המדינה מתחרה בחוסר הצלחה משווע מול חגיגות השכר בענף ההייטק. בוגרי מדעי המחשב ומקצועות ריאלים אחרים מרוויחים כמעט 35,000 שקל בממוצע בשוק הפרטי. במשרדי הממשלה הם לא מגיעים אפילו ל-20,000 שקל. בהתאם, אותם עובדים טכנולוגיים שהולכים לעבוד בממשלה ולא יוצאים החוצה להייטק, הם גם אלה עם ציון הפסיכומטרי הנמוך יותר, כ-590 לעומת כ-670 במגזר הפרטי.

 

הכלכלנים בשירות המדינה הם בעלי ציון מעט גבוה יותר מאשר מקביליהם בשוק הפרטי, כ-650 לעומת כ-640. ואולם, אלה שעובדים בממשלה מרוויחים כ-20,000 שקל, לעומת כ-27,000 שקל בשוק החופשי. כל כלכלן מתחיל יכול לחשב בקלות איפה עדיף לו לעבוד, וזאת אולי הסיבה שאפילו באגף השכר באוצר מתקשים לגייס כלכלנים.

אפשר לטעון, כמובן, שציון פסיכומטרי איננו חזות הכל ושביצועי העובד יותר חשובים. אבל בכל אופן נראה כי הסכמי השכר הוותיקים בממשלה מעודדים דווקא בינוניות, מכמה סיבות. ראשית, כפי שניסחו זאת עורכי הדוח: "עובדים במגזר הציבורי נהנים מעלייה בלתי פוסקת בשכרם, בין היתר משום שמערכת השכר במגזר הציבורי מתגמלת על ותק ועל השכלה יותר מאשר על מיומנויות, כישורים ספציפיים או פריון עבודה.

"התלות של השכר בוותק, והעלייה האוטומטית בשכר בכל שנה ללא תלות בפריון העבודה, מגבילה את יכולתו של השכר לשמש ככלי לעידוד ולשיפור ביצועים. בנוסף, התשואה הקבועה לוותק במגזר הציבורי היא אחד הגורמים ביצירת פערי השכר הגבוהים יחסית בין עובדים צעירים לוותיקים יותר. כאשר היחס בין שכר הוותיקים לצעירים גדל במגזר הציבורי לעומת זה הפרטי, ניתן להניח כי האטרקטיביות של המגזר הציבורי בעיני עובדים צעירים תפחת".

קשר מקרי בין מענקי ההצטיינות לתפוקה

אם לא די בכך שהשכר במגזר הציבורי מנותק מהתרומה של העובד למערכת, אפילו הקשר בין מענקי ההצטיינות שמקבלים העובדים לבין תרומתם הינו מקרי בלבד. הממונה הנוכחי בר-נתן חותר אומנם להטמעת מנגנוני תמרוץ דיפרנציאליים, אבל המנגנונים הנפוצים כיום הם עדיין תגמולים מבוססי הסכם שכר או שכר עידוד, שאמורים להיות מנגנונים שמבוססים על מדידת תפוקות וביצועים במרבית משרדי הממשלה. בפועל, היעדים כל כך נמוכים או רופפים, שכמעט כל העובדים זוכים במענקי הצטיינות המרביים.

שכר העידוד שווה עבור העובדים תוספות קבועות גבוהות של עד 25% משכרם השנתי. על הנייר, הם צריכים להגיע ל"אחוזי יעילות" גבוהים במיוחד. במשרד הכלכלה, לדוגמה, רק עובד שהגיע ל-133% ביצוע יזכה למענק. רק מה, אחוז היעילות הממוצע של עובד במשרד נע בין 150% ל-160%. או במילים אחרות, שכר העידוד שנועד לתגמל מצטיינים הפך לחלק אינטגרלי מהשכר של כולם.

על הקומבינה הזאת משלמת המדינה בכל שנה סכום של כ-700 מיליון שקל בגין שכר עידוד, לכ-40,000 מבין עובדי משרדי הממשלה ומערכת הבריאות הממשלתית. ממוצע התשלום עבור שכר עידוד עומד על 1,554 שקל למשרה בחודש.

באוצר מקווים להטמיע שינויים במבני השכר

השכר במגזר הציבורי עולה בקצב מהיר יותר מאשר במגזר הפרטי. לפי דוח, בין השנים 2019-1996 גדל השכר הממוצע במגזר הציבורי במונחים ריאליים ב-34%, לעומת 26% בלבד במגזר הפרטי. בשנת 2021, השכר הממוצע לכלל העובדים במשרדי הממשלה עמד על 17,368 למשרה מלאה - עלייה של כ-1.3% לעומת השכר ב-2020 ועלייה של 1.6% לעומת 2019. הגידול בשכר התרחש במקביל למשבר הקורונה, ולמרות הקפאת הסכמי השכר.

 

אחרי הבחירות להסתדרות, שייערכו בעוד חודש, יישבו אנשי האוצר עם נציגי העובדים לדון בהסכמי המסגרת. הפעם האחרונה שנחתם הסכם המסגרת הייתה ב-2016, ותוקפו פקע כבר ב-2019, אחרי שהוארך. בהסכם הבא, וגם בהסכמי שכר נוספים שעל הפרק כמו מול הסתדרות המורים, מקווים באוצר להטמיע מספר שינויים במבנה השכר, ובמרכיבים שנתפסים בעייתיים לשיטתם כמו גמול השתלמות או הטייס האוטומטי של גובה השכר לפי הוותק.

בין האתגרים והיעדים שמציינים עורכי הדוח בפרק האחרון נמנים "צמצום ופישוט שיטות התגמול ותהליכי העדכון באמצעות איגומי שיטות והכנסת שיטות רוחביות לכלל משרדי הממשלה; מעבר משיטות תגמול מוטות תפוקות לשיטות תגמול המוטות תוצאות בהתאם ליעדים של איכות, שירות ותכניות עבודה; והתמודדות עם השינויים בסביבת העבודה של העובדים (שילוב טכנולוגיות, שינויים ארגוניים, ועוד)".

הממונה על השכר בר-נתן ציין כי "נתוני הדוח מאפשרים הצצה לאתגרים הקיימים במבנה התמריצים הקיים של עובדי המדינה שמקשה על גיוס עובדים מיומנים ומצטיינים. אנו נמשיך לפעול לביצוע השינויים הנדרשים במסגרת ההסכמים הקיבוצים, למען שיפור הפריון והשירות הציבורי בישראל".

השופטים הם שיאני השכר, עובד סוציאלי ירוויח פחות מנהג של שר

צלילה לתוך הנספחים שצורפו לדוח האוצר חושפת דוגמאות לעולם המקביל שנקרא מנגנון השכר בשירות המדינה. למשל, מתברר שבזמן שהמשק כולו מתחרה על גיוס מהנדסים, במגזר הציבורי הם מרוויחים כמעט אותו הדבר כמו הנדסאים, ולעיתים אף פחות. מהנדס בשירות המדינה משתכר כ-18,100 שקל ברוטו בממוצע, לעומת 17,900 שקל בממוצע להנדסאי או טכנאי. העשירון העליון של ההנדסאים מכניסים כ-31,000 שקל - כאלף שקל יותר מהעשירון העליון של המהנדסים.

שיאני השכר, כצפוי, הם שופטים ומקביליהם, המשתכרים בממוצע כ-60,700 שקל ברוטו בחודש, לפי נתוני 2021. העשירונים העליונים של השופטים מקבלים כ-88,300 שקל בחודש. רופאים מרוויחים במגזר הציבורי כ-32,000 שקל - ירידה של כ-1,800 שקל בתוך שנה לעומת 2020.

עובד סוציאלי מתחיל מרוויח 9,700 שקל. אם הוא יצליח להתקדם ולהגיע לעשירון העליון של העובדים הסוציאלים, הוא ירוויח 22,800 שקל. לשם השוואה, נהג של שר או של מנכ"ל משרד ממשלתי מרוויח בין 16,000 שקל ל-25,600 שקל.

בממשלה עובדים 62 מנכ"לי משרדים ומקביליהם, שמרוויחים כ-41,700 שקל בממוצע בחודש. בכל אחד מהמשרדים יש יועמ"ש, שמרוויח כמו המנכ"ל. 

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר