גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנשים האיריות הצעירות שמקוות לקבור את בריטניה הגדולה

אחת מהן נחלה ניצחון היסטורי בבחירות לפרלמנט האוטונומי של צפון אירלנד ● שנייה עומדת בראש המפלגה הגדולה ביותר ברפובליקה האירית ● שתיהן שייכות לתנועה שנהגה להצדיקה טרור ● הן רוצות משאל עם על איחוד אירלנד בתוך חמש שנים ● הסבירות אינה גבוהה, אבל הדינמיקות עשויות להשתנות ולקרב את התפרקותה של בריטניה לגורמיה

מימין: מישל אוניל ומרי לו מקדונלד, מנהיגות מפלגת ''שין פיין' האירית / צילום: Reuters, Michael Cooper
מימין: מישל אוניל ומרי לו מקדונלד, מנהיגות מפלגת ''שין פיין' האירית / צילום: Reuters, Michael Cooper

מי שזקוקים לרמזים על פניה האפשריים של מדינה דו-לאומית עם זכות הצבעה כללית מוזמנים לצפון אירלנד. ביום חמישי היו בחירות לאסיפה המחוקקת שלה. היא אחת הארצות החצי-אוטונומיות המרכיבות את הממלכה המאוחדת של בריטניה ושל צפון אירלנד.

בפעם הראשונה בהיסטוריה בת מאה השנה של צפון אירלנד, מפלגה קתולית קיבלה את מספר המושבים הגדול ביותר באסיפה. על פי כללי צפון אירלנד, למפלגה הגדולה ביותר נמסרת הכהונה של ראש הממשלה (First Minister באנגלית, להבדיל מ-Prime Minister, העומד בראש הממלכה כולה).

המפלגה המנצחת היא 'שין פיין' (פירוש שמה הוא 'אנחנו עצמנו' בלשון האירית). היא אינה מכירה בקיומה הנפרד של צפון אירלנד. היא מתנגדת להשתייכותה לממלכה המאוחדת. מנוי וגמור איתה לאחד את ששת המחוזות של צפון אירלנד עם הרפובליקה האירית שבדרום. לפנים היא פעלה לאיחוד כזה באמצעים אלימים. היא היתה אמו- הורתו של אחד מארגוני הטירור המסוכנים ביותר באירופה, 'הצבא האירי הרפובליקאי'.

עכשיו היא רוצה את השלל הפוליטי. היא חושבת שהדרך אל האיחוד נפתחה לרווחה. נשים צעירות מנהיגות אותה משני עברי הגבול. זו שבצפון היא מישל אוניל, המיועדת להתייצב בראש הממשלה המקומית. זו שבדרום, המנהיגה העליונה של המפלגה, היא מרי לו מקדונלד, חברה בפרלמנט בדבלין, מועמדת סבירה מאוד להיות ראש הממשלה הבאה של הרפובליקה האירית. אף כי היא יושבת כיום באופוזיציה, מפלגתה היא כבר הגדולה ביותר בפרלמנט. עניין של זמן אפוא הוא לפני ש'שין פיין' תעמוד בראש שתי הממשלות באירלנד.

השוליים המרוחקים, המאיימים והבזויים

מקדונלד הכריזה ביום ו', כי מפלגתה תתבע משאל עם על איחוד אירלנד בתוך חמש שנים. אוניל קצת נזהרת. היא יודעת שאף כי מפלגתה קיבלה את מספר המושבים הגדול ביותר, זו לא היתה תוצאה של ניצחון מוחץ. רק 29% הצביעו בעד 'שין פיין'. היא יצאה נשכרת מפילוג במחנה הפרוטסטנטי. רוב הצירים באסיפה החדשה תומכים (לעורך: תומכים) בהמשך קיומה הנפרד של צפון אירלנד.

אבל גם כך, סמליותן של תוצאות הבחירות אינה מוטלת בספק. 'הרפובליקאים', כפי שהלאומנים הקתוליים קוראים לעצמם, עומדים על סף מהפכה פוליטית. הם עמדו בשוליים המרוחקים, המאיימים והבזויים של הפוליטיקה האירית במשך שנים ארוכות בשעה שאירלנד עלתה על מסלול של שגשוג ושל יחסי שכנות טובה עם בריטניה.

לפני 25 שנה, ראשי הממשלות של בריטניה ושל אירלנד היו השושבינים ב'הסכמי יום ששי הטוב', אשר סיימו את האלימות בצפון אירלנד, והעניקו לה נוסחה של חלוקת השלטון בין הרוב הפרוטסטנטי למיעוט הקתולי. על פי הנוסחה, סמכויות השלטון נועדו להתחלק בין שתי המפלגות הגדולות, עם זכות וטו לכל אחת מהן. זה פחות או יותר עבד, אם כי בשנים האחרונות גברו החריקות, והממשלה האחרונה התמוטטה בחודש פברואר.

צל כבד התארך מעל צפון אירלנד מאז 2016, כאשר רוב קטן של הבריטים הצביעו לטובת 'ברקזיט', ההסתלקות מן האיחוד האירופי. המפלגה הפרוטסטנטית העיקרית תמכה בהסתלקות, אבל רוב התושבים במחוזות הצפון הצביעו נגדה. משמעות הפרישה היתה קשה במיוחד: חידוש הגבול הבין לאומי בין שני חלקי אירלנד. חשש כבד השתרר שאם הגבול יתחדש, תתחדש גם האלימות. הסדר לא משכנע ולא מבטיח תחם גבול מכסים בין צפון אירלנד לשאר בריטניה. על הרקע הזה התפלג המחנה הפרוטסטנטי, מה שאיפשר את נצחון 'שין פיין'.

מתנגדות לעצם קיומה

היתכן שאנחנו מתקרבים אל איחוד אירלנד? התשובה הסבירה היא שלא בעתיד הנראה לעין. תוצאה כזאת אינה מתיישבת עם הדמוגרפיה הפוליטית של הצפון. אבל כמובן אין לדעת אילו דינמיקות יתפתחו ממעמדה החדשה של 'שין פיין'. משימתה העיקרית היא להוכיח עכשיו את כוחה בניהול ממשלה ובשינוי דימוי. הנשים המנהיגות אותה שייכות לדור שאחרי ה IRA. הן מתנערות בתוקף מכל ניסיון לקשור אותן בטירור ובאלימות.

הן מקוות להיות קברניותיה של בריטניה הגדולה, שה'שין פיין' חשבה מאז ומעולם לאויבת המושבעת ביותר של העם האירי. בקרוב אנחנו עומדים לצפות במחזה פוליטי מדהים למדי. בראש שתיים מן הארצות המרכיבות את בריטניה, צפון אירלנד וסקוטלנד, יעמדו נשים רדיקליות, המתנגדות לעצם קיומה של המדינה שאליה הן שייכות (אגב, שימוש-הלשון ״ארץ״ לתיאור כל אחד ממרכיבי בריטניה רווח שם מעשה שגרה).

סקוטלנד מנסה להסתלק זה זמן מה. אף כי הלאומנים הסקוטיים שולטים שם מאז 2010, וניצחו ברוב ניכר בשלוש בחירות, הם הובסו במשאל עם על עצמאות ב-2014. הם התחייבו שלא לחזור ולנסות לפחות 20 שנה. אבל מאז היה ברקזיט, סקוטלנד התנגדה ליציאה מאירופה, והלאומנים דורשים משאל חוזר. הממשלה בלונדון מסרבת, והעניין תלוי ועומד.

אין שום דבר נצחי בגבולות

גם כך, האפשרות של סיום בריטניה היא עכשיו יותר סבירה ממה שהיתה בכל רגע נתון מאז אנגליה בלעה את סקוטלנד, ב-1707. קשה לדעת מה יקרה אז לוויילס, או אפילו לחלקים של אנגליה. אבל רושם התפוררותה של בריטניה על אירופה אינו ניתן כלל לשיעור. האם הוא יאיץ את התפרקותה של ספרד? אולי גם של בלגיה? אולי גם של אומות קטנות אחרות ביבשת, או בכל יבשת שהיא?

אנחנו יודעים זה זמן מה, ובדרך הקשה, שאין שום דבר נצחי בגבולות, גם ביבשת אירופה. בדיוק לפני 30 שנה ראינו את התפרקותה של ברית המועצות ל-15 ארצות נפרדות. התפעלנו אז מן האופי הלא-אלים של ההתפרקות. כיום כמובן יש לנו פרספקטיבות אחרות, לנוכח המלחמה באוקראינה והמלחמות בקווקז. בשנות ב-90 התפרקו גם צ'כוסלובקיה ויוגוסלביה, זו האחרונה בדם ואש. בסך הכול, 23 מדינות קמו על הריסותיהן של שלוש.

הפוטנציאל של התפרקות היה קיים תמיד גם בחלקים אחרים של אירופה. גרמניה המאוחדת קמה רק לפני קצת יותר מ-150 שנה, איטליה - לפני 160 שנה, בלגיה - 190. ספרד נולדה לפני קצת יותר זמן, 530 שנה, אבל מפעם לפעם הסתובבה בה הצנטריפוגה, ונעשו נסיונות לפרק אותה. ניסיון כזה תלוי ועומד בקטלוניה, ויש פוטנציאל של התבדלות גם בין הבסקים.

בצפון איטליה היתה עד זה לא כבר תנועה בדלנית, שהגיעה להשגים אלקטורליים לא מבוטלים בלומברדיה. בלגיה התרגלה לשתי ארצות נפרדות תחת כתר אחד.

התפרקות של מערב אירופה אמנם אינה עומדת על הפרק, אבל שינוי דרמטי של גבולות בארץ אחת יכול בהחלט להשפיע על ארצות אחרות. במובן הזה, אירלנד מצדיקה מעקב צמוד.

כמה שהיא שונאת את ישראל

'שין פיין' היא מפלגה רדיקלית. חזונה אינו נוגע רק לאיחוד טריטוריאלי של אירלנד, אלא גם לכינון חברה סוציאליסטית. יש לה גם חזון בין לאומי, המצדיק את התווית ״אנטי-מערבית״. בשנים האחרונות היא נקטה עמד פרו-רוסית, ונהגה להטיל את אשמת המשבר באוקראינה על ארה״ב ועל ברית נאט״ו. את נאט״ו היא נהגה לתאר כ״אימפריאליסטית״, וקראה לפירוקה. היא מיתנה את לשונה בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, ואפילו מחקה 4,000 הודעות פרו-רוסיות מדפי המדיה החברתית שלה.

היא לא שינתה לעומת זאת אף כלוא הנימה את הקו האנטי-ישראלי הקיצוני שלה. היא המפלגה היחידה על סף השלטון בארץ דמוקרטית, הכופרת בזכות הקיום של ישראל. לפני שנה בדיוק, במהלך מלחמת עזה, מנהיגתה, מרי לו מקדונלד, נשאה נאום חוצב להבות בפרלמנט בדבלין, שבו הכריזה, ״הבה נקרא לישראל בשמה. היא אינה אלא משטר אפרטהייד גזעני״.

את הטענה שישראל משתמשת בזכות ההגנה העצמית שלה מקדונלד תיארה כ״מגונה״. דוברים של מפלגתה דרשו שאירלנד תגרש את שגריר ישראל. דיבורים כאלה אינם נשמעים בשום פרלמנט אירופי. אם יתאמתו סקרי דעת הקהל ו'שין פיין' תרכיב לא רק את ממשלת צפון אירלנד, כי אם גם את ממשלת הרפובליקה האירית, ישראל תתנסה בתופעה חדשה: ארץ אירופית עוינת לכל דבר.

______________
רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים