גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת רוסיה-אוקראינה היא רק פרומו: העולם צועד למשבר אנרגיה ארוך-טווח

השימוש בדלקים מזהמים צפוי להצטמצם דרסטית בטווח הארוך, על רקע משבר האקלים ● הדבר מוביל לקיצוץ חד בהשקעות בפיתוח מקורות גז ונפט חדשים בטווח הקצר והבינוני, בעוד שהאנרגיות הירוקות אינן צפויות למלא את החסר בתקופות אלו ● מומחים  כותבים 

תחנת כח גרעינית בבלגיה / צילום: Shutterstock
תחנת כח גרעינית בבלגיה / צילום: Shutterstock

הכותבים הם מנכ"ל חברת הייעוץ הפיננסי Complex ואנליסטית בחברה. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מלחמת רוסיה-אוקראינה המחישה את התלות הבעייתית של אירופה באספקת נפט וגז מרוסיה. זאת, בהיעדר מקור אנרגיה זמין חליפי, בעוד שמקורות אנרגיה ירוקה רחוקים מלספק את הצרכים.

כתוצאה מכך נוצר איום ממשי על יכולת מדינות היבשת לקיים את צורכי האנרגיה האזרחיים והתעשייתיים, ומחירי האנרגיה בעולם האמירו בחדות, תוך ליבוי האינפלציה והסיכון למשבר כלכלי.

האירועים באירופה אומנם נובעים ממלחמה בלתי צפויה, אך הם מהווים בראייתנו קדימון לסיכונים המתרגשים על העולם בהיבטי זמינות ומחירי האנרגיה, בדרכו למעבר משימוש בדלקים פוסיליים לאנרגיה ירוקה.

היעדר עתיד לדלקים פוסיליים

לפי דוח שפורסם בשלהי 2021 על ידי פורום האנרגיה העולמי (IEF), צפוי גידול בביקוש לנפט וגז (דלקים פוסיליים) בשנים הקרובות.

כדי לקיימם, ההשקעה השנתית הנדרשת בתעשיית הדלקים הפוסיליים צריכה לעלות על 500 מיליארד דולר. בפועל, ההשקעה ב-2021 צנחה ל-340 מיליארד דולר, ירידה של 23% משנת 2020 (לאחר ירידה של 30% ב-2020).

הצמצום בהשקעות אינו נובע ממחסור ביעדים לפיתוח מאגרים, אלא מהיעדר כדאיות להשקעות. זאת, בשל חוסר הוודאות לגבי עתיד השימוש בדלקים פוסיליים בטווח הבינוני, והצפי שהשימוש בהם יצומצם דרמטית ואף יופסק בטווח הארוך. להמחשה, הפער בין קצוות התחזיות השונות להיקפי השימוש בנפט ב-20 השנים הבאות הוא 52 מיליון חביות ליום, כמחצית מהיקף השוק כיום.

 

הרקע לכך הינו משבר האקלים, אשר מייצר לחצים כבדים ומוצדקים מצד רגולטורים ומשקיעים בעולם להפחתת ההתבססות על דלקים פוסיליים ומעבר לאנרגיות ירוקות. היעד הנדרש מחברות בעולם הוא אפס פליטות גזי חממה עד 2050, לצד יעדי ביניים מאתגרים, רובם ל-2030.

משקיעים מוסדיים רבים מתחייבים לעמידה ביעדים אלה בתיקי ההשקעות שלהם. דוגמה לכך היא יוזמת Net Zero Asset Managers, הכוללת 236 משקיעים מוסדיים גלובליים, המנהלים כ-57.5 טריליון דולר. חלקם כבר נמנעים מהשקעת כספים בחברות דלקים פוסיליים, בעוד שאחרים מפעילים עליהן לחצים כבדים להפחית פליטות ולהפוך ירוקות יותר, ומצמצמים את היקפי המימון הזמינים לפיתוח מאגרים.

צמצום השקעות מסיבי

על רקע מחירי האנרגיה המאמירים, בדוחות הרבעוניים האחרונים שפרסמו חמש חברות הדלקים הפוסיליים הגדולות בעולם (אקסון מוביל, טוטאל אנרג'יז, של, שברון ו-BP), הוצג רווח מצרפי עצום של 36.6 מיליארד דולר, השני בגובהו אי פעם.

לאורך ההיסטוריה, הכנסות גבוהות בענף גררו הגדלת השקעות בייצור נוסף או בקידום פרויקטים חדשים.

ואולם כיום, בשל האי-ודאות והסנטימנט השלילי לגבי השימוש בדלקים פוסיליים, כל החברות נמנעות מהשקעות חדשות, ומשתמשות ברווחי העתק לתגמול בעלי המניות והשאת מחיר המניה, באמצעות רכישות מניות חוזרות בהיקפי עתק.

להמחשה, כאשר מחיר חבית נפט היה מעל 100 דולר ב-2013, היקף ההשקעות בתחום היה כפול ביחס להיום.

יתרה מכך, גם בהשקעות המצומצמות המבוצעות על ידיהן, מתמקדות החברות בפרויקטים בעלות נמוכה יותר, על בסיס תשתיות קיימות, שיכולים להתבצע במהירות וכרוכים בפחות סיכונים ארוכי-טווח. פיתוח מאגרים חדשים צומצם מהותית.

הסיכון בהסתמכות על אנרגיה מתחדשת

המעבר מדלקים פוסיליים לאנרגיות ירוקות ראוי והכרחי לבלימת ההתחממות הגלובלית ועתיד האנושות בכדור הארץ.

אולם, להערכתנו, הפחתת מקורות הדלקים הפוסיליים, ללא יצירת מקורות חליפיים אמינים ויכולת אגירת אנרגיה מתחדשת, חושפת את העולם למחסור משמעותי באנרגיה בעתיד.

האתגר בפיתוח אנרגיה ירוקה משלב בין היקפי עתק של השקעות נדרשות בעשורים הקרובים, לאתגרים טכנולוגיים בפיתוח מקורות האנרגיה וביכולת אגירת האנרגיה המתחדשת.

אגירת אנרגיה מתחדשת הינה קריטית, שכן בהיעדרה השימוש באנרגיה חייב להתבצע בסמוך להפקתה, ולא ניתן להתאים בין היצע וביקוש לאורך היום ובין עונות. לדוגמה, בהיעדר אגירה של אנרגיה סולארית, לא יתאפשר שימוש בה בחודשי החורף. בהיעדר אגירה של אנרגיה מרוח, נוצרת תלות ברוחות רצופות ובעוצמה מספקת.

להמחשת האתגר, לפי הסוכנות העולמית לאנרגיה (IEA), בין השנים 2015-2020, קיבולת אחסון בסוללות מותקנות בעולם גדלה בשיעור צמיחה שנתי של 95%. כדי לעמוד ביעדי הפחתת הפליטות, הקיבולת צריכה לגדול עד 2030 פי 34.

כלומר תהליך פיתוח יכולות האגירה צריך להתרחש בקצב מהיר בהרבה, כדי לקיים את צורכי האנרגיה בעולם תוך הפחתת השימוש בנפט ובגז בהיקפים הנדרשים לעמידה ביעדי האקלים, וכדי למנוע זינוק במחירי האנרגיה.

השלכות ארוכות-טווח

להערכתנו, הגישה של משקיעים מוסדיים רבים בעולם לצמצום חד בהשקעות מדלקים פוסיליים אינה מציאותית, ועלולה להוביל את העולם למשבר אנרגיה חריף ובעקבותיו למשבר כלכלי, שיפגע כבומרנג גם בתיקי ההשקעות בניהולם.

לדעתנו, לצד הצבת יעדי הפחתת פליטות, על המשקיעים להתוות תוכניות מעבר ריאליות מדלקים פוסיליים לאנרגיה מתחדשת על ציר הזמן, ולתכנן את היקף ההשקעות המינימליות בדלקים פוסיליים בהתאם.

שנית, מחירי האנרגיה בעולם צפויים להערכתנו להציג תנודתיות מוגברת בשנים הקרובות. לאחריהן, ישנו פוטנציאל לעליות מחירים חדות - ככל שהביקוש הגואה לאנרגיה יתרחק מהיצע הדלקים הפוסיליים הקטן, ובשל ההיצע המוגבל של אנרגיות מתחדשות.

שלישית, מניות סקטור הנפט צפויות להרוויח בעתיד הקרוב מעליית מחירי האנרגיה ומהצמצום בהשקעות חדשות, שיובילו לגידול בתזרים המזומנים הנקי שהן מפיקות. חברות אנרגיה שישכילו להסיט בהדרגה את פעילותן לאנרגיות מתחדשות, תוך ניצול משאבי העתק שיעמדו לרשותן להשקעות מרווחי הנפט והגז המאמירים, במקביל להגדלת הדיבידנדים, עשויות להניב תשואות אסטרונומיות.

מנגד, סקטורים החשופים לתנודתיות ולעלייה במחירי האנרגיה עלולים לסבול מפגיעה משמעותית. האתגר גדול במיוחד בסקטורים שצריכים להתמודד במקביל עם תהליכי מעבר מורכבים במיוחד לאנרגיות ירוקות.

דוגמה מובהקת לכך היא סקטור התעופה, אשר תוצאותיו מושפעות מהותית ממחירי הדלק הסילוני. חברות התעופה הציבו, בדומה לסטנדרט העולמי, יעדי אפס פליטות ל-2050. אולם אלה מושתתים על הנחות מעבר לשימוש בדלקים ירוקים להטסת מטוסים, שרחוקים כיום שנות אור מישימות טכנולוגית ומשימוש מסחרי נרחב. להערכתנו, ישנה סבירות גבוהה לכישלון התהליך ולאתגרי רווחיות וקיימות אדירים בסקטור התעופה בטווח הבינוני-ארוך.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית